Monday, August 04, 2014

MAANANTAI 04.08.14


MAANANTAI 04.08.14
1. TÄNÄÄN neljäntenä elokuuta on tisha beav juhlan aatto, jolloin useimmat juutalaisten onnettomuudet tapahtuivat.
Jom Kippur, juutalaisten suuri sovintopäivä, on syyskuussa, mikä tarkoittaa sitä, että auringon laskiessa illalla alkaa vuorokausi, jonka 25 tunnin aikana juutalaisten odotetaan etsivän sovitusta vuoden aikana tekemiinsä synteihin. Monet juutalaiset viettävät koko päivän synagogassa paastoten ja rukoillen hartaasti elämänsä parantamiseksi syntisistä tavoistaan. Juutalaisen tradition mukaan Jumala määrittelee kunkin ihmisen elämän uutena vuonna ”elämän kirjaan” tulevan vuoden ajaksi odottamaan Jom Kippuria, jolloin vuoden tapahtumat ”sinetöidään”. 
2. GAZAN terroristit ampuivat sunnuntain aikana 119 rakettia kohti Israelia, joista 108 ulottui turvallisuusaidan Israelin puolelle, loput 11 putosivat jonnekin Gazan alueella. Iron Dome eliminoi Israelin siviilikohteisiin ammutuista kahdeksan.
MYÖS IDF jatkoi iskujaan Gazan alueelle iskien 63 kohteeseen sunnuntaipäivän ja 24 kohteeseen yön aikana. Ennen puoli kahdeksaa Iron Dome eliminoi toisen kahdesta Ashkeloniin ammutusta raketista. Ennen seitsemää maanantaiaamuna Iron Dome eliminoi 2 rakettia Ashkelonn yllä. Vähän aiemmin Iron Dome tuhosi raketin Ashdodin yllä. IAF iski täsmäohjuksillaan Jabaliyan pakolaisleirissä asuntotaloon, jossa turvapaikan saanut Islamic Jihadin pohjoislohkon komentaja Danyl Mansour sai surmansa. Gazan arabilähteen mukaan kuusi muuta kuoli ja 30 haavoittui, mutta artikkelista ei selviä, olivatko he saman talon asukkaita.
HAMASIN terveysministeriön ilmoituksen mukaan yön aikana 10 arabia saivat surmansa IAF:n ilmaiskuissa. Saman lähteen mukaan operaation Protective Edge alusta lähtien 1822 Gazan arabia on saanut surmansa. Israelin mukaan valtaosa heistä on aseellisia pyssymiehiä. Gazan arabien antamat tilastotiedot ovat kuitenkin hyvin epäluotettavia, mikä on syytä huomioida. Islamic Jihadin apulais-komentaja Ziad Nakhled toteaa, että Gazan sotaa käydään viimeisen varttitunnin ajan, kehottaen kaadereitaan pysyttelemään lujina. Hän on mukana Kairon tulitaukoneuvotteluissa Egyptin vaatimuksen mukaan osana Fatahin valtuuskuntaa. Hän vakuuttaa, että Gazan menetykset ovat osa elämän hintaa kunnianosoituksin. Tämä vihjaa, että tulitaukoneuvotteluissa on edistytty.
HAMASIN izz adin al-Qassam prikaatit antoivat oudon hyökkäävän englanninkielisen lausunnon, jossa ne ylistävät hyökkäyksiä Tel Aviviin, Beershebaan ja Kiryat Malachiin tarkentamatta, tarkoitetaanko sillä toteutettuja vai suunniteltuja hyökkäyksiä niitä vastaan. Lausunnossa todetaan, että ”hyökkäykset ovat vastauksena Israelin suorittamiin massamurhiin, ja että sionistinen vihollinen yrittää peitellä sotilaalliset tappionsa hyökkäämällä palestiinalaisia siviilejä vastaan heidän kodeissaan ja suojatiloissa”. Siinä uhataan, että jos vihollinen jatkaa rikollisia toimiaan, kaikki sen kaupungit ovat iskukohteita. ”Mikään elämä ei ole kalliimpi kuin rakkaan kansamme elämä”.
Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri sanoo IDF:n ilmoittamasta 7-tunnin humanitäärisestä tulitauosta, jonka on määrä alkaa tänään 10.00 maanantaiaamuna, että ”se on yksipuolinen toimi, jonka tarkoituksena on kääntää huomio pois Israelin suorittamasta teurastuksesta”. Hän varoitti Gazan arabeja varovaisuuteen sanoen, ettei siihen tulitaukoon voi luottaa. Hälytyssireenit soivat Kerem Shalomin rajanylityspaikan läheisyydessä yhdeksän maissa aamulla.
Egypti pyytää Israelia, että se päästäisi Kairon neuvotteluihin osallistuneiden Jihadin johtajien Kahlil al-Hiye ja Khaled al-Batsh palata koteihinsa – tai bunkkereihinsa – Gazassa ilman häiriöitä. Israelin viranomaiset eivät lähettäneet edustajiaan Kairon neuvotteluihin todeten, etteivät ne kiinnosta heitä.
Puoli yhdeksän maissa aamulla Eshkolin alueelle ammuttiin 7 rakettia, vahingoista ei ole raportoitu. TV-2 mukaan 40 % Gazasta ammutuista raketeista ammuttiin Eshkolin alueelle operaation alkamisesta kahdeksas heinäkuuta lähtien.
Edelliset tilannekatsaukset on poimittu Times of Israelin pitämästä seurantaraportista. http://www.timesofisrael.com/day-28-hamas-wants-egypt-to-press-israel-on-ceasefire-demands-hadar-goldin-laid-to-rest/
2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota jotkut Israelissa pitävät jopa Israelin pelastajana, jatkaa omaksumaansa valheellista Israelin vastaista toimintaansa. Hän uhkaa viedä Gazan sodan Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen, mutta Israel vastaa siihen, että myös Israelilla on oikeus siihen.
Abbas esitti näkemyksensä USA:n ja YK:n sponsoroiman 72 tunnin tulitauon romahtamisesta 1.5 tuntia sen alkamisen jälkeen klo 08.00 perjantaiaamuna, että se loppui IDF:n jatkuvien hyökkäysten vuoksi kaksi tuntia alkamisestaan. Todellisuudessa se kaatui Hamasin terroristien hyökättyä IDF:n sotilaita vastaan Rafassa Gazassa tunnin sisällä siitä surmaten heistä kolme, joista he raahasivat yhden mukanaan tunneliin. Sekä USA:n johto että YK:n pääsihteeri tuomitsivat tämän räikeän sopimuksen rikkomisen asettaen syyn tulitauon romahtamisesta selkeästi Hamasin niskoille.
ABBAS vaatii kansainvälistä yhteisöä puuttumaan Gazan taisteluihin välittömästi pakottaakseen Israelin lopettamaan hyökkäyksensä Gazan kaistalla sekä hyväksymään Egyptin laatiman tulitaukoesityksen. Abbasin muisti katkoo pahasti, sillä Israel hyväksyi sen välittömästi, kun se julkistettiin, mutta Hamas hylkäsi sen. ”Israel jatkaa hyökkäyksiään, rikoksiaan ja sotaa Palestiinan kansaamme vastaan. Viimeisen 27 päivän aikana Israel on surmannut ja haavoittanut 17 arabia joka tunti, ja palestiinalaisen lapsen joka kolmas tunti”, Abbas lateli vääristeltyjä tietoja tilastostaan.
ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Dermer syytti NBC:n haastattelussa PA:ta liittoutumisesta kansanmurhaa havittelevan terrorijärjestön kanssa. Hän esitti toivomuksen, että aseiden hiljennyttyä Gazassa Abbas ottaa pesäeron tästä rikollisesta järjestöstä ja palaa rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Abbas-Israel-trade-barbs-over-cease-fire-collapse-PA-ties-with-Hamas-369955
3. IDF:n korkea nimeämätön virkailija sanoo, että heillä oli edellytykset miehittää koko Gazan kaista runsaan viikon kuluessa ja tuhota terroristien infrastruktuuri kahdessa vuodessa. Hän kuitenkin lisäksi samaan hengenvetoon, ettei se kuulunut heidän toimenkuvaansa. Gazan miehitys olisi lisäksi aloittanut gerilla-tyyppiset hyökkäykset Israelia vastaan, mitä ei haluttu kiihottaa.
IDF:n virkailija kuvaili taistelusuunnitelmaa siinä tapauksessa: Me olisimme muodostaneet neljä divisioonaa, siirtäneet Gazan arabit taistelu-alueilta, miehittäneet ne ja tutkineet ne huolellisesti. Hän arvioi, että siihen menisi yksi viikko ja kaksi vuotta terrorismin kitkemiseksi alueilta. Hän lisäsi vielä, että ”sen seurauksena olisimme joutuneet taistelemaan gerillayksiköitä vastaan, mutta tämä ei kuulunut meille annettuihin ohjeisiin”. Hän totesi, että IDF on jakanut Gazan kaistan osiin useita kertoja, jokainen prikaati pystyy tekemään sen. Kysymys vain on: Mihin sillä pyritään? Hän sanoi edelleen, että IDF on laatinut useita toimintamalleja eri tilanteita varten, ja jos Hamas jatkaa Israelin siviiliasutusten terrorisoimista, IDF joutuu menemään Gazan kaistalle taas kerran.
IDF:n virkailijan mukaan Hamasin tarkoituksena oli terrorisoida Gazan vieressä sijaitsevat israelilaiset yhteisöt tilaan, jossa ne alkaisivat tyhjentyä ja antaisivat Hamasille tilaisuuden siirtää omia taistelu-yksiköitään niihin, mikä olisi merkkinä Israelin tuhoamisen alkamisesta. Hän sanoo Hamasin suunnitelman kaatuneen Iron Dome torjuntajärjestelmän vuoksi, joka yllätti sen täydellisesti. ”Hamas on kansainvälisesti eristetty, vain Qatar ja Turkki tukevat sitä, eikä kummallakaan ole edellytyksiä antaa Hamasille sen tarvitsemia välineitä voittaakseen sodan Israelin kanssa. Lisäksi Gazan arabit ovat kärsineet suuresti sodasta, monilla ei ole kotia kokonaisten kaupunginosien tuhouduttua IDF:n ja Hamasin välisissä taisteluissa”. Hän totesi, että niiden uudelleen rakentaminen vie aikaa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/We-could-have-taken-Gaza-in-a-week-but-that-wasnt-our-mission-says-senior-IDF-source-369954
4. ynetnews.com julkaiseman ja medialine laatiman Lähi-Idän tilannearvion mukaan alueella edelleen riehuvat taistelut, joissa Israelin ja Hamasin väliset taistelut ovat osa, ovat muotoilemassa alueen perinteiset valtaryhmittymät täysin uusiksi. USA:n vaikutusvallan ja sen antaman suojan vähenemisen myötä monet sunni-arabimaat ovat kauhukseen huomanneet, ettei heillä ole mitään edellytyksiä vastustaa shia-muslimien vaikutusvallan kasvua. Tämä nostaa esiin ikivanhan taistelun herruudesta ja vallasta sunni- ja shia-muslimien välille. Saudi Arabia pelkää kuollakseen Iranin voimistumista ja odottaa kauhulla aikaa, jolloin sen ydinase on valmis voidakseen sen varjolla sanella uudet käyttäytymisnormit Lähi-Idässä. Saudit ovat kokeneet monia pettymyksiä USA:n nykyisen politiikan vuoksi, jota he kutsuvat amatöörimaiseksi ja harrastelijamaiseksi seikkailupolitiikaksi.
Saudi Arabian iäkäs ja sairaalloinen kuningas Abdullah on joutunut siirtämään syrjään huonon kuntonsa asettamat rajoitukset, ja pyrkimään viimeisillä voimillaan varmistamaan maansa turvallisuuden, jonka hän katsoo joutuneen suureen vaaraan. Hän katsoo ainoaksi mahdollisuudeksi muodostaa sunni-muslimien keskeinen liittouma, johon kuuluisivat Saudi Arabian ohella ainakin Egypti, Jordania, Bahrain ja Kuwait. Iranin johtamaan liittoutumaan kuuluvat Turkki, Syyria, Irak ja Qatar. Saudit katselevat syvästi huolestuneina ISIS (IS) joukkojen saamia uusia voittoja Irakissa ja Syyriassa, ja ovat vahvistaneet Jordanian Irakiin ja Syyriaan liittyviä rajoja. Sillä on itsellään pitkä pohjoisraja Irakin kanssa, joka on heikosti vartioitu ja altis hyökkäyksille sen yli.
Israel on ollut Saudi Arabian hyljeksimien maiden listalla, mutta nyt se joutuu siirtämään syrjään perinteisen vihamielisyytensä ja etsii varovaisesti Israelin liittämistä osaksi sunni-liittoutumaa. Saudit ovat hyvin tietoisia Israelin teknisistä, tieteellisistä ja taloudellisista saavutuksista, mutta myös sen sotateknisestä edistyneisyydestä. Gazan sota, jossa kuolee runsaasti arabeja, on asettanut saudijohdon vaikean ongelman eteen: Se mielellään näkee Hamasin heikkenevän tai häviämisen kokonaan, koska se on Hizbullahin tapaan Iranin etäispesäke, mutta kauhistelee ihmisuhreja. Tässä sillä on yhteinen intressi Egyptin kanssa, joka murskasi Muslimiveljeskunnan ja pitää Hamasia vaarallisena sen turvallisuudelle. Poliittiset analyytikot kutsuvat Gazan taisteluja jopa käänteentekeviksi, joiden seurauksena nähdään uusien liittoutumien muodostuvan Lähi-Itään. Israelin roolista siinä puhutaan arabimaissa vielä lähes kuiskaten, mutta selviä viitteitä asenteen muuttumisestä on havaittavissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4554469,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4554185,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
·        Ulkoministeri Avigdor Liberman sanoo Israelin harkitsevan mahdollisuutta luovuttaa vastuu Gazasta YK:lle mieluummin kuin Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen valvontaan. IDF vetää vähitellen joukkojaan Gazasta tuhoten loput löytämistään tunneleista, vaikka taisteluja käydäänkin vielä Rafahin alueella, eikä rakettituli Gazasta osoita loppumisen merkkejä. Ehkä yllättäen, ehkä ei, Israelin vasemmisto on suhtautunut Libermanin mainitsemaan esitykseen kiihtyneen kielteisesti, sillä kahden valtion periaate on heidän ideologiansa pyhä lehmä, johon ei saa koskea, ja vaikka se lojuisi kuolemaisillaan keskellä tietä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183698#.U99Fv0NsO-o
·        Fatahin alajärjestö Al – Aksa marttyyrien prikaatin terroristit sanovat suorittaneensa hyökkäyksen Neve Tzufin juutalaisyhteisöön, jossa he tunkeutuivat yhteen taloon, mutta josta asukkaat karkottivat heidät. Järjestö antoi myöhemmin omituisen lausunnon, jossa se kertoi sen taistelijoiden tunkeutuneen setlereiden yhteisöön ja siellä yhteen taloon, jossa he surmasivat kolme setleriä palaten sitten vahingoittumattomina tukikohtaansa. Maanantaina julkistetun raportin mukaan arabit tunkeutuivat asunnon keittiöön etsien veitsiä, mutta juutalaisasukkaat tulivat paikalle ja nahistelun päätteeksi saivat arabit ulos. Arabit pakenivat paikalta, mutta sotilaat etsivät heitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183694#.U99Hm0NsO-o
·        Asiantuntija Yossi Langotsky (res.eversti) varoittaa, että Gazan tunneleiden tapaisia tunneleita kaivetaan myös Libanonista Galilean puolelle, ja että ne voivat aiheuttaa suuremman vaaran kuin mitä Hamasin tunnelit konsanaan. He katsovat, että Hizbullahilla on pitempi kokemus ja laajempi asiantuntemus niiden käyttämiseksi hyökkäyksiin. Asiantuntija hämmästelee, että IDF vähentää vartiointia Gazan rajalla, vaikka on ilmesitä, ettei tunnelien kautta tapahtuva vaara poistu IDF:n tuhoamien tunnelien mukana. Niitä kaivetaan lisää ja tuhottuja korjataan, mutta IDF ei näytä tajuavan niiden aiheuttamaa vaaraa siviiliasukkaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183691#.U99JwENsO-o
·        Hamas vaatii, että YK:n pääsihteerin tulee pyytää anteeksi vaatiessaan, että Hamas palauttaa välittömästi sieppaamansa IDF:n upseerin. Hamasin tiedottaja An´mi Abu Zuhri nimitti YK:n pääsihteeriä osarikolliseksi Gazan arabien lahtaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183692#.U99LuUNsO-o
·        Poliisin avattua Jerusalemissa Temppelivuorelle johtavan Mughrabi (Rambam) portin palestiinalaiset alkoivat kivittää poliiseja ja rajapoliiseja kivin ja ilotulitusraketein. Poliisi kutsui paikalle vahvistuksia, mutta heidän tulonsa viivästyi arabien asettamien tiesulkujen vuoksi. Viisi poliisia haavoittui yhteenotoissa ja 12 mielenosoittajaa pidätettiin. Poliisi on pidättänyt kaikkiaan 430 arabimielenosoittajaa Jerusalemissa 30 päivän aikana kesä-heinäkuussa. Poliisi joutui sulkemaan Temppelivuorelle johtavan portin, mikä rauhoitti tilanteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183693#.U99Mm0NsO-o
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 25 -36; Suolameri 30 -39; Eilat 27 -39 +C-astetta. Tänään luvataan puolipilvistä säätä, loppuviikoksi aurinkoista.  


Post a Comment