Monday, August 25, 2014

MAANANTAI 25.08.14


MAANANTAI 25.08.14
1. ”He parantavat Minun kansani vamman kepeästi sanoen: Rauha, rauha, vaikka rauhaa ei ole”. (Jer.6:14) Joka puolella pyritään solmimaan rauhan siteitä, laatimaan aselepoja tai tulitaukoja, mutta samaan aikaan aseet jylisevät omaa kuoleman ja rauhattomuuden kieltään. Kuinka monta sopimusta tulen lopettamiseksi Israelkin on tehnyt viimeisten vuosien aikana lähinaapuriensa ja järjestöjen kanssa vain joutuakseen yhä uudelleen toteamaan, että käsi, joka puristi kättä rauhan merkiksi, oli petturin käsi, joka piilotteli tappavaa asetta.
Aamun uutiset kertovat suurin otsikoin: ”IAF iskee Hamasin johtajiin rakettien sataessa maahan”. ”Erez rajanylityspaikka suljetaan kranaatin haavoittaessa kolmea”. ”Sinä olit elämäni rakkaus, täydellinen poika. Perhe ja ystävät surevat 4-vuotiasta Daniel Tragermania hautajaisissa Hevel Shalomissa”. ”Netanyahu: Gazan konflikti voi jatkua syyskuuhun. Jos Hamas-johtavat luulevat voivansa väsyttää meidät, he ovat väärässä, meillä on kärsivällisyyttä, sanoo puolustusministeri”. ”Poliisi aloittaa ihmisjahdin Jerusalemin metsikössä kadonneen Amerikkalaisen yeshiva-opiskelijan löytämiseksi”. ”Jihadi-syöpä elää ja voi hyvin Lontoossa”. Ben Caspit kyselee ulkoministeriltään: ”Kerro minulle, ulkoministeri, asutko sinä Britanniassa? Ja jos asut, oletko sinä kuuro, sokea ja mykkä? Sillä jos et ole, nousee kysymys: Mikä sinua hämmästyttää ja kauhistuttaa? Jos olet todella tietoinen tilanteesta Britanniassa ja teet satunnaisen kävelyretken Lontoossa pyrkien kävelemään lähiöissä ja kaupunginosissa, jotka islamistit ovat miehittäneet viime vuosina, ja pyrit ymmärtämään, mitä ne ovat saarnanneet seurakuntalaisilleen niissä samoissa moskeijoissa, joita nousee kuin sieniä sateen jälkeen, sinun ei todellakaan pitäisi hämmästyä. Muuten, Mr. Hammond, yritäpä tehdä se pukeutuneena vaikka Ortodoksijuutalaiseksi. Ihmettelen, jos selviäisit hengissä, ja missä kunnossa”. ”Abbas paljastaa tärkeän ratkaisunsa konfliktiin. PA:n johtaja sanoo, ettei ei-tavanomainen prosessi sisällä sodanjulistusta Israelille”.
EDELLÄ esitetyt otsikot on koottu Jerusalem Postin maanantain 25.08. etusivulta, mutta ne voisivat olla minkä tahansa Israelin päivälehden sivulta, pienin muutoksin ja painottein varustettuina.
Edellä esitetty Ben Caspitin kommentti jatkuu vielä, ja koska se kuvaa tilannetta monessa Euroopan pääkaupungissa, otan pienen pätkän siitä: ”En halua pilkata sinua, Mr. ulkoministeri, tai Britanniaa. Täällä Israelissa me kunnioitamme Britanniaa valtavasti, koska sen johtajisto vielä tietää, miten erottaa hyvän pahasta, ja olen varma siitä, että nimettömässä äänestyksessä sekä pääministeri David Cameron että te itse äänestäisitte Israelin puolesta sen sodassa Hamasia vastaan. Sen tulisi olla nimetön, koska muuten joutuisitte maksamaan liian suuren poliittisen hinnan äänestäjillenne. Me osaamme laskea yhteen ja tiedämme muslimikansalaisten lukumäärän Britanniassa näinä päivinä ja miten vaikutusvaltaisia he ovat”.  http://www.jpost.com/International/Comment-Jihadi-cancer-thrives-in-London-372185
2. Ettei asia pääsisi unohtumaan, otetaan päivän säätila tähän väliin. Jerusalem 23 -36; Tiberias 30 -42; Suolameri 35 -44; Eilat 31 -45 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkunee viikon ajan. Rannikolla lämpötilat ovat päivisin viitisen astetta alemmat mutta myös kosteammat. Operaatio Prostective Edge jatkuu edelleen, tänään maanantaina on sen 49. päivä.
3. Rakettituli virtasi sunnuntain aikana Israelin siviilikohteisiin koko päivän ajan alkaen aamu-varhaisesta iltamyöhään saakka. Gazan terroristit ovat yhä runsaammin siirtyneet kranaattien käyttöön tulituksessaan, ehkä siksi, että niiden laukaisupaikkaa on vaikeampi havaita, mutta ehkä siksi, että niiden on havaittu aiheuttavan suurempaa uhrimäärää kuin rakettien, joita ammutaan ilman ohjausta jonnekin kohdetta kohti, missä osumistarkkuus pienenee matkasta johtuen. Kranaattien tehokas ampumaetäisyys on muutamia satoja metrejä, raskaalla lähelle kilometriä. Uutisista ei selviä, minkä tyyppisiä kranaatin heittimiä Gazassa käytetään, mutta kuvista päätellen sinkotyyppisiä aseita on takavarikoiduissa aseissa runsaasti. RPG kranaatin, jossa ammuksen lentoa siivittää raketti, ampumaetäisyys on suurempi.
ISLAMIC Jihadin tiedottaja ilmoittaa, että Egyptin tekemä uusin tulitaukoesitys on ollut osapuolten tutkittavana ja että sovun löytäminen on lähellä. Tämä ei kuitenkaan millään tavoin näytä vaikuttaneen rakettien ja kranaattien laukomiseen Israelin puolelle.
Raketteja putoili Eshkolin alueneuvoston alueille, joista on tullut Hamasin rakettimiehistöjen suosikki-kohde. Niiden maanantaina aiheuttamista vaurioista ihmisille tai rakennuksille ei ole raportoitu. IDF tunnusti, että hälytyssireenit soivat puoli yhdeksän maissa Tel Avivissa, Raananassa, Herzliassa ja Ramat HaSharonissa virheellisesti väärän hälytyksen johdosta. Ashdodissa ja Ashkelonissa annettu sireeninääni oli sen sijaan aito hälytys. Hiljaiseloa oli jatkunut edellisenä yönä 5 tunnin ajan.
IAF:n lentäjät sen sijaan tekivät työtä koko yön aikana. He iskivät 35 terrorikohteeseen Gazassa, iskuissa kuoli kaksi ihmistä.
GAZAN arabilähteet vakuuttavat, että asiakirjat tulitauon välittömästä allekirjoittamisesta ovat lähes valmiit, ja että kysymys on vain muutamista tunneista. Israelin neuvottelijat eivät ole kommentoineet asiaa, mutta varmaan Egyptin välittäjät ovat informoineet heitä. Islamic Jihadin apulaisjohtaja Ziad Nakhled kertoi libanonilaisen Al-Mayadeen TV:n lähetyksessä: ”Olemme sopineet 0-hetkestä, ja se tulee toteutumaan muutaman tunnin kuluessa. Hamasin tiedottaja Osama Hamdan sanoi, että neuvottelut ovat edistyneet positiivisesti, ja että nopeita päätöksiä on odotettavissa muutaman tunnin kuluessa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Rockets-land-in-Israel-despite-reports-of-progress-in-Cairo-372187
4. Tulitauon mahdollisesta alkamisesta on ristiriitaisia tietoja. Hamas ilmeisesti arkailee vielä, ehkä se haluaa varmistaa, ettei Qatar pahoita mieltään ja potki Khaled Mashaalia pois maasta, sillä hänellä ei ole monta vaihtoehtoa Qatarin ohella, se voi olla jopa ainoa. Egypti valmistautuu ilmoittamaan ilman määräaikaa olevasta – ehkä kuukauden mittaisesta – tulitauosta tänä maanantai-iltana. Se edellyttää, että sekä Israelin että PA:n delegaatiot ovat hyväksyneet Egyptin esityksen. Walla! uutistoimiston mukaan Egypti suostuu avaamaan Rafahin terminaalin sopimuksen tullessa voimaan.
ISRAEL joutui sulkemaan Erez terminaalin Gazaan, sillä neljän israelilaisen taksin odottaessa siellä Gazassa haavoittuneita kuljettaakseen heidät sairaalahoitoon Israeliin, terminaalia kohti avattiin raketti- ja kranaattituli, joka haavoitti neljää taksinkuljettajaa. Heidät vietiin sairaalaan hyvin vihaisina siitä, etteivät Gazan terroristit kunnioita edes sen vertaa omia kansalaisiaan, että sallisivat heidän haavoittuneittensa päästä sairaalahoitoon. Erez terminaali avattiin uudelleen tänä aamuna. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Progress-in-cease-fire-talks-in-Cairo-372177
5. SUNNUNTAI oli kiireinen päivä rakettimiehistöille kuten myös Iron Dome patteristoille. IDF:n antaman tiedon mukaan sunnuntain aikana ammuttiin 177 muusta kohti Israelia, joista 80 oli kranaatteja ja loput raketteja. Viimeinen sireeninsoitto oli 23.56 Ashdodissa.
Otan esille joitain tapahtumia siitä taaksepäin sunnuntain aikana.
·        23.30 -23.51 Hälytys annettiin Ashdodissa ja muissa Gaza-vyöhykkeen kaupungeissa.
·        23.00 ilmoitti tuhonneensa tuntia aiemmin laukaisualustan, josta ammuttiin raketit Jerusalemia ja sen lähialueita kohti aiemmin illalla.
·        22.35 Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunta antoi luvan kutsua 10 000 reserviläistä aseisiin entisten lisäksi. Valiokunta jatkoi erityistilannetta Gazan lähialueilla syyskuun toiseen päivään saakka sekä valtuutti talousministeriön maksamaan korvauksia menetyksistä.
·        21.20 Iron Dome eliminoi raketin Jerusalemin vuorten yläpuolella. Tuhoista ei ole raportoitu.
·        21.05 hälytyssireenit soivat Beit Shemeksen ja Jerusalemin lähialueilla.
·        20.30 IDF kertoo, että ainakin 80 kaikkiaan 117:sta ammuksesta kohti Israelia oli kranaatteja. IDF:n tiedottaja kertoi, että 108 iskukohdetta löydettiin, Iron Dome eliminoi 9 rakettia.
·        19.35 -18.00 välisenä aikana raketteja putoili ainakin Ashdodiin ja Ashkeloniin, Eshkoliiin, Shaar HaNegeviin, Ashkelonin teollisuusalueelle, Sderotin keskustaan saaden yhden ihmisen shokkitilaan ja runnellen pysäköityjä autoja. Kissufimissa soi hälytyssireeni.
·        17.50 IDF ilmoitti iskeneensä kahteen raketteja Sderotiin ampuneeseen mieheen. Gazasta oli ammuttu siihen mennessä 100 ammusta, kranaattia tai rakettia. IAF iski 50 kohteeseen Gazassa, rakettimiehistöihin, rakettivarastoihin ja – verstaisiin sekä harjoituskentille.
·        Raketteja ammuttiin pitkin sunnuntain iltapäivää useisiin Gazan lähellä oleviin kaupunkeihin.
·        16.03 IDF ilmoitti iskeneensä autoon, jossa oli Hamasin taloudenhoitaja Mohamed al-Aoul, joka vastasi varojen siirtämisestä Hamasin tileille.
·        14.30 puolustusministeriö sulki Erez-terminaalin terroristien tulitettua sitä kranaateilla haavoittaen kahta ihmistä vakavasti, yhtä lievemmin (13.00). Sen kautta on kuljetettu haavoittuneita gazalaisia sairaalahoitoon Israeliin.
·        11.13 UNICEF lasten rahaston tiedottajailmoitti tuomitsevansa Daniel Tragermanin surman. Hän kuoli kranaatin sirpaleesta Nahal Oz kibbutsissa perjantaina pyrkiessään suojatilaan, mutta ei ehtinyt. UNICEF valittaa lasten kärsimyksiä ja kehityshäiriöitä sodan johdosta. http://www.jpost.com/Defense/LIVE-BLOG-Israels-Operation-Protective-Edge-in-Gaza-361892
6. UUTISOTSIKOITA
·        Israel ilmoittaa hyväksyneensä ainakin kuukauden mittaisen tulitauon; Hamas haluaa varmista, että sopimusehdot sopivat kaikille terroriryhmille. Egypti avaa Rafahin terminaalin sopimuksen saatua allekirjoitukset. Israel lupaa laajentaa kalastusoikeutta Välimerellä, jos sopimus kestää, ja avaa Kerem Shalomin terminaatin, jota myös tulitettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184389#.U_r55kNsO-o
·        Terroristin kranaatista surmansa saaneen 4-vuotiaan Danielin idoli oli jalkapallotähti Lionel Messi, joka lähetti surunvalittelut hänen vanhemmilleen. Liran Cohen Israelista kirjoitti FB-sivulleen, jolla oli yhteys Messiin: ”Hyvä Leo Messi, katsohan tuota poikaa, Daniel Tragerman, pitäessään yllään kansallista puseroa maailman parhaasta jalkapalloilijasta. Kuten näet, sinä olit Danielin sankari. Hän sai surmansa tänään Hamasin ampumasta kranaatista, terrori-järjestön, jota järjestösi tärkeimmät tukijat sponsoroivat. Onko tämä sitä, mitä sinä edustat? Onko tämä sitä, mitä FC Barcelona edustaa? Rahalla arvatakseni voi ostaa mitä vain”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184385#.U_r7GUNsO-o
·        Islamin Valtion, IS, joukot valtasivat Syyrian armeijan tärkeimmän lentokentän Raqqassa maan pohjoisosassa, saaden mahtavan sotasaaliin: Ohjuksia, tankkeja, tykistöpattereita, helikoptereita ja lentokoneita. Tabqa lentoasema antautui useiden päivien kiivaiden taistelujen jälkeen, jotka vaativat ainakin 500 Syyrian armeijan sotilaan ja valtaajien sotilaan hengen. Lisäksi 150 sotilasta oli saarrettu ja ovat IS:n joukkojen armoilla. Syyrian armeija yritti lievittää menetystä ja tappion katkeraa kalkkia sanoen, että tukikohta evakuoitiin järjestelmällisesti, mutta paikalta otetut kuvat kertovat muuta. IS hallitse nyt Raqqan provinssia ja laajaa aluetta Syyrian pohjoisosassa sekä Irakissa, joiden välinen rajalinja on hävitetty julistuksella, että molemmat maat kuuluvat nyt Islamilaisen Valtioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184391#.U_r-SkNsO-o
·        Gazan terroristit ovat ampuneet maanantaiaamun aikana kymmeniä raketteja Gazasta Israelin siviilikohteisiin, ainakin yksi pitkän matkan raketti maan keskiosaan. Tel Aviv, Raanana ja Herzlia ovat olleet heidän ”tähtäimissään” yrittäen osua niihin ruuhka-aikana. Terroristien huolena eivät ole inhimilliset kärsimykset tai ihmisoikeudet, heidän päämääränään on murhata mahdollisimman monta ja haavoittaa monta vertaa enemmän. Aiheuttamansa kaaoksen kautta he uskovat edistävänsä lopullista päämääräänsä, joka on Israelin valtion tuhoaminen ja juutalaisten tappaminen viimeistä naista ja miestä, viimeistä tyttöä ja poikaa myöten, koska Allah haluaa sitä, eikä hän voi lähettää mahdia maailmaan ennen sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184383#.U_sC0ENsO-o

Post a Comment