SUNNUNTAI 17.08.14


SUNNUNTAI 17.08.14
1. TÄNÄÄN on viikon ensimmäinen päivä juutalaisen kalenterin mukaan. Mittarissa oli lämpöä tasaluvut 20 astetta ennusteen mukaisesti, ja ennusteet lupaavat aurinkoista ja helteistä säätä lähipäivien ajaksi. Kinneretin vedenkorkeus laskee sm:n päivävauhtia, enkä ole edes uskaltanut katsoa, kuinka paljon Suolameren pinta laskee päivittäin. Se näyttää kuolevan kokonaan. Säätilat tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -38; Suolameri 32 -41; Eila t29 -41 +C-astetta. Kuten taisin jo mainita, kesähelteet jatkuvat edelleen, eikä sateista ole tietoakaan. Viranomaiset eivät ole antaneet vielä tavanomaisia varoituksiaan veden käytöstä etenkin puutarhan kasteluun, mutta kansalaiset näyttävät oppineen läksyn ilman muistuttamista. Useiden meriveden puhdistuslaitosten vuoksi juomavedestä tuskin tulee puutetta, mikäli sähköntuotanto pelaa.
2. KAIRON neuvottelut pitkäaikaisen aselevon solmimiseksi jatkunevat tänään neuvottelutiimien palattua hotelleihinsa Egyptin pääkaupunkiin. Neuvotteluja käydään Egyptin viranomaisten välityksellä. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät PA:n ja Israelin delegaatiot keskustele kasvokkain. Israelin delegaatio antaa vastauksensa keskustelun kohteena olevaan kysymykseen egyptiläisille, jotka vievät sen PA:n delegaatiolle, joka vastaa aikanaan samalla tavoin. Menetelmä on hidas ja kankea antaen mahdollisuuden ”käännösvirheisiin”. Tämä käytäntö perustuu 1920-luvulle, jolloin Englannin mandaatin aikana painostuksen ja pelottelun kautta Jerusalemin päämuftiksi noussut Haj Amin al-Husseini sääti, etteivät oikeaoppiset muslimit voi istua saman pöydän ääressä vääräuskoisten, epäpuhtaiden juutalaisten kanssa, koska heillä on saastuttava vaikutus (kuten myös kritityillä).
Viiden päivän ajaksi solmittu tulitauko alkoi 0.00 torstaiaamuna, joten kaksi päivää on neuvottelijoilla aikaa saada jotain aikaan, tai sitten turvaudutaan yksipuolisiin toimiin. Hamas uhkaa aloittaa jatkuvan asemasodan (attrition, näännytyssota) Israelia vastaan. Israelin taholla harkitaan operaation Protecrive Edge julistamista päättyneeksi ilman sopimusta, millä tulisi olemaan määrättyjä kansain-välisiä, sekä oikeudellisia että käytännöllisiä, vaikutuksia Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin. On syytä huomioida, että Fatahin ja Hamasin välisen sopimuksen mukaan ne ovat mukana PA:n yhteis-hallituksessa, jonka pääministerinä toimii Rami Hamdallah, mutta jonka toimia valvoo PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas, joka vakuutti hallitusta muodostettaessa, että se toteuttaa hänen poliittista näkyään, ja että hän vastaa sen päätöksistä. Käytännössä PA:n poliittisista päätöksistä vastaa PLO (Palestiinan Vapautusjärjestö), jonka puheenjohtajana on Abbas.
EGYPTI julkisti perjantaina 11 kohtaa käsittävän sopimusluonnoksen, jota käsiteltäneen tänään jatkuvissa neuvotteluissa.
·        Israel lopettaa kaikki sotilaalliset toimensa Gazassa, eikä tee toista maahyökkäystä sinne.
·        Kaikki ryhmittymät Gazassa lopettavat sotilaalliset toimensa Israelia vastaan, ja tunnelien kaivamisen Gazan ja Israelin välisen turvallisuusaidan ali.
·        Rajaterminaalit avataan ihmis- ja tavaraliikenteelle, myös Gazan ja Länsirannan välillä.
·        Israel sopii kaikesta rahaliikenteestä Gazaan PA:n viranomaisten kanssa jälleenrakennus-töiden suorittamista varten Gazassa.
·        IDF:n muodostama 500 m:n levyistä puskurivyöhykettä kavennetaan asteittain 300 ja 100 metriin. PA:n joukkoja sijoitetaan rajavyöhykkeelle v. 2015 alussa.
·        Kalastusoikeus levennetään heti kuuteen ja myöhemmin 12 merimailiin PA:n valvonnassa.
·        Israel avustaa Gazan infrastruktuurin uusimisessa, ja perustarvikkeiden viemisessä Gazaan etenkin niille, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan. Israel vie lääkintätarpeita haavoittuneiden hoitamiseksi sekä humanitääristä apua ja ruokaa Gazan kaistalle.
·        PA ja Israel koordinoivat niiden avustusjärjestöjen valitsemiseksi, joille annetaan Gazan jälleenrakentaminen sovitun ja nopeutetun aikataulun puitteissa tuhottujen asuntojen korvaamiseksi mahdollisimman nopeasti.
·        Egypti pyrkii saamaan kansainväliseltä yhteisöltä nopeaa humanitääristä ja talousapua Gazan nopeaksi jälleenrakentamiseksi.
·        Tulitauon vakiinnuttua ja tilanteen rauhoituttua Gazassa osapuolet jatkavat epäsuoria neuvottelujaan Kairossa kuukauden kuluttua tulitaukosopimuksen allekirjoittamisesta. Silloin keskustellaan mm. vankien ja kaatuneitten ruumiiden vaihtamisesta.
·        Lentoterminaalin ja merisataman rakentamisesta tullaan harkitsemaan Oslon ja muitten sopimusasiakirjojen mukaisesti.
ISRAEL painottaa turvallisuusvaatimuksensa huomioimista kaikissa sopimusasiakirjoissa. TV-2:n mukaan Israel ei ole vielä määritellyt kantaansa Egyptin luonnosesitykseen. Hallitus kokoontuu tänään 10.00 viikkoistuntoonsa, mutta ei tiedetä, käsitteleekö hallitus kysymystä. Saman lähteen mukaan Israel tutkii Egyptin viranomaisten kanssa mahdollisuutta, että neuvottelut katkeavat. http://www.timesofisrael.com/day-40-egypts-ceasefire-terms-published-as-truce-holds/
ISRAELIN vaatimus Gazan kaistan julistamiseksi aseettomaksi vyöhykkeeksi ja siellä toimivien ryhmittymien riisumiseksi aseista ei näytä päässeen Egyptin sopimusluonnokseen. EU:n piirissä esitys otettiin sen sijaan vakavasti. Sen kanta tulee esiin sen julkaisemassa lausunnossa, jossa EU ilmoittaa halunsa osallistua Gazan rajaterminaalien kautta kulkevan liikenteen valvontaan kestävän rauhantilan saavuttamiseksi. Israelin ulkoministeriön lausunnossa todetaan: ”Israel arvostaa suuresti EU:n ulko-ministereitten tänään julkaisemaa lausuntoa, jossa se painottaa Egyptin tekemän aloitteen merkitystä pitkäaikaisen rauhantilan saavuttamiseksi”. Ulkoministeriö tähdentää EU:n ulkoministerien toistuvia vaatimuksia terrorijärjestöjen riisumiseksi aseista: ”Sitoutuminen aseistariisumisen periaatteeseen, jota valvomaan tulee perustaa tehokas seurantamekanismi, tulee varmistamaan, että tilanne muuttuu perusteelisesti. Kuten aina, ulkoministeriö tulee jatkamaan jatkuvaa keskustelua EU:n kanssa näistä tärkeistä kysymyksistä”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184088#.U_BJUkNsO-o
ynetnews.com julkaisi Ron Ben-Yishain laatiman analyysin Kairon neuvotteluista päätyen johtopäätökseen, että Gazan terroriryhmien kanta on kiristynyt suhteessa Egyptin tarjoamaan välitysehdotukseen. Tämä tulee ilmi Hamasin delegaation jäsenten keskustelujen jälkeen Khaled Mashaalin kanssa, joka Qatarin emiirin tarjoamissa ylellisissä olosuhteissa katselee asioita Gazassa kokonaan eri näkökulmasta kuin sen asukkaat.
Yishai katsoo, että Mashaal on pystynyt vaikuttamaan myös PA:n delegaatioon, jotka jopa uhkaavat sodalla, ellei Israel pehmennä kantaansa Hamasin vaatimuksiin. Mashaal katsoo, että Hamasin täytyy näyttää kansalle saavuttaneensa enemmän, kuin mitä se olisi saavuttanut ennen sotaa. Egyptin luonnoksessa sellaisia saavutuksia ei esiinny. Siksi hän vaatii, että PA:n täytyy pystyä kiristämään Israelilta jotain oleellista, mikä esittäisi Hamasin sodan voittajana.
Toiseksi Mashaal on alusta lähtien vaatinut, että neuvotteluja olisi pitänyt käydä taistelujen ollessa vielä käynnissä. Hän vastusti tulitaukoja, ja vaatii nyt, että osoittaakseen luotettavuutensa PA:n delegaation täytyy kiristää vaatimuksiaan aina neuvottelujen romahtamisen rajalle saakka. Hänen mielestään PA:n tulee pitää kiinni lento- ja meriliikenteen aloittamisen tärkeydestä eikä luopua niistä. Khaled Mashaal näyttää olevan pahin jarru Israelin ja PA:n välisissä neuvotteluissa Kairossa.
ISRAEL haluaa diplomaattisin keinoin varmistaa, ettei Hamas pysty aseistautumaan uudelleen vaikka Rafahin terminaali avattaisiinkin, joka nyt on kiinni. Siksi Israel vastustaa lento- ja meriliikenteen sallimista Gazaan niiden valvontavaikeuksien vuoksi, vaikka niiden rakentaminen onkin kaukana. Niiden vastapainoksi Israel vaatii Hamasin aseistariisuntaa ja karttaa sen tunneliverkostosta.
ISRAEL käyttää operaatiossa saavuttamaansa asemaa odottaessaan neuvottelujen tuloksia. Se voi turvautua jopa Gazan osittaiseen miehittämiseen asemansa säilyttämiseksi, eikä suostu Gazan jälleen-rakentamiseen, ennen kuin sen asema on turvattu. Toiseksi Egyptin toimet salakuljetustunnelien tuhoamiseksi estävät osaltaan Hamasin vahvistumisen Israelin valvoessa liikennettä Gazaan omien terminaaliensa kautta. Israel haluaa varmistaa, ettei ennen operaatiota Protective Edge vallinnut tilanne tule palaaman ja jäämään pysyväksi. Israelin päämääränä on turvata Gazan alueen lähellä asuvien juutalaisten turvallisuus ja rauhantila, joko sodan tai diplomatian keinoin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4559275,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4559156,00.html
3. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin ja Hamasin väliset suhteet muistuttavat tarinaa koirasta, jota sen häntä heiluttaa. Israel selvisi kesken jääneestä operaatiosta - jota se ei halua kutsua sodaksi - selvänä voittajana, mutta se seuraa Hamasin päätöksiä kysymyksissä, eikä – kuten voisi olettaa – voittajan oikeudella sanellen minimivaatimuksensa. Hallituksen vaikutusvaltaiset ministerit kertoivat ynetnews.com mukaan, että he odottavat nyt Hamasin vastausta Egyptin laatimaan välitysluonnokseen, mutta mahdollisuudet sovun löytämiseksi ovat hyvin heikot, 50/50 %. Pääministerin lausunnot ”rauhaan vastataan rauhalla” ovat toisten mielestä liian epämääräisiä, ja juuri sitä, miten häntä heiluttaa koiraa. PA:n tiimin johtaja Azzam Ahmad sanoo olevansa optimistinen, mutta Mashaal ei ole tyytyväinen Egyptin tarjoukseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4559322,00.html
·        Kansainvälinen yhteisö vaatii Yhdysvaltoja painostamaan Israelia, että se suostuisi Hamasin esittämiin vaatimuksiin rauhantilan palauttamiseksi käynnissä olevien neuvottelujen aikana, kertoo arabiankielinen päivälehti Al-Hayat. INN:n artikkelissa painotetaan, että Israelin Kairon delegaation kaikki kolme jäsentä ovat entisiä tai aktiivisia turvallisuusasiantuntijoita, joten heidän uskotaan tekevän selväksi, ettei Israelia tyydytä muu kuin sen turvallisuus-vaatimusten toteutuminen kaikilta osin. Jos Hayatin uutinen on totta, se merkitsee uutta alamäkeä Israelin ja USA:n välisissä suhteissa, jotka ovat luisuneet holtittomasti kuin ohjaajaton kelkka myötämäessä. Viimeisin merkki oli Valkoisen Talon päätös estää suuren Hellfire täsmäohjus-tilauksen toteuttaminen odottamaan ulkoministeriön lupaa asiassa. Hamasin leirissä uutista pidettiin kuin Allahin lahjana ilman omia ponnisteluja.

Lähi-Idän arabimaat seuraavat suurella mielenkiinnolla USA:n vetäytymistä alueelta, mikä pakottaa ne etsimään uusia suhteita, jopa Israelin kanssa. Saudit odottivat, että Israel olisi rökittänyt Hizbullahin Libanonin kakkossodassa, mutta pettyivät sen tuloksiin. Nyt Saudit, Egypti, Jordania ja UAE odottivat taas, että Israel olisi murskannut Hamasin lopullisesti, koska noilla mailla on selvittämättömiä asioita Hamasin kanssa, joka on Muslimiveljeskunnan alajärjestö. Arabiyhteisö ei kunnioita heikkoutta ihmisessä eikä valtion johtamisessa, ja Israelin epäröinti on sen mielestä osoittanut heikkoutensa jättäessään operaation kesken.
Ne kuitenkin odottavat vielä puuttumatta virallisesti asioiden kulkuun. Pitkään kestävä asemasota Gazassa sen sijaan on vähiten toivottu tulos. Saudit haluavat keskittyä Iranin ongelman ratkaisemiseen, jota palestiinalaisongelma häiritsee pahoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184109#.U_BiYENsO-o
·        IDF:n olisi kauan sitten pitänyt hoitaa tunneliongelma Gazassa, sanoo IDF:n eteläisen lohkon entinen komentaja Jom Tov Samia, mutta uskoo, että IDF aiheutti pahan kolauksen Hamasin sotilaalliselle valmiudelle. IDF:n komentajien ja muiden vakuuttelut IDF:n suorittamista iskuista, niin totta kuin ovatkin, tuntuvat ontoilta operaation päämäärien saavuttamisen rinnalla, joista yksi ensimmäisiä oli Hamasin rakettivarastojen ja valmistuskyvyn tuhoaminen. Hamas näyttää julkistamillaan videonauhoilla, miten M-75 rakettien valmistus jatkuu edelleen, ja Israelin puolelle ammutut raketti-iskut osoittavat, ettei päämäärää saavutettu. Hamasilla lasketaan olevan edelleen 3000 rakettia, joilla se voi aiheuttaa paljon pahaa, eivätkä hyökkäystunnelitkaan ole kaikki tuhottu, kuten journalistin vierailusta tunnelissa otettu videonauha osoitti. Mikä IDF:n operaation pysäyttikin, se jäi pahasti kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184103#.U_BonkNsO-o
·        Israelin äärivasemmiston mielenosoitustilaisuus Tel Avisissa torstaina keräsi 10 000 osan-ottajaa. He syyttivät hallitusta Gazan operaation jättämisestä kesken ja vaativat rauhan ja turvallisuuden palauttamista maan eteläosaan. He vaativat pääministeri Netanyahun eroa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184097#.U_Br4UNsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184082#.U_Bs5ENsO-o
·        Sekä USA:n että Englannin virkailijat varoittavat, että radikaalit islamjärjestöt voivat kääntää aseensa seuraavaksi länsimaiden kaupunkeihin, kuten Englannin pääministeri David Cameron totesi äskettäin. Myös Norjassa islamilainen järjestö esittää vaatimuksia kaupunkialueiden luovuttamiseksi heidän yksinomaiseen valvontaansa. Cameron kirjoitti asiasta Daily Telegraph-lehdessä varoittaen ääri-islamin vaarallisuudesta ja siitä, miten ne voimistuvat uhaten länsimaiden turvallisuutta enemmän kuin koskaan ennen. http://www.timesofisrael.com/is-jihadis-could-wind-up-on-uk-streets-cameron-warns/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184107#.U_ByV0NsO-o
·        Israelilainen autoilija joutui lauantaina usean nuoren arabin järjestämään ansaan. He kivittivät hänen autoaan ja heittivät palopommin, joka räjähti auton sisällä aiheuttaen autoilijalle I ja II asteen palohaavoja sekä kivien aiheuttamia haavoja päässä ja muualla ruumista. Tapaus sattui Gush Etzionissa Hussan risteyksessä lähellä Betlehemiä. Beitar Illitistä kotoisin oleva autoilija vietiin heikossa kunnossa sairaalaan. IDF etsii tekoon syyllistyneitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184099#.U_Byl0NsO-o









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021