Friday, August 22, 2014

PERJANTAI 22.08.14


PERJANTAI 22.08.14
1. ISRAELIN turvallisuusjoukoilla oli onnistunut metsästyssesonki viikon aikana. Se onnistui eliminoimaan kolme tärkeää Hamas-johtajaa sekä ainakin haavoittamaan neljättä pahoin, ellei isku ollut kuolettava, mitä Hamas propagandasyistä ei halua julkistaa. Hamas pidätti välittömästi joukon yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyä teloittaen heidät Hamasin periaatteiden mukaan välittömästi.
ISRAELIN suorittamat täsmäiskut ovat saattaneet Hamasin johdon paniikin valtaan, sillä he päättelevät teloitussarjaa tutkiessaan, että IDF:n tiedustelu on päässyt tunkeutumaan heidän keskeisimpiin ja salaisimpiin tietoihinsa. Tieto Mohammad Deifin saapumisesta kotitaloonsa jäljitettiin puhelinsoiton perusteella, jonka Khaled Mashaal teki hänelle Dohasta. Päätös iskusta oli tehtävä viivyttelemättä, sillä Deif muutti asuinpaikkaansa jatkuvasti, jättäen huomiotta, että hänen vaimonsa ja tyttärensä olivat myös talossa. Deif oli Hamasin sotilaallisen siiven izza din al-Qassam komentaja, joka oli keskeinen henkilö sieppausten ja tunnelisodankäynnin suunnittelussa.
PIAN onnistuneen Deifiä vastaan tehdyn operaation jälkeen Shin Betin erityisoperaatioiden valvonta- ja komentokeskus Tel Avivissa sai tiedon, että Hamasin Rafah-alueen komentaja Raed al-Attah ja eteläisen alueen divisioonan komentaja Mohammed Abu Shmallah pitivät kokousta määrätyssä 4-kerroksisen kerrostalon asunnossa. Koska kohde oli asuntoalueella, isku päätettiin suorittaa tarkkojen koordinaattien perusteella suoraan asuntoon. Puoli kolmen maissa torstaina joukko operaatioon osallistuneita asiantuntijoita, kenttämiehiä ja operaattoreita odottivat jännittyneinä iskun tuloksia Shin Betin salaisissa tiloissa, eivätkä he pettyneet odotuksessaan.
Saatuaan luvan Shin Betin yleisen turvallisuuspalvelun johtajalta Yoram Cohenilta, IAF:n F-16 kone lähetti muutamia tonnin painoisia täsmäpommeja, jotka ohjattiin asunnon ikkunasta sisään. Hamasin yleisesikunnan korkein sotilaallinen johto harvoin liikkuu bunkkeriensa ulkopuolella, eikä ainakaan taistelujen ollessa käynnissä. Nyt he olivat tavanomaisten varotoimien vastaisesti uskaltautuneet kokoontua turvallisena pitämäänsä asuntoon uskoen jälkien peittämistoimiensa harhauttaneen Shin Betin jälkienetsijät. Iskussa saivat surmansa molemmat Hamasin yleisesikunnan korkeat komentajat sekä lisäksi Rafahin divisioonan komentaja Muhammad Barhoum.
RAED al-Attar, jota pidettiin Deifin manttelinperijänä izza din al-Qassam Prikaatien komentajaksi, oli sieppausten suunnittelija osallistuen hyökkäykseen Kerem Shalomin tukikohtaan, jonka aikana Gilad Shalit otettiin panttivangiksi. Hän suunnitteli ns. heinäkuun sodan turvallisuusaidan ali kaivettuja kymmeniä tunneleita käyttäen saadakseen Israelin kaaokseen iskemällä samaan aikaan useisiin juutalaisyhteisöihin rajan pinnassa, murhaten asukkaita ja ottaen kymmenittäin panttivankeja. Tämä oli luultavasti osa Hamasin suunnitelmaa vallan kaappaamiseksi Ramallahissa, mikä aloitettaisiin juutalaisen uudenvuoden päivänä.
Muhammad Abu Shmallah oli neljäntenä Hamasin hierarkiassa ja eteläisen divisioonan komentaja. Hän osallistui Attarin kanssa sieppaustaktiikan ja tunneliverkostojen kehittämiseen osallistuen useisiin hyökkäyksiin Israelin siviilikohteita vastaan. Alla olevassa linkissä on artikkeli, jossa käydään läpi al-Attarin pitkä historia hänen osallistumisestaan Israelin vastaisten suunnitelmien laadintaan sekä usein niiden toteuttamiseen johtaen operaatioita henkilökohtaisesti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4561967,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4561828,00.html,
2. RON BEN-YISHAI arvioi ynetnews.com artikkelissaan, ettei ole mitään syytä jäädä lepäämään laakereilleen onnistuneiden iskujen jälkeen, sillä vaikka ne pahoin järkyttävät Hamasin operatiivisia kykyä, ne eivät hajoa itse järjestöä, joka perinteisesti on nopeasti pystynyt korvaamaan johtajatason henkilöstönsä menetykset. Hän arvioi, että rakettituli voi hetkellisesti muuttua ajoittaiseksi ilman selkeää suunnitelmallisuutta, mutta raketteja ammutaan joka tapauksessa.
Toiseksi Yishai arvioi, että IDF:n sotilastiedustelun ja Shin Betin yhteistoiminta huippunykyaikaisia elektronisia välineitä ja menetelmiä käyttäen ovat - paitsi nostaneet yleistä uskoa niiden kykyyn selvittää monimutkaisia tiedusteluongelmia – aiheuttaneet Hamasin johdossa tuntemuksen, etteivät he ole turvassa missään ja että he voivat olla niiden seuraava kohde. Heillä voi olla tuntu, että Shin Bet on tietoinen heidän jokaisesta liikkeestään, mikä rajoittaa heidän elämäänsä.
Yishai varoittaa, ettei Hamasin johtajien eliminoiminen ole riittävä, vaan se rinnalla on kehitettävä monia muita realiteetteja. Yksi vaikeimmin saavutettavista on Hamasin erottaminen Gazan kansasta, joka vuosien tehokkaan aivopesun tuloksena suhtautuu vihamielisesti Israeliin samaistuen Hamasiin sen vaikeuksienkin aikana. Tämä on puettu hokemaan: ”Rauha heidän kanssaan on mahdollinen vasta, kun he rakastavat lapsiaan enemmän kuin vihaavat meitä”. Arabit vastaavat tähän omalla hokemallaan: ”Juutalaiset kunnioittavat elämää, mutta me etsimme kuolemaa, koska se on portti Allahin puutarhaan”, kuten he uskovat. Tätä he opettavat lapsilleen – eivätkä vain opeta, vaan toteuttavat käytännössä asettaessaan lapsia ihmiskilviksi vaarallisiin pakkoihin uskoessaan, että se voi estää juutalaisten tulituksen. Yishai toteaa, että teknologisen tiedustelun ansiosta IDF on pystynyt eliminoimaan 14 rakettisolua, jotka vastasivat rakettien ja kranaattien ampumisesta, viimeisen 48 tunnin aikana. Tämä on saavutus, mikä ei vielä ole päässyt uutisotsikoihin.
Ron Ben-Yishai ei voi tai ei ole valtuutettu kertomaan yksityiskohtia tästä teknologisesta tiedustelusta, jonka tuloksia hän kutsuu käänteentekeviksi, mutta jonka hän ennustaa mullistavan perinteisen sodankäynnin. IDF on aloittanut armeijan yksiköiden sisällä samantapaisen elektronisen sodankäynnin toteuttamisen, jossa perinteinen kompakti, kömpelösti liikuteltava armeija jaetaan pienemmiksi yksiköiksi, joilla on omat panssari- tykistö-, ilma- ja tiedusteluosastonsa, jotka ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa internetin kautta, ja jossa maayksiköillä on jatkuva ilmakuva taistelurintamasta. Yksiköillä on yhteys myös naapuriyksiköihin, mikä nopeuttaa tietojen vaihtoa iskukohteista myös merivoimia myöten. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4561966,00.html
3. IAF:n lentäjät valittavat, että lentäessään Gazan yläpuolella heillä on usein mukanaan vain kamerat, jotka välittävät jatkuvaa kuvaa lennon aikana heidän päämajaansa; ja vaikka heillä olisi ohjuksetkin valmiina, useimmiten he eivät ole valtuutettuja laukaisemaan niitä, koska kohde on täynnä siviili-ihmisiä. Hän sanoo, että nähdessään, miten raketteja ja kranaatteja ammutaan moskeijoista, kouluista, sairaaloista, hotellien pihoilta ja puistoista, he eivät voi tehdä mitään tiukkojen määräysten vuoksi, jotka kieltävät ohjusten ampumista sellaisissa olosuhteissa. Tämä on turhauttavaa, koska tilanne menee nopeasti ohi, eikä ole varmuutta, että se toistuu.
IDF on inhimillisessä sodankäynnissään mennyt joittenkin mielestä äärimmäisyyksiin pyrkiessään välttämään siviiliuhreja, kun vihollinen suorastaan tyrkyttää niitä kehottaen ihmisiä, usein naisia ja lapsia, menemään IAF:n ilmoittamaan iskukohteeseen, joskus jopa pakottaen heitä sinne. Tätä toistuu yhä useammin. Lentäjät kertoivat sadoista peruutetuista iskuista siviiliuhrien välttämiseksi. Lentäjät pitävät tätä Hamasin kyynisenä siviilien käyttämisenä suojatakseen pyssymiehensä ilmaiskuilta.
IDF:n sotilaat kertoivat tunneleita hävittäessään nähneensä, miten Hamas oli varastoinut rakettejaan, kranaattejaan ja muita aseitaan tunneleihin. He näkivät myös tunneleissa rakettien ja kranaattien laukaisualustoja, jotka oli suojattu ilmatähystykseltä avattavilla luukuilla, jotka suljettiin pian laukaisun jälkeen. Tämä tekee niiden havaitsemisen ilmasta käsin mahdottomaksi, ja ne voidaan tuhota vain maavoimien toimesta, usein menemällä tunneliverkostoon tietämättä, mitä siellä on. Qatar on tiettävästi toimittanut Hamasille elektronisia laitteita, joiden avulla sen aktivistit pystyvät havaitsemaan sotilaiden liikkeet tunneleissa ja järjestämään pommiansoja heidän tuhoamisekseen.
Kansanedustaja Moshe Feiglin moittii IDF:n omaksumaa säälitaktiikkaa (pity tactic) pidättyessään vihollisen haavoittamisesta samalla aiheuttaen menetyksiä omille sotilaille. Eräs tällainen kohde oli UNRWA:n klinikaksi naamioitu 2-kerroksinen rakennus, jossa oli tunnelin suuaukko. IAF ei saanut lupaa tuhota rakennusta, koska ei tiedetty, onko siellä siviilejä. Sotilaspartion mennessä tutkimaan rakennusta aktivistit kauko-sytyttivät rakennuksen seiniin asennetut 80 kg:n pommit, jotka romahduttivat koko rakennuksen surmaten 3 sotilasta ja haavoittaen 7 muuta.
IDF:n tapa ilmoittaa hyökkäyskohteesta etukäteen siviilien poistumiseksi pommituksen alta, on samoin osoittautunut soveltumattomaksi Gazan sotaan, sillä tämä antaa aktivisteille mahdollisuuden asentaa miina-ansoja ja väijytyksiä sotilaita varten, kuten tapahtui Shejaiyan arabilähiössä, mikä aiheutti useiden sotilaitten kuoleman ja haavoittumisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184307#.U_brJkNsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184305#.U_b0BUNsO-o
3. TÄNÄÄN perjantaina on operaatio Protective Edge 46. päivä, Kairon neuvottelut ovat ajautuneet umpikujaan Hamas-johtajan Khaled Mashaalin vaatiessa, että Israelin tulee suostua kaikkiin sen vaatimuksiin, jossa se saa taustatukea Qatarilta, mutta Hamas laukoo rakettejaan ja kranaattejaan tosin harventuneelle tahdilla yön aikana, mutta kiihdyttäen uudelleen auringon noustua. IAF teki parikymmentä ilmaiskua Gazan kaistalle yön aikana, mutta IDF pelkää Hamasin suunnittelevan jotain näyttävää menetettyään 4 korkeinta sotilasjohtajaansa päivän aikana. Se toteutettaisiin ehkä kommando-hyökkäyksenä rajan yli, tai pommi-iskuna siviilikohteeseen, mutta arabikunnia ei hevin suostu nielemään ilmiselvää kunnianloukkausta kasvojensa pelastamiseksi.
IDF sanoo iskeneensä vuorokauden aikana 50 kohteeseen Gazassa, niiden mukana rakettivarastoja ja – verstaita, ja sekä maan päällisiä että maanalaisia laukaisualustoja.
Hamas ampui torstain aikana 109 rakettia ja kranaattia Israeliin, yhden niistä Iron Dome tuhosi Modiinin lähellä. Myös Tel Aviv ja Ben Gurionin lentokenttä on ollut niiden kohteena, mutta Iron Dome tuhoaa vaaralliset antaen toisten pudota aukeille pelloille.
Palestiinalaislähteet sanovat, että Kairon neuvottelut alkavat ensi viikolla todeten, että vaikka Israelin delegaatio marssi ulos neuvottelupöydän äärestä, keskusteluja jatketaan koko ajan. Hamasin Qatarissa majaileva johto vaatii, että Israelin tulee hyväksyä sen kaikki vaatimukset. He ovat vihaisia Egyptille, ettei se ole syyttänyt Israelia neuvottelujen keskeyttämisestä. http://www.timesofisrael.com/day-46-hamas-vows-revenge-fires-rockets-kills-collaborators-after-strikes-on-its-terror-chiefs/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Euroopan maiden, Saksan, Ranskan ja Englannin, laatimassa päätöslauselma-luonnoksessa YK:lle esitetään Israelin ja arabien välisiä neuvotteluja perustuen 1949 aselepolinjoihin. Korkea EU-diplomaatti kertoo Wallah! uutistoimiston mukaan, että suunnitelmaan kuuluu Gazan saarron poistaminen ja Gazan aseistamisen estäminen kansainvälisin toimenpitein. Hamasilla on edelleen 500 toimivaa tunnelia Egyptin puolelle. Hamasin hallinto Gazassa lopetetaan ja siirretään PA:n valvontaan, kertoo diplomaatti. USA vastustaa 1949 aselepolinjoja neuvottelujen pohjaksi, mutta se tuli esille jo alkuvuodesta. Kahden valtion periaate on Israelissa periaatteessa kuollut Gazan rakettihyökkäysten ja sitä seuraavien paljastusten vuoksi, joista karmivin oli Shin Betin paljastama salaliitto PA:n hallinnon kaatamiseksi ja vallan siirtämiseksi Hamasille Gazan tapaan. Euroopan maiden suunnitelmassa Gazaa pidetään erottamattomana osana palestiinalaisten maata, ja sen vuoksi molempien käsitteleminen rauhanneuvotteluissa on välttämätön. Ääri-islamin nopea eteneminen Irakissa ja Syyriassa epäinhimillisen raakoine toimineen on saanut Israelin johtajat entistä varovaisemmiksi. USA kannattaa Euroopan maiden suunnitelmaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184303#.U_b6ZkNsO-o, http://www.timesofisrael.com/smuggling-between-sinai-and-gaza-still-thriving/
·        Hamas ilmoittaa teloittaneensa 11 Gazan arabia epäiltyinä yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Voi hyvin kuvitella, millä tavoin tunnustukset saatiin, eikä ihmisoikeusaktivisteja ollut mailla eikä halmeilla. Islamin maissa ei turhaan kainostella ihmisen tahdon murtamiseksi, sillä teloitukset palvelevat sekä pelotteluna muille että vahvistaa omaa tahdonlujuutta. http://www.timesofisrael.com/day-46-hamas-vows-revenge-fires-rockets-kills-collaborators-after-strikes-on-its-terror-chiefs/
·        Hamasin entinen pääministeri Ismail Haniyeh ilmoitti torstai-ilktana, että huolimatta tuskallisista menetyksistään Israelin teloitettua sen 4 sotilasjohtajaa Hamasin on edelleen vahva ja tulee toteuttamaan päämääränsä Gazan saarron poistamiseksi sekä Jerusalemin ja koko Palestiinan maan vapauttamisen natsi-vihollisen miehityksestä. Abbas kävi Qatarissa taivuttelemassa Khaled Mashaalia tulemaan Kairon neuvotteluihin. Keskustelut terrori-johtajien kesken olivat tarkkailijoitten mukaan vaikeita, olihan juuri paljastunut Hamasin salaliitto Abbasin hallinnon kaatamiseksi. Abbasin hengellä ei siinä tapauksessa olisi rukkasenkaan verran arvoa, sillä Hamas pitää PA:n hallintoa laittomana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184293#.U_cAQkNsO-o
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 26 -38; Suolameri 30 -40; Eilat 29 -41 +C-astetta, Taivas on pilvetön ja hellesää jatkuu edelleen. Kinneretin pinta laski yhden sm:n.



Post a Comment