KESKIVIIKKO 20.08.14


KESKIVIIKKO 20.08.14
1. PAHAN ilman linnut, jotka ennustivat Kairon tulitaukoneuvottelujen epäonnistumista, olivat tällä kertaa oikeassa. Terroristit aloittivat rakettien ampumisen tiistaina iltapäivällä neljän jälkeen, ensin kolme kuin hakuammuntana tähtäyksen tarkentamiseksi, avaten sitten tulituksen koko raketti-varastonsa voimalla ampuen 50 rakettia ja kranaattia tiistai-illan ja keskiviikkoaamun aikana. Hälytyssireenit soivat valikoivasti eri paikkakunnilla, mistä on annettu moitteita niitä ohjaavalle henkilölle. Iron Dome joutui myös jatkamaan 90 %:n onnistumistorjuntaansa. Pari rakettia putosi Tel Avivin alueelle ilman vahinkoja, yhden Iron Dome eliminoi Jerusalemin yllä ennen puoliyötä, kuten uutissähkeet kertovat, vaikka enpähän tiennyt koko iskusta mitään. Luvut vaihtuvat jatkuvasti.
IAF vastasi rakettituleen ja tulitauon räikeään loukkaukseen iskemällä 36 kohteeseen Gazassa. Yksi kohteista oli Hamasin sotilasjohtajan Muhammad Deifin kotitalo Sheikh Radwan lähiössä Gazassa. Taloon ammuttiin varmuuden vuoksi 5 Bunker Buster ohjusta. Iskussa sai surmansa yksi nainen ja 2-vuotias tyttö sekä toistaiseksi tunnistamaton henkilö, joka voi olla Deif itse, jonka IDF on yrittänyt teloittaa useita kertoja onnistuen haavoittamaan hänet pyörätuoliin. Hän on kuitenkin pystynyt jatkamaan Hamasin sotilassiiven johdossa. Hänen uskotaan suunnitelleen tunnelien käytön Israelin vastaisessa taistelussa, ja hän oli yksi IDF:n sotilaan Gilad Shalitin sieppauksen suunnittelijoista. Deif on asunut pääosin maanalaisessa bunkkerissa vaihtaen paikkaa päivittäen teloituksen palossa.
PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui neuvottelijat pois Kairosta tiistaina pian sen jälkeen, kun Gazasta oli aloitettu rakettituli Israelin puolelle. Myös PA:n delegaatio poistui Kairosta, kuten sen johtaja Azzam Ahmad ilmoitti todeten, etteivät neuvottelut ole katkenneet, vaan niitä jatketaan tilanteen rauhoituttua. Hän syytti Israelia neuvottelujen keskeytymisestä, mutta väitti, että delegaatio keskustelee edelleen Israelin kanssa Egyptin välityksellä. USA:n ulkoministeriön mediatilaisuudessa Marie Harf syytti Hamasia tulitauon rikkomisesta sanoen, että USA on hyvin huolestunut tilanteen kehityksestä. Hän sanoi, että Hamas vastaa Gazan turvallisuudesta ja siten myös rakettitulesta.
Times of Israel jatkuva seuranta kertoo yhden jälkeen keskiviikkoaamuna, että Gazasta oli ammuttu tiistai-illan jälkeen siihen mennessä 56 rakettia Israeliin, joista Iron Dome eliminoi 10. Israelin kotirintama antoi uudet ohjeet pommisuojien avaamisesta kaikissa kaupungeissa ja kylissä 80 km:n levyisellä vyöhykkeellä Gazan turva-aidasta. Tämä koskee myös sekä Tel Avivia että Jerusalemia. Yli tuhat osanottajaa käsittävien kokousten pitäminen on kielletty.  
HAMAS ilmoitti tiistai-iltana olevansa vastuussa rakettitulesta, josta ainakin 8 rakettia ammuttiin kohti Tel Avivia. Hamasin lausunnossa syytettiin Israelia vihollisuuksien aloittamisesta uhaten, ettei Israel ole turvassa, elleivät myös Gazan arabit nauti turvallisuudesta. Yksi Hamasin ampumista raketeista osui kauppakeskukseen Ashkelonin rannikkoalueella vahingoittaen rakennuksia, mutta ei haavoittanut ketään, kuten TV-2 raportoi. Vähän ennen seitsemää Hamasin terveysviranomainen kertoo, että IAF:n keskiviikkoaamun ilmaiskuissa on saanut 7 Gazan arabia.
QATAR on raportin mukaan uhannut karkottaa Khaled Mashaalin, jos hän suostuu hyväksymään Egyptin tekemän välitysehdotuksen tulitaukosopimukseksi. Qatarin viranomainen kertoo myös, että Hamas on vaatinut Qatarin hyväksymistä Kairon neuvotteluihin avustamaan pysyvän aselepo-sopimuksen solmimiseksi Israelin kanssa. Egyptin torjunee esityksen, ellei Qatar esitä virallista anteeksipyyntöä Egyptille Egyptin vastaisesta politiikastaan presidentti Morsin hallituksen kaatamisen jälkeen. Qatar tukee Muslimiveljeskuntaa ja tuki presidentti Morsia.
Rakettituli jatkuu Gazasta Israeliin ja IAF vastaa siihen omilla iskuillaan. Jätän asian toistaiseksi sivuun käydäkseni läpi muita ajankohtaisia uutisraportteja. http://www.timesofisrael.com/day-44-rockets-target-jerusalem-tel-aviv-us-blames-hamas-for-ending-truce/
2. PA:n korkea virkailija väittää Al-Hayat-lehden uutisen mukaan, jota Yedioth Aharonoth lainaa artikkelissaan, että Qatar painosti Hamasin aloittamaan rakettitulen Israeliin. Raportissa vahvistetaan tieto, että Hamas esittää Qatarin ottamista mukaan Kairon neuvotteluihin, mutta Egyptillä on omia varauksia siihen. Raportti vahvistaa Qatarin uhkauksen karkottaa Mashaal Qatarista, jos hän hyväksyy
Egyptin laatiman tulitaukosopimuksen nykyisessä muodossaan. Qatar on Muslimiveljeskunnan tärkein tukija, ja Hamasia pidetään sen haaraosastona.
Wallah! uutistoimisto raportoi tuntemattomaan lähteeseen viitaten, että Beershebaan ammutut 3 ensimmäistä rakettia ampui Mashaalille uskollinen joukko-osasto Gazassa. Raportin mukaan sen tarkoituksena oli sabotoida Kairon neuvottelut pitkäaikaisen tulitauon solmimiseksi, mikä ei mennyt Mashaalin suunnitelmien mukaan. Hamasin neuvottelijat moittivat Egyptiä neuvottelujen jarruttamisesta vaatien samalla USA:n esityksen mukaan Egyptin korvaamista Turkin ja Qatarin edustajilla. Hamas peittelee esitystään puhuen kolmannen osapuolen tarpeellisuudesta.
Kolmen Israelin arabikansanedustajan matka viime viikolla Qatariin, jossa he tapasivat Hizbullahin hyväksi vakoilleen Amiz Bisharan ja Qatarin edustajia, on voinut vaikuttaa uuteen käänteeseen Kairon neuvotteluissa. Amiz Bisharan perustama tutkimuskeskus maksoi heidän matkansa Qatariin. Tässä on nähtävissä jonkinasteinen Israelin vastainen salaliitto huomioiden äskettäin julkistettu salaliitto PA:n hallinnon kaatamiseksi Juudeassa ja Samariassa sen korvaamiseksi Hamasin hallinnolla. Qatar lisäsi Hamasille lupaamaansa tukea 13 miljardilla nostaen kokonaistuen 23 miljardiin USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184225#.U_Q31kNsO-o
3. IDF kutsui kymmeniä tuhansia reserviläisiä asepalvelukseen operaatio Protective Edge alkupuolella ennen maajoukkojen tunkeutumista Gazan kaistalle tuhoamaan tunneleita, mutta heitä päästettiin koteihinsa joukkojen vetäydyttyä Gazasta ja uuden tulitauon alkaessa.
OPERAATIO Protective Edge aloittaessa 44. päivänsä ja Gazan rakettitulen lopetettua eilen hauraan tulitauon, IDF päätti kutsua 2000 reserviläistä takaisin tukikohtiinsa. Israelin hallitus näyttää olevan epätietoinen, mihin suuntaan sen tulisi ohjautua nyt tulituksen uusiutuessa, mutta valmistautuu pahimman varalle ryhmittäen joukkojaan hyökkäysasemiin ja täydentäen niitä. Turvallisuuskabinetin tulee päätöksiä tehdessään huomioida ennen kaikkea USA:n ja EU:n reaktiot, jotka ovat viestittäneet varoituksia asetoimitusten rajoituksista ja Israelissa valmistettujen tuotteiden boikotoinnista, mikäli operaatio jatkuu ja mahdollisesti kiihtyy täysimittaiseksi sodaksi koko Gazan alueelle.
Jotkut tavaratalot Englannissa ja Euroopassa ovat joutuneet poistamaan hyllyiltään Israelissa valmistettuja kosher-tuotteitaan arabimyönteisten huligaanien hyökkäysten pelossa, mitä on jo tapahtunut joillakin paikkakunnilla. Israel lopetti oma-aloitteisesti useiden tuotteiden toimittamisen USA:n ja Euroopan maihin, joissa anti-semitismi on voimakkainta.
HAMASIN sotilassiiven izza din al-Qassam tiedottaja kertoi, että rajan lähellä sijaitseviin kohteisiin ammuttujen lyhyen kantaman rakettien lisäksi se oli ampunut omatekoisia M-75 sekä iranilais-valmisteisia Fajr raketteja Israelin keskiosan kaupunkeihin. Ben Gurionin lentokenttää kohti Hamas oli ampunut järeän J-160 raketin tai raketteja, mutta tietoa ei ole voitu vahvistaa. Beit Shemesh ja Jerusalem olivat myös Hamasin rakettien iskukohteina. Hälytyssireenin ääntä ei kuitenkaan ole kuulunut Kastellin alueella keskiviikkoaamun aikana.
HAMASIN johtajiin kuuluva Mousa Abu Marzouk väittää, että Muhammad Deifin vaimo ja 2-vuotias tytär saivat surmansa IDF:n ilmaiskussa hänen kotitaloonsa, mutta Deif itse pelastui hengissä. Israel on tehnyt 4 teloitusyritystä Deifiä vastaan. Eräässä iskussa hän menetti jalkansa ja toisessa toisen silmänsä, mutta hänellä näyttää olevan kissan kuusi henkeä pysyäkseen hengissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184228#.U_RHzUNsO-o
4. VARMAAN yksi jos toinenkin ihmettele mielessään, mistä Gazan ongelmassa on lopulta kysymys, miksi Hamas ei voi suostua Egyptin laatimaan tulitaukoesitykseen, jolla rauhantila varmistettaisiin pitkäksi ajaksi sallien asukkaitten, sekä Gazassa että Israelin eteläosassa, jatkaa normaalia elämäänsä, tehden työtä, rakentaen kotejaan ja yrityksiään sekä hoivaten perhettään turvatuissa olosuhteissa.
Times of Israel päätoimittaja David Horovitz tarkastelee kysymystä omista lähtökohdistaan omaten maailman tietovälineitten viimeisimpien uutissähkeitten, raporttien ja analyysien antamat tiedot, joten hänellä voisi uskoa olevan lähinnä oikea kuva ongelmien taustoista ja kehityssuunnista.
HOROVITZ tarkastelee ensin artikkelissaan nykyhetken tilannetta osapuolten välisissä voimasuhteissa todeten, että Netanyahu ei voi antaa pahasti haavoitetulle, mutta silti täysissä voimissaan olevalle viholliselle mahdollisuutta kerskua diplomaattisesta voitosta. Horovitz esittelee, miten IDF tuhosi kolmanneksen Hamasin rakettiarsenaalista ja surmasi arviolta 1000 asetta kantavaa Hamasin jäsentä.
Mutta Netanyahu ei voi päästää tilannetta asettumaan Hamasin toivomaan näännytyssotaan, jossa rauhantila olisi kaukainen haave, ja joka toteuttaisi Hamasin peruskirjassaan esittämää Israelin tuhoamista. Hänen onnettomuudekseen Hamas on silti liian vahva. Sillä lienee edelleen lähes 20 000 koulutettua miestä riveissään ja sen rakettivarastosta kolmannes eli 3 500 on käyttökunnossa, monet niistä piilotettuina salaisiin tunnelivarastoihin, kuten myös niiden laukaisualustat. Sen rakettien valmistusverstaat käyvät täydellä teholla, ne, jotka ovat selvinneet IAF:n ohjusiskuista. Aseita salakuljetetaan Gazaan Qatarin maksaessa laskut. Egyptin tuhottua satoja salakuljetustunneleita niitä on vielä jäljellä, mutta satama ja lentokenttä auttaisivat kuljetusongelmissa, niitä Hamas haluaa.
HOROVITZ toteaa, että Hamas suostuu pitkäaikaiseen tulitaukoon vain, jos se katsoo turvallisuutensa olevan vaarassa. Ei siksi, että se parantaisi kansan elämää ja avaisi rajaterminaalit Israeliin ja Egyptiin sekä meri-ja ilmaliikenteen maailmaan, vaan siksi, että se antaisi sille tilaisuuden aseistautua ja rakentaa entistä paremmin koulutetun ja varustetun armeijan. Netanyahun kannalta katsoen pitkäaikainen tulitauko tai aselepo edellyttää Hamasin alistamista asemaan, jossa sillä ei olisi mahdollisuutta nousta uudelleen uhkaamaan Israelia. Sen saavuttaminen edellyttäisi paljon perusteellisempaa operaatiota Gazassa, kuin mitä viimeinen oli. Sen onnistuminen edellyttäisi kuitenkin maailman myötätunnon ja tuen varmistamista, mikä näillä näkymin näyttää pienenevän entisestään. Se vaatisi täysimittaista sotaa, jota Netanyahu kammoaa.
ARTIKKELISSA todetaan, että Hamasin ja Fatahin (PA:n) sovintosopimus ja yhteishallitus olivat vain yksi siirto Hamasin suunnitelmissa vallan sieppaamiseksi Ramallahissa, mitä olisi edeltänyt kolmannen intifadan aloittaminen Israelissa koko maan saattamiseksi sekasortoiseen tilaan. Horovitz toteaa loppukaneetissaan, ettei Hamas halua valtaa edistääkseen kansan hyvinvointia, vaan edistääkseen terrorismin asiaa, joka on sen todellinen tehtäväkuva, eikä terroriryhmiä helpolla pelotella. Netanyahun kuvaus tehtävänsä vaikeudesta ja kestosta voi osoittautua paljon suuremmiksi, kuin mitä hän pystyi ennakoimaan, kuten päätoimittaja Horovitz toteaa. http://www.timesofisrael.com/cynical-israel-loathing-hamas-cannot-be-easily-deterred/
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -33; Tiberias 29 -42; Suolameri 34 -43; Eilat 31 -44 +C-astetta. Sää jatkunee aurinkoisena ja helteisenä toistaiseksi. Kinneretin pinta laskee sm:n päivävauhtia.
5. UUTISOTSIKOITA
·        Tulitauon rikkomisesta lähtien Hamas on ampunut lähes 100 rakettia Israeliin tuhoten autoja ja runnellen rakennuksia sekä aiheuttaen shokki-ja pelkotiloja asukkaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184235#.U_RjhENsO-o
·        Kansanedustaja Erel Margalit (Labor) kyselee ilmeisen aidosti huolestuneena, missä on pääministeri. Hamas pitää koko maan eteläosaa rakettinsa maalitauluna määräten tahdin ja ajankohdan, eikä Israel mahda sille mitään. ”Israelilaiset eivät pääse koteihinsa etelässä ennen kuin Hamasin sen sallii, eikä Netanyahu”, hän hämmästelee. Kansan sietokyky alkaa olla sietorajoillaan, mikä on yhdistänyt kansan oikealla ja vasemmalla vaatien rajumpia otteita Hamasia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184231#.U_RhCUNsO-o
·        Karmielin poliisi löysi arabikodista Deir al-Assad kylästä 1000 vyötä 5.56 mm patruunoita, joita käytetään M-16 rynnäkkökivääreissä, sekä luotiliivit ja asepuvun, jotka on luultavasti varastettu IDF:n varikolta. Talon 36-vuotias omistaja pidätettiin kuulusteluja varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184230#.U_Rjz0NsO-o
·        Sunnuntaina kadonnut USA:n kansalainen, joka palveli vapaaehtoisena IDF:n joukoissa, löydettiin kuolleena läheltä hänen varuskuntaansa. Hänen aseensa oli hänen vieressään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4560299,00.html





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019