Sunday, August 03, 2014

SUNNUNTAI 03.08.14


SUNNUNTAI 03.08.14
1. ISRAELIN puolustusvoimat, IDF, on taistellut 26 päivän ajan varmistaakseen Israelin siviiliasutusten koskemattomuuden ja häiriöttömän elämän Gazan rajan tuntumassa. Aluetta on pyritty rauhoittamaan useilla kansainvälisillä tulitaukosopimuksilla, jotka Gazassa valtaa pitävät terrorijärjestöt, ennen muuta Hamas, Islamic Jihat sekä pienemmät mutta sitäkin sotaisemmat pienryhmittymät Fatahin alainen Al-Aksa Marttyyrit ja Al-Qaidan yksiköt, ovat rikkoneet lähes välittömästi, kuten kävi Kairossa sovitulle ja Dohassa valmistellulle 72 tunnin tulitauko-sopimukselle, joka rikottiin Hamasin toimesta 1.5 tunnin kuluttua sen voimaan tulosta.
NOIDEN Gazan rajaan läheisyydessä sijaitsevien kaupunkien ja kylien suurin uhka ovat olleet kranaatit ja erityyppiset raketit, joista suurimpien Fajd-75 ja M-75 kantomatka ulottuu Tel Aviviin ja Haifaan sekä Jerusalemin laitamille, sekä J-160, jonka kantomatka on 160 km. Näiden avulla Gazan arabit ovat terrorisoineet juutalaisyhteisöjä viikosta viikkoon ja vuodesta toiseen Israelin hallituksen empiessä, mikä olisi niiden ja Israelin turvallisuuden kannalta viisain ratkaisu, eivätkä Israelin hallitus enempää kuin armeijakaan ole olleet kovin halukkaita aloittamaan aseellista hyökkäystä uhan poistamiseksi. Paperilla IDF:n ylivoimaisuus on musertava, mutta vuosien kuluessa Gazan terroristit ovat tulleet yhä julkeammiksi Israelin armeijan pelon vähetessä, ja terrorijärjestöjen tiedettiin valmistautuneen pitkä-aikaista sotaa varten hankkimalla yli 10 000 rakettia, tuntematon määrän kranaatteja sekä olalta ammuttavia pst- ja it-ohjuksia, käsiaseita ja – kranaatteja, sekä harjoittaneen yhteensä lähes 20 000 miehen joukkojaan saaden koulutusapua Syyriasta, Irakista ja Iranista ja aina Malesiaa myöten, kuten tiedot kertovat. Tunnelien kaivamisohjeita haettiin Hizbullahilta ja Vietnamilta.  
Aseellisen voiman ohella Israelin hallitus ja ennen kaikkea sen turvallisuuskabinetti ovat tuskallisen tietoisia, miten tarkasti kaikkia sen toimia seurataan ulkomailla ja kansainvälisissä järjestöissä, joista YK:n alaiset instituutiot, turvallisuusneuvosto ja ihmisoikeusneuvosto, ovat asettaneet Israelin erityiselle seurattavien listalle, jotka ottavat välittömästi kantaa kaikkeen, mitä juutalaisvaltiossa tapahtuu. YK ja sen alaiset instituutiot ovat lähes täysin Israeliin vihamielisesti tai torjuvasti suhtautuvien maitten valvonnassa, mitä tukevat nurjamielinen EU 28 jäsenmaansa voimalla sekä Israelin perinteisen tukijamaan USA:n siirtyminen yhä selvemmin muslimileiriin, joskaan ei virallisesti, kuitenkin asiallisesti viimeaikaisten Obaman hallituksen lausuntojen ja toimien valossa arvioiden. Obaman hyökkäävän vihamielinen reaktio IDF:n maahyökkäyksen lopettamiseksi johtui tarkkailijoiden mukaan hänen halustaan pelastaa Hamas täydelliseltä tuholta, vaikka Netanyahu vakuutti, ettei se ole IDF:n hyökkäyksen päämäärä, vain sotilaallisen voiman heikentäminen siedettäväksi.
GAZAN terroristien rakettitulen alkaessa uhata suoraan Israelin suuria asutuskeskuksia Välimeren rannikkoseuduilla ja Gazasta lähettyjen iskupartioiden tullessa yhä julkeammiksi Israelin turvallisuus-kabinetti joutui lopulta aloittamaan operaation Protective Edge, joka aloitettiin keskitetyillä ilmaiskuilla Hamasin ja Islamic Jihadin raketin laukaisualustoja ja – alueita, aseverstaita sekä komento- ja valvontakeskuksia vastaan kuvitellen, että ilmaiskujen aiheuttamat menetykset ja täsmäiskut niiden johtohenkilöitä vastaan saisivat Hamasin ja Jihadin suostumaan järjelliseen aselepoon. Tämä ei johtanut toivottuun tulokseen, ja siksi kabinetti päätti maaoperaation aloittamisesta. IDF:n sotilaat ylittivät panssari- ja ilmavoimien tukemina Gazan turva-aidan 17. heinäkuuta. Vasta saadessaan suoran tuntuman maaperään ja päästyään tutkimaan tunneliverkostoja, joita Hamasin tiedettiin kaivaneen, IDF:n johdolle ja turvallisuuskabinetille alkoi paljastua Hamasin todelliset suunnitelmat, joiden toteuttamiseksi tunneliverkostot oli suunniteltu ja toteutettu. He tajusivat, että Hamasin suunnitelman mukaan Gazasta Israelin puolelle kaivettujen lukuisten – IDF on löytänyt niitä toistakymmentä – tunnelien kautta juutalaisen uudenvuoden päivänä solutettaisiin tuhansia vahvasti aseistettuja joukkoja Israelin alueelle, jossa ne ottaisivat valvontaansa useita lähellä rajaa sijaitsevia juutalaiskyliä ja – kaupunkeja, suorittaen niissä massateurastuksia ja ottaen runsaasti panttivankeja.
NYT IDF tiedottaa tuhonneensa valtaosan löytämistään 32 tunnelista ja kaikki Israeliin johtavat toista-kymmentä tunnelia, eli sen mukaan tunnelien aiheuttama uhka olisi poistettu. IDF ei kuitenkaan päässyt lähellekään Gazan kaupungin ja Rafahin alle kaivettua tunnelilabyrinttiä, jossa Hamasin ja Jihadin paikallinen sotilas- ja siviilijohtajisto piileskelee vahvasti linnoitetuissa bunkkereissaan. IDF:n aiheuttama kyky Hamasin ja Jihadin kapasiteetille rakettien ampumiseksi Israelin siviilikohteisiin on pahoin runneltu ja sen elpyminen nykyiselle tasolle vie runsaat pari vuosikymmentä, sanotaan IDF:n julkaisemassa tiedotteessa. Tältä pohjalta IDF päätti aloittaa joukkojensa vetämisen Gazan maaperältä ”armeijan uudelleen ryhmittymistä varten”, kuten IDF:n tiedotteessa todetaan. Netanuahu selvitteli perusteitaan, että rauhantilasan vastataan rauhalla, eikä operaatiota jatketa, ellei ilmene uutta hälyttävää. Joukkoja jätetään kuitenkin kolmeen osaan Gazaa, kunnes viimeiset löydetyt tunnelit on tuhottu. Valtaosa n. 80 000 sotilasjoukosta majoitetaan Israelin puolelle turvallisuusaitaa suojelemaan siviilikohteita iskuilta Gazan puolelta aitaan tehdyistä aukoista. Hän lisäsi kuitenkin, että kaikki optiot ovat edelleen pöydällä riippuen Hamasin reaktioista ja tulitaukoneuvottelujen edistymisestä. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-forces-to-redeploy-as-tunnel-task-ends-but-all-options-open/
2. DEBKAFILE tarkastelee aamun artikkelissaan tilannetta tällä hetkellä, jonka pohjalta esitän muutamia tärkeimpiä huomioita. DF:n mukaan Israelin tilannearvio, jota Netanyahu esitteli puheessaan, ontuu pahoin monilta tärkeimmiltä perusteiltaan. Seuraavassa DF:n muutamia kohtia omin lisäyksin.
-         Israelin usko Hamasin haluun saada tulitauko on väärä. Hamasin johtajat esiintyvät voiman eikä lannistetun asemasta. He esittävät vaatimuksia, joihin suostuminen tarkoittaisi tappiota.
-         Hamasin tunneliverkosto on valtaosin tuhoamatta, etenkin sen keskeinen labyrintti Gazan kaupungin ja Rafahin alla. IDF tuhoaa tunnelien suuaukot, mutta muu osa niistä jää tuhoamatta. Tunneleilla on niitä yhdistäviä sivutunneleita, ja uusia suuaukkoja on helppo lisätä tuhottujen korvaukseksi, mikä voitaisiin suorittaa muutamassa kuukaudessa. Yksi tunneli alkoi Rafahista ja ulottui 2 km Israelin alueelle. Hamasin aktiivisten 15 000 miehen ase-joukkojen tuhoaminen on valtaosin toimintakunnossa, vain muutama sata heistä eliminoitiin. He ovat hyvin koulutettuja ja omaavat fanaattisen uskonnollisen taistelutahdon.
-         Netanyahun ilmoitus, että terroristien rakettikapasiteetti on valtaosin eliminoitu, ja niiden havaitessa kärsimiensä iskujen laajuuden tuhotun materiaalin ja surmansa saaneiden arabien määrän, ne lopettavat iskunsa Israeliin, ei pidä paikkaansa hänen tyynnyttelevistä huomioistaan huolimatta. Hamasilla oli ennen operaation alkamista 10 000 rakettia, josta ainakin kolmannes on tuhoamatta, suuri osa niistä pitkän kantomatkan. Hamas ampui lauantain aikana n. 70 rakettia Israelin siviilikohteisiin, joten sillä on edelleen kapasiteettia. Lisäksi sekä Iran että Pohjois-Korea ovat luvanneet täydentää Hamasin menetykset entistä tarkemmilla ja suuremmilla raketeilla ja ohjuksilla. Ainoa ongelma on niiden saaminen Gazaan IDF:n valvoessa sen itä- ja pohjoisrajaa ja Egyptin sen etelärajaa ja merialueita. Hamasin rakettiteollisuus toimii edelleen, ja pieniä verstaita pystytään nopeasti pytyttämään. IDF raapaisi vain 1 -3 km:n syvyydeltä Gazan itäreunaa.
Terrorijärjestöjen sodankäynti ei noudattele länsimaisia normeja eikä kansainvälisiä sopimuksia. Heille asukkaitten käyttäminen ihmiskilpinä ei tuota moraalista päänsärkyä. Kansa on aivopesty vakaumukseen, että kuolema on toivotumpi kuin elämä ja epäröivät pakotetaan alistumaan kepein ja kiväärinperin. Länsimaat vaativat, että Israelin tulee noudattaa hyvin ahtaasti kaikkia yleisesti tunnustettuja normeja ja sääntöjä riippumatta siitä, ettei vastustaja tee niin, mikä asettaa IDF:n mahdottomaan asemaan. Jos vaarallinen kohde on tuhottava, ja vastapuoli pakottaa siviilejä siihen, ihmisuhreja tulee pakosta. http://www.debka.com/article/24158/Israeli-troop-exit-from-Gaza-without-achieving-all-goals-bodes-war-of-attrition
3. USA:n ja YK:n avustamana neuvoteltu 72 tunnin tulitauko astui voimaan virallisesti perjantaina 01.08.2014 kello 08.00 aikaan. Ensimmäiset rikkomukset sitä vastaan olivat Hamasin ampumat raketit Israelin puolelle, mutta suurin rikos tapahtui 1.5 tuntia IDF:n sotilaiden asuun pukeutuneen Hamasin iskujoukon noustua tunnelista Gazassa lähellä IDF:n sotilaita, jotka kuvittelivat tulitauon jo alkaneen. Kertomuksen mukaan terroristit pyysivät sotilaiden apua päästen siten lähelle heitä, jolloin yksi heistä sytytti pommivyönsä surmaten itsensä lisäksi kaksi sotilasta toisten terroristien raahatessa yhden sotilaan mukanaan tunneliin. Oliko sotilas, yliluutnantti (second leutnant) Hadar Goldin, 23-vuotias lupaava upseeri Kfar Sabasta, elossa vai kuollut pommi-iskussa, on epäselvää. Hamas ilmoitti, ettei se tiedä, keitä sotilaan siepanneet terroristit olivat, mutta vihjaili, että hän on voinut saada surmansa iskussa. Ehkä Hamas pelkää asemansa heikkenevän tulitaukoneuvotteluissa, jotka näyttävät olevan kuolleessa pisteessä, eikä halua tunnustaa osuuttaan. Egypti ei halua sisällyttää Hamasin vaatimuksia laatimaansa sopimusluonnokseen, eikä muutenkaan tunnustaa Hamasin asemaa tasavertaisena neuvotteluosapuolena, vaan vaatii, että sen tulee esiintyä osana PA:n delegaatiota.
HADAR Goldin kuului Palsar Givati prikaatin eliitti-tiedustelujoukkoihin. Hänen isänsä Simha Goldin toimi reservissä aktiivisesti 50 vuoden ajan, palvellen armeijassa pataljoonan komentajana Benny Gantzin toimiessa pohjoisen rintaman komentajana. Hän sai tiedon poikansa sieppauksesta aikaisin sapatin alkaessa. Hän muistuttaa IDF:n periaatteista, ettei omaa sotilasta jätetä taistelukentälle. Nyt hän on saanut tiedon, että IDF vetää joukkonsa Gazasta uudelleen ryhmittymistä varten jättäen hänen poikansa Gazaan edes varmistamatta, onko hän elossa vai kuollut, kuten Yifa Yaacov raportoi. Hadarilla on kolme sisarusta, yksi heistä kaksoisveli Tzur, kaksi nuorempaa Ayelet ja Menachem. Hadarin vanhemmat ovat holokaustista elossa selvinneitä. Hän kihlautui Edna-nimisen tytön kanssa. http://www.timesofisrael.com/hadar-goldin-idf-officer-killed-in-gaza-had-stressed-his-commitment-to-israel/
4. UUTISOTSIKOITA
-         Pääministeri Netanyahu vakuutti, että operaatio Protective Edge jatkuu, kunnes rauhantila on saavutettu ja pitkäaikainen aselepo solmittu Israelin ja Gazaan hallitsevien ryhmien kanssa, ja terroristien infrastruktuurille on aiheutettu vakavia iskuja. Hän vakuuttaa, että perusteena on Israelin turvallisuus, eikä hän anna muiden näkökohtien vaikuttaa siihen, millä hän viitannee Goldin perheen muistutukseen, ettei IDF jätä sotilaitaan taistelukentälle. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Watch-Live-Netanyahu-addresses-the-nation-as-army-begins-withdrawing-troops-from-Gaza-369819
-         Raporttiaan TV-videolle arabiaksi lukeva reportteri joutui suojautumaan kiireesti läheltä ammutun raketin jyristessä ilmaan aivan hänen korvansa juuressa. Hän kertoi juuri, että yli 1400 ihmistä on saanut surmansa useat heistä journalisteja ja että Shifan sairaala on katastrofin partaalla lääkkeitten ja tarvikkeiden loppumisen vuoksi, kun raketti jyristeli ilmaan. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Reporter-in-Gaza-taken-by-surprise-with-rocket-launching-369853
-         Useiden palestiinalaisryhmittymien edustajia kokoontuu Kairoon keskustelemaan tulitauko-mahdollisuudesta. Samaan aikaan Hamas ja Fatah aloittavat sovintoneuvottelunsa, taas kerran, yhteishallituksen tukemiseksi valmistelemaan uusia vaaleja, mikä takkuaa pahoin. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Hamas-says-Israel-cant-achieve-calm-without-agreeing-to-cease-fire-on-our-terms-369811
-         Presidentti Obama vaatii, että Hamasin tulee vapauttaa sieppaamansa IDF:n upseeri välittömästi ja ilman ehtoja. Hän pitää hyvin pahana loukkauksena rikkoa USA:n suurin uhrauksin neuvottelema tukitauko, jota Hamas itse ehdotti. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Hamas-says-Israel-cant-achieve-calm-without-agreeing-to-cease-fire-on-our-terms-369811
-         Mujahideen Intiassa uhkaa, että se tekee hyökkäyksiä Mumbaissa vastalauseeksi Israelin operaatiolle Gazassa. Mumbain poliisikomissaari sai terroristeilta tätä koskevan uhkavaatimuksen kirjeellä. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Mujahideen-in-India-threaten-attacks-in-Mumbai-in-response-to-Israeli-Gaza-ops-369818
-         Suomalainen työntekijä Shifa-sairaalassa Gazassa julkaisi päästyään rauhallisemmille vesille yoytubessa videon, jossa hän kertoo, miten Hamas ampui rakettejaan sairaalan takapihalta. Hän kertoo alun perin Hesarin julkaisemassa raportissa omin silmin nähneensä, miten raketti ammuttiin kahden aikaan aamuyöstä Israeliin. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Rockets-are-launched-from-Gazan-side-into-Israel-says-foreign-journalist-369804
-         Israelin oikeusministeri vaatii, että Hamasin valta on lopetettava Gazassa, häntä ei tyydytä vain aselepo, mutta mieluummin kansainvälisellä sopimuksella siten, että PA saa vallan uudelleen Gazassa. Hän suosittaa Abbasia Gazan johtoon, mikä olisi karkea virhe.  
-         Gazan virkailija sanoo, että IDF iskussa Rafahin kaupunkiin 7 ihmistä kuoli ja 30 haavoittui. Artikkelissa vihjataan, että isku osui kouluun, jonne oli koottu pakolaisia. YK:n pakolaisavun paikallisjohtaja Chris Gunness arvioi, että koulun alueilla oli 3000 pakolaista.
-         Sireenit varoittivat raketista Hof Ashkelonissa 11.00 aikaan.
-         UNRWA:n paikallisjohtajan Gunnesin mukaan 260 000 Gazan arabia on paennut kodeistaan.
-         10.00 jälkeen sireenit varoittivat raketista Eshkolin alueella, vahingoista ei ole raportoitu.
-         IDF:n on menettänyt 64 sotilasta kuolleina Gazassa, 136 on sairaalassa haavoittuneina, 12 heistä vaarallisesti.
-         Puoli kymmenen jälkeen sireenit soivat Sderotissa ja Ashkelonissa, Gazan arabit ilmoittavat ilmaiskuissa menehtyneen 20 neljässä iskussa Rafahissa, Dir El-Balahissa ja Jabalyassa.
-         IDF avaa Kerem Shalomin terminaalin ja päästää Gazan kaistalle 200 rekkakuormallista humanitäärisiä avustustarvikkeita sodasta huolimatta, ellei työntekijöitä ammuta.
-         Operaatio Protective Edge alusta lähtien 08.07. Gazasta on ammuttu 3 127 rakettia Israelin puolelle.
-         Israel vaatii, ettei Gazan avustusta ja jälleenrakentamista voida hyväksyä ilman, että Gazan kaista julistetaan aseettomaksi vyöhykkeeksi kansainvälisessä valvonnassa.
Edelliset tiedot on saatu Times of Israel kokoamasta tunti tunnilta tiedonvälityksestä.
-         Saudi Arabian kuningas Abdullah seuraa suurella mielenkiinnolla Israelin ja arabien välisiä rauhanponnisteluja, ei niinkään pelkästä myötätunnosta, vaan siksi, että haluaa Iranin johtaman voimakentän heikentämistä, koska se uhkaa suoraan Saudi Arabiaa. Siksi Israelkin kelpaa paikallisena suurvaltana sukupolvien vihasta huolimatta. Abdullah sanoo, että tuo pieni kriisi on poistetava, jotta voidaan keskittyä suurempaan, Iranin ja Saudien väliseen. Gazan sodassa on kuollut Gazan arabilähteitten mukaan yli 1400 ihmistä ja haavoittunut n. 8 000, mikä on vaikea pala niellä arabimaailmassa, kuten sekin, että 8-miljoonainen valtio uhkaa n. 350 miljoonaa arabia, joilla on valtavat öljydollarivarat käytettävissään, ja kuitenkin teknisellä ja tieteellisellä edistyneisyydellään rajusti ylittää arabien vastaavat saavutukset. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4552821,00.html
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 25 -37; Suolameri 30 -40; Eilat 27 -41 +C-astetta. Aurinkoista ja lämmintä ennustetaan lähipäivinä, huomenna muutamia pilviä horisontissa.
Post a Comment