PERJANTAI 15.08.14


PERJANTAI 15.08.14
1. JUUTALAISEN kalenterin mukaisen viikon viimeistä edellinen päivä alkoi sumuisena ja viileänä, vaikka mittarissa oli runsaat 22 lämpöastetta. Koko lännen puoleinen maisena oli kuin tumman harmaan seinän peittämä näkyvyyden ollessa muutamia satoja metrejä. Aamulla katulampun valossa paksu sumu virtasi tihkusateen tavoin heikon tuulen ajamana. Ennusteet lupaavat samantapaisen sään jatkuvan ennusteajan aikana eli maanantaihin saakka, aurinkoisena ja helteisenä. Tänään on myös 40. päivä yhtä vaille (mikä tarkoittaa 39 kuten juutalaisessa raipparangaistuksessa) operaatiossa Protective Edge, joka keskeytettiin toistamiseen tällä kertaa viiden päivän ajaksi torstaiaamusta lähtien. Pitempiaikaista tulitaukoa hiotaan Kairossa lauantai-illasta lähtien tavoitteena saada sodan miekka poistetuksi Gazan kaistan ja sen läheisyydessä olevien juutalaisyhteisöjen asukkaitten yltä.
Säätilat tänään: Jerusalem 23 -32; Tiberias 27 -39: Suolameri 31 -40; Eilat 30 -42 +C-astetta. Suolameren ja Eilatin päivälämpötila pysyy yli 40 astetta. Tel Avivissa lämpöä on useimmin 5 astetta enemmän kuin Jerusalemissa, tänään kuitenkin vain 25 -30 astetta. Kinneretin pinta laski 1 sm:n.
Tänä viikonpäivänä alkoi arabimuslimien Bysantin pääkaupungin Konstantinopolin sekä meri- että maavoimin toteutettu toinen piiritys, jota kesti vuoden, mutta joka päättyi ratkaisemattomaan. Ottomaanihallituksen joukot toteuttivat Konstantinopolin valloituksen 7 viikkoa kestäneen piirityksen jälkeen toukokuun 29. päivä 1473. Se merkitsi myös viimeistä vaihetta Rooman Imperiumille, joka oli hallinnut Välimeren alueita 1500 vuotta.   – Japani antautui Potsdamin sopimuksen mukaisesti, mikä lopetti toisen Maailmansodan 1945. – Bahrain julistautui itsenäiseksi ja allekirjoitti ystävyys-sopimuksen Englanni9n kanssa v.1971. (Times of Israel)
2. KAIRON neuvotteluissa pidetään pieni tauko osapuolten sopiessa 5 vuorokauden tulitauosta alkaen torstain vastaisen keskiyön tunteina parin terrorijärjestön ammuttua viimeiset rakettinsa ennen aseiden hiljenemistä pari tuntia ennen määräaikaa silloin voimassa olleen sopimuksen vastaisesti. Tapansa mukaan Hamas väitti IDF:n rikkoneen tulitaukoa vastoin ilmiselviä todisteita.
Kädenvääntö alkaa uudelleen lauantai-iltana sapatin loppumisen jälkeen. Israelin hallitus kokoontuu minuutin sisällä tarkastelemaan Kairon neuvottelujen nykytilannetta. Hallituksen ministerit ovat moittineet pääministeriä, että hän pitää heidät pimennossa eikä kerro, missä mennään ja mihin pyritään peläten, että heitä käytetään kuin kumileimasimia vahvistamaan valmiit dokumentit.
ISRAELIN ja USA:n välien viileneminen – tai ehkä olisi oikeampi puhua Netanyahun ja Obaman välien huononemisesta lähelle kriisiastetta – aiheutti sen, että Valkoinen Talo päätti estää Israelin armeijan Pentagonille osoittaman ohjustilauksen ilmoittaen, että Israelin asetilaukset on tulevaisuudessa hyväksytettävä USA:n ulkoministeriössä, mikä aiheuttaa viiveitä toimituksissa. Hamasin johtajat kiljuivat riemusta kuultuaan uutisen hämmästellen hyvä onneaan tekemättä mitään sen hyväksi.
PÄÄMINISTERI Netanyahun entinen neuvonantaja Yaacovv Amidror vähätteli ns. kriisiä Washingtonin ja Jerusalemin välillä todeten, että kysymystä tarkasteltaessa on syytä ottaa etäisyyttä tähän erityis-tapahtumaan voidakseen tarkastella sitä oikeissa mittasuhteissa. Hän viittasi tosiasiaan, että Israel saa vuosittain USA:lta yli 3 miljardia USD sotilaallista apua, joka käytetään pääosin aseiden ostamiseen Yhdysvalloista, josta Israelin hävittäjäkalusto on hankittu ja hankitaan tulevaisuudessa.  Ensimmäinen suuri tilaus on F-35 koneen toimittaminen, joka on periaatteessa maksettu mutta jonka toimitukset ovat teknisten valmistusongelmien vuoksi myöhässä. Tässä yhteydessä voisi arvioida, miten viisasta on hankkia keskeisimmät aseet yhdestä kohteesta, sillä se antaa toimittajalle mahdollisuuden manipuloida poliittisia ja diplomaattisia suhteita, kuten nyt näyttäisi käyneen.
AMIDROR vakuuttaa, että Israel on kyllin vahva sotimaan menestyksellisesti Hamasia vastaan ilman Hellfire ohjuksiakin ja miehittämään koko kaistan, jos niin halutaan. Hän toteaa, etteivät amerikkalaiset ole lapsellisia eivätkä tyhmiä, vaan he toimivat kansallisten etujensa mukaisesti. USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger lausui totuuden sanoessaan: Ulkopolitiikassa ei ole ystäviä tai vihollisia vaan kansallisia intressejä. Se on raaka totuus, joka helposti unohdetaan grogilaseja kilisteltäessä, mutta joka olisi syytä iskostaa mieliin tilisin kirjaimin, ettei näennäinen ystävyys petä. 
AMIDROR sanoo, että Kairon neuvottelut voivat epäonnistua, sillä osapuolten väliset vaatimukset ovat liian kaukana toisistaan. Hän kehottaa puolustuslaitosta valmistautumaan Gazan miehitykseen, niin vastenmieliseltä ja vaikealta se tuntuukin, mutta Israel voi ajautua siihen vastoin tahtoaan. http://www.timesofisrael.com/day-39-thousands-in-tel-aviv-urge-end-to-rocket-attacks-us-confirms-review-of-arms-to-israel/
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf vahvisti, että USA esti ohjusten toimittamisen Israeliin, mutta kiisti tiedot, että Pentagon olisi toimittanut aseita Israeliin ulkoministeriön tietämättä. Tämän kyllä vahvistaa epäilyjä, että toimitusten estäminen johtuu poliittisesta erimielisyydestä. Wall Street Journal (WSJ) kirjoitti, että Valkoisen Talon haltija oli ärtynyt kuultuaan, että Israel oli saanut aseita Pentagonilta. Harf pyöritteli kysymystä ohjusten toimittamisesta kuin kuumaa perunaa suussaan voimatta antaa selkeää vastausta kysymykseen, mitä oikein tapahtui ja mikä on tilanne. Valkoinen Talo vaatii kuitenkin, että Israelin toimitukset täytyy vastaisuudessa hyväksyttää ulkoministeriössä. http://www.timesofisrael.com/state-department-confirms-new-review-on-arms-to-israel/
3. ISRAELIN oppositiojohtaja Isaac Herzog sanoo uutta alamäkeä USA:n ja Israelin välisissä suhteissa tarkastellessaan, että jokainen päivä tuo uuden töytäyksen maamme ystäviä vastaan, joita on vähän ja harvassa. ”Netanyahun hallitus on poliittisesti katsoen menettänyt järkensä. Jokainen päivä avataan uusi rintama ystävämaitamme kohtaan”, hän valittaa. ”Ei meidän tarvitse olla samaa mieltä USA:n kanssa jokaisessa asiassa. On tärkeitä kysymyksiä, joissa Israelilla on täysi oikeus ratkaista, mutta niihin liittyvät tyyli- ja protokollakysymykset ovat asia erikseen. Tämä hallitus epäonnistuu niissä kummassakin”.
Talousministeri Yair Lapid, joka kuuluu hallituksen sisäpiiriin, kutsuu diplomaattista ja poliittista kehitystä Israelin ulkopolitiikassa huolestuttavana. ”Tämä on huolestuttava kehitys, emmekä voi antaa sen jatkua. Suhteemme USA:n kanssa ovat strateginen aseemme, jota täytyy vaalia”. http://www.timesofisrael.com/opposition-chief-bashes-government-over-nadir-in-us-ties/
4. ISRAELIN turvallisuuskabinetti, ei koko hallitus, kokoontui tänään puoli yhdeksän maissa Tel Avivissa tarkastelemaan Kairon neuvottelujen nykytilannetta. Islamic Jihadin edustaja sanoo, että kysymykset lentoterminaalista ja meriliikennesatamasta voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan. Tätä voidaan pitää selvänä edistyksenä osapuolten näkemyserojen lähentymiseksi, joiden katsottiin muodostavan ylipääsemättömän muurin sopimuksen laatimiseksi.
GAZAN arabiedustajat ovat vakuuttaneet, että nyt voimassa oleva tulitauko on viimeinen, mikä voi tarkoittaa sitä, ettei aikaa ole tuhrattavissa tarpeettomaan jaaritteluun. Jos sopimus pitkäaikaisesta aselevosta aiotaan saada runnottua kasaan, nyt on käärittävä hihat ja ryhdyttävä tosi toimeen. Jihadin johtajistoon kuuluva Ziad al-Nakhaleh sanoo, että ryhmä on suostunut visaimpien kysymysten käsittelemiseen myöhemmin, voidakseen parantaa ilmapiiriä neuvotteluille. Ympäristöministeri Amir Peretz totesi, että Israel on nyt neuvottelujen viimeisissä asteissa. Hän sanoi, että operaation Protective Edge saavutuksia voidaan arvioida vasta neuvottelujen loputtua. Varojen siirtäminen Gazaan päätettäneen hoitaa Abbasin välityksellä, millä halutaan estää, etteivät ne joudu Hamasin virkailijoiden käsiin ja käytettäväksi Hamasin uudelleen aseistamiseen. http://www.jpost.com/Defense/Security-cabinet-convenes-to-discuss-cease-fire-amid-conflicting-reports-of-progress-made-371195
5. UUTISOTSKOITA
·        HIzbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah antoi haastattelun, jossa oli mukana useita uutistoimistoja. Hän kutsui Israelia syöpäpesäkkeeksi Lähi-Idässä, joka lopulta täytyy poistaa. Hän totesi Israelin mieltyneen lyhyisiin sotiin, joissa ratkaisu saadaan nopeasti. Haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan libanonilaisessa Al-Akhbar-lehdessä, joka myötäilee Hizbullahia.  Nasrallah arvioi Israelin käyvän lyhyitä sotia siksi, ettei se kestä pitkäaikaisia sotia eikä vastustajan jatkuvia raketti-iskuja. ”Vihollinen ei kestä asemasotaa”, hän vakuutti. Hän vähätteli Iron Dome todellista merkitystä tilanteessa, jossa raketit ja ohjukset ammutaan massoittain. Hän analysoi Gazan tilannetta todeten, että kun ihmiselle annetaan mahdollisuus joko antautua tai taistella, ihmisen kunniantunto ei siedä antautumista, vaan hän valitsee taistelun. Hän sanoo vastarinnan ja sen kulttuurin kasvaneen operaation aikana Gazan kansan parissa, koska sillä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Hän kielsi, että suhteet Hamasin kanssa olisivat huonontuneet todeten, että ne ovat aina olleet hyvät. Hän vastasi kysymykseen, menemmekö me Jerusalemiin: ”Ilman epäilystä”.

Nasrallah pitää vaikeutena sitä, että ihmiset Libanonissa alkavat hyväksyä Israelin, jonka perustamista hän pitää laittomana ja uhkana alueelle. Siksi hän kuuluttaa arabimuslimien, islamin eri suuntien, eri uskontoryhmien ja kristittyjen yhteyttä Israelin tuhoamiseksi huomioimatta ongelmia tai herkkätunteisuutta ja kaikkea, mitä voi tapahtua palestiinalaisten ja ei-palestiinalaisten, shia- ja sunnimuslimien ja kristittyjen välillä. Hän sanoo viettävänsä normaalia elämää eikä ole aina bunkkerissaan, mutta vierailut on rajoitettu vain kaikkein uskollisimpiin, mikä koskee myös perheen jäseniä. Hän muuttaa paikkaa päivittäin, mistä on tullut osa hänen elämäänsä. Hän seuraa elämää ulkopuolella lukien raportteja siitä. Hän sanoo ymmärtävänsä englantia, mutta harjoituksen puute vaikeuttaa puhumista. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Nasrallah-Israel-is-a-cancer-and-the-ultimate-goal-should-be-to-remove-it-371182
·        Oikeudenkäynnin alkaessa Arabipankkia, Jordanin kansallista Pankkia vastaan alkoi eilen. Alkajaisiksi todettiin pankin rahoittaneen Hamasin terroriyhteyksiä, mutta pankin edustaja totesi, ettei heillä ollut tietoa, mihin varoja käytettiin. Pankin työntekijät velvoitettiin antamaan 5 % palkoistaan Hamasin tileille. Pankilla on haaraosastoja 30 maassa. Pankin oletetaan siirtäneen massiivisia summia Hamasin tileille.  http://www.jpost.com/International/Terror-finance-trial-plaintiffs-Arab-Bank-records-show-funds-were-transferred-to-Hamas-371186
·        PA:n johto tiedottaa UNESCO:lle, että IDF:n harjoittama moskeijoitten tuhoaminen Gazassa viimeisen operaation aikana on sotarikos, vaikka niihin varastoitiin aseita ja ohjuksia, niistä ammuttiin sotilaita ja niihin päättyi tunneleita, joista hyökättiin sotilaita vastaan. IDF tuhosi kaikkiaan 41 moskeijaa 39 päivää kestäneen operaation Protective Edge aikana. Lisäksi 120 moskeijaa tai uskonnollista rakennusta vaurioitui osittain. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-to-UNESCO-Destruction-of-mosques-in-Gaza-is-a-war-crime-371181
·        Fatahin virkailija Muhammad Shtayeh sanoo, että IDF:n riveissä taisteli 5000 kaksoiskansalaisuuden omaavia sotilaita ja tuhat heistä USA:n kansalaisia. Hän vaatii, että kaksois-kansalaisuuden omaavia sotilaita täytyy syyttää sotarikoksesta. PA aikoo viedä IDF:n viimeisen operaation ICC:n kansainväliseen oikeuteen, mihin sillä lienee oikeus YK:n annettua sille tarkkailijavaltion oikeuden. Sivusta katsoen vain ihmetyttää, miksei Israelin hallitus reagoi asiaan millään tavoin ja aloita omat tutkimuksensa ja oikeustoimensa PA:n ja muiden terrori-ryhmien johtajia vastaan sotarikoksista ja terrorin harjoittamisesta siviilejä vastaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Fatah-official-calls-for-dual-nationality-troops-to-be-prosecuted-371184
·        Fatahin virallisessa päivälehdessä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syyttää, että USA ja Israel perustivat ISIS-järjestön, joka ilmoitti perustaneensa islamilaisen Valtion, kalifaatin, jonka johdossa on kalifi Abu Bakr al-Baghdadi. IS on valloittanut laajoja alueita Irakissa ja Syyriassa ja uhkaa valloittaa Bagdadin ja myöhemmin Damaskoksen. Sen suunnitelmissa on - hoidettuaan ensin lähialueet - laajentaa kalifaattiaan Eurooppaan ja Intian suuntaan, sekä uhata Yhdysvaltoja. Abbas lienee sikäli oikeassa, että USA koulutti ja aseisti ISIS-joukkoja Turkissa ja Jordaniassa salaisilla leireillä, mutta on epäselvää, miten pitkälle sen osuus ulottuu. IS on osoittautunut erittäin raakalaismaiseksi teloittaen massoittain ihmisiä, miehiä, naisia ja lapsia, usein viiltäen heidän päänsä irti näytelleen niitä videoissaan, tai hautaamalla naisia ja lapsia elävältä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184051#.U-2-sUNsO-o


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019