Thursday, July 24, 2014

TORSTAI 24.07.14


TORSTAI 24.07.14
1. TÄNÄÄN on operaation Protective Edge 17. päivä. Surmansa saaneiden lukumäärät nousevat tasaiseen tahtiin molemmin puolin taistelurintamaa, eikä taistelujen loppumisesta edes hetkeksi ole vielä mitään takeita. Hamasin johtaja Khaled Mashaal ilmoitti ylellisessä hotellihuoneessaan Dohassa Qatarissa Hamasin hylänneen viimeisen tulitaukoesityksen, jossa Egypti lupasi avata tieyhteyden Gazasta Siinaille, mutta jonka muista ehdoista neuvoteltaisiin lyhyen ajan kuluessa aseiden hiljentymisen jälkeen. Hamasin vaatimuksena on kaikkien ehtojen hyväksyminen samaan aikaan tulitauon kanssa, jonka jälkeen aloitettaisiin neuvottelut pitkäaikaisesta aseleposopimuksesta. Israelin reaktiosta tähän media vaikenee, mutta se ilmoitti hyväksyvänsä Egyptin esityksen tulitauosta.
Positiivisena kehityksenä on pidettävä sitä, että Amerikan lentoturvallisuudesta vastaava järjestö FAA ilmoitti poistavansa lentokiellon Ben Gurionin lentokentälle, mitä Euroopan vastaava järjestö seurannee. New Yorkin entinen pormestari Bloomberg sanoi ostettuaan EL-AL:in lipun, että Ben Gurionin kenttä on parhaiten turvattu maailmassa, eikä ole mitään syytä boikotoida sitä. Hamas ehti onnitella itseään Iron Dome patteriston epäonnistuttua estämään raketin putoamisen Yehudan lähiöön tuhoten yhden omakotitalon, mikä aiheutti lentokiellon Ben Gurionille ja melkoisen kaaoksen eri puolilla maailmaa ja erityisesti Turkissa matkustajien odottaessa epätoivoisesti matkansa jatkamista Tel Aviviin. EL AL lisäsi lentovuorojaan, mikä osaltaan helpotti asiaa.
Taistelut Gazan kaistalla jatkuvat kiivaina. Media on keskittynyt seuraamaan Shajaiyan taisteluita, mutta IDF sanoo, että myös Gazan eteläosassa käydään ankaria taisteluja. Israel ei sallinut kansain-välisten uutistoimistojen toimittajien seurata armeijan mukana, minkä johdosta ne joutuvat laatimaan raporttinsa PA:n uutistoimistojen antamilla tiedoilla. Gazassa Hamasin alueilla toimivat journalistit ovat viranomaisten tiukassa valvonnassa, mikä estää tietojen verifioimisen. IDF:n julkistamat tiedotteet tulevat pari päivää myöhässä, jolloin propagandistiset tiedot ovat jo maailmalla.
KESKIVIIKON aikana Gazasta ammuttiin Israelin siviilikohteisiin 98 rakettia, joista 70 iskeytyi Israelin maaperään ja Iron Dome tuhosi ilmassa 25. Operaation alusta lähtien Israeliin ammuttiin 2 270 rakettia, joista Iron Dome tuhosi ilmassa 448. Eräs Gazan terroristi totesi ihmettelijälle, miksi he eivät suuntaa rakettejaan tarkemmin, kun ne aiheuttavat niin vähän tuhoa, näin: ”Kyllä me suuntaamme ne hyvin, mutta heidän Jumalansa muuttaa niiden suunnan ilmassa”. Jewish Telegraph julkaisi Barbara Ordmanin laatiman raportin asiasta, joka sitten levisi maailman median tietoisuuteen. Ordman viittaa Israelin ensimmäisen pääministerin David Ben Gurionin lausuntoon v.1956, jossa tämä ei-uskonnollisena pidetty sosialistisen kasvatuksen saanut realisti totesi: ”Voidakseen olla realisti Israelissa, on pakko uskoa ihmeisiin”. Ordman viittaa artikkelissaan useisiin Raamatun kohtiin. http://www.wnd.com/2014/07/their-god-changes-path-of-rockets-in-mid-air/
2. ARABIT juhlivat voittojaan kuten myös perhetapahtumia tanssien ja laulaen ja usein aseitaan ilmaan laukoen sekä jaellen makeita leivonnaisia kaduilla, mutta myös sepitellen runoja ja lauluja, joissa ylistetään henkilöä tai tapahtumaa ja jopa eläimiä kuten hevosia tai lintuja.
Heinäkuun 17. päivänä Gazan esikaupungissa israelilainen 7-sotilaan partio ajoi APV-autollaan Gazan arabien järjestämään väijytykseen. Arabit ampuivat pst-ohjuksen heidän autonsa kylkeen surmaten heistä 6, mutta seitsemännen kohtaloa ei tiedetty ja hänet julistettiin kadonneeksi. Gazan arabit juhlivat hänen sieppaustaan perinteiseen tapaan kaduilla tanssien ja iloiten ja makeisia jaellen, sekä sepittivät pilkkalaulun siepatusta IDF:n sotilaasta Shaul Oron, jonka Hamas julkaisi youtube sivuilla. Laulussa pilkataan sekä Oronia että pääministeri Netanyahua: ”Sinä kehitysvammainen, sinä tulet hyväksymään ehtomme ja juomaan häpeän kupista”. Laulun taustalla Hamasin jäsenet huutavat hurraata. Sieppausta kutsutaan ”ramadanin voitoksi, kauneimmaksi lomalahjaksi”. Siinä Netanyahua kehotetaan käymään vessassa, asettamaan kumialustan huopansa alle ja potan lähettyville. Häntä nimitellään ”mustekalaksi ja älykääpiöksi, joka tulee alistumaan ja juomaan häpeän katkeran kalkin”. Laulussa ylistetään Hamasin mahtia: ”Me tuhoamme Merkava tankkeja, jeeppejä, me lennätämme lennokkeja, meidän itsensä uhraavat taistelijamme tekivät sen! Sinä kirottu Netanyahu, kuuntele viestiämme, joka aiheuttaa shokin maailmalla: Meillä on neljännesmiljoona käsikranaattia!”.
PMW, Palestiinan Mediatarkkailu, joka tekstin käänsi ja julkaisi englanniksi, sanoo Hamasin TV:n kutsuvan sieppausta ”tuskalliseksi yllätykseksi sionistiselle miehittäjälle”. TV:n juontaja sanoo, että ”sieppaus oli erityisen hyvä ja iloinen lahja palestiinalaisten vastarinnalle”. Hän toteaa: ”Vaikka miehittäjä pyrki salaamaan sen julkisuudelta, vaikka Qassam prikaatin ilmoitus oli sille piinallinen uutinen pyrkien löytämään kaikenlaisia verukkeita liittämällä hänen nimensä kaatuneitten listalle, ja sitten poistaen hänen nimensä ja kuvansa - nyt se joutuu tunnustamaan, että kadonnut sotilas on vastarinnan käsissä”. http://www.wnd.com/2014/07/terrorists-song-celebrates-soldiers-kidnapping/
3. IDF menetti eilen kolme sotilastaan, minkä jälkeen kaatuneitten sotilaitten luku on 32. USA:n ulkoministeri John Kerry käväisi myös Israelissa, ”vaikka kukaan ei ollut kutsunut häntä”, kuten Israelissa todettiin eilen. Hänellä oli keskustelutilaisuus Netanyahun kanssa ennen lentoaan takaisin Washingtoniin. Keskustelu oli luonteeltaan enemmän tietojen jakamista, mitään uutta ei ilmennyt. Hamas yrittää edelleen saada aikaan näyttävän operaation Israelin puolella. IDF:n sotilaat löysivät keskiviikkona taas yhden tunnelin, jonka Israelin päähän oli koottu Israelin sotilaan asepukuja, karttoja ja aseita. Viimeisimpiä poimintoja Times of Israel kokoamasta listasta.
-  Englannin ulkoministeri Philip Hammond tapasi Israelin ulkoministeri Avigdor Libermanin Jerusalemissa. Liberman pyrki opettamaan vierastaan viittaamalla brittien pääministeri Winston Churchillin päättäväisyyteen pommittaa Hitlerin Saksaa toisen maailmansodan aikana; samalla tavoin Israel pommittaa nyt Hamasia odottaen briteiltä erityistä ymmärrystä Israelin taistelussa. ”Me opimme Churchilliltä, että vaikka hinta on verta, hikeä ja kyyneleitä, kansan tulee taistella päättäväisesti vapautensa säilyttämiseksi. Emme voi sallia, että Jerusalem, Tel Aviv ja etelän kaupungit ovat rakettitulen uhkaamia. Velvollisuutemme on taistella päättäväisesti varmistaaksemme vapauden ja normaalin elämän Israelin kansalaisille”. http://www.timesofisrael.com/day-17-cabinet-mulls-expanded-gaza-op-hamas-again-rules-out-ceasefire-faa-extends-flight-ban/
-  IDF:n sotilaat ottivat 150 Gazan arabia, useimmat heistä Hamasin pyssymiehiä, vangiksi yön aikana Rafahissa kestäneiden taistelujen jälkeen. Arabit lähestyivät sotilaita ilman aseita kädet pään päällä eivätkä millään tavoin vastustaneet vangitsemista. Heidät toimitettiin kokoamisleiriin kuulusteltaviksi.
- Hamas näyttää saaneen ainakin osittaisen voiton Gazan tuntumassa sijaitsevien kaupunkien ja kibbutsien asukkaitten muuttaessa turvallisempiin paikkoihin. Nir Am on yksi niistä, jossa Hamasin oli tarkoitus suorittaa massamurha, mutta minkä IDF:n sotilaat havaitsivat tuhoten iskujoukkueen.
- Israelin tiedeministeri Yaacov Peri sanoo, ettei Israel suostu aselepoon, ennen kuin kaikki Hamasin kaivamat tunnelit on tuhottu, mutta tilapäinen tulitauko on mahdollinen. Hän ei pidä mahdollisena, että IDF vetäisi joukkonsa Gazasta ennen kuin se on täyttänyt tehtävänsä Gazassa, ei ainakaan seuraavien 2 -3 päivien aikana. Hän selitti, ettei tunnelien löytäminen ja tuhoaminen ole helppoa, eikä sittenkään ole varmuutta sadan prosentin tuloksesta. Hän sanoi, että tiedustelu oli tietoinen kaivettujen tunnelien tasosta ja lukumäärästä, joten se ei ollut yllätys. Israelin pitkän tähtäyksen päämäärä on Gazan muodostaminen aseettomaksi vyöhykkeeksi.
- Israelin hammaslääkäreitä kehotetaan välttämään ilokaasun käyttöä, koska se häiritsee potilaiden juoksua suojatiloihin äkillisen hälytyksen sattuessa.
- Thaimaa kehottaa Israelissa työskentelevien thaimaalaisten työntekijöitten siirtämistä 10 -20 km:n päähän Gazan turva-aidasta, joka on käytännössä muodostunut rajaksi. Yksi thaimaalainen työntekijä sai surmansa raketin iskiessä tilaan, jossa hän työskenteli.
- Kanada ja USA kritisoivat kovin sanoin UNHRC:n käsittelyä ja päätöstä Israelin ja Hamasin välisestä sodasta, jossa se kehottaa muodostamaan tutkimuskomitean selvittämään ”Israelin suorittamia ihmisoikeuksien rikoksia sekä sotarikoksia” mainiten nämä nimeltä ilman tutkimuksia, sekä mainitsematta mitenkään Gazan terrorijärjestöjen suorittamia rikoksia, kuten rakettien ampumista Israelin siviilikohteisiin rauhan aikana aseleposopimuksen ollessa voimassa, sekä siviilien käyttämistä ihmiskilpinä taisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa.
- Saksan Israelille myönteiset kansanedustajat kritisoivat lentokieltoa Ben Gurionin kentälle. Delta Airlines voi jatkaa lentokieltoaan Israeliin. http://www.timesofisrael.com/day-17-cabinet-mulls-expanded-gaza-op-hamas-again-rules-out-ceasefire-faa-extends-flight-ban/
4. Gazan arabit ovat kiihdyttäneet rakettien ampumista suuriin asutuskeskuksiin. Hälytyssireenit ovat soineet Tel Avivin alueella, Ramat Gan, Givatayim, Bnei Brak, Givat Shmuel, Herzslia ja Yehud. Kanava 10 mukaan Iron Dome tuhosi ainakin viisi rakettia Rishon Lezionin yllä Tel Avivin lähiössä. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Palestinian-rockets-launched-at-greater-Tel-Aviv-Iron-Dome-interceptions-heard-overheard-368719
5. PRESIDENTTI Reuven Rivlin asetetaan virkaansa tänään Knessetissä varsin typistetyin juhlallisuuksin. Kunniakaarti on sentään paikallaan ja puheita pidetään, mutta perinteinen coctail-tilaisuus juhlamaljoineen katsottiin tilaisuuteen sopimattomaksi maata puolustavien nuorten miesten ja naisten – joita myös kutsuttiin ennätysmäärä asepalveluksen – taistellessa henkeen ja vereen ilkeää vihollista vastaan, joka käyttää kaikkia likaisia ja vähemmän likaisia temppuja välittämättä ihmisoikeus- tai sotarikossyytteistä luottaen siihen, että muslimiveljet ja heidän tukijansa YK:ssa ja muissa kansainvälisissä elimissä puhdistavat heidän maineensa joka tapauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183290#.U9DGnUNsO-o
Yli 30 000 ihmistä osallistui yksinäisen sotilaan Max Steinbergin hautajaisiin eilen Herzelin vuorella Jerusalemissa. 5000 ihmistä osallistui yksinäisen ranskalaissotilaan Jordan Ben Simonin hautajaisiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4548586,00.html
UNRWA:n laitoksiin Gazassa on sijoitettu 102 000 gazalaista, jotka pakenivat taistelujen tieltä. UNRWA sanoo löytäneensä myös toisesta koulustaan raketteja ilmoittamatta määrää. Tämä on ollut varsin ikävä yllätys ja häpeä YK:n pääsihteerille, joka joutui tunnustamaan, ettei hän ole tietoinen, minne raketit on siirretty kouluista. Hamasin tappiot Gazassa ovat nyt 643 Gazan arabia, monet heistä lapsia. IDF sanoo surmanneensa 30 yön aikana ja 210 pyssymiestä maahyökkäyksen alusta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4547993,00.html
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 24 -37; Suolameri 31 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Taivas on pilvetön tänään, huomenna puolipilvinen lämpötilan hieman laskiessa.


Post a Comment