Sunday, August 24, 2014

SUNNUNTAI 24.08.14


SUNNUNTAI 24.08.14
1. TÄNÄÄN on operaation Protective Edge 48. päivä, eikä sen loppua ole näkyvissä. Egyptin presidentti Al-Sisi pyrkii löytämään tulitaukosopimuksen, joka sopisi molemmille osapuolille. Myös Mahmoud Abbas kävi esittämässä Sisille toivomuksensa tulen lopettamiseksi, mutta pahin jarru tässä näyttää olevan Khaled Mashaal, jota Qatarin emiiri painostaa maasta karkotuksen uhalla kieltäytymään alle-kirjoittamasta Egyptin välitysehdotusta. Hamasilla on joukko vaatimuksia, joita se haluaa liitettäviksi sopimukseen ehtona sopimusdokumentin allekirjoittamiseksi. Israel puolestaan katsoo niiden olevan kohtuuttomia eikä edes liittyvän Gazan taisteluihin, kuten Israelissa terrorismista vankeuteen tuomittujen terroristien vapauttamista, lentokenttää, merisatamaa, kaikkien terminaalien avaamista Gazasta Israeliin ja Egyptiin, vapaata kulkuoikeutta Gazasta Länsirannalle ja muita vastaavia. Israelin näkökannan mukaan niistä keskustellaan aseleponeuvotteluissa.
GAZAN terroristit ampuivat viikonvaihteen aikana Israelin siviilikohteisiin 250 rakettia ja kranaattia. Kranaatit ovat uusin ase, ne ammutaan lähempää iskukohdetta, minkä vuoksi niiden kantomatka on lyhempi ja varoitusaika muutama sekunti. Niiden torjumiseen kehitetty laser-käyttöinen Iron Beam valmistuu käyttökuntoon vasta ensi vuonna. Nahal Oz kibbutsi on ollut kranaattitulen kohteena. Kranaatinsiru surmasi 4-vuotiaan Daniel Tragermanin hänen juostessaan suojatilaan, ja haavoitti erästä miestä käsivarteen hänen ehdittyään koota lastentarhan pihamaalla leikkivät lapset suojattuun tilaan saaden itse haavan lasin läpi tulleesta sirpaleesta.
IAF:n hävittäjä iski lauantai-iltana ohjuksillaan 12-kerroksiseen tornitaloon tuhoten sen kokonaan. Zafer-talossa asui arabi-lähteen mukaan 44 perhettä. IDF:n mukaan talo toimi Hamasin päämajana, jossa sillä oli useita komentokeskuksia, ja iskuhetkellä vain Hamasin aktivisteja. IAF ampui varoitus-ohjuksen ennen varsinaista ohjusiskua lähettäen useimmat talossa olleet pakosalle, mutta raportin mukaan 17 ihmistä haavoittui iskussa, osa lapsia, joskin lukumäärä vaihtelee eri raporteissa.
KAHDEKSAN aikaan lauantai-ilta hälytyssireenit soivat useissa kaupungeissa Tel Avivin alueella, Rishon LeZionista Bnei Brakiin ja Gitataymiin. Tel Avivin yllä kuultiin useita räjähdyksiä merkkinä siitä, että Iron Dome oli eliminoinut lähestyviä raketteja - erään uutisen mukaan kaksi ja kolmannen annettiin pudota ilman vastatoimia asumattomalle alueelle. Niiden aiheuttamista fyysisistä vaurioista ei ole raportoitu, mutta asukkaille aiheutettuja henkisiä vauriota ei kukaan pystyne arvioimaan. Esimerkiksi Nahal Oz kibbutsin asukkaat päättivät muuttaa pohjoiseen, viimeinen perhe lähti eilen. 4-vuotiaan pojan surma perjantaina juostessaan suojatilaan oli heille viimeinen pisara.
EILEN terroristit Libanonissa ampuivat viisi rakettia Golanilla sijaitsevia juutalaisyhteisöjä kohti. Ainakin kahden lapsen raportoidaan saaneen haavoja rakettien siruista. Tapaus osoittanee Israelin maan pienuuden; minne täällä voi paeta, missä eivät olisi terroristit vastassa raketteineen? Tämä on terrorismia sen aidoimmassa muodossaan: Pelotella ihmiset pakenemaan kodeistaan ja muuttamaan jonnekin, jossa he kuvittelevat olevansa turvattuja. Onko tämä enää ihmisen arvoista elämää? Puolustusministeri Moshe Yaalon kävi tapaamassa Nahal Oziin jäljelle jääneitä asukkaita kehottaen heitä pysymään lujina edes vihjaamatta, koska tämä venäläinen ruletti loppuu. Hallitus käyttäytyy ikään kuin se odottaisi jotain uutta käännettä, ehkä Hamasin antautumisilmoitusta? Uutisraportit kertovat kuitenkin päinvastaista; Hamas valmistautuu IDF:n uuteen maahyökkäykseen siirtäen joukkojaan tunneleihin ja trimmaten pommiansoja ja väijytyksiä Israelin joukkojen tuhoamiseksi, jos ne uskaltautuvat Gazan maaperälle. http://www.timesofisrael.com/day-48-mortar-victim-daniel-tragerman-4-to-be-buried-sunday-fire-from-lebanon-rocket-hits-beersheba-car/
2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan tänään, että merkit osoittavat sekä IDF:n että Hamasin valmistelevan IDF:n maajoukkojen osittaista tunkeutumista Gazaan tuhotakseen lyhyen kantaman raketit ja kranaatit, joilla Hamas on terrorisoinut 3 -7 km:n etäisyydellä Gazan turva-aidasta olevia juutalaista juutalaisyhteisöjä, maatiloja, kyliä, kibbutseja ja kaupunkeja. Asukkaat ovat monissa yhteisöissä katsoneet pakenemisen kodeistaan ainoaksi mahdollisuudeksi, koska hallitus ei pysty suojeleman heitä. Tämä on vaarallinen pelon esiaste, joka helposti muuttuu paniikiksi ja pakokauhuksi, mitä tapahtuu jo monissa yhteisöissä.
Hamas lienee havainnut tämän ja lisäsi viimeisen 48 tunnin aikana painostustaan kiihdyttämällä raketti- ja kranaattitultaan.
DEBKAFILE kertoo, että Hamas on komentanut kokonaisia prikaateja maan alaisiin tunneleihin, asentanut miina-ansoja ja sijoittanut väijytysyksiköitään puutarhoihin ja hedelmätarhoihin. Hamasilla on tiettävästi runsaasti it- ja pst-aseita, joita se voi käyttää panssaroituja kuljetusvaunuja ja sotilasryhmiä vastaan, kuten Hizbullah teki Libanonin kakkossodan aikana. IDF:n panssarivaunut on suojattu Trophy-nimisellä torjuntajärjestelmällä, joka pelasti useita panssareita tuholta ensimmäisen maahyökkäyksen aikana Gazaan.
HAMAS hylkäsi Egyptin laatiman viimeisen tulitaukoesityksen esittäen vaatimuksia, joita Israel ei voi hyväksyä. Khaled Mashaal torjui PA:n puheenjohtajaan Mahmoud Abbasin yrityksen pehmentää hänen kantaansa suostumalla tulitaukoon ilman lisävaatimuksia. Abbas välitti tiedot neuvottelun epäonnistumista Mashaalin kanssa Egyptin presidentti Abdel Fatteh al-Sisille sekä myös USA:n ulkoministeriölle varoittaen sodan laajenemisesta. DF:n mukaan Qatarin emiiri sheikki Tamimj al-Thani petti sekä presidentti Barach Obaman että saudikuninkaan Abdullahin odotukset painostaa Mashaal tulitaukoon. Käytännössä näyttää käyneen juuri päinvastoin, sillä emiiri al-Thani uhkasi Mashaalia karkotuksella, jos hän suostuu Egyptin tekemään esitykseen. http://www.debka.com/article/24213/Israeli-army-set-for-ground-strikes-in-Gaza-Hamas-conceals-terrorist-and-suicide-ambush-units-
3. TURHAANTUNEET Gazan rajan tuntumassa asuvat juutalaiset katsoivat saaneensa tarpeekseen 14 vuotta jatkuvan rakettitulen alla asumisesta ja päättivät 4-vuotiaan pojan Danielin surmaamisen johdosta aktivoitua vaatimaan oikeuksiaan. He katsovat, että valtion ja sen hallituksen velvollisuutena on suojella kansalaisiaan, mitä ei ole tapahtunut heidän tapauksessaan.
Asukkaat järjestivät mielenosoituksen pääministerin talon edustalla lauantai-iltana. Heillä oli mukanaan jäänteitä edellisten päivien aikana heidän asuntoalueilleen ammutuista raketeista, jotka he asettivat pääministerin asuntoryhmään johtajan tien eteen. He vaativat saada tavata pääministerin henkilökohtaisesti, jonka he edellyttävät esittävän pitävän suunnitelman rauhan ja turvallisuuden takaamiseksi. He sytyttivät kynttilän ja pitivät sen jälkeen hiljaisen hetken 4-vuotiaan Daniel Tragermanin muistoksi. He sanoivat, etteivät he syytä raketin tai kranaatin laukaisijoita, vaan Israelin hallituksen kyvyttömyyttä muuttaa tilannetta.
Gazasta on ammuttu ainakin 3 500 rakettia operaation Protective Edge alkamisen jälkeen 48 vuorokautta sitten, ja 8 500 rakettia IDF:n vetäydyttyä Gazasta 2005 tuhottuaan ensin siellä sijainneet 21 juutalaisyhteisöä. Raketti-iskut tuntuivat pahiten rajan läheisyydessä olevissa yhteisöissä, ja sitä on jatkunut jo 14 vuotta, vain pahentuen, eikä hallituksella näytä vieläkään olevan edes suunnitelmaa tilanteen ratkaisemiseksi, mikä olisi pitänyt hoitaa välittömästi, asukkaat valittavat. He olivat pystyttäneet teltan pääministerin asunnon eteen laatien kirjelmän, joka oli tarkoitus toimittaa pääministerille henkilökohtaisesti, jos hän vain tohtii tavata heitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184343#.U_l_dUNsO-o
4. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja, jota maailman media edelleen kutsuu presidentiksi, vetoaa Hamasin ulkopolitiikan johtajan Khaled Mashaalin kanssa pitämiensä keskustelujen jälkeen, jotka he aloittivat torstaina, YK:n apuun ”aikataulun laatimiseksi Israelin miehityksen lopettamiseksi Länsirannalla ja Gazan kaistalla”. Toiseksi PA laati kirjelmän, jolla se Hamasin tuella hakee Haagin kansainvälisen oikeuden ICC jäsenyyttä voidakseen syyttää Israelia siellä rikoksista ihmisyyttä ja ihmisoikeuksia vastaan sekä etnisestä puhdistuksesta. Eikö kukaan ole kertonut Abbasille ja Mashaalille, että kansainvälisen oikeuden mukaan Juudea ja Samaria, Gaza ja Golanin ylänkö, kuuluvat juutalaiselle kansalle tarkoitettuun alueeseen juutalaisten kotimaan perustamiseksi, vaikka itse asiassa kysymys ei ole uuden perustamisesta, vaan vuosituhantisen oikeuden palauttamisesta?
Tämä on varsin kummallinen tilanne. Terrorijärjestöksi luokiteltu järjestö tukee ICC:n jäseneksi palestiinalaisten hallitusta, joka kaiken järjen mukaan on laiton ja ilman mitään oikeuksia allekirjoittaa sopimuksia kenenkään kanssa. Lisäksi PA:n tärkein osajärjestö Fatah ilmoittaa tukevansa Hamasin raketti-iskuja Israeliin, ja sen alainen Al-Aksa Marttyyrien prikaati ilmoittaa aloittaneensa aseellisen taistelun Israelia vastaan. Hamasia on verrattu ISIS-joukkoihin Irakissa ja Syyriassa, mikä sai Khaled Mashaalin pyytämään, ettei maailman media yhdistäisi niitä väittäen, ettei Hamas ole eikä toimi kuten ISIS. Mashaal kuitenkin tunnusti, että Hamas oli siepannut 3 juutalaista nuorta opiskelijaa ja murhannut heidät kylmäverisesti.
Hamas ilmoitti perjantaina surmanneensa 18 yhteistoiminnasta Israelin kanssa epäiltyä. Pian sen jälkeen Hamas ilmoitti löytäneensä 3 muuta epäiltyä ampuen heidät moskeijan edessä kaiken kansan silmien alla, ja tänä aamuna Hamas ilmoitti ampuneensa 4 lisää nostaen kokonaismäärän 25:en. Kaikki nämä nuoret miehet surmattiin ilman oikeuden käyntiä tai oikeutta puolustautua. Mutta PA toimii aivan samalla tavoin Juudeassa ja Samariassa pidättämiään Hamasin jäseniä vastaan, joiden he epäilevät vehkeilevän Abbasia ja hänen hallitustaan vastaan. Miltä nämä mahtavat tuntua ICC:n oikeustajunnassa ja miten oikeutetulta sen hakemus jäseneksi kansainvälisessä oikeudessa?
Hamas ja Fatah päättivät panna hyntteensä yhteen ja aloittaa yhteiselämä kesäkuussa yhteis-hallituksen alla, jota johtaa Rami Hamdallah Abbasin tiukassa valvonnassa. Täten ”nuo kaksi eivät enää ole kaksi lihaa vaan yksi”, lainatakseni avioliiton perustetta. Abbas vielä vahvisti, että hän vastaa kaikesta, mitä tuon hallituksen alla tapahtuu, eli sekä Fatahin että Hamasin teoista. Tämä oli se viimeinen pisara, joka sai Israelin katkaisemaan neuvottelut PA:n kanssa. Hamasilla oli pitkälle valmisteltu suunnitelma Fatahin ja PA:n syrjäyttämiseksi ja vallan sieppaamiseksi myös Juudeassa ja Samariassa, kun Shin Bet särki hyvät suunnitelmat paljastaen koko salasuunnitelman maailmalle.
Qatarin emiiri otti puhelinluurin Mashaalilta ja Abbasilta ja puhui suoraan YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin kanssa keskustellen muodoista, joilla Israelin miehitys lopetettaisiin Juudeassa ja Samariassa. Artikkelin mukaan Hamas ampui 3.500 rakettia viimeisen 48 tunnin aikana. IDF:n iskuissa Gazaan on kuollut arabilähteiden mukaan - joita epäillään suurennelluiksi - 2000 arabia rakettitulen ja tunnelien aiheuttaman uhan poistamiseksi. IDF:n mukaan lähes puolet heistä olivat aseellisia pyssymiehiä. Israelin menetykset ovat 64 sotilasta ja 4 siviiliä, mutta tässä ei huomioida Iron Dome torjunta-patteriston eliminoimia n. viittäsataa rakettia, jotka olivat menossa kohti juutalaiskaupunkeja ja – kyliä. Ilman niiden tuhoamista Israelin menetykset olisivat tuhansia surmattuja ja haavoittuneiden luvut olisivat nousseet satoihin tuhansiin. http://www.timesofisrael.com/abbas-mashaal-seek-un-timetable-to-end-israeli-occupation/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Lomalle päässyt sotilas Netanel Maman, 21, haavoittui pahoin Garad-raketin sirpaleesta päähänsä perjantaina lähellä Ashdodia ajaessaan autollaan kotiinsa. Hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan. Hän oli silloin Gan Yavnen lähellä. http://www.timesofisrael.com/off-duty-soldier-hit-by-rocket-still-critical-after-surgery/
·        Egypti vaatii aselepoa ilman määräaikaa ja neuvottelujen aloittamista uudelleen välittömästi. Netanyahu kertoi YK:n pääsihteerille, että Hamasilla on ISIS:n metodit ja ideologia. Israelin ulkoministeriö ei vielä halunnut vastata Egyptin viimeiseen esitykseen. http://www.timesofisrael.com/egypt-urges-open-ended-truce-new-ceasefire-talks/
·        Arnold Schwarzenegger ja Sylvester Stallone johtavat Hollywoodin vetoomusta, jonka ovat allekirjoittaneet jo 187 enemmän tai vähemmän tunnettua näyttelijää ja toimihenkilöä. He valittavat ihmishenkien menetyksiä Israelin ja palestiinalaisten välisissä taisteluissa. He tuomitsevat vihan ja etnisen puhdistuksen ideologian, joka sisältyy Hamasin peruskirjaan. Esimerkkinä artikla 7, jossa sanotaan: ”Juutalainen piileskelee takanani, tule ja tapa hänet”. http://www.timesofisrael.com/stallone-schwarzenegger-lead-hollywood-assault-on-hamas/
·        IDF:n korkea upseeri sanoi lauantaina, että Hamas on menettänyt 75 % iskukyvystään ja kapasiteetistaan, ja siksi kiihdyttää Israelin vastaista retoriikkaansa ja pyrkii osoittamaan vielä jäljellä olevalla rakettiarsenaalillaan olevansa voimissaan. Hamas on myös kiihdyttänyt siviileihin kohdistamaansa brutaalia alistustoimintaansa surmaten tai haavoittaen ja pidättäen kaikki mielenosoituksiin osallistuneet sekä teloittaen yhteistoiminnasta Israelin kanssa epäillyt henkilöt julkisesti kaiken kansan nähden herättääkseen pelkoa kansassa. Tässä se täysin muistuttaa ISIS-joukkoja. Amnesty International esitti varoituksen Hamasille viattomien ihmisten murhaamisesta ilman oikeudenkäyntiä. Hamas kehotti sittemmin kaadereitaan pidättymään epäiltyjen teloittamisesta, ainakin julkisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184335#.U_me1kNsO-o
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 22 -34; Ti8berias28 -41; Suolameri 33 -43; Eilat 31 -44 +C-astetta. Aurinkoista säätä luvataan edelleen, Kinneretin pinta laski yhden sm:n.

Post a Comment