Wednesday, August 27, 2014

KESKIVIIKKO 27.08.14


KESKIVIIKKO 27.08.14
1. TULITAUKOSOPIMUS Israelin ja PA:n delegaatioden välillä allekirjoitettiin eilen Kairossa Egyptin laatiman sopimustekstin mukaisesti. Sopimus astui voimaan eilen illalla 19.00 ilman määräaikaa. Tämä keskeytti 50 vuorokautta kestäneen operaation Protective Edge, mutta edellisiin kokemuksiin perustuen Israel seuraa tilanteen kehittymistä epäluuloisena ja pahoin aavistuksin. Ensimmäiset 12 tuntia kuluivat kuitenkin häiriöittä, kuten seitsemän aikaan keskiviikkoaamuna voitiin todeta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas halusi ottaa kunnian itselleen ilmoittaen mahtipontisesti TV-uutisissa, että PA:n johto päätti hyväksyä Egyptin laatiman tulitaukoluonnoksen, minkä johdosta PA:n arabeja valui Ramallahin kaduille juhliakseen tärkeää voittoa Israelin armeijasta. Sopimus todettiin voitoksi arabeille myös Gazan kaistalla, jossa ihmiset ryntäsivät kaduille juhliakseen voittoa Lähi-Idän voimakkaimmasta ja voittamattomasta armeijasta. Arabitavan mukaan aseita lauottiin ja muutamat ihmiset haavoittuivat ja yksi kuoli huolimattomasti tähdättyjen aseiden luodeista.
PA:n neuvottelutiimin johtaja Azzam Ahmad selvitteli sopimusehtoja seuraavasti (ToI, AFP):
·        Rajavalvontaa helpotetaan välittömästi kahdella tärkeimmistä Israelin ja Gazan välissistä rajanylityspaikoista avustus- ja rakennustarvikkeiden osalta. Humanitäärinen avustus, ruoka-tarpeet, lääkinnälliset toimitukset sekä materiaali avaininfrastruktuurin korjaamiseksi mukaan lukien vesijohto-ja sähköverkosto, sekä käsipuhelinjärjestelmät, ovat sallittuja.
·        Kalastusoikeus Välimeren rannikon edustalla ulotetaan 6 merimailiin ja sitä laajennetaan myöhemmin 12 merimailiin.
·        Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien arabivankien vapauttamisesta ja vankien vaihtamisesta keskustellaan erikseen. Kahden israelilaissotilaan ruumiit voidaan vaihtaa Gilad Shalitin vankienvaihdon aikana vapautettuja mutta Israelin uudelleen pidättämiä vankeja vastaan. Hamasin vaatimuksena on vapauttaa satoja vankeja, heidän joukossaan kesäkuussa Brothers Keeper operaation aikana pidätetyt 60 arabia, sekä 2011 vankien vapauttamis-sopimuksen mukaisesti vapautetut mutta uudelleen pidätetyt arabit.
·        Neuvottelut Gazan lentokentän sekä merisataman uudistamista ja laajentamista koskevat neuvottelut aloitetaan kuukauden kuluessa. Hamasin perustajiin kuuluva Mahmoud Zahar, joka ensimmäistä kertaa uskalsi tulla esiin kesäkuun 8. päivän jälkeen, uhosi, että Hamas rakentaa lentokentän ja sataman joka tapauksessa kysymättä keltään lupaa.
·        8 vuotta kestäneitä rajoituksia Gazan ja Israelin väliseen tavaroiden ja henkilöliikenteeseen poistetaan sitä mukaa, kuin odotukset toteutuvat ja jatkoneuvottelut etenevät Kairossa. Israel asetti rajoituksia niihin Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2006 ja on tiukentanut niitä edelleen Gazasta tehtyjen raketti- ja kranaattihyökkäysten vuoksi.
·        Rakennusmateriaalien viennin tarkastusjärjestelmä sovitaan jatkoneuvotteluissa, kuten myös tavaroiden ja hyödykkeiden vienti ja henkilöliikenne Gazasta Länsirannalle. Israel halusi kytkeä Gazan ja Länsirannan välisten tavara- ja henkilöliikennettä koskevien rajoitusten lieventämisen ja mahdollisen poistamisen Gazan aseistariisumiseen, mutta terroriryhmät torjuivat sen ehdottomasti.
Hamasin johtajistoon kuuluva Moussa Abu Marzouk totesi tulitaukosopimuksesta, että Israel lopettaa Hamasin komentajien teloitukset, ja että se sallii vapaan liikkumisen kaikkialla Gazan alueella.
USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power totesi, että USA on täysin sitoutunut humanitäärisen avun toimittamiseen Gazaan ja sen jälleen rakentamiseen niin pian, kuin tilanne rauhoittuu maassa.
2. YK:n turvallisuusneuvostossa keskusteltavana olevan Jordanian arabiliiton nimissä esittämän päätöslauselman käsittelyä päätettiin siirtää huomion keskittyessä Kairon tulitaukoneuvottelujen tuloksiin, joihin halutaan tutustua ennen ratkaisevia päätöksiä.  
JORDANIAN tekemä päätöslauselmaesitys on ollut jäissä 04.08. lähtien. Tämä sekä siksi, että on haluttu katsoa, miten tilanne kehittyy osapuolten välillä, että siksi, että Englanti, Saksa ja Ranska sorvaavat omaa elementtiään, jonka he haluavat lisätä Jordanian esitykseen. EU-maiden nimissä toimivat maat haluavat muodostaa seurantajärjestelmän, jonka tulee huolehtia siitä, että osapuolet noudattavat sopimusasiakirjoja. Saman tiedon mukaan myös USA:lla on omia lisäyksiä päätöslauselmaan. YK:n turvallisuusneuvoston presidentin varamies Peter Wilson puhui asioista varsin yleisin termein, mutta hän antoi ymmärtää, että päämääränä on saada päätöslauselma, jolla turvataan pysyvä rauhantila, joka johtaisi rauhansopimukseen Israelin ja PA:n välillä.
3. OPERAATION Protective Edge 50 vuorokautta ovat olleet Gazan turva-aidan läheisyydessä asuville juutalaisyhteisöjen asukkaille kamalaa koettelemusta, mitä ovat lisänneet sodan johtajien, ennen muuta pää- ja puolustusministerien, rauhoittavat viestit tilanteen hoitamisesta ja tilapäisten tulitaukojen yhteydessä antamat rohkaisut palata koteihinsa, joista he olivat joutuneet pakenemaan ja uudelleen pakenemaan jatkuvia raketti- ja kranaatti-iskuja, sekä yöllä että päivällä. Kukaan ei liene laskenut, kuinka paljon heitä pakeni, mutta Arielin kaupunki järjesteli tilapäisiä majoitustiloja sadoille pakolaisille. Kuin suolan ripottamiseksi verestäville haavoille ”Hamas antoi tiistai-iltana käskyn juutalaisille palata koteihinsa” vakuuttaen, että taistelut ovat tällä erää loppuneet. Hamas lienee tehnyt toistakymmentä sopimusta tulen lopettamiseksi vain rikkoakseen ne kaikki, mikä ei vakuuta tämänkään sopimuksen pitävyyttä.
HAMASIN päätöksentekoa seuranneet valittavat, ettei sillä ole henkilöä, jonka sana olisi lopullinen, vaan asioista äänestetään ja enemmistön kanta voittaa. He valittavat myös sotilaallisen ja poliittisen johdon näkemysten ja pyrkimysten erilaisuutta, mikä monimutkaistaa neuvotteluja. 30 vuotta sitten 7 hengen perustama järjestö on levittäytynyt arabimaailmaan, kuten myös sen johtavat virkailijat, minkä vuoksi päätöksiä on vaikea saada, eikä yhteistä kantaa asioihin voi saada nopeasti. Kuten Qatarin tapaus osoittaa, päätöksentekijöitä on helppo painostaa vastoin järjestön intressejä.
HAMASIN, Harakat al-Muqavama al-Islamiya”, eli Islamin Vastarintaliike, perustettiin Ahmed Yassinin ja kuuden muun henkilön toimesta 1987. Kohtalon ivaa lienee se, että Israel tuki Hamasin perustamista vastapainoksi PLO:lle antaen sille etuisuuksia ja oikeuksia. Hamasin peruskirjaan otettiin kohtia, joissa sen päätehtävä on Israelin vastainen toiminta ja sen tuhoaminen, jota aluksi toteutettiin aluksi israelilaisautoilijoiden kivittämisenä ja erillisinä hyökkäyksinä juutalaisasukkaita vastaan.
Hamas voitti palestiinalaisten vaalit 2006, ja kaappasi vallan Gazassa seuraavana vuonna syrjäyttäen Fatahia edustavat virkailijat hyvinkin kovakouraisesti. Hamas solmi PA:n kanssa sopimuksen, jonka perusteella se suostui yhteishallitukseen Fatahin kanssa, mikä romutti lopullisesti Israelin ja PA:n välillä käydyt rauhankeskustelut. Hamas on jatkanut rakettitulitustaan Israelin siviiliyhteisöjä vastaan Gazan rajan tuntumassa, minkä johdosta IDF aloitti operaation Protective Edge kahdeksas kesäkuuta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4563846,00.html
4. PÄÄMINISTERIN kanslian info-osaston johtaja Liran Dan vakuuttaa, että Israel voitti Gazan sodan neuvotteluvaiheen todeten, että IDF antoi murskaavia iskuja Hamasin rakentamalle infrastruktuurille. Hän lisäsi, että IDF murskasi rakettien, hyökkäystunnelien ja terrorijoukkojen verkoston, joita sen tarkoituksena oli käyttää Israelia vastaan. Hän katsoo toisaalta, että Hamas ei voittanut yhtään mitään aloittaessaan raketti-iskut Israelia vastaan, eikä myöskään saanut vedettyä Turkkia ja Qataria mukaan päättämään Israelin ja Hamasin välisistä asioista. Pääministeri ei vienyt tulitaukosopimusta Israelin turvallisuuskabinetin äänestykseen käyttäen lain antamaa oikeutta päättää siitä itse. Kabinetin jäsenistä ainakin puolet vastustivat suostumista Egyptin laatimaan tulitaukosopimukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184471#.U_2He0NsO-o
GAZAN turvallisuusaidan lähellä sijaitsevien juutalaisyhteisöjen asukkaat ovat pettyneitä ja vihaisia siitä, että hyvin alkanut puhdistusoperaatio Gazassa keskeytettiin kesken kaiken. Sdot Negevin alueneuvoston puheenjohtaja Tamir Idan sanoo: ”Jos olen ymmärtänyt oikein, tulitauko on voimassa vain kuukauden ja Hamasilla on oikeus rakentaa ilma- ja meritukikohtansa. Silloin Israel on antautunut terrorismille”. Hän ei myöskään ymmärrä, miksi Israel ei vastannut Hamasin tuntia ennen tulitauon alkamista Eshkolissa Nirim kibbutsia vastaan tehtyyn kranaattihyökkäykseen, joka surmasi kaksi juutalaista miestä ja haavoitti ainakin viisi. Tämän tekee sitäkin vakavammaksi tosiasia, että Hamasilla oli tiedossaan tulitauon alkaminen 19.00 aikaan, mutta se tavoilleen uskollisena aloitti kiivaan tulituksen juuri ennen sen virallista voimaantuloa. Tamir Idan sanoo, että Israel hyväksyy Hamasin toimet käyttäytyä vastoin yleisiä normeja vastaamatta niihin mitenkään. Israelin kansan parissa tämä monien muiden tosiasioiden kanssa antavat kuvan, että Israel vaati sopimusta melkein polvillaan rukoillen. Islamin ääriainekset varmaan tulevat käyttämään tätä ”antautumista” hyökätessään propagandassaan Israelia vastaan, joka amerikkalaisen analyytikon mukaan ei halunnut voittaa.
ASHKELONIN pormestari Itamar Shimoni sanoo, että kompromissi terroristien kanssa antautumista sen edessä. ”Israelin ja etenkin etelän asukkaat halusivat nähdä lopullisen päätöksen tämän operaation kautta, mutta ilmeisesti niin ei tule tapahtumaan”, hän toteaa lisäten: ”Me halusimme nähdä Hamasin voitettuna ja rukoilevan henkensä säästämistä, mutta me näimme Israelin juoksevan jokaiseen neuvottelupöytään jokaisessa tilanteessa. Emme me menettäneet 64 sotilastamme ja viisi (6) siviiliä, heidän mukanaan 4-vuotias poika, vain tämän ”saavutuksen” hyväksi, emmekä myöskään raskaita taloudellisia vahinkoja lähes kahden kuukauden ajalta. Me odotimme paljon enemmän”.
ESHKOLIN alueneuvoston puheenjohtaja Haim Yelin vakuuttaa, ettei hän aio kutsua alueen asukkaita palaamaan koteihinsa. ”Jerusalemissa näyttää olevan tulitauko. En vain tiedä, mistä he oikein puhuvat. Jerusalemissa he tuntevat olonsa turvallisiksi, kuten joillain alueilla Gazassa, mutta me emme. Me menimme tähän asemasotaan, josta me maksoimme raskaan hinnan perheittemme hengellä ja haavoittuneiden syvällä tuskalla. Armeija oli valmistautumaton tähän sotaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184469#.U_2LakNsO-o
LIKUDIN keskuskomitean puheenjohtaja Danny Danon sanoo, että operaatio Protective Edge alkoi kansan suurella tuella, mutta se päättyi Israelin häpeään ja hämminkiin. Hän sanoi, että Likudin keskuskomitea kokoontuu parin viikon sisällä Ashkelonissa keskustellakseen Gazan operaatiosta.
Beit Yehudin kansanedustajat sanoivat, että vaikka sodan lopputulos oli heille pettymys, he aikovat pysytellä hallituksessa eikä käyttää tilaisuutta voittaakseen muutaman parlamenttipaikan. Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog sanoi, ettei hän usko Netanyahun ottavan diplomaattisia askeleita sodan seurauksia, siihen tarvitaan uudet vaalit, hän uskoo. Hänen huolensa kohdistui Juudean ja Samarian kohtaloon, ettei siellä toistuisi Gazan tapainen kehitys, mikä vaatii diplomaattisia ratkaisuja. Vasemmisto kannattaa perinteensä mukaan palaamista 1949 aselepolinjoille, kompromissien tekemistä ja maan luovuttamista sopimuspaperia vastaan. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Protective-Edge-began-with-huge-support-ended-with-Israel-shamed-and-confused-says-Likud-MK-372472
Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapin ounastelee uusien vaalien mahdollisuutta, vaikka puolue on menestynyt gallupeissa huonosti. Lapid sanoo, että tilannetta arvioidaan lähiaikoina pölyn laskeuduttua Gazan operaation jälkeen. http://www.timesofisrael.com/day-51-truce-takes-hold-hamas-hails-victory-after-2-israelis-killed-in-mortar-attack/
Viranomaiset arvioivat, että 40 % Gazan rajan läheisyydessä asuvista juutalaisista joutui pakenemaan raketti- ja kranaattitulen vuoksi, mikä tarkoittaa 40 000 asukasta on joutunut pakolaiseksi omassa maassaan. http://www.timesofisrael.com/gaza-attacks-triggers-israeli-exodus-from-border/
TV-2:n teettämän gallupin mukaan Netanyahun kannatus on romahtanut onnettomasti päättyneen Gazan operaation vuoksi. Häntä kannattaa nyt 38 % kansasta, kun se oli viides elokuuta 63 % ja juuri ennen operaation alkamista 82 %. http://www.timesofisrael.com/massive-drop-in-support-for-netanyahu-poll/
PA pelkää toista vallansieppausyritystä muutaman viikon sisällä. PA:n turvallisuusjoukot ovat kuulustelleet PA:n entisen pääministeri Salaam Fayadin perustaman järjestön virkailijoita. Käsky näyttää tulleen Abbasilta, jonka asema on heikko ja heikkeni edelleen Gazan operaation aikana. http://www.timesofisrael.com/pa-security-questions-employees-of-abbas-rival/

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -31; Tiberias 27 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 28 -42 +C-astetta. Säätilassa ei ole odotettavissa suuria muutoksia. Kinneretin pinta laskee 1 sm:n.Post a Comment