Thursday, August 28, 2014

TORSTAI 28.08.14


TORSTAI 28.08.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen illalla pitämässään lehdistötilaisuudessa, että Hamas tuli pahoin piestyksi eikä saavuttanut mitään tavoitteistaan. Hänen tukenaan tilaisuudessa olivat puolustusministeri Moshe Yaalon ja armeijan komentaja Benny Gantz. ”Hamas vaati satamaa, eikä saanut; lentokenttää, mitä ei hyväksytty; vaati Qatarin välittäjäksi neuvotteluissa, ei onnistunut; Turkin osallistumista neuvotteluihin, ei hyväksytty”, Netanyahu luetteli.
ISRAEL sen sijaan sai kaiken kattavan oikeuden kansainväliseltä yhteisöltä tehdä hyökkäyksiä terrori-kohteisiin Gazan kaistalla, pääministeri totesi. ”IDF tuhosi hyökkäystunneleita; tuhosi raketin laukaisu-alustoja; surmasi tuhatkunta terroristia ja iski useaan komento-ja valvontakeskukseen Gazan kaistalla”. Hän selitti, että ”on liian aikaista päättää, saavutimmeko tavoitteemme rauhantilasta, mutta Hamas yllättyi Israelin kansan kestävyydestä näyttäessämme heille, ettemme salli rakettien tihkua millekään osalle Israelin maata”.
NETANYAHU sanoi, että Israel vastasi Hamasin näännytyssotaan iskemällä lujasti, mutta nähdessään terroritornien tuhoutumisen Hamas ymmärsi, että hinta oli liian korkea. Hän viittasi tällä moni-kerroksisiin kerrostaloihin sijoitettuihin Hamasin komento- ja valvontakeskuksiin, jotka IAF tuhosi. Kysyttäessä, oliko IDF onnistunut juurittamaan Hamasin kokonaan Gazasta, pääministeri selitti: ”Taistelu terrorijärjestöä vastaan vaatii kärsivällisyyttä ja tupakkaa, mihin demokratian periaatteiden noudattaminen tuo omat vaikeutensa, eikä USA onnistunut tuhoamaan Al-Qaidaa”. Hänen mielestään Hamasin riisuminen aseista onnistuu vain kansainvälisessä valvonnassa.
PÄÄMINISTERI sanoi saaneensa turvallisuuskabinetilta oikeuden neuvotella tulitauosta ja myöhemmin luvan sopia siitä yhdessä puolustusministerin kanssa ilman äänestystä kabinetissa. Hän lupasi, että jos koskaan päästään sopimaan pitkän tähtäyksen aselevosta – mitä hän epäilee – sopimusluonnos esitellään kabinetille. ”Eikä ole mitään takuita sellaisen mahdollisuudesta, ja neuvottelut siitä alkavat kuukauden sisällä”. Hän vakuutti uudelleen, että Hamas joutui luopumaan kaikista vaatimuksistaan.
NETANYAHU puuttui myös rauhankeskusteluihin PA:n kanssa todeten, että arabimaailma ei mennyt Hamasin taakse taistelujen aikana, mikä on uusi tervetullut piirre. Tämä osoittaa arabimaiden olevan paljon enemmän kiinnostuneen seuraamaan radikaalin islamin etenemistä Lähi-Idässä kuin Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktia, hän totesi nähden tässä uusia mahdollisuuksia poliittisella areenalla. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jäi Gazan operaation aikana sivunäyttelijän asemaan, mutta ”voidakseen toimia positiivisesti jatkossa, hänen tulee valita asemansa taistelussa radikaaleja islamilaisia ryhmittymiä vastaan”, pääministeri selvitteli. Hän sanoi toivovansa, että PA haluaa rauhaa Israelin kanssa, joka aina etsii rauhanpolkuja sodan asemesta. Hänen mielestään PA:n joukkojen osallistuminen lain ja järjestyksen valvontaan Gazan kaistalla olisi tervetullut kehitys.  
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon tuki pääministerin näkemyksiä varoittaen uskomasta Hamasin väitteitä voitosta, sillä sen kykyä ja voimaa oli vähennetty useita vuosia taaksepäin. Hän lupasi, että turvallisuusjoukot suorittavat tarkkoja analyysejä operaatiosta ja tekee havaittujen tosiasioiden perusteella tarvittavat muutokset ja parannukset tulevaisuutta varten. Hän lupasi tekevänsä kaikkensa, että IDF:n kaatuneitten sotilaiden Hadar Goldin ja Oron Shaul ruumiit saadaan palautettua hautausta varten Israeliin (mikä edellyttänee vankien vapauttamista Israelin vankiloista).
IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi tukevansa Yaalonin ponnisteluja kaatuneitten palauttamiseksi. Hän sanoi, että Gazan operaatiossa toteutettiin IDF:n maa- meri-ja ilmavoimien keskeistä hyvin monimutkaista, yhteen sovitettua sotilasoperaatiota käyttäen edellisinä vuosina rakentamaansa joukko-osastoa. Hän totesi armeijan seuranneen huolestuneena siviilien ponnisteluja maan etelä-osassa Gazan operaation taistelujen aikana ja lupasi, että näin tapahtuu myös tulevaisuudessa voidakseen varmistaa, että he tuntevat olonsa turvallisiksi asuntoyhteisöissään.
Adiv Stermanin laatimassa artikkelissa todetaan, että Israel ja PA allekirjoittivat tiistai-iltana ilman määräaikaa olevan tulitaukosopimuksen, joka näyttää pitäneen siitä lähtien. Sopimuksella lopetettiin
yksi verisimmistä aseellisista taisteluista IDF:n ja Gazan terrorijärjestöjen välillä, mutta se sysää tuonnemmaksi kaikkein hankalimmat kysymykset, joista aloitetaan keskustelut kuukauden sisällä. Hamas tulee pysymään vallassa Gazan kaistalla pahoin kolhittuine aseineen ja sotilaallisine joukkoineen. Egypti ja Israel tulevat valvomaan Gazan kaistalle johtavia raja-asemia ja niiden kautta kulkevaa tavara- ja henkilöliikennettä. Hamasin vaatimus vuonna 2007 asetettujen rajoitusten poistamiseksi ei toteutunut tällä asiakirjalla, vaan niistä neuvotellaan erikseen.
HAMAS ilmoitti eilen voittaneensa operaation Protective Edge, vaikka sen menetykset ovat suuret. Operaation aikana menehtyi 2 143 Gazan arabia; yli 11 000 haavoittui ja 100 000 ihmistä menetti kotinsa joutuen tyytymään tilapäismajoitukseen. Gazan arabilähteen ja YK:n tilaston mukaan kolme neljäsosaa henkensä menettäneistä oli siviilejä. Israel kiistää luvut virheellisinä todeten, että sen laskelmien mukaan karkeasti puolet surmansa saaneista oli Hamasin aseellisia joukkoja, ja että siviili-uhrien korkeaan lukuun vaikuttaa aseettomien siviilien sekä nuorten ja lasten käyttäminen inhimillisinä kilpinä, mikä on selvä sotarikos.
Gazan operaation aikana surmansa sai kaikkiaan 70 ihmistä, heistä 54 sotilasta. Sotilaita haavoittui pitkästi toista sataa, osa edelleen sairaaloissa; fyysisesti haavoittuneista siviileistä ei ole tietoja, mutta henkiset painajaiset ja traumat seuraavat heitä lopun elämänsä ajan. Raketti- ja kranaattitulen alaisilla alueilla asui n. 1.8 miljoonaa ihmistä; 60 000 joutui pakenemaan kodeistaan; osan alkaessa suunnitella palaamista, osan suhteutuessa hyvin epäluuloisesti vakuutuksiin tulitauosta seuraten tilannetta. http://www.timesofisrael.com/no-guarantee-of-quiet-but-well-hit-hamas-hard-if-attacked-pm-says/
2. ARVOSTETTU kolumnisti Nahum Barnea kirjoittaa ynetnews.com kriittisessä analyysissään, että Gazan operaatio jätti jälkeensä monta myrkkymaljaa: Israel on ilman luotettua johtajaa; ilman poliittista luottamusta, heikko side yhteiseloon ja demokratiaan, sekä alamäki USA:n suhteissa.
BARNEA toteaa, että vaikka Abbas oli sivustakatsoja operaation aikana, hän selviytyi sen todellisena voittajana, sillä sekä arabimaailma että kansainvälinen yhteisö näkee hänet henkilönä, jonka käsiin voidaan uskoa Gazan jälleenrakentaminen ja miljardien USD varojen valvonta huolimatta häneen kohdistetuista korruptiosyytöksistä. Operaatio voi olla jopa se katalyytti, joka edistää Palestiinan valtion muodostamista, hän toteaa. Toiseksi Barnea katsoo, että edellisten sotien ja operaatioiden seurauksena Israelin arvostus nousi diplomaattisesti, mitä nyt ei ole tapahtunut, koska hallitus ei ole aktivoinut diplomaattista prosessia. Lisäksi tulitauko olisi pitänyt saada aikaan pari viikkoa aiemmin, mutta koska näin ei käynyt, kansan luottamus hallituksen kykyyn hoitaa asioita pieneni uhrilukujen kasvaessa. Israelin kansa on tehnyt Gazan operaation aikana 4 epämukavaa havaintoa:
Huolimatta IDF:n tunnustetusti valtavasta ylivoimasta se ei 50 vuorokauden sisällä pystynyt alistamaan pienehköä, heikosti aseistettua terrorijärjestöä. Toiseksi Israelin kansa joutui maksamaan hinnan, jota se ollut valmistautunut maksamaan. Hinta maksettiin sotilaiden verellä, etelän siviilien verellä, siviilien kohtalolla, jotka hallitus oli hylännyt operaation ajaksi, elämän häiriintymisellä miljoonilta maan keskiosissa sekä miljardien taloudellisten menetysten muodossa. Kolmanneksi ilmeni, ettei Israelissa ollut hallitusta, jonka olisi pitänyt havaita, että ellei Gazan elämän rajoituksia helpoteta, Hamas kiihdyttää rakettitultaan. Barnea toteaa, että jos hallitus olisi toiminut silloin, koko operaatiota ei ehkä olisi tarvinnut aloittaa.
Hän vihjaa artikkelissaan, ettei IDF ollut valmis sotaan ja meni mukaan vastahakoisesti poliittisen päätöksen velvoittamana. Hän näkee myös peittelyä ja epärehellistä välttelyä päätösten tekemisessä, jossa kansalle ei kerrottu koko totuutta. Neljänneksi Gazan operaation aikana kansa alkoi havaita yhä selvemmin, että arabien ja juutalaisten oli yhä vaikeampaa asua rinnakkain. Arabiväestö radikalisoitui, kuten teki myös juutalaisväestö. Tämä puolestaan synnyttää kansassa kasvavaa vastustusta itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamiseksi Israelin maan keskelle jo pelkästään turvallisuussyistä, mitkä tulivat räikeinä esiin Gazan operaation aikana. Viimeiseksi USA:n suhteet Israeliin ovat kärsineet lähes korjaamattomia vaurioita, mikä voi kostautua YK:n valtuuttaman tutkimuskomitean raportin aikanaan tullessa äänestykseen YK:n turvallisuusneuvostossa, kuten Barnea ennakoi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4564941,00.html
3. TUOREEN gallupin mukaan israelilaiset eivät ole tyytyväisiä tulitaukosopimukseen. 54 % vastaajista sanoo vastustavansa sopimusta; 37 % kannattaa sitä. Vain 29 % uskoo, että IDF voitti Hamasin, kun 59 % uskoo päinvastaista. 59 % ilmoitti tyytymättömyytensä Netanyahun hallintoon, kun kannatus oli vielä torstaina 55 % ja heinäkuun 23. päivänä 82 %. Gallupin suoritti TV-2 ja TV-10, mikä julkaistiin keskiviikkoiltana.
MIDGAN-poll/TV-10 gallupin mukaan tulokset kohtelevat Netanyahua helläkätisemmin. Netanyahun kannatus oli siinä 55 %; 32 % katsoi Israelin voittaneen, 25 % Hamas, 26 % tasatulos, loput eivät osanneet sanoa. Suurin puute Netanyahu suosiossa oli se, ettei operaatiota jatkettu katkeraan loppuun saakka. Enemmistö ennusti, että uusi sota uhkaa vuoden sisällä, 37 % mukaan puolen vuoden sisällä; 60 % katsoo tuntevansa olonsa vähemmän turvalliseksi nyt kuin ennen sotaa.
Gallupien antamista epäluottamuslauseista huolimatta pääministerin politiikkaa arvostelleiden puolueiden johtajat eivät halua kaataa hallitusta tässä vaiheessa, mutta kapinahenki elää pinnan alla. Likudin keskuskomitea kokoontunee parin viikon sisällä, jossa asiaa käsitellään, ellei kokenut puolue-poliitikko Netanuahu pysty estämään kokoontumisen tai ainakin, ettei asiasta äänestetä. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Protective-Edge-began-with-huge-support-ended-with-Israel-shamed-and-confused-says-Likud-MK-372472
4. ISRAELIN pohjoisraja Syyriaa ja Libanonia vastaan osoittaa kasvavaa levottomuutta ja hermostuneisuutta taistelujen Assadin hallituksen joukkojen ja sitä vastaan taistelevan Al-Qaidan kanssa siteissä olevan Al-Nusta-järjestön välillä siirtyessä yhä lähemmäksi rajaa. Israelin ja Syyrian välille Syyrian puolelle muodostettiin 1973 sodan jälkeen aseistamaton puskurivyöhyke, jonka koskemattomuutta valvoo YK:n alaiset aseistamattomat kansainväliset sotilaat. Heidän tehtävänsä on tarkkailla tilannetta ja raportoida havainnoistaan YK:lle, mutta ei puuttua tilanteisiin muulla tavoin. Sopimus on toiminut hyvin siihen saakka, kunnes Assadin hallitusta vastaan taistelevat kapinallisten joukot tunkeutuivat alueelle. He katsovat etteivät Syyrian tekemät sopimukset sido heitä, ja ovat ottaneet välillä YK:n partioita panttivangeiksi varastaen heidän kulkuneuvonsa ja varusteensa.
AL-Nusra valloitti eilen kylän aivan Israelin rajan tuntumassa, ja sieltä ammutut harhalaukaukset haavoittivat kahta IDF:n sotilasta Israelin puolella. IDF vastasi laukauksiin tykistötulella, joka kohdistettiin sinne, mistä luotien arvioitiin tulleen. Aamun uutisten mukaan Syyrian hävittäjät pommittivat Al-Nusran joukkoja kylässä lähellä Quneitran kaupunkia. IDF seuraa tilanteen kehitystä omalta puoleltaan rajaa. Irakissa ja Syyriassa suuria maa-alueita vallanneet IS- taistelijat eivät ole vielä Israelin rajalla, mutta ne antavat pahaenteisiä lausuntoja, että hoidettuaan lähiympäristön operaatioita laajennetaan Libanoniin ja Jordaniaan. Perimmäisenä tavoitteena on ulottaa valta Andalusiaan ja Roomaan, jonka valtaaminen on tärkeä, koska sitä pidetään kristityn maailman pääkaupunkina, jonka miehittäminen symbolisoi islamin voittoa rististä. Jerusalemin vuoro tulee myös aikanaan, he ennustavat, koska siitä tulee Islamin pääkaupunki. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-jets-bomb-border-post-near-Israel-captured-by-rebels-372578
5. UUTISOTSIKOITA
·        Huumekauppiaat Israelin pohjoisosassa olivat muodostaneet kartelleja Libanonissa toimivien Hizbullah joukkojen kanssa varojen keräämiseksi. Israelin poliisi ja Shabak, turvallisuus-järjestö, ilmoittivat torstaina pidättäneensä useita Israelin arabeja maan pohjoisosassa. Heidän pidätyksensä ja kuulustelunsa on suoritettu useiden kuukausien aikana. Juttua käsiteltiin aluksi vain huumeiden salakuljetus operaationa Libanonista Israeliin, mutta kuulustelujen antamien tietojen mukaan saatiin selville Hizbullahin edustajien pyrkimys rekrytoida salakuljettajia toimittamaan aseita Israelin puolelle ja osallistumaan terrori-iskuihin Israelissa. Huumekauppiaat toimittivat salakuljettajille aseita. Tämä tulee sitäkin ajankohtaisemmaksi Iranin ilmoittaessa aseistavansa PA:n arabit Juudean ja Samarian alueilla heidän valmistellessaan kolmatta intifadaa. Huumeita ja aseita tuodaan myös Jordanian rajan yli, koska rajavalvonta on siellä paljon heikompi kuin Libanonin ja Syyrian rajoilla. Kuulustelujen perusteella nähtiin Hizbullahin voimistuva osuus huumekauppiaiden toiminnassa aseiden salakuljettajina ja osallistumisena terrorismiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184509#.U_7qGkNsO-o
·        Uutisraporttien mukaan Israelissa rakennettu miehittämätön Hermes tiedustelukone ammuttiin alas Iranissa Natanzin ydinlaitoksen lähettyvillä. Toisen uutisen mukaan toinen Hermes kone tuhoutui Irakissa, kuten libanonilainen TV-yhtiö Al-Mayadeen raportoi. Irakissa Bagdadin yllä lentänyt kone räjähti ilmassa, mikä viittaa siihen, että siihen osui ohjus. Iranissa ammuttu Hermes kone oli lähetetty Azerbaianista. Hermes pystyy lentämään 1600 km ilman välitankkausta. Ei ole selvää, olivatko koneet Israelissa valmistettuja Hermes-tyyppisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184508#.U_7uJkNsO-o
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 20 -31; Tiberias 28 -38; Suolameri 32 -41; Eilat 28 -42 +C-astetta. Aurinkoinen hellesää jatkunee toistaiseksi.  
Post a Comment