Thursday, July 31, 2014

TORSTAI 31.07.14


TORSTAI 31.07.14
1. HEINÄKUUN viimeinen päivä 2014, Israelin Gazan operaation Protective Edge 24. päivä. Ulkomittari näytti 21 lämpöastetta, ja taivas oli ennusteiden vastaisesti puolipilvinen ja lännen suunnalla sumuinen vielä kahdeksan aikaan aamulla. Lämpötilat tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 32 -42; Eilat 29 -42 +C-astetta. JP:n säätieteilijä ennustaa aurinkoista ja lämmintä säätä lähipäivien ajaksi, jopa pienoista lämpötilan kohoamista.
2. ISRAEL julisti eilen humanitäärisen tulitauon neljän tunnin ajaksi alkaen 15.00. Hamasin taholta tiedotettiin, ettei tulitauko koske sitä ja aloitti kovennetun rakettitulen israelilaisia siviiliasutuksia vastaan, joskaan ne eivät tuottaneet enempää fyysisiä kuin aineellisiakaan vahinkoja.
IDF:n mukaan Gazan kaistalta ammuttiin Israelin puolelle keskiviikon aikana 50 rakettia. Niiden aiheuttamista tuhoista ihmisille tai rakennuksille ei ole raportoitu. Gazan kaistan eteläosassa kolme Israelin Maglan eliittijoukkojen sotilasta menetti henkensä keskiviikkona ollessaan tutkimassa löydettyä tunnelia. He menehtyivät seinään kiinnitetyn pommiansan räjähtäessä heidän silmilleen. Tämä nostaa kaatuneitten IDF:n sotilaitten luvun operaation alusta lähtien lukuun 56. Tämän lisäksi 27 sotilasta haavoittui eri tilanteissa keskiviikon aikana. Taistelut IDF:n ja Hamasin välillä ovat jatkuneet sekä Gazan pohjois-, keski- että eteläosissa. Niissä sotilaat surmasivat kymmeniä Hamasin pyssymiehiä, jotka yrittivät estää sotilaitten löytämien tunnelien tuhoamista. Keskiviikon aikana he tuhosivat viisi tunnelia, mutta niitä löydetään kaiken aikaa lisää. Givati jv-joukkue löysi ja tuhosi yhden tunneliaukon, ja toinen jv-joukkue löysi useita uusia tunneliaukkoja.
ERÄÄSSÄ tilanteessa laskuvarjojääkärit havaitsivat kahden terroristin nousevan löytämästään tunnelista avaten tulen heitä kohti surmaten molemmat. Givati-prikaatin sotilaat, työskennellessään insinöörijoukkojen kanssa, havaitsivat 10 miehen terroristijoukon, jotka hyökkäsivät heitä kohti pst-ohjuksia ampuen haavoittaen kahta sotilasta. Paikalle kutsuttu IAF:n koneet tuhosivat terroristit. IAF:n koneet tuhosivat myös viiden hengen terroristisolun, joka oli asentamassa pommeja sotilaita vastaan Gazan eteläosassa.
AIF:n koneet iskivät keskiviikon aikana 80:en kohteeseen Gazassa, joihin kuului tunneleita, maan-alaisia raketin laukaisualustoja sekä Hamasin käyttämiä rakennuksia ja laitteita. Puolustusministeri Moshe Yaalon totesi pitämässään tilannearviossa keskiviikkoiltana, että IDF toimii täydellä voimalla ja että IAF iski keskiviikon vastaisen yön aikana useisiin kohteisiin. Hän lisäsi edelliseen, että IDF toimii hyväksyttävällä teholla tunneleiden tuhoamiseksi aiheuttaen suurta tuhoa Hamasille. Yaalon ei antanut paljonkaan arvoa Hamasin sotilaskomentajan Muhamad Deidin lausunnolle todeten, ettei yksi siviiliasutuksen keskellä naisten ja lasten suojamana pidetty puhe muuta todellisuutta, joka osoittaa Hamasin kärsineen useita tappioita ja menettäneen monia tärkeitä kohteitaan. ”Hamas on menettänyt satoja pyssymiehiä kuolleina, joita se ei ole kaikkia julkistanut, ja terrorismin infra-struktuuria on tuhottu, mukaan lukien aseita, raketteja ja ohjuksia sekä komentokeskuksia, terroristien kotilatoja ja tunneleita”. Hän sanoi IDF:n jatkavan operaatiota ja tunnelien ja tunneliaukkojen etsimistä, vaikka se edellyttäisikin taistelualueen laajentamista.
YÖN aikana iDF iski 80:em Hamasin ja Islamic Jihadin kohteeseen, myös moskeijoihin, joita on käytetty komennuskeskuksina, asevarastoina tai tarkkailupisteinä IDF:n liikkeiden seuraamiseksi. IDF tuhosi kolme tunnelia ja löysivät eräästä tunnelista suuren määrän AK-47 rynnäkkökiväärejä ja kranaatteja. IDF tuhosi 3 tunnelia, surmasi 20 terroristia ja iski yli 200:an kohteeseen viimeisen 24 tunnin aikana. Tankkimiehistö löysi moskeijasta asekätkön, jossa oli mm. pst- ja it-ohjuksia. Tiistai-iltana he avasivat tulen viiden miehen terroriryhmää kohti, joka nousi moskeijaan johtavasta tunnelista. Gazan taistelut ovat hyvin erikoislaatuisia, joihin perinteisen sodankäynnin opit ja teoriat eivät sovellu. Jokaista askelta on varottava, ja jokaista muuria ja seinää on epäiltävä miina-ansojen vuoksi. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/2-IDF-soldiers-killed-in-booby-trapped-tunnel-in-Gaza-369455
IDF kutsuu 16 000 reserviläistä asepalvelukseen edellisten lisäksi. Puolustusministeri Moshe Yaalon
oli puhelinyhteydessä USA:n puolustusministeri Chack Hagelin kanssa, joka kehotti Israelia julistamaan pitkäaikaisen tulitauon, joka voisi johtaa taistelujen lopettamiseen lopullisesti ja Hamasin riisumiseen aseista. Hänen lausuntonsa heijastaa USA:n korkeimman johdon huolestuneisuutta uhrilukujen kasvamisesta ja erityisesti naisten ja lasten kasvavaa osuutta siinä.
HAGEL painotti Israelin oikeutta puolustaa itseään ja Amerikan tukevan sitä, mutta painotti tilanteen arvioimista huomioiden maailman yleisen mielipiteen ja YK:n asenteen, joka on kääntymässä entistä kriittisemmäksi ja Israelin vastaisemmaksi taistelujen pitkittyessä. Hän totesi, että rauhanratkaisun tulee sisältää Gazan kaistan julistaminen aseettomaksi vyöhykkeeksi. Hän totesi, että Pentagon on antanut IDF:n käyttää USA:n Israelin kamaralle varastoimia aseita ja ammuksia, kranaatteja ja muita, joita koottiin vuosien aikana yhteisen sopimuksen mukaan kriisi-tilanteita varten. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-to-enlist-16000-more-reservists-as-Israel-presses-on-with-Gaza-operation-369519
3. ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitteli eilen neljän tunnin istunnossaan tilannetta Gazan rintamalla todeten, että IDF on toiminut urhoollisesti sille asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta että taistelut ovat vielä kesken. Kabinetti antoi IDF:lle luvan jatkaa voimallisia iskuja Hamasille Gazan kaistalla toteuttaakseen terroristitunnelien tuhoamisen, kuten korkea IDF:n upseeri raportoi. Raportissa ei mainita rakettien tuhoamisesta, joka oli toinen kiireinen asia.
Pienoiskabinetti totesi, että IDF tulee julistamaan lyhytaikaisia keskiviikkona toteutetun tapaisia tulitaukoja alueilla, joilla IDF:llä ei ole kuumia taistelukontakteja Hamasin joukkojen kanssa. Niiden tarkoituksena on antaa Gazan siviileille mahdollisuutta täydentää ruoka- ja muiden välttämättömyys-tavaroiden varastojaan. Tällä halutaan painottaa, ettei IDF sodi Gazan kansaa, vaan sitä kuristavia terrorijärjestöjä Hamas ja Islamic Jihad ja pienempiä ryhmiä vastaan.
IDF:n upseeri totesi, ettei turvallisuuskabinettiin ole annettu yhtään tulitaukoesitystä, joka täyttäisi Israelin minimivaatimukset. Obaman hallitus on omaksunut Qatarissa laaditun Dohan suunnitelman, joka pääosin noudattelee Hamasin vaatimuksia, ja jota ulkoministeri John Kerry yritti väkisten tunkea Netanyahun kurkusta alas, mitä seurasi Obaman ilmeisen kiukkuinen ja ärtynyt puhelinsoitto, jossa hän – sikäli kuin huhut pitävät paikkansa – uhkasi Netanyahua vielä tuntemattomilla pakotteilla ja boikoteilla saadakseen hänet suostumaan siihen. Israel ilmoitti heti Dohanin suunnitelman vuotaessa julkisuuteen, ettei Israel hyväksy sitä edes neuvottelujen pohjaksi. Kerry soitti keskiviikkona kolme kertaa Qatariin sopimustekstin hiomiseksi.
USA:n ulkoministeriön järjestämässä lehdistötilaisuudessa ministeriön tiedottaja Marie Sharf totesi, että Israel on antanut hyväksymisensä USA:n ponnisteluille tulitauon saamiseksi. Hän sanoi, että USA uskoo Qatarin ja Turkin osallistumisen neuvotteluihin avustavan sopimuksen syntymisessä. Israel vastustaa tätä ja luottaa Egyptin kykyyn toimia puolueettomana sovittelijana, mitä Qatar ja Turkki eivät ole. Harf pahoitteli Israelin antamaa kritiikkiä Kerryn Israelin vastaisesta asenteesta todeten, että USA on tukenut Israelia ennen näkemättömällä tavalla silloinkin, kun se teki sen yksin.  
Israelin talousministeri Yair Lapid tukee täysin IDF:n toimintaa Gazassa ja lupaa, että rahoitus on kunnossa. Hän sanoi Hamasin komentajan Muhammad Deifin Israelin tuhoamista ennustavista lausunnoista, että ne muistuttavat niitä julkilausumia, joita Irakjn diktaattori Saddam Hussein antoi ennen tuhoutumistaan ja joutumistaan lopulta oikeuden eteen, joka tuomitsi hänet hirtettäväksi. ”Deif on kävelevä ruumis”, Lapid totesi sanoen, että lopulta hänetkin löydetään ja tuhotaan. Ulkoministeri Avigdor Liberman huomautti, että Gazan operaatio on osa laajempaa kulttuurien sotaa, jota Lähi-Idän maissa käydään Islamilaisen ja juutalais-kristillisen kulttuurin välillä. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Security-cabinet-directs-IDF-to-continue-operation-complete-destruction-of-terror-tunnels-369476
4. UUTISOTSIKOITA
·         Israelin valtiontarkastaja varoitti raportissaan jo vuonna 2007 Gazasta Israelin puolelle kaivetuista tunneleista nimeten puolustusministeriön ja IDF:n silloisia johtajia, joiden olisi pitänyt aloittaa toimet niiden aiheuttaman uhkan poistamiseksi. Asetettiin komitea tutkimaan ja hoitamaan asiaa, mutta sille ei annettu tarvittavaa valtaa, ja se ilmeisesti kuoli hiljaisen kuoleman vuosien aikaan, eikä mitään tehty tunneliuhkan poistamiseksi. Yaalon oli silloin IDF:n komentaja, ja nyt hän puolustusministerinä tapaa ne vasten kasvoja. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Comptroller-sounded-alarm-on-Gazan-terror-tunnels-in-2007-369497
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota Israelin entinen presidentti Shimon Peres työntää Gazan pelastajaksi vaatien, että Gazan kaista täytyy luovuttaa Abbasin käsiin, esittää Gazan kaistan julistamista katastrofialueeksi, ja että kansainvälisten järjestöjen tulee ottaa vastuulleen sen kansalaisten tarpeiden tyydyttäminen. Israelin armeijaa on syytetty koulujen ja sairaalan pommittamiseksi, mutta Israel kiistää tämän jyrkästi todeten, että UNRWA:n kouluissa on varastoitu raketteja, joita on ammuttu sotilaita vastaan. Myös sairaaloista ja moskeijoista on tulitettu sotilaita, mihin IDF joutuu vastaamaan omalla tulellaan. Israel kiistää myös, että se olisi ampunut tykistöllään Gazan voimalaitokseen, joka tuhoutui ja paloi katkaisten sähköt suurelta osalta kaistan 1.8 miljoonalta asukkaalta. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-Gaza-a-disaster-area-369500
·        Talousministeri Yair Lapid lupaa, että ministeriö korvaa välittömästi rakettitulen aiheuttamat vahingot Gazan turva-aidan läheisyydessä toimiville yrityksille. Avustus koskee 7 km:n levyisellä alueella Gazan rajasta sijaitsevia yrityksiä. Tuki annetaan verohelpotusten ja lainojen takaisinmaksujen siirtämisellä ja muilla toimenpiteillä. 7 – 40 km:n levyisellä alueella edellisen ulkopuolella tukitoimista neuvotellaan eri osapuolten kesken. Yrityksiä on tällä alueella n. 25 000, 4.8 % kaikista Israelin yrityksistä. http://www.jpost.com/Business/Business-News/Lapid-approves-immediate-compensation-package-for-businesses-in-South-369507
·        YK:n apulaispääsihteeri Jan Eliasson totesi pitämässään lehdistötilaisuudessa yhdessä YK:n inhimillisen avun koordinaattorin John Kingin kanssa, että Israel käyttää suhteetonta voimaa Gazan operaatiossaan ja vaati välitöntä tulitaukoa. Hän syytti samalla Israelia UNRWA:n koulun ja Gazan Shifan sairaalan sekä voimalaitoksen pommittamisesta todeten, että UNRWA:n koulut ovat YK:n suojeluksessa, kuten myös sinne taisteluja pakoon menneet ihmiset. King kauhisteli Gazan kokemaa tuhoa, joka operaation ollessa pahasti kesken tulee pahenemaan, vaikka sen arviointia ei voida vielä määritellä. http://www.jpost.com/Middle-East/UN-says-Israels-use-of-force-against-Hamas-is-disproportionate-369503
·        Israelilaiset tutkijat ovat kehittäneet laitteen, sensorin, joka haistaa räjähteet paljon paremmin kuin koiran nenä. Se antaa tulokset 30 sekunnissa jopa 4 metrin päästä. Koiran tarkkaavaisuus voi herpaantua muiden ärsykkeiden tai väsymyksen vuoksi, eikä se kertomaan, mistä räjähdysaineesta on kysymys, kuten sensori tekee. Jos sen tunnistama räjähde on tuntematon, sen näyttö menee kokonaan punaiseksi. Laitteen kenttäkokeet ovat meneillään, ja se arvioidaan olevan käyttökunnossa ensi vuonna. http://www.i24news.tv/en/news/technology/38539-140729-a-sensor-with-a-nose-for-explosives
·        32 YK:n jäsenmaata tukevat esitystä Jom Kippurin muodostamiseksi kansainväliseksi vapaapäiväksi. YK:n listalla on nyt 10 kansainvälisesti tunnustettua lomapäivää, mukaan lukien kristittyjen joulu ja pääsiäinen sekä muslimien Eid al-Fitr ja Eid al-Adha. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4552606,00.html
·        Poliisi ja rajapoliisi yhdessä sotilaitten kanssa kävivät tuhoamassa Gazan kaistalla taistelevien IDF:n sotilaitten koteja, jotka sijaitsevat Kfar Tapuahissa Samariassa. Honenu ihmisoikeus-järjestö pitää tätä häpeilemättömänä pyhäinhäpäisynä. Talot sijaitsevat kukkulalla, joka on valtion omistamaa maata, mutta jolle hallitus ei ole antanut virallista hyväksyntää. Tämä on taas yksi osoitus virkavaltaisuudesta, joka toimii kiinnittämättä mitään huomiota siihen, mitä maassa tapahtuu. Lienevätkö Yaalon ja Ganz saaneet informaatiota asiasta.? Sotilaat palvelevat Jeninissä, Hebronissa ja ilmavoimissa, yksi taistelee Gazassa, jolle ei vielä liene ilmoitettu, että omat koirat purivat hänen tietämättään. Häpeäksi tämä on niille, jotka saivat tämän aikaan, sillä ei se ainakaan taisteluintoa lisää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183553#.U9oCGkNsO-o
Post a Comment