Tuesday, August 12, 2014

TIISTAI 12.08.14


TIISTAI 12.08.14
1. LÄMPÖMITTARIMME näytti aamulla tutut 21 astetta ja vähän ylikin, ja taivas on lähes pilvetön, vain ohuita harsopilviä taivaanrannan alaosissa. On odotettavissa kuuma ja hikinen päivä. Mutta tulkoon vain, onhan nyt kesä ja silloin pitääkin olla lämmintä, että tulisi kunnon talvi, kuten vanhat sanoivat. Säätilat tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 26.38; Suolameri 32 -42; Eilat 29 -42 +C-astetta. Ennusteet lupaavat pilvetöntä ja helteistä jatkoa loppuviikoksi. Kinneretin pinta laskee 1 sm:n päivässä.
2. KAIROSSA jatkuvat tulitaukoneuvottelut Egyptin valvonnassa 72 tunniksi sovitun humanitäärisen tulitauon jatkuessa ilman häiriöitä, sikäli kuin tiedetään. Nämä neuvottelut tarkoittanevat pitkäaikaista aselepoa, joka seuraisi nyt voimassa olevaa hengähdystaukoa.
ynetnews.com on saanut agenttiensa kautta tietoja Kairon neuvotteluista ja keskusteltavista asioista, joissa osapuolet alkavat lähestyä toisiaan. Yleisenä huomiona artikkelissa todetaan, että Israelin neuvottelijat ovat joutuneet antamaan myönnytyksiä lähes kaikissa kohdissa PA:n tiimin pitäessä tiukasti kiinni omista vaatimuksistaan.
-         ISRAEL on suostunut Kairon välityksellä käytyjen neuvottelujen tuloksena syntyneen sopimuksen mukaan helpottamaan oleellisesti Gazan liikenteen valvontaa, kerrotaan ynetnews.com artikkelissa.
-         ynetnews.com artikkelissa todetaan, että Israel on suostunut siirtämään Hamasin hallitukselle kolmannen osapuolen välityksellä Hamasin virkailijoiden maksamattomat palkat.
-         Israel suostuu vähitellen jatkamaan Gazan rannikon kalastusalueen rajaa, joka välillä pienennettiin kolmeen merimailiin, mutta on tavallisesti 6 merimailia.
-         Rakennustarvikkeiden vientiä Gazaan helpotetaan tarkan valvonnan alla. Mikä osapuoli valvoisi rajaterminaaleja Israelin ja Egyptin ohella, on vielä auki.
-         Israel tulee kaksinkertaistamaan Kerem Shalomin terminaalin kautta kulkevien rekka-autojen määrää km. kuuteensataan rekka-autoon päivässä.
-         Erez-terminaalin kautta kulkevasta tavaramäärästä osapuolet ovat lähellä sopimusta.
-         Sisäänpääsylupien määrää Gazasta ja Länsirannalta Israeliin laajennetaan merkittävästi.
-         Gazan lentoterminaalista ja merisatamasta ei maanantaina päästy yksimielisyyteen. Hamasin edustaja totesi, että se on valmis siirtämään sopimuksia niistä, jos Israel hyväksyy sen asettamat muut ehdot. Hän kuitenkin olettaa, että sopimuksessa mainitaan niiden periaatteellinen hyväksyminen. IDF:n sotilastiedustelun entinen johtaja Aamos Yadlin toteaa, että Israel suostui merisataman rakentamiseen jo Jasser Arafatin aikana, vaikka sitä ei toteutettu, joten se ei ole ongelma. Hän kuitenkin edellyttää, että niiden kautta tapahtuva liikenne olisi lähinnä henkilöliikennettä, koska terrorijärjestöt voisivat käyttää niitä aseiden salakuljettamiseen.
-         Rafahin kautta Gazaan johtavan liikenteen valvonta annettaneen PA:n valvontaan, joka näyttää tyydyttävän sekä Egyptiä että PA:n delegaation Gazan jäseniä.
-         Israelin vaatima Gazan kaistan aseettomuus näyttää olevan liian kuuma kysymys Hamasille, minkä vuoksi sen sekä lento- ja meriliikenteen salliminen kytketään yhdeksi paketiksi, josta keskustellaan erikseen, mutta ei välttämättä toisiinsa liittyvinä sopimuksina.
ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitellee Kairon neuvottelujen tämän hetken tilannetta iltapäivän kokouksessaan, jossa Israelin neuvottelutiimi on mukana. Tiimin johtajana toimii Shin Betin entinen johtaja Yoram Cohen, ja jäseninä ovat puolustusministeriön poliittis-sotilaallisten asiain johtaja Amos Gilad, pääministerin lähettiläs Yitzhak Molcho, hallituksen asettama koordinaattori territorioissa kenraali Yoav Mordechai sekä IDF:n suunnitteluosaston johtaja kenraalimajuri Nimrod Shefer. Tiimi palasi eilen illalla Israeliin, mutta matkustanee illalla takaisin Kairoon. Kabinetin ministerit ovat valittaneet, ettei heitä ole informoitu neuvotteluissa sovituista asioista, minkä johdosta heidän hyväksymisensä sovituista asioista on pelkkä muodollisuus, koska muutoksia niihin on vaikea tehdä. Vielä ei ole tiedossa, äänestääkö turvallisuuskabinetti Kairossa sovituista kysymyksistä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4557726,00.html
3. JP:n toimituskunnan laatimassa artikkelissa todetaan, että Israel tulee esittämään toisen 72 tuntia kestävän tulitauon hyväksymistä, jotta jäisi Kairon välityksellä käydyille neuvotteluille tarpeeksi aikaa ilman vihollisuuksien puhkeamista. Neuvottelut jatkunevat tiistai-iltana pienen tauon jälkeen Israelin delegaation käytyä informoimassa turvallisuuskabinettia Jerusalemissa.
Israelin radion mukaan Kairon neuvotteluissa ei ole edistytty avainkysymyksissä, koska aukot neuvotteluosapuolten välillä ovat vielä liian suuret. Hamasin neuvottelijatiimin jäsen vakuutti tiistai-aamuna, ettei Hamas suostu tinkimään vaatimuksistaan avainkysymyksissä. Al-Quds lehden artikkelin mukaan Hamasin ja Jihadin tiimin jäsenet ovat suostumassa lento- ja meriliikenteen vaiheittaiseen avaamiseen. Maanantain neuvottelut Egyptin välityksellä kestivät 10 tuntia. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Report-Israel-sees-another-72-hours-needed-to-ink-deal-with-Hamas-370816
4. HAMASIN edustaja ilmoitti maanantaina, että Egypti on periaatteessa hyväksynyt 1000 PA:n poliisin sijoittamisesta Egyptin ja Gazan väliselle rajalle. Tietoa ei ole vielä vahvistettu, mutta Hamas on artikkelin mukaan suostunut siihen. Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007, eikä sen jälkeen PA:n Abbasille uskollisia joukkoja ole nähty Rafahin terminaalissa Gazassa.
Hamasin neuvottelutiimin jäsen Kairossa Izzat al-Rishheq totesi, ettei Hamas vastusta Abbasille uskollisten joukkojen sijoittamista Rafahin terminaaliin voidakseen poistaa ongelmat Gazan kansan saarron lopettamiseksi. Hän sanoi myös, että Abbasin johtama PA voi valvoa Gazan jälleen rakentamista. Hän sanoo ”Hamasin edellyttävän kansallisen järjestön perustamista valvomaan sen toteuttamista puhtaan, hyväksyttävän ja ammattitaitoisen henkilön johdossa”. Hän totesi ”kaikkien osapuolten, Israel, PA ja Hamas, kärsivän tilanteesta, ja alueellisten olosuhteitten muutosten vuoksi kaikkien on toimittava yhteisymmärryksessä kansamme ja asiamme hyväksi”.
PA:n neuvottelutiimin johtaja Azzam al-Ahmed sanoo, että PA tulee valvomaan neuvottelu-sopimuksen toteuttamista sekä myös Gazan jälleen rakentamista.
Yair Lapid esitti pääministerille laatimansa suunnitelman, jonka mukaan Gazan aselevon toteutumista valvomaan tulee liittää USA, EU, Venäjä, Saudi Arabia ja Jordania, joiden vastuulla olisi myös Gazan kaistan riisuminen aseista, mutta luovuttaen vastuuta vähitellen PA:lle. Lapid vakuuttaa, ettei Gazan ongelmaa pystytä ratkaisemaan ilman diplomaattista sopimusta, sillä ilman sitä on syytä varautua taistelujen uusiutumiseen. Naftali Bennett vastustaa jyrkästi Abbasin liittämistä mukaan, sillä ”Abbas on kumppani vain terrorismissa. Jokainen tietää, että kahden valtion periaate on kuollut, ja että Palestiinan valtion perustaminen Israelin sydämeen tulisi murskaamaan Israelin talouden ja toisi rakettitulituksen maan sydänosiin. Ennemmin tai myöhemmin Hamas on tuhottava”, Bennett vakuuttaa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/In-first-Hamas-says-will-not-oppose-Palestinian-Authority-forces-at-Rafah-crossing-370774
5. UUTISOTSIKOITA
-         Presidentti Reuven Rivlin oli vastaanottamassa Ben Gurionin lentokentällä järjestetyssä erityistilaisuudessa 338 USA:n ja Kanadan uutta siirtolaista Israeliin. Heidän joukossaan on sata nuorta miestä ja naista, jotka astuvat pian tulonsa jälkeen asepalvelukseen IDF:ssä. Huolimatta juutalaisvaltion rauhattomista oloista juuri nyt ja Gazan operaation odottaessa jatkoa tai sopimusratkaisuaan, 3 400 uutta siirtolaista on muuttanut maahan viimeisten viikkojen aikana, kuten Jewish Agencyn puheenjohtaja Nathan Sharansky totesi puheessaan tiistaina tervetulojuhlissa. ”En tiedä toista maata, jonka presidentti odottaa lentokoneen alla uusien siirtolaisten purkautumista uuteen/entiseen kotimaahansa”, totesi sisäministeri Gideon Saar puheessaan. Nefesh Benefesh järjestön johtaja rabbi Yehoshua Fass totesi, että IDF:n täytyi estää haavoittuneita sotilaita palaamasta yksiköihinsä ennen tervehtymistään. Hän sanoi asepalvelusta aloitteleville, ettei kukaan pakottanut heitä siihen eikä heidän olisi tarvinnut ilmoittautua, mutta he itse halusivat. Israelin partioliikkeen ylläpitämän Garin Tzabar-ohjelman johtaja Eli Ben-Yosef sanoi, että Israel käy nyt todellista sotaa. Hän sanoi Haggadaa lainaten: ”Sukupolvi sukupolven jälkeen he vastustavat meitä tuhotakseen meidät, mutta Jumala pelastaa meidät heidän käsistään. Te olette Jumalan lähettämä pelastus meille”. Sekä pojat että tytöt sanovat odottavansa innolla aloittaakseen asepalveluksensa. http://www.jpost.com/Diaspora/LIVE-Israels-newest-citizens-arrive-370743
-         Jerusalemin itäosan arabilähiöissä juutalaisten vastainen väkivalta on lähes kaksin-kertaistunut viime vuoteen verraten samana ajankohtana, mikä on pakottanut poliisin vahvistamaan yksiköitään järjestyksen ylläpitämiseksi. On huomattava, ettei arabien tarkoituksena ole vain osoittaa mieltään jonkun asian johdosta, vaan niillä pyritään lietsomaan väkivaltaa juutalaisia kohtaan, mikä ilmenee juutalaisten autojen kivittämisenä kivin ja palkopommein saadakseen sen pysähtymään ja aloittaakseen autoilijan ja hänen kanssamatkustajiensa pahoin-pitelyn. Poliisi on asettanut satoja poliiseja riskialttiille alueille, heidän mukanaan eliitti erityispartioita. Talonrakennusministerin mukaan yksin heinäkuussa poliisi rekisteröi 360 juutalaisten pahoinpitelyä. 16-vuotiaan arabipojan Abu Khdeirin poltto-murha ja operaatio Protective Edge ovat lisänneet hyökkäysten määrää etenkin lähiöissä, joissa juutalaiset asuvat arabien keskellä. Viime ramadanin aikana rekisteröitiin 70 hyökkäystä. Poliisin tiedottaja Nicky Rosenfeld sanoi, että 500 erityispoliisin ympäri-vuorokauden tapahtuvaa partiointia suoritetaan Shuafat, French Hill, Abu Tor, A-tur ja Sur Bahir lähiöissä. Lisäksi poliisi asetti YASSAM erityispartioita, jotka saapuvat häiriökohtiin muutamassa minuutissa. He ovat erikoistuneet mellakoiden hajottamiseen. He vakuuttavat, ettei hädän tarkoituksenaan ole vahingoittaa ketään, vaan järjestyksen palauttaminen. http://www.jpost.com/National-News/Police-prepared-for-increased-attacks-in-east-Jerusalem-370809
-         IDF testasi onnistuneesti menetelmää, jolla tunnelien kaivaminen pystytään tehokkaasti havaitsemaan. Laboratoriotestien jälkeen sitä kokeiltiin onnistuneesti maastossa. Järjestelmä valmistuu käyttökuntoon vuoden kuluessa, sen asentaminen Gazan rajalle maksaa 1.5 – 2.5 miljardia USD. Myös Iron Dome käy läpi uudistuksia, joiden avulla pystytään poistamaan vihollisen pyrkimykset sen ohittamiseen ampumalla useita raketteja samalla kertaa. Ensi vuoden aikana valmistuu uusin torjuntajärjestelmä nimeltään Iron Beam, joka lähettää lasersuihkun lähestyvää kranaattia tai ohjusta kohti. Se on huomattavasti nopeampi kuin Iron Dome ja sopii siten läheltä ammuttujen kranaattien ja pst-ohjusten torjuntaan. Panssareihin asennettu Trophy torjuntajärjestelmä on säästänyt kymmenien panssarien ja APV-vaunujen tuhoutumisen operaation Protective Edge aikana. Sotilaitten suojaamiseksi tarvitaan 3 miljardia USD. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-successfully-tests-system-designed-to-detect-terror-tunnels-370754
-         UNHRC:n presidenttinä toimiva lähettiläs Baudelaire Ndong Ella julkisti Israelin toimia Gazassa, Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa tutkivat komitean jäsenten nimet. Sitä johtaa kansainvälisesti tunnettu kanalainen William Shabash, joka myös tunnetaan useista Israelin vastaisista lausunnoistaan. Israelin ulkoministeriön lausunnossa hylätään komitean nimittäminen kangaroo komiteana, joka on jo laatinut raporttinsa ja vain odottaa allekirjoitusta. Komitean tulee löytää ihmisoikeusrikokset ja niiden tekijät sekä raportoida havainnoistaan UNHRC:lle maaliskuussa 2015. Genevessä toimiva UN-watch NGO-järjestö vaatii, että Shabashin tulee kieltäytyä komiteasta useista Israelin johtajia halventavista lausunnoistaan johtuen. Hän vaati Netanyahun ja Peresin tuomista Haagin tuomioistuimen eteen raudoissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-names-three-experts-to-Gaza-investigation-commission-370772,
Komitean jäseneksi nimetty englantilais-libanonilainen juristi Amal Alamuddin, joka on Hollywoodin näyttelijän George Clooneyn tyttöystävä, kieltäytyi kunniasta ja vetäytyi pois. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Amal-Alamuddin-says-will-not-serve-on-UN-Gaza-probe-panel-370801Post a Comment