Friday, September 26, 2014

ISRAELIN TILANNE 584


ISRAELIN TILANNE 584
”Me tiedämme, ettei Universumissa, Maailmankaikkeudessa, ole yhtään epäjumalaa, ja ettei ole muuta Jumalaa kuin yksi. Sillä vaikka olisikin niin sanottuja jumalia, olipa heitä sitten taivaassa tai maassa, ja niitä on paljon sellaisia jumalia ja herroja, niin meillä on kuitenkin vain yksi Jumala, Isä, josta kaikki on ja johon me olemme luodut. Ja on yksi Herra, Jeesus Kristus, jonka kautta kaikki on, niin myös me Hänen kauttaan”. Tämä 1.korinttolaiskirjeen 8. luvun kohta vähän omin sopinee tämän – juutalaisen ajanlaskun mukaan – vuoden 5775 toisen päivän tunnuslauseeksi, joka on myös tishri-kuun toinen päivä, länsimaisen ajanlaskun mukaan 26.09.2014.
1. Israelin tilanne on päällisin puolin katsottuna suhteellisen rauhallinen. Netanyahun hallitus istuu vankasti hallitusyhteistyön varassa. Vuoden 2015 budjetti saatiin lopulta runsaan kädenväännön jälkeen talousministeri Yair Lapidin ja pääministeri Benyamin Netanyahun välisellä kompromissiratkaisulla sovittua. Lapidin Yesh Atid puolueella ei ole varaa mennä uusiin vaaleihin, sillä ennusteiden mukaan se menettäisi 8 edustajanpaikkaa, kun sen pahin kilpailija Beit HaYehudi saisi vastaavasti 8 paikkaa nousten toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Likud säilyttäisi johtavan asemansa 20 -25 edustajan turvin. Pääministeri Netanyahun asema kärsi lopettaessaan Gazan sodan kesken, mutta hänelle ei ole noussut uhkaajaa, jos joku yrittää, hänet työnnetään armotta syrjään, kuten tapahtui sisäministeri Gideon Saarille, joka päätti erottautua politiikasta toistaiseksi, ja aiemmin tukevaa kansansuosiota nauttineelle Kahdolle, joka suunnittelee paluuta. 
Operaatio Protective Edge loppui kestettyään 50 vuorokautta eräänlaiseen nahka päätökseen ilman selvää voittajaa, mutta sen verran pahoin Hamas ja Islamic Jihad kärsivät IDF:n moukaroinnissa, ettei niillä ole varaa aloittaa uutta sotaa, jossa ne tultaisiin hajottamaan. Rakettituli Gazasta Israelin siviilikohteisiin on loppunut, vaikka juutalais-asukkaat rajan pinnassa epäilevät rauhantilan jatkumista. Niiden kaivamista hyökkäys-tunneleista Israeliin 32 tuhottiin, vaikka osa jäi huomaamatta ja uusia kaivetaan lisää. Rauhantila lepää heiveröisen tulitaukosopimuksen varassa, eivätkä neuvottelut Kairossa sen jatkamiseksi ole edenneet toivotulla tavalla.
2. Raportit Gazasta kertovat, että kansa on siellä lähellä avointa kapinaa Hamasin hallintoa vastaan, joka kurjistaa sitä kaikkien joutuessa kärsimään. Israeliin kohdistettu viha on kääntymässä nyt Hamasia vastaan. Aamun uutisten mukaan Hamas ja Fatah ovat päässeet sopimukseen yhteistoiminnan jatkamisesta tavoitteena uusien vaalien järjestäminen lähitulevaisuudessa. Hamas tulee luovuttamaan hallitusvastuun Gazassa jo aiemmin muodostetulle yhteishallitukselle, joka aloittaa palkkojen maksamisen myös Hamasin virkailijoille, jotka eivät ole saaneet kuukausipalkkaansa kahteen kuukauteen. Sopimuksen mukaan puolueet saavat jatkaa omia kansallisia ohjelmiaan, mikä tarkoittaa ”aseellisen toiminnan jatkamista miehittäjää Israelia vastaan”.
PA jatkaa poliittista intifadaansa, väkivaltaansa, Israelia vastaan. Sen johtajat puheen-johtajansa Mahmoud Abbasia johdolla kulkevat pitkin maailmaa puhuen pahaa juutalaisesta valtiosta, jota he kutsuvat ”miehittäjäksi, joka varasti heidän maansa ja luonnonrikkautensa ja orjuuttaa palestiinalaista kansaa”. Hamasin ministeri totesi muutamia kuukausia sitten, ettei palestiinalaista kansaa ole olemassa eikä koskaan ollutkaan, sillä puolet heistä tuli Egyptistä ja toinen puoli muutti Saudi Arabiasta, eli he ovat etnisesti arabeja. Tämä ei kuitenkaan poista tosiasiaa, että palestiinalaisiksi itseään kutsuva arabijoukko asuu Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla.
ABBAS esittelee tänään YK:ssa laatimansa Lähi-Idän suunnitelman, jota Jibril Rajoub kutsuu poliittiseksi pommiksi. Suunnitelmassa esitetään aikataulu, jonka puitteissa IDF:n tulee vetää joukkonsa pois Juudeasta ja Samariasta, ja ilmeisesti aikataulu juutalaisten siirtokuntien purkamisesta alueilta. Siinä varmaan esitetään muutkin PA:n vaatimukset ilmatilasta, rajoista, lentokentästä, pakolaisten paluuoikeudesta, omasta armeijasta ja paljosta muusta. PA:n päämääränä on saada YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyminen suunnitelmalleen ilman neuvotteluja Israelin kanssa pakottaakseen sen alistumaan. USA:n presidentti Barack Obama sanoi YK:n puheessaan pahaenteisesti, että liian suuri osa Israelin kansasta luopuu rauhasta, tarkoittaen tällä sitä, ettei se hyväksy PA:n vaatimuksia Auschwitzin rajoista. Tämän voidaan ennakoivan sitä, ettei USA käytä veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.
3. ISRAELIN pahin Nemesis Hizbullah on vielä siinä määrin kiinni Syyrian sisällissodassa, ettei sillä riitä kapasiteettia Israelia kohtaan. Sen pääsihteeri Hassan Nasrallah muistuttaa kuitenkin silloin tällöin, että kalavelat ovat vielä maksamatta. Sen pahimmaksi kilpailijaksi on nousemassa Al-Qaidasta eronneen Al-Nusran jälkeen ISIS, ISIL tai IS, miten sitä halutaankin nimittää. Hizbullahilla on 100 000 rakettia, niistä 5000 pitkän matkan, ohjauksella varustettuja. Syyrialla on lisäksi ainakin 30 000 ohjusta, jotka ovat voimakkaampia kuin Hizbullahin omat ja niiden osumatarkkuus on suurempi.
USA:n johtama liittoutuma aloitti pommitukset ensin Irakissa ja sitten myös Syyrian alueilla Islamin Valtion joukkoja vastaan, ja sanoo hyökkäävänsä myös Al-Nusran tukikohtiin Syyriassa. Al-Nusra onkin alkanut tyhjentää tukikohtiaan hajauttaen joukkojaan kyliin ja kaupunkeihin etsien suojaa siviileiltä, kuten Hamas teki Gazassa jopa pakottaen siviilejä lapsista alkaen ihmiskilviksi pommituslentoja vastaan. Syyrian hallitus pelkää, että USA voi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja iskeä ohjuksillaan Assadin armeijan tukikohtiin, etenkin lentokentille eliminoidakseen Syyrian ilmavoimat. Tähän saakka näyttää kuitenkin, että Assadin armeija on miehittänyt menettämiään tukikohtia Al-Nusran vetäydyttyä niistä.
4. ISRAEL seuraa tilannetta Irakissa ja Syyriassa levottomana, mutta puuttumatta siihen millään tavoin, eikä John Kerry halunnut sitä liittoutumaansa arabimaiden takia, joita on liittoutumassa viisi maata. Saudi Arabia on vähitellen alkanut muuttaa täysin tuomitsevaa ja torjuvaa asennettaan Israeliin todeten, että arabimaiden olisi syytä tutkia tilannetta uudelleen. Iran ja sen ydinase, joka valmistunee koska vain, ja laajennushaluinen Islamin Valtio muodostavat suurimman uhkan Saudi-monarkialle, minkä johdosta se joutuu etsimään uusia liittolaisia USA:n menettäessä uskottavuutensa arabien silmissä. Israelissa on lisäksi pyritty löytämään yhteyksiä kurdien kanssa, jotka olivat vaarassa joutua IS:n jalkoihin. Kurdien Peshmerga-armeijaa kehutaan sen taistelutahdon ja - kyvyn vuoksi, mutta sillä ei ole uudenaikaisia aseita. Ilman niitä sillä ei ole mahdollisuuksia IS:n kaappaamia USA:n aseita vastaan. Kurdit ovat joutuneet ottamaan palvelukseen myös naisia, joita lienee muutama pataljoona. Muslimi pelkää naissotureita, koska naisen ampuma muslimi ei pääse paratiisiin.
Piskuinen Libanon on Hizbullahin ja Syyrian lujassa otteessa, mikä käytännössä tarkoittaa Irania sen toimittaessa sille aseet ja taloustukea. USA toimittaa uudenaikaisia aseita Libanonin armeijalle, jolta ne valuvat edelleen Hizbullahin käsiin. Israel on kaiken varalta vahvistanut raja-asemiaan Libanonin ja Syyrian vastaisilla rajoillaan. Syyrian puolella v. 1974 sovittu puskurivyöhyke on menettänyt merkityksensä kapinallisten tunkeuduttua sinne karkottaen vyöhykkeellä toimineet 1200 UNDOV sotilasta, joiden velvollisuutena oli valvoa tilannetta ja raportoida siitä K:lle. Siten Al-Qaida on välittömästi Israelin pohjoisrajan takana.
JORDANIA vakuuttaa varmistaneensa Syyrian ja Irakin vastaisen rajansa estääkseen taistelujen ja kapinallisten leviämisen alueelleen. Sillä on kuitenkin alueellaan satoja tuhansia pakolaisia, joiden joukossa voi olla kapinallisten edustajia. Jordanian hallitus pidätti äskettäin 11 Islamin Valtion jäsentä, jotka tunnustivat suunnitelleensa hyökkäyksiä tärkeitä kohteita vastaan Jordaniassa. Israel vakuuttaa, että jos Jordania näyttää joutuvat vaaraan IS:n taholta, se tulee puuttumaan tilanteeseen.  
5. ISRAEL jatkaa suhteellisen rauhanomaista elämäänsä. Sen kaasulöydöt Välimerellä otetaan vähitellen hyötykäyttöön. Negevistä löydettyjen öljykiviesiintymien hyödyntäminen kaatui korkeimman oikeuden kieltävään päätökseen. Tutkimusten mukaan Negevissä on öljyä kalkkikiveen sitoutuneena lähes yhtä paljon kuin Saudi Arabian tunnetut öljyvarat. Etsintöjä suoritetaan muuallakin, myös Kuolleenmeren pohjoispäässä ja Golanin ylängöllä.
Viimeisin Gazan sota koetteli melkoisesti Israelin valtion taloutta, mutta sen arvioidaan kuitenkin kasvavan tänä vuonna 2.8 %, mikä ylittää monen EU-maan ennakot. Israelia uhkaavat boikottitoimet häiritsevät taloudellisia suunnitelmia etenkin Euroopan maiden kanssa, minkä vastapainoksi se etsii suhteita kauko-idän maihin, Intiaan, Kiinaan ja myös Japaniin, jonka kanssa käyty kauppa on jäänyt pahasti sivuun.
Kastel 26.09 2014 Gavriel


Post a Comment