Monday, August 11, 2014

MAANANTAI 11.08.14


MAANANTAI 11.08.14
1. SÄÄ jatkunee loppuviikon ajan helteisenä ja aurinkoisena, kuten ennusteet lupaavat. Lämpötiloissa ei näytä tapahtuvan suuria heittoja kumpaankaan suuntaan. Aamulla jopa epäilin, että mittarimme on juuttunut paikoilleen osoittaessaan aamusta toiseen 21 astetta, mutta sääprofeettojen mukaan näin pitää ollakin. Ilman kosteuspitoisuus lienee melko korkea, koska pieni hiki on jatkuvasti iholla, vaikka ilma muuten olisikin viileän tuntuinen. Lämpötilat tänään: Jerusalem 22 -34; Tiberias 28 -40; Suolameri 34 -43; Eilat 31 -43 +C-astetta. Näin JP:n ennusteen mukaan, Times of Israel (ToI) ennustaa paria astetta vähemmän, mutta yleisennuste on samansuuntainen molemmissa.
Tänä viikonpäivänä v. 1952 Jordanian kuningas Hussein kruunattiin erämaavaltion johtoon. Hänen isänsä kuningas Talal kuoli salamurhan uhrina ollessaan menossa rukoilemaan Jerusalemin Al-Aksa moskeijaan. Hussein suostui solmimaan rauhansopimuksen Israelin kanssa 1994. Kuningas Hussein kuoli syöpään v. 1999. Hänen tilalleen kruunattiin hänen poikansa Abdullah II. – Tänä viikonpäivänä v. 1960Ranskan entinen alusmaa Chad sai itsenäisyytensä. Keski-Afrikassa sijaitseva Chad ei ole pystynyt ratkaisemaan maata rasittavaa köyhyyttä eikä nostamaan kansan elintasoa. Sitä pidetään jopa epäonnistuneena valtiona, jossa rehottavat avoin korruptio ja sisäiset ristiriidat. (ToI)
2. EGYPTIN välityksellä neuvoteltu 72 tuntia kestävän tilapäinen tulitauko astui voimaan keskiyön tunteina. Hamas & co lähettivät tapansa mukaan kiivaan rakettihyökkäyksen Israelin puolelle juuri ennen määräaika, jota todella voisi kutsua Suomen lehdistön Israelin vastaiskuista käyttämän termin mukaan summittaiseksi. Ehkä rakettien ampujilla on käytössään jonkinasteiset karttalehdet, joiden mukaan määritellään summittainen suunta, mutta koska niillä ei ole ohjausjärjestelmää, niiden osuminen kohteeseensa on eräänlaista venäläistä rulettia. Joku osuu, suurin osa ei, juutalais-kaupunkien ja kylien keskuksia lähestyvät raketit Iron Dome eliminoi ilmassa. Gazan terroristit ovat omaksuneet sotilaallista käytäntöä muistuttavan rutiinin ampuen useimmat rakettinsa määrättyinä vuorokauden tunteina: Illalla yhdeksän aikaan; aamuyöstä kahden maissa ja keskipäivän jälkeen.
On syytä huomioida, että vaikka rakettien osumatarkkuus on huono, niiden terrorisoiva vaikutus on suuri. Hälytyssireeni antaa valittavan varoituksensa 15 -20 sekuntia ennen raketin iskeytymistä maaliinsa, mutta koska se ei kerro kohdetta, jokainen joutuu juoksemaan lähimpään suojatilaan kesken päiväohjelmaansa, lasten rauhoituttua sänkyihinsä ja aamuyöstä unen ollessa sikeimmillään, sekä pitkin päivää ja yötä erillisten rakettien laukaistessa hälytysäänen. Tämä koskee yli miljoonaa Gazan rajan pinnassa asuvaa kansalaista, ja rakettien kantomatkan kasvaessa yhä suurempi osa kansasta joutuu elämään jatkuvassa epävarmuudessa huolehtien etenkin lastensa turvallisuudesta.
RAKETTITULEN ohella uudeksi painajaiseksi Gazan turva-aidan lähettyvillä asuville ovat muodostuneet Gazan arabien kaivamat tunnelit. Niitä on kaivettu jo useiden vuosien ajan etenkin Gazan ja Siinain välisen rajan ali, mutta vasta operaation Protective Edge ulottaessa toimintansa Gazan kamaralle paljastui Gazasta Israeliin kaivettujen tunnelien todellinen tarkoitus. Ne kaivettiin Israelin puolelle tehtäviä aseellisia hyökkäyksiä varten. IDF tuhosi niistä 32, mutta Hamas vakuuttaa niitä olevan vielä useita käyttökunnossa. Todistaakseen sanansa Hamas päästi journalisteja tutustumaan niihin IDF:n vedettyä joukkonsa pois Gazasta. Asukkaille on jäänyt pelko, että heitä uhataan nyt sekä ilmasta rakettien muodossa, että maan alta tunnelien kautta. Joillekin on jäänyt alitajuntaan tunnelin-rakentajien jyrsintä-äänet heidän kaivaessaan tunneleitaan heidän asuntojensa alla.
ISRAELIN neuvottelutiimin jäsenet olivat palanneet Kairosta koteihinsa, mutta nähdessään 72 tunniksi sovitun tulitauon pitävyyden ovat valmiit matkustamaan takaisin Egyptiin, jossa neuvotellaan pitkä-aikaisen aselevon mahdollisuudesta. http://www.timesofisrael.com/day-35-new-ceasefire-takes-effect-after-massive-rocket-fire-on-south/
3. IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz vieraili Gazan turva-aidan läheisyydessä sijaitseviin juutalaisyhteisöihin pyrkien valamaan siellä asuviin uskoa ja luottamusta siihen, että heidän turvallisuutensa tullaan parantamaan, vieköön se viikon, kaksi tai kolme, mutta että harvakseen ammutut raketit on saatava loppumaan. ”Me aiheutimme vakavan iskun Hamasille. Viimeisen 49 tunnin aikana teimme iskuja 130 -140 kohteeseen Gazassa. Tipoittain tapahtuva rakettituli ei ole hyväksyttävä”, hän vakuutti, vaikka ei tiedä, millä estää se.  
GANTZ vakuutti IDF:n viimeisten päivien saavutusten olevan ainutlaatuisia todeten, että he iskevät Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen asemia vastaan päivittäin. Hän vakuutti, että IDF tulee jatkamaan, kunnes täydellinen rauhantila on saavutettu, vaikka se veisi viikkokausia.
Gazasta ammuttiin sunnuntaina aikana Israelin puolelle 20 rakettia, Iron Dome eliminoi niistä neljä ja loput 16 putosivat aukeille alueille. IAF iski sunnuntain aikana 16 kohteeseen. Gazasta ammuttiin useita raketteja juuri ennen tulitauon astumista voimaan puoliyön maissa, yksi niistä Tel Aviviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183913#.U-hYjENsO-o
4. TÄNÄÄN maanantaina 11.08. on Operaation Protective Edge 35. päivä, eikä operaation loppua ole näkyvissä. Keskiyöllä alkanut 72 tunnin humanitäärinen tulitauko antaa osapuolille hetkellisen hengähdystauon ja Gazan asukkaille aikaa täydentää ruokavarastojaan, mutta samalla on aloitettu spekulaatiot siitä, mitä tällä lopulta saavutettiin. Sekä Hamasin ja Islamic Jihadin että Israelin taholla lasketaan menetyksiä sekä inhimillisinä että taloudellisena tappioina ja iloitaan voitosta.
IDF:n alkuperäinen päämäärä rakettitulen lopettamiseksi ja rauhantilan palauttamiseksi on hämärtynyt, eikä kukaan näytä ymmärtävän, enempää armeijan kuin hallituksenkaan taholla, miten tästä tulee jatkaa. On kuitenkin selvää, ettei rauhantilaa ole palautettu, eikä kestävä turvallisuus ole parantunut IDF:n lopetettua maaoperaationsa ja vetäessä joukot takaisin omalle puolelle. Operaatio on pahasti kesken, ja nyt sotilaallisen voiton saavuttaminen näyttää luisuneen käsistä, ei siksi, etteikö IDF pystyisi edelleenkin miehittämään koko Gazan kaistan viikossa, kuten armeijan korkea upseeri totesi joukkojen jättäessä Gazan kaistan, vaan siksi, että operaation jatkaminen on paikallisten ja kansainvälisten poliitikkojen ja diplomaattien sekä kansainvälisen median käsissä.
IDF:n eteläisen armeijan komentaja kenraalimajuri Sami Turgeman myöntää, että IDF on tehnyt virheitä. Vieraillessaan Nahal Oz juutalaisyhteisössä hän toteaa, että IDF teki virheen annettuaan asukkaille luvan palata koteihinsa 72 tunnin tulitauon aikana, joka rikkoutui välittömästi. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei operaatio epäonnistunut, Hamas on oleellisesti heikentynyt. ”Voin sanoa, että turvallisuustodellisuus on parempi nyt kuin ennen operaation alkua. On totta, että kädenvääntö jatkuu neuvotteluissa ja se voi jatkua. En sano, etteikö se jatkuisi, mutta tosiasiain valossa Hamas on nyt aivan erilaisessa asemassa kuin aiemmin”. Hän näkee kaksi mahdollisuutta: Joko operaation laajentaminen, tai poliittinen ratkaisu, joka johtaa sopimukseen ja rauhaan.
TURGEMAN myöntää, että luottamus IAF:n kykyyn hoitaa päällimmäiset uhkat, oli virhe, eikä IDF ole saavuttanut sille asetettuja tavoitteita. Asukkaat kuitenkin tuntevat tulleensa petetyiksi, eikä IDF ole pystynyt antamaan heille haluamaansa rauhaa ja turvallisuutta. Heidän suurin pelkonsa kohdistuu rakettitulen ohella aseellisiin kommando-iskuihin tunnelien kautta heidän yhteisöihinsä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4557385,00.html
5. ynetnews.com julkaisi Prof. Michael Ben-Zogarin laatiman artikkelin, jossa hän väittää IDF:n menettäneen luovuutensa, josta se on tullut kuuluisaksi käymissään sodissa. Armeijan johdon päämääränä on ollut aiemmin ja on nyt muodostaa siitä pienehköjä älyllisesti edistyneitä yksiköitä, mutta käytännössä se on kasvanut suureksi ja kömpelöksi. Ben-Zogar käy läpi aiempia sotia, joissa luovuus ja rohkeus pelasivat ratkaisevaa osaa. Nyt kömpelö ja vaikeasti liikuteltava armeija on kangistunut rutiininomaisiin operaatioihin menettäen kuuluisan innovaatiokykynsä, eikä nerokkaita ideoita enää toteuteta.
PROFESSORI Ben-Zohar sanoo IDF:n langenneen samaan virheeseen kuin Libanonin kakkossodan aikana uskoen ilmapommitusten kaikkivoipaisuuteen. Niillä pystyttiin tuhoamaan satoja Hamasin johtajien asuntoja, mutta ei heitä itseään eikä rakettivarastoja. Lopulta tunnelien tuhoamisen ohella IDF aloitti maaoperaation, jota edelsi kohteitten asukkaitten varoittaminen hyökkäyksistä. Tämä antoi vastustajalle aikaa varustautua sotilaitten tuloon miina-ansojen ja väijytysten muodossa, mitkä puolestaan johtivat tarpeettomiin sotilasuhreihin.  
Näin tehtiin Sajaiyyan hyökkäyksessä, joka toteutettiin rutiininomaisesti rintamahyökkäyksenä. Ben-Zohar muistuttaa Black September terrorijoukkuetta vastaan taistellessa, ettei ole mahdollista tuhota koko järjestöä, mutta tuhoamalla sen pään se menettää kykynsä jatkaa, kuten tapahtui. Nyt hän ihmettelee, miksei IDF keskittynyt terrorijohtajien eliminoimiseen, vaan jätti heidät rauhaan. Hän katsoo IDF:n juuttuneen epätasaiseen taisteluun terrorijärjestöjen kanssa, jotka ovat sitoneet alueen tehokkaimman armeijan lähes kuukaudeksi hyödyttömään asemasotaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4557103,00.html
6. INN kertoo, että todisteiden mukaan Gazassa toimii kasvava määrä terrorijärjestöjä Hamasin ja Islamid Jihadin sekä Al-Aksa Marttyyrien lisäksi, jotka ovat osallistuneet rakettien ampumiseen sanoen menettäneensä 13 jäsentään kaatuneina. Sunnuntaina Abdullah Azzam Prikaati ilmoitti ampuneensa Grad-raketin kohti Mivtahim juutalaiskaupunkia. Aiemmin Ansar Bayt Al-Maqdis ilmoitti ampuneensa raketteja Israeliin viime kuussa. Viimeinen tulokas Gazaan on sunni-muslimien äärijärjestön ISIS (IS) kokomustiin pukeutuneiden, kasvonaamarein varustettujen taistelijoiden ilmaantuminen kuvaan, mikä vahvistui operaatio Protective Edge aikana. Al-Qaidaan löysästi liittynet ryhmittymät, joista IS on yksi, ovat liittyneet Hamasin joukkoihin Israelin vastaisissa taisteluissa.
TV-10 uutisissa näytettiin ISIS-joukkojen tunnusmerkkinään käyttämiä mustia lippuja myös Israelin arabien maan länsi- ja pohjoisosassa, etenkin Nasaretissa ja Akkossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183920#.U-h4cENsO-o
7. UUTISOTSIKOITA
·        IDF joutui tulitaisteluun Sikemissä etsimänsä terroristin kanssa, jota se meni pidättämään. Terroristi, nimeltä Zakaria al-Akra, linnoittautui kotitaloonsa avaten tulen sotilaita ja turvallisuusjoukkoja vastaan maanantaiaamuna. Neuvottelujen aikana terroristin kanssa hänen antautumisekseen hän avasi yllättäen tulen haavoittaen lievästi kahta sotilasta, jotka vastasivat tuleen surmaten hänet. Talosta löydettiin asekätkön. Terroristi oli aiemmin osallistunut terroritekoihin, jonka vuoksi hänet haluttiin pidättää. Walla! uutistoimiston mukaan terroristi sai surmansa IDF:n tuhptessa talon haavoittaen 5 paikallista arabia. Terroristi kuului Fatahin alaiseen Al-Aksa Marttyyrien Prikaatiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183923#.U-h8nkNsO-o
·        PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johtama Fatah ilmaisi sunnuntain FB-sivullaan todellisen luonteensa väittäen murhanneensa 11 000 israelilaista ja uhranneensa marttyyreinä 170 000 taistelijaansa. PMW:n kääntämän tekstin mukaan Fatah väitti, että sen iskujoukko oli ensimmäisenä päässyt lähelle Dimonaa, jossa sijaitsee Israelin Dimonan tutkimusreaktori. Sillä tarkoitettaneen v. 1988 tapausta, jossa kolme terroristia surmasivat kolme äitiä, jotka olivat bussissa matkalla työhönsä Dimonaan. Tekstissä väitetään Fatahin osallistuneen ensimmäisen ja toisen intifadan aikana taisteluihin israelilaisia vastaan, sekä vuonna 2000 Gazan hyökkäyksen aikana. Abbasia pidetään rauhankumppanina, ja häntä pyritään tukemaan ja vahvistamaan Gazan ja Länsirannan yhteisen valtion johtajaksi kahden valtion periaatteen mukaisesti. Hänen tulisi toimia Gazan alueen riisumiseksi aseista, mikä on käytännössä mahdoton ajatus. Ehkä FB:n kirjoituksen tarkoituksena oli nostaa Fatahin asemaa sodassa Israelia vastaan, jossa se on jäänyt pahasti Hamasin varjoon. Abbasin johtama hallitus suunnittelee syytteiden nostamista Israelia vastaan ICC:n rikosistuimessa Haagissa, syyttäen Israelia sotarikoksista viimeisen operaationsa aikana Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183922#.U-h_l0NsO-o
·        HAMAS on viimeisten päivien aikana jatkanut omien kansalaistensa surmaamista. Viimeisimmät uhrit ovat tunnelien kaivajat, joita Hamas on surmannut tusinoittain peläten heidän paljastavan israelilaisille niitä koskevat salaisuudet joko ilmiantajina tai kuulusteluissa jouduttuaan IDF:n vangeiksi. Kaivajille maksettiin palkkaa 150 -300 USD kuukaudessa. Kaivajien silmät peitettiin ennen kuin heidät johdettiin tunneleihin. http://www.timesofisrael.com/hamas-said-to-have-executed-dozens-of-tunnel-diggers/
Post a Comment