TIISTAI 26.08.14


TIISTAI 26.08.14
1. TÄNÄÄN on saavutettu eräs merkkipaalu operaatio Protective Edge historiassa, kuten Ben Hartman sanoo JP:n artikkelissaan. Hän tarkoittanee, että tänään on 50. päivä siitä, kun IDF aloitti operaation rakettitulen lopettamiseksi Gazasta Israelin siviilikohteisiin. Tuhansia raketteja on ammuttu Israeliin ja IAF on tehnyt tuhansia pommituslentoja Gazan alueille tuhoten Hamasin pääasemia ja tukikohtia, rakettien valmistusverstaita ja – laukaisualustoja ja muita strategisesti tai taktisesti sotilaallisesti tärkeitä kohteita. Ilmavoimat tarjoutuivat hoitamaan Hamasin vastarinnan yksin, mutta satojen ja tuhansien kohteiden pommitusten jälkeen selvisi, ettei se riitä, tarvittiin maajoukkojen apua. Ilmavoimat ovat kuitenkin jatkaneet täsmäohjuksin suoritettuja iskujaan kiihdyttäen niitä etenkin maajoukkojen vetäydyttyä takaisin omalla puolelleen.
Maajoukkojen mentyä Gazan kaistalle he löysivät tunnelien suuaukkoja, joiden tutkiminen johti valtavan tunneliverkoston löytymiseen. IDF tuhosi löytämistään tunnelien suuaukoista 32, joista suuri osa päättyi Israelin puolelle, mutta niitä on kaikkiaan satoja etenkin kaupunkien alle piilotettuina, joita on liitetty toisiinsa yhdistävillä tunneleilla. Tunneliverkosto on varustettu sähkövaloilla ja tieto-liikennekaapeleilla sekä Qatar Hamasille lahjoittamalla hälytys-järjestelmällä, jolla valvomosta käsin pystytään seuraamaan liikennettä tunneliverkostossa. Sen avulla Hamas pystyy asentamaan pommiansoja ja väijytyksiä IDF:n sotilaille, jotka uskaltavat tunkeutua tunneliverkostoon. Tunneleihin on rakennettu maanalaisia komento- ja valvontakeskuksia,  ase- ja rakettivarastoja sekä rakettien laukaisualustoja, jotka on piilotettu avattavilla luukuilla. Maajoukot keskittyivät tunnelien tuhoamiseen, minkä johdosta alkuperäinen tavoite rakettitulen poistamiseksi sai toisarvoisen aseman. Vaikka IDF sanoo tuhonneensa tuhansia raketteja ja niiden laukaisualustoja, raketteja ammutaan edelleen päivittäin jopa saavuttaen ennätysmäärän 168, kuten sunnuntaina tapahtui.
IDF on ottanut ohjelmaansa uuden toimintamallin, jonka puitteissa se pyrkii teloittamaan IAF:n täsmäiskuilla Hamasin korkeinta johtoa. Tämä edellyttää tarkkoja tiedustelutietoja, joita saadaan sekä agenteilta Gazassa että elektronista tiedonvälitystä kuten puheluja kuuntelemalla sekä lento-tiedustelun avulla, jota suoritetaan pääosin miehittämättömillä pienkoneilla (drones). Täten IDF pystyi muutaman päivän sisällä teloittamaan Hamasin sotilassiiven neljä korkeinta komentajaa sekä Hamasin talousjohtajan, jonka tehtäviin kuuluivat pääomasiirrot Gazaan ja sieltä ulos. IDF uhkaa, etteivät Hamasin poliittiset johtajatkaan ole turvassa, mikä uhkaa Khaled Mashaalia, Abu Marzoukia, Ismail Haniyheia ja muita. IAF:n täsmäiskut tehdään joko autoihin, joissa kohde matkustaa, tai asuntoihin ja jopa kerrostaloihin, joissa teloituskohteena olevat henkilöt asuvat tai pitävät kokouksiaan. Merkittävin kohde oli Hamasin päämajan ja useita komennus- ja valvonta keskuksia sisältänyt 12- kerroksinen rakennus, jonka IAF tuhosi ampumalla siihen viisi tuhannen kilon Bunker Buster täsmäpommia, jotka romahduttivat muiden kerrostalojen keskellä sijainneen rakennuksen siististi perustuksiaan myöten. Iskussa kuoli kolme Hamasin sotilasjohtoon kuuluvaa komentajaa.
PÄÄMINISTERI Netanyahu ilmoitti heti Gazan operaation alussa, ettei tarkoituksena ole Hamasin hallinnon kaataminen, vaan saada rakettituli loppumaan Gazasta Israelin siviilikohteisiin ja rauhantilan palauttaminen Gazan rajan tuntumassa oleviin juutalaisyhteisöihin. Strategisena lausuntona tämä oli huonosti ajoitettu, sillä se antoi Hamasin johdolle vakuutuksen koskemattomuudesta, minkä IDF:n omaksuma uusi taktiikka johtajiston teloituksista romuttaa. Historioitsijat varmaan aikanaan tutkivat, miten viisas tai tyhmä Netanyahun ilmoitus Hamasin koskemattomuudesta oli, mutta se kuitenkin jäädytti IDF:n suunnitelmat iskeä kaikin voimin Gazana kaistalle, ja jakamalla sen nopeilla siirroilla kolmeen osaan aloittaa sitten kunkin osa-alueen puhdistaminen raketeista ja terroristeista. Se myös antoi Hamasille mahdollisuuden toteuttaa omaa suunnitelmaansa IDF:n pystymättä estämään sitä. Puolustusministeriö ilmoittaa, ettei maahyökkäys ole poistettu ohjelmasta, ja että siihen turvaudutaan, jos se havaitaan hyödylliseksi kokonaisuuden kannalta. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että IDF menetti kultaisen tilaisuutensa, ja ettei aika ole enää IDF:lle suosiollinen.
ISRAELIN operaatioon Gazan rauhoittamiseksi liittyy ulkopoliittinen aspekti, johon journalistit vain ohimennen viittaavat. Operaation alkuvaiheilla kävi selväksi, että sekä Saudi Arabia että UAE seurasivat tarkoin IDF:n sotatoimia, ja myös Egypti ja Jordania ilmaisivat varovaisen hyväksymisensä. Näille valtioille on tärkeää Hamasin nousevan vaikutusvallan murskaaminen, sillä sen katsotaan edustavan Iranin valtapyrkimyksiä Lähi-Idässä, missä sen intressit iskevät Saudi Arabian ja UAE:n kansallisia intressejä vastaan. Hamas on syntynyt Muslimiveljeskunnan avustuksella ollen sen haaraosasto, ja tämä järjestö pyrkii toiminnallaan horjuttamaan Saudi Arabian ja UAE:n hallituksia. Nämä öljyrikkaat maat pelkäävät Irania enemmän kuin vihaavat juutalaista valtiota. Saudivirkailijat ovat alkaneet julkisesti vaatia, että arabien tulee muuttaa suhtautumistaan Israeliin, kuten saudien Englannin lähettiläs sanoi, eikä hän ole ainoa. Saudit ilmaisevat pettymyksensä, ettei IDF vienyt hyvin alkanutta operaatiotaan loppuun asti.
IDF:n omaksuma Hamasin johtajien teloituskampanja on aiheuttanut vastaliikkeen Gazassa. Siellä Hamasin pyssymiehet, joita jotkut kutsuu taistelijoiksi, ei sotilaiksi, ovat pidättäneet tusinoittain siviilejä, naisia ja miehiä, syyttäen heitä IDF:n agenteiksi. Arabien kuulustelutavan mukaan heiltä kiristetään tunnustus raakalaismaisen kidutuksen kautta, jonka päätteeksi ihminen tunnustaa mitä tahansa saadakseen kidutuksen loppumaan. Heitä teloitettiin julkisesti moskeijan edessä yli kaksikymmentä, mutta pidätettyjä on moninkertainen määrä. Heille ei annettu oikeutta asianajajaan eikä oikeuteen, vaan teloitus suoritettiin nopeasti. Heidän nimiään ei julkistettu – mukamas perheen kunnian säilyttämiseksi – mutta luultavammin siksi, ettei heidän syyllisyydestään oltu varmoja. Tämä on selvä sotarikos, josta Hamasia voidaan syyttää. Ihmisoikeusjärjestöt esittivät vastalauseita. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4562954,00.html
2. KAIRON tulitaukoneuvottelut eivät tuottaneet toivottua tulosta, eikä Egyptin presidentti al-Sisi voinut tehdä ilmoitusta tulitauosta eivätkä neuvottelijat päässeet allekirjoittamaan sopimusta, kuten oli suunniteltu. Huhujen mukaan se on Israel, joka vetää nyt jäykistynyttä jalkaansa eikä osaa päättää. Olisi syytä käydä jaloittelemassa hotellista mustan teenjuonnin ja mukavan keskustelun lomassa.
Gazan terrorijärjestöt kiihdyttivät eilen illalla tulitustaan, kuten niillä on tapana ennen tärkeää tilaisuutta. Ne ampuivat maanantaipäivän aikana ainakin 115 rakettia ja kranaattia Israelin siviili-kohteisiin. IAF iski maanantain aikana 70 kohteeseen eri puolilla Gazan kaistaa, mukaan lukien rakettimiehistö, joka oli laukaissut rakettinsa, sekä raketin laukaisualusta koulun läheisyydessä. Iron Dome eliminoi yhden raketin Ashdodin kaupungin yllä, mutta tuhoutuneen raketin kappale putosi kauppakeskuksen lasikattoon jääden siihen kiinni. Kukaan ei haavoittunut. Edellä mainitusta 115 raketista ja kranaatista Iron Dome eliminoi 14. Hamas ampuu nyt enemmän kranaatteja, joita Iron Dome ei pysty torjumaan niiden lyhyen kantomatkan vuoksi. Libanonista ammuttiin Israeliin kaksi rakettia eilen illalla, ainakin toinen niistä putosi asumattomalle maalle. IDF vastasi niihin tykistötulella.
Viime yö sen sijaan kului suhteellisen rauhallisesti, mutta entinen raketti-inferno alkoi uudelleen aamun valjettua. Ashkelonissa hälytyssireeni ilmoitti raketin lähestymisestä. Omakotitalossa asunut 6-henkinen perhe heräsi hälytykseen, ja vanhemmat menivät kiireesti siirtämään lapsensa turvalliseen huoneeseen. Lähes välittömästi vanhempien poistuttua makuuhuoneestaan raketti iski suoraan heidän makuuhuoneeseensa aiheuttaen suurta tuhoa rakennuksessa. Paikalle kutsutun Magen David Adom mukaan he keräsivät paikalta 40 eri tavoin haavoittunutta ihmistä. 20 heistä oli haavoittunut kadun toisella olevan kerrostalon ikkunan sirpaleista ja muista lentävistä esineistä; parikymmentä ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Haavoittuneet kuljetettiin Barzilaín lääkintäkeskukseen.
HÄLYTYSSIREENIT soivat aamun tunteina Tel Avivin keskustan alueella, Ashdodin ja Ashkelonin sekä Eshkolin alueilla. Hamas ilmoitti ampuneensa raketit ja kranaatit. Tuhoista ei ole raportoitu. IAF ilmoittaa iskeneensä yön aikana 15 kohteeseen Gazassa. Gazan arabilähteen mukaan kaksi ihmistä kuoli ja iskussa korkeaan kerrostaloon 20 ihmistä haavoittui. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Rocket-sirens-pierce-air-after-quiet-night-in-Israel-372327, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184426#.U_w97kNsO-o
3. UUTISOTSIKOITA
·        Shin Bet on julkistanut muutamia pidätetyiltä Gazan arabeilta saamiaan tietoja, miten Hamas käyttää lastentaloja, moskeijoita ja sairaaloita toiminnalliseen tarkoitukseensa. Eräs heistä Mohammad Kadra Khan Yunisista sanoo, että jokainen tietää, miten Ismail Haniyeh piileskelee Shifan sairaalassa. Kaksi pidätettyä Beit Lahiyasta sanoivat, että beduiinikylästä kaivettu tunneli, joka johti Israelin puolelle, päättyi lastentarhan viereen. Mahdolliset siepatut panttivangit oli tarkoitus tuoda lastentarhaan, ja viedä heidät sieltä muualle. Abd al-Rahman Baalusha Khan Yunisista kertoi, että Al-Safa ja Al-Abra Gazan kaupungissa oli tarkoitus käyttää terrorijoukkojen kokous- ja asuinpaikkoina.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184429#.U_w_B0NsO-o
·        Hamas-johtaja Moussa Abu Marzouk kertoi medialle, että Hamas hyväksyy Egyptin viimeisen tulitaukoluonnoksen. Hän sanoo, että huolimatta hyökkäävästä asenteestaan Israel on innokas solmimaan tulitaukosopimuksen. Israel on vakuuttanut, ettei se neuvottele tulen alla, ettei se antaisi Hamasille oikeutta sanoa, että rakettituli sai Israelin alistumaan. Islamic Jihad ilmoitti jo aiemmin, että se hyväksyy sopimusehdot. Sopimus perustunee paljolti 2012 sopimusdokumenttiin tulen lopettamiseksi, Rafahin aukaisemiseksi ja kalastus alueen laajentamiseksi nykyisestä kolmeen ja myöhemmin kuuteen merimailiin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Senior-Hamas-leader-Language-of-Egyptian-ceasefire-proposal-acceptable-372346
·        USA:n armeijan korkea kenraali John Allen, joka laati Israelin tuomitseman suunnitelman Jordanin laakson turvallisuussuunnitelman, matkusti Israeliin avustaakseen Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välisiä epäsuoria tulitaukoneuvotteluja. Allen on 4-tähden kenraali, joka johti USA:n joukkoja Afganistanissa. Hänen roolistaan Gazan tulitaukoneuvotteluissa ja mahdollisissa aseleponeuvotteluissa ei ole tarkempia tietoja.  http://www.timesofisrael.com/top-us-general-in-israel-for-post-ceasefire-talks/
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas yrittää saada YK:n turvallisuusneuvoston päättämään aikataulusta, jonka puitteissa Israel vetää joukkonsa ja asukkaansa Juudeasta ja Samariasta. Jos tämä naula ei vedä, Abbas alistaa asian ICC:n ratkaistavaksi. Sadakseen asialleen enemmän perustaa hän koordinoi suunnitelmansa arabiliiton pääsihteerin Nabil Elarabin kanssa. Abbas, jolla ei ole mandaattia edustaa palestiinalaisia, ei anna USA:n kieltävän kannan pelottaa itseään. Hän vakuuttaa, ettei se ole sodanjulistus Israelille, mutta Netanyahun hallitus voi nähdä sen sellaiseksi. Abbas leikkii vaarallisilla vesillä, vaikka Israelin hallituksessa ja Knessetissä on niitä, jotka haluaisivat Abbasin nostamiseksi Gazan ja Länsi-rannan arabien johtajaksi, mitä on pidettävä todella typeränä esityksenä. Abbas ei ole Israelin ystävä; häntä on pidettävä vihollisena, joka haluaa Israelin tuhoa. http://www.timesofisrael.com/arab-league-to-demand-israel-west-bank-withdrawal-from-un/
·        Iran sanoo ampuneensa alas Israelin lähettämän Hermes miehittämättömän tiedustelu-koneen sen lentäessä Natanzin rikastuslaitoksen yläpuolella. Koneen hylyssä ei ole nähtävissä Israelin tunnuksia, mutta kone pystyy lentämään 1600 km. Iranin vallankumouskaarti sanoo ampuneensa koneen alas ja purkavansa sen tietokoneen tallentamat tietokannat. Se myöskin lupaa aseistaa Hamasin uudelleen korvaten sen menetykset Gazan operaation aikana.  http://www.timesofisrael.com/iran-will-arm-palestinians-after-israeli-drone-downed/
·        Gazan lähettyvillä asuvat juutalaiset pakenevat pohjoiseen. Arielin kaupunki on avannut porttinsa pyrkien majoittamaan heidät tiloihinsa. Arielin yliopiston opiskelijat ovat järjestäneet ohjelmaa lapsille, jotka kärsivät syvästä traumasta jatkuvan rakettitulen vuoksi. Daniel Tragermanin vanhemmat vakuuttavat, että he ovat saaneet tarpeekseen eivätkä enää aio palata Nahal Oz kibbutsiin, jossa he asuivat. Satoja asukkaita majoitetaan Arieliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184409#.U_xKP0NsO-o
·        22-vuorias arabi Wadi Jozin arabilähiöstä pidätettiin hänen kivitettyään lähiön kautta ajavaa israelilaisautoa maanantai-iltana Jerusalemin itäosassa. Autossa istuneet 3 lasta haavoittuivat. Kasvonaamarilla varustettu arabi kivitti myös häntä pidättämään tulleita poliiseja. Kuulusteluissa hän tunnusti monia aiempia kivityksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184417#.U_xLu0NsO-o
·        Beit Umar arabikylän läpi ajanutta israelilaisautoilijaa kivitettiin, iso kivenmurikka särki tuulilaisin ja iski kuljettajaa kasvoihin. Kuljettaja menetti autonsa hallinaan, ajoi turvakaidetta vasten, jolloin auto kääntyi ympäri. Heillä oli auton takaistuimella sylivauva. Paikalle kertyi kylän asukkaita, joita vaimo ensin pelkäsi, mutta oli iloisesti yllättynyt heidän tarjotessaan apuaan, ottaen vauvan pois takaistuimelta ja viihdyttäen sitä sylissään. Paikalle kutsuttu ambulanssi vei heidät sairaalaan, jossa 25-vuotias Yedaya Sharchaton joutui tarkkoihin tutkimuksiin ehkä aivovaurion saaneena. Hänen 24-vuotias Hadasha selviytyi pienen naarmuin ja kuhmuin. Tämä tapahtui lauantai-iltana. Sotapoliisi tutkii asiaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4563835,00.html
Säätilat tänään: Jerusalem 22 -33; Tiberias 29 -41; Suolameri 34 -43; Eilat 31 -44 +C-astetta. Helteinen sää jatkuu edelleen, Kinneretin pinta on nyt 212.31 m Välimeren pinnan alapuolella, laskee 1 sm/päivä.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021