Monday, August 18, 2014

MAANANTAI 18.08.14


MAANANTAI 18.08.14
1. ISRAELIN ja Hamasin välille sovittu 5-päiväinen tulitauko päättyy tänä iltana puolenyön aikaan, eikä ole edes toiveita, että osapuolet löytäisivät toisensa tämän päivän aikana. Hamas on tiettävästi virallisesti hylännyt Egyptin tekemän sopimusluonnoksen, jolla olisi saatettu voimaan pitkäaikainen tulitauko tai aselepo v. 2012 sopimuksen mukaisesti. Hamasin linjan kovenemisen takana Qatarissa asuvajärjestön ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal, joka on varmaan neuvotellut asioista isäntämaansa johdon kanssa. Neuvotteluja ovat haitanneet PA:n neuvottelutiimin sisäiset erimielisyydet Qatar-mielisten ja Gaza-mielisten välillä. PA:n edustajat, joilla ei ole virallista osuutta neuvotteluissa, toteavat, että jos Hamas ei suostui kompromissiratkaisuun, PA on valmis ottamaan rajaterminaalien valvonnan kuten myös valvomaan Gazan jälleenrakentamista ilman sopimustakin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4559679,00.html
2. KOLME Israelin arabikansanedustajaa, Jamal Zahalke, Hanen Zoabi ja Basel Ghattas, kaikki Balad-puolueesta, vierailivat viime viikolla Qatarissa väittäen, ettei Qatar maksanut heidän matkojaan, vaikka he olivat Al-Jazeeran vieraina, joka haastatteli heitä ohjelmaansa varten. TV-2:n mukaan he tapasivat Qatarissa Israelin entisen kansanedustajan Amiz Bisharan, jota syytettiin tietojen luovuttamisesta Hizbullahille satojen tuhansien USD lahjuksia vastaan. Bishara pakeni maasta ja luopui v. 2007 kansanedustajan paikastaan, minkä hän järjesti Qatarista käsin, jossa hän asuu. Liittyykö heidän Qatarin vierailunsa mitenkään Kairon neuvotteluihin, on eri kysymys, mutta Israelin kansanedustajat syyttävät heitä vehkeilystä maan turvallisuutta vastaan tavatessaan Bisharan. Balad-puolueen tiedottaja sanoo, ettei hän ollut tietoinen matkasta eikä heidän matkaohjelmastaan. Qatar on Hamasin tärkein rahoittajamaa antaen turvapaikan useille Israelin vihollisille, joten asia tuoksuu pahalle joka tapauksessa. Qatar lupaa 1000 USD jokaiselle kotinsa menettäneelle Gazassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-Arab-lawmakers-visit-Hamas-sponsor-Qatar-371349
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi kabinettiministereilleen, että jos Hamas rikkoo rauhantilan joko ennen tulitauon loppumista tai sen jälkeen ilman sopimusta, Israel tulee vastaamaan siihen voimallisesti. Hän totesi, ettei hän suostu Hamasin uhkaamaan näännytyssotaan, vaan toimii yksipuolisesti kansalaistensa suojelemiseksi. Hän ei myöskään hyväksy Hamasin haaveilemaa diplomaattista voittoa Israelista tulitauon loputtua.
KORKEA diplomaatti selvitteli tilannetta todeten, ettei vielä ole varmuutta, valmistuuko sopimus ajoissa ennen tulitauon loppumista. ”Jos sopimusta ei saada, meillä on kaksi mahdollisuutta: Osapuolet pidättäytyvät taisteluista neuvottelujen edelleen jatkuessa. Toinen vaihtoehto on, että Hamas aloittaa raketti-tulensa Israeliin, joka vastaa siihen voimallisesti”. Hän vertasi viimeistä edellisen viikonlopun aikana alkanutta laukaustenvaihtoa, jonka aikana IAF vastasi rakettituleen iskemällä 170 kohteeseen Gazassa. Pääministeri edusti päättäväistä ja lujaa kantaa todetessaan, ettei hän aio leikkiä enempää kissaa ja hiirtä Hamasin kanssa Hamasin uhkaaman näännytyssodan aikana, vaan tulee tekemään omat johtopäätöksensä ja toimimaan niiden mukaan.
NETANYAHU varoitti Hamasia, että Israel on voimakas ja päättäväinen kansa todeten, että ”se ja sen sotilaat osoittivat hämmästyttävää kestävyyttä ja mielenlujuutta Gazan operaation aikana, jonka takana me pysymme kunnes rauhantila ja turvallisuus on palautettu”. Hän esitteli IDF:n aiheuttamia suuria menetyksiä Hamasille ja sen sotilassiivelle izza din al-Qassam tuhoamalla sen suurin kustannuksin rakentamaa tunneliverkostoa ja raketteja sekä surmaamalla sadoittain Hamasin pyssymiehiä. ”Hamas erehtyy, jos se kuvittelee voivansa pakottaa Israelin myönnytyksiin jatkamalla rakettitultaan, vaikka pieninä annoksinakin. Jos Israelin turvallisuus ja rauhantila raja-alueella eivät palaudu, Hamas tulee kärsimään suuria menetyksiä”, hän varoitti.
DIPLOMAATTI sanoi, että Netanyahun tärkein sanoma kabinetille oli, että ”nyt tarvitaan kärsivällisyyttä Hamasin koetellessa henkistä kestävyyttämme”. Hän painotti sitä, ettei operaatio Protective Edge ole vielä loppunut, ja siksi tarvitaan itsehillintää ja lujuutta selviteltäessä diplomatian mahdollisuutta.
Turvallisuuskabinetin ministerit esittivät omia näkemyksiään mahdollisesta aselevosta Hamasin kanssa. Yair Lapid vaatii, että Gazan jälleenrakentaminen täytyy sitoa Gazan aseettomuuteen ja siihen, että Israelin kylien ja kaupunkien turvallisuus on taattu Gazan rajan tuntumassa. Naftali Bennett vaatii Kairon epäsuorien neuvottelujen lopettamista lisäten, ettei nykyinen epävarmuustila tule jatkumaan. Hän sallisi humanitäärisen avun lisäämistä, mutta vaatii rajoittamattomia toimia Gazan aseteollisuutta ja varustautumista vastaan. Yuval Steinitz vastustaa lento- ja meriliikenteen sallimista Gazaan, sillä niistä tulisi Iranin aseiden kuljetustie Gazaan. ”Iran on aina halunnut satamaa Välimeren rannikolla”. Israel sallii kalastuksen 3 merimailin levyisellä alueella Gazan rannikolla.
PA:n delegaation johtaja Azzam al-Ahmad sanoi olevansa optimistinen sopimuksen syntymisestä lähi-tuntien aikana. Hän sanoi, että sopimuksen tulee olla vahva, joka lopettaa hyökkäykset, poistaa saartotoimet sekä mahdollistaa jälleenrakennustöiden aloittamisen Gazassa. Hamasin jäsen Izzat al-Rishaq PA:n delegaatiossa sanoi, ettei Hamas luovu kansan vaatimuksista, jotka se on saavuttanut suurin menetyksin. Hän ei tunnusta, että Hamas aloitti tämänkin operaation, vaan vaatii, että Israelin tulee palkita Hamasin aiheuttamat Gazan kansan kärsimykset. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-threatens-Hamas-with-massive-retaliation-as-cease-fire-enters-final-day-371359
4. YAACOV LAPPIN tarkastelee JP:n artikkelissaan IDF:n potentiaalisia toimia siinä tapauksessa, että Hamas rikkoo rauhantilan ja aloittaa rakettitulen.
Lappin katsoo, että IDF:llä on kaksi vaihtoehtoista toimintamallia. Ensimmäinen on se, että IDF tekee nopean kokonaisvaltaisen hyökkäyksen Gazan alueelle, tuhoten Hamasin pesäkkeitä, asevarikkoja ja niiden valmistusverstaita, ja vetäytyy sitten omalle puolelle rajaa. Operaatio kestäisi Lappinin mukaan muutamia viikkoja, mutta jättäisi Hamasin hallituksen valtaan.
Toinen suunnitelmavaihtoehto käsittää Gazan kaistan miehittämisen kokonaan, jonka jälkeen aloitettaisiin Hamasin rakentamien ja koko kaistan alueelle hajautetun terrorijärjestön rakenteiden, yksityisten laitosten, alajärjestöjen ja solujen purkaminen samaan tapaan kuin Egypti tuhoaa Muslimiveljeskunnan rakentamaa verkostoa maassaan. Tämä operaatio kestäisi ainakin vuoden ajan. Sen toteuttaminen käytännössä tulisi olemaan hidasta ja vaatisi tunkeutumista kaupunkien sisään, jonne Hamas on rakentanut toimintapisteitään ja bunkkereitaan, joista käsin se suunnitteli iskevänsä maahan tunkeutunutta vihollista vastaan.
IDF:n suorittamia puhdistustoimia eivät ainakaan helpottaisi Gazan kansan myötämielisyys Hamasille, joka on järjestelmällisesti kouluttanut ja aivopessyt kansaansa keskittyen erityisesti lasten ja nuorison kasvattamiseen Israelille ja juutalaisiin vihamieliseksi halventamalla juutalaiset sikojen ja apinoiden jälkeläisiksi, jotka ovat varastaneet arabien maat ja heidän luonnonrikkautensa.
Kuten Lappin toteaa, tehtävä ei tulisi olemaan helppo ja se vaatisi runsaasti uhrauksia sekä menetettyinä kaatuneina että varojen ja sotilaallisen materiaalin ja välineitten muodossa. Se ei kuitenkaan ratkaisisi PA:n ja Gazan arabien välisiä suhteita. Hallituksen ministerit ovat yhä enemmän alkaneet esitellä PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia miehenä, jonka käsiin annettaisiin myös Gazan alueen hallinto ja sen uudelleen rakentaminen. He unohtavat kokonaan Abbasin Israelille vihamieliset lausunnot ja toiminnan ulkomailla liaten sen mainetta häpeilemättä. He unohtavat myös, että Abbasin hallinto on läpeensä korruptoitunut, ja että varsinainen valta PA:ssa on PLO:n käsissä, jonka jäsenet antavat Israelin tuhoamista vaativia lausuntoja.
KAHDEN valtion periaatteesta on Israelissa tullut lähes kirosana, jonka lausumista pyritään välttämään, niin mahdottomalta tuntuu ajatuskin, että Juudean ja Samarian sydänmaille perustettaisiin Israelille vihamielinen valtio, joka yhdistettäisiin Gazan kaistaan Israelin katkaisevalla maakannaksella. Ehkä tämä yhtälö saa lopullisen ratkaisunsa vasta Messiaan tullessa, tai sitten ennen sitä tuhoisa sota alueella poistaa valtioitten väliset rajat ja siirtää kansoja yhdeltä alueelta toiselle, mikä tarkoittaisi valtioitten välistä kansainvaellusta. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Gaza-A-broader-offensive-371372
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin turvallisuusvirkailijat toteavat, että Gazan kesäsodan aikana Israeliin kohdistettiin ennen näkemätön laaja-alainen cyber-hyökkäys. Se kohdistettiin Israelin siviili-tiedonvälitys-järjestelmiin. Se oli sekä suuruudeltaan että iskukohteiltaan ennen näkemätön. Turvallisuus-virkailijan mukaan sen päämäärä suuren kaaoksen aiheuttaminen siviililiikenteen tiedon-välityksessä ei onnistunut. Toiseksi siinä nähdään selvästi Iranin elementti ja vaikutus. Hyökkäys tehtiin IDF:n websivuja vastaan, mutta online-puolustus esti yritykset.
Virkailija, jolla on hyvä tuntemus IDF:n tiedonvälityksestä, sanoo, että IDF käytti Gazan sodan aikana kehittämäänsä integroitua tiedonvälitystä, joka sallii joukko-osastojen yhteyden eri joukko-osastojen ja siihen liitettyjen eri aselajien välillä, kuten myös ilmatiedustelun kanssa. Täten armeijan joukoilla on jatkuva yhteys toisiin sekä kokonaiskuva tilanteesta taistelu-alueella. Tämän johdosta tuli pystyttiin ohjaamaan nopeasti sinne, missä sen tarve oli kiireisin kohteen tuhoamiseksi. Visuaalinen tiedustelu, joka on tärkeä maaoperaatioissa, oli käytössä Gazan sodassa. Hyökkäysjoukot saivat alueellisia ilmakuvia hyökkäyskohteesta ennen hyökkäystä. Virkailija sanoo, että 75 % visuaalisesta tiedustelusta oli online ja yksiköiden käytettävissä. Integroitu yhteys käsitti myös merivoimat, jonka alukset saivat pyyntöjä tulen avaamiseksi määrättyjä kohteita vastaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Iran-attempted-large-scale-cyber-attack-on-Israel-senior-security-source-says-371339
·        PA ja Fatah käyttävät toistuvasti lausunnoissaan ja kirjallisissa ja suullisissa esityksissään Israelin ja IDF:n toimien vertaamista siihen, miten natsi Saksa toimi aikoinaan. Tämä tendenssi kiihtyi operaatio Protecrive Edge aikana, kuten PMW (Palestiinan Mediatarkkailu) kertoo analyysissään kiteyttäen havaintonsa näin: ”Juutalainen valtio teki ilkeämpiä ja kauhistuttavampia tekoja kuin Auschwitz”. PMW sanoo julkaisemassaan raportissa nimeltä ”PA:n ja Fatahin suorittama holokaustin häpäiseminen ja halventaminen v. 2014 operaation aikana”, että Palestiinan Auktoriteetti ja Fatah käyttivät analogeissaan toistuvasti natsi ja holokaustin vertauksia demonisoidakseen Israelia Gazan operaation aikana.
JP sai ennakkokopion raportista ja julkaisi joitain kohtia siitä. Muutamia esimerkkejä:
-         IDF:n operaatio oli ennen näkemätön holokausti, mitä koskaan on rekisteröity maailman historiassa.
-         Hyökkäys Gazaan oli holokaustin esittäminen uudelleen.
-         Netanyahu on natsien jälkeläinen.
-         Israel on ”uusi natsisaksa”.
-         Natsien Israel-mentaliteetti.
-         Israel, roistovaltio, joka edelleen mustamaalaa Saksaa ja Eurooppaa inhimillisyyttä syytöksillään holokaustista, kuten Fatahin PLC:n jäsen ja entinen vankeinasiain ministeri Issa Karake lausui 25. heinäkuuta Maan uutistoimiston mukaan. ”Israel teki pahempia ja kauhistuttavampia tekoja kuin mitä tapahtui natsien polttouuneissa”. Monia muita esimerkkejä kerrotaan raportissa. Yksi niistä on Jibril Rajoubin, Fatahin keskuskomitean apulaissihteerin ja PA:n olympiakomitean puheenjohtajan, lausunto Awdah yksityis-TV:n lähetyksessä heinäkuun 14. päivänä: ”Israel suoritti etnistä tuhoamista samoin kuin natsit tekivät Euroopassa 1940-luvulla”. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-Fatah-frequently-compare-Israel-to-Nazis-371364
6. PA:n delegaation Fatah- jäsenet vaativat, että Egyptin laatimaan 11 kohdan suunnitelmaan tulee sisällyttää terroristien vapauttamista. Tämä on uusi vaatimus, vaikka Fatah ei ole osapuolena neuvotteluissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184150#.U_G_ekNsO-o
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 27 -38; Suolameri 32 -41; Eilat 30 -42 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu Israelissa.  
Post a Comment