Tuesday, July 29, 2014

TIISTAI 29.07.14


TIISTAI 29.07.14
1. ISRAEL painostettiin 48 tunnin ”humanitääriseen tulitaukoon” sunnuntaina. Painostajina olivat USA:n presidentti Barack Hussein Obama, USA:n ulkoministeri John Kerry, YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan. Israelin johdon kehotuksesta IDF antoi joukoilleen käskyn osoittaa äärimmäistä pidättyvyyttä toimissaan, vastaten vain tuleen tulella ilman omia taistelukontakteja. DF kertoo edelleen, että Hamas katsoi tukitauon koskevan vain Israelia jatkaen hyökkäyksiään IDF:n sotilaita sekä siviilikohteita vastaan Israelissa. Tämä osoittautui tuhoisaksi etenkin maanantaina, jonka aikana IDF menetti 10 sotilasta kaatuneina ja useita haavoittuneina.
HAMASIN terroristit aloittivat tulitauon aikana uudelleen ryhmittämiensä rakettisolujen tulituksella rajan pinnassa olevia juutalaisyhteisöjä kohti laajentaen myöhemmin iskukohteitaan Ashkeloniin, rakettien salvolla Lachis-alueelle sekä Netivotin ja Ofakimin kaupunkeihin. Kuten DF kertoo, Hamas yritti ampua iranilaisvalmisteisen Fajr-5 raketin Haifaan, mutta jokin meni pahasti pieleen – ellei se ollut tarkoituksellinen – ja raketti osui läheiseen Shifa-sairaalaan surmaten 10 potilasta ja haavoittaen useita muita. Toinen raketti osui pakolaisleiriin surmaten ja haavoittaen ihmisiä. Hamasin antaman tiedotteen mukaisesti maailman media syytti Israelia tahallisista iskuista siviilikohteita vastaan, mutta joutuivat asian todellisen laidan paljastuttua poistamaan artikkeleitaan ja muuttamaan otsikoitaan. Hamas käytti tulitaukoja hyväkseen teloittaen 30 yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyä Gazan arabia.
Edellisten raketti-iskujen jälkeen Hamas aloitti kranaattitulituksen Eshkolin alueelle, jossa yksi kranaatti osui IDF:n sotilasryhmään surmaten 4 sotilasta ja haavoittaen useita. Aiemmin maanantaina sala-ampuja osui Gazasta Israelin puolelle haavoittaen sotilasta olkapäähän.
Maanantai-iltana viiden terroristin ryhmä tunkeutui esiin tunnelista, joka oli IDF:n tiedossa, mutta joka oli jätetty tuhoamatta. Terroristit aloittivat tulituksen pahaa-aavistamatonta sotilasryhmää kohti surmaten heistä viisi, mutta kuudes sotilas piti päänsä kylmänä aloittaen tulituksen terroristeja kohti surmaten heistä yhden, joka oli raahaamassa kaatunutta sotilasta tunneliin. Loput terroristit heittivät silloin aseensa rynnäten takaisin tunneliin päästen pakoon. IDF aloitti etsinnät mahdollisten muiden terroristien löytämiseksi, joiden voitiin epäillä päässeen huomaamatta Israelin puolelle. Yksi IDF:n sotilas sai surmansa Gazassa maanantaina iltapäivällä sala-ampujan luodeista.
GAZAN taisteluissa surmansa saaneiden sotilaitten kulumäärä on nyt maanantain menetykset huomioiden 53 operaation Protective Edge alusta lähtien. http://www.debka.com/article/24137/High-IDF-death-toll-in-Hamas-upsurge-of-violence-on-“ceasefire”-day-Israel-expands-Gaza-counter-offensive
2. IDF ilmoittaa operaation ensimmäisen vaiheen tulleen toteutetuksi. Hamasin puolustuslinjan ensimmäinen vaihe on murskattu, 13 tunnelia 32:sta on tuhottu ja armeija odottaa komentoja seuraavasta vaiheesta, mikä tarkoittaisi tunkeutumista syvemmälle vahvasti linnoitettuihin kaupunkeihin, joissa Hamasin ja Jihadin johtokeskusten uskotaan sijaitsevan.
PÄÄMINISTERI Netanyahu määritteli operaation Protective Edge tavoitteet tarkoituksellisen epämääräisiksi voidakseen jättää tilaa myöhemmille tulkinnoille. Tavoitteen ydin on Netanyahun mukaan rauhantilan palauttaminen ja tuntuvan iskun aiheuttaminen Hamasin sotilassiivelle.
IDF on ollut tietoinen Hamasin kaivamista tunneleista Gilad Shalitin kidnappaamisesta lähtien, mutta niiden valtava määrä ja käyttötarkoitus on yllätys. Yllätys on varmaan ollut Hamasin johdonmukaisten ja päättäväisten suunnitelmien valmisteleminen ja toteuttaminen tulevaa sotaa varten, jonka lopullisena päämääränä on Israelin tuhoaminen. Iranin johto ilmoittikin operaation maahyökkäyksen alkaessa, että Israelin tuhoaminen on nyt toden teolla alkanut. Hamas on käyttänyt erään arvion mukaan 30 miljoonaa USD tunnelien kaivamiseen jopa alaikäisiä lapsia käyttäen. IDF:n mukaan se on löytänyt 32 tunnelia ja tuhonnut niistä 13, mutta Hamas sanoo sen olevan vain pieni osa niistä.
Tunneleita on kaivettu salakuljetukseen Siinailta, varastointiin, salaisten bunkkerien ja pitkäaikaista oleskelua varten tarkoitettujen tunneliverkostojen muodostamiseksi. Osa tunneleista on tarkoitettu iskujoukkojen lähettämistä varten panttivankien saamiseksi tai hyökkäyksiin siviilikohteita vastaan.
Vasta äskettäin julkistettiin Hamasin katalin suunnitelma, jonka mukaan se valmistautui lähettämään tunnelien kautta satoja raskaasti aseistettuja yksiköitään rajan pinnassa oleviin Israelin juutalais-yhteisöihin, jotka kaapattaisiin Hamasin valvontaan uusien vaatimusten esittämiseksi. IDF olisi voimaton niiden suhteen, koska Hamasilla olisi satoja siviilejä hallussaan. Israelin mediassa on osoitettu kovin vähän huomiota tähän katalaan suunnitelmaan, joka oli ja voi olla edelleenkin täysin mahdollisuuksien rajoissa toteuttaa. Hamasin kuten Syyrian ja Irakin ääri-islamistit ovat täysin asialleen antautuneita, jotka jopa etsivät kuolemaa saadakseen meriittiä seisoa Allahinsa edessä, kuten Irakin kurdialueella alueitaan IS-joukkoja vastaan taistelevat kurdisotilaat ovat havainneet.
NETANYAHU on ottanut yhdeksi päävaatimuksekseen Hamasin riisumisen aseista ja Gazan kaistan muodostamiseksi aseettomaksi vyöhykkeeksi, mitä sitten USA ja Kanada ovat toistelleet YK:n istunnoissa viitaten PA:n vastuuseen siitä. Mutta miten se käytännössä hoidettaisiin ja kenen toimesta, on täysin hypoteettinen kysymys, johon kukaan ei osaa antaa vastausta. USA, YK ja EU tuskin ovat halukkaita, eikä Venäjä enempää kuin Kiinakaan tunne mielenkiintoa asiaan. Ainoa potentiaalinen voima on Israel edellyttäen, että YK ja USA antavat siihen vapauden. Iran saanee ydinaseensa ennen pitkää, ja voi aktivoitua entistä pahemmaksi uhkaksi.  
Obaman ja Netanyahun välinen viimeisin puhelinkeskustelu ennen YK:n turvallisuusneuvoston istuntoa oli tarkkailijoiden mukaan kuin kartanonomistajan mökkiläiselleen antama uhkavaatimus ennen häätöä. Netanyahun kerrotaan olleen lähes shokissa sen jälkeen. Obaman ja Netanyahun välien rikkoutuminen ja ajautuminen lähelle avointa välirikkoa hyödyntää Hamasia, joka katsoo saaneensa USA:n hiljaisen tuen hyökkäyksilleen Israelin siviilikohteisiin. Obama on voinut uhata lopettavansa aseiden ja ohjusten sekä niiden varaosien toimitukset sekä kieltäytyä enää tukemasta Israelia kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK ja ase alaiset instituutiot.
SHAUL Mofazin esitys Hamasin ja Jihadin ostamiseksi 50 miljardilla USD voi tuntua länsimaiseen ajatteluun tottuneelle hyväksyttävältä, mutta vaikka korruptio on erottamaton osa arabikulttuuria, islamilaisen ääri-ideologiaan vihkiytyneille se on pyhäinhäväistys ja osoitus länsimaailman ja Israelin rappeutuneisuudesta. Hamas katsoo, että Israelin suostuminen humanitäärisiin tulitaukoihin osoittaa sen taistelutahdon ja – moraalin heikentymistä. Toisaalta Hamas katsoo, että vaikka se rikkookin itse julistamiaan tulitaukoja, kukaan ei syytä sitä siitä altavastaajan asemansa vuoksi.  http://www.timesofisrael.com/pm-wants-gaza-demilitarized-and-the-world-agrees-but-how/
3. Aaron Klein tarkastelee WND:n artikkelissaan Obaman ponnisteluja tulitauon saamiseksi Israelin ja Hamasin välisiin taisteluihin. Klein tunkeutuu artikkelissaan syvemmälle tutkien Obaman aiempia lausuntoja aina senaattorikaudelta lähtien saadakseen taustaa Obaman rauhanaatteille. Hän paljastaa, että Obama ilmoitti jo v. 2008 pitävänsä Hamasia ja Hizbullahia laillisina järjestöinä, joskaan ei puolueina, joilla on hyväksyttävä oikeus toimintaperiaatteisiinsa. Hän kuitenkin sanoo, että turvautuminen terrorismiin heikentää niiden asemaa ja hyväksyttävyyttä.
Obama sanoi syyskuun 11.päivän 2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen, että se johtui siitä, ettei Al-Qaida tuntenut sympatiaa toisten kärsimyksiin, ja omaksumastaan ideologiasta, joka on syntynyt köyhyydestä, tietämättömyydestä, avuttomuudesta ja epätoivosta. Hän antoi ymmärtää, että USA:n harjoittama ulkopolitiikka oli osasyyllinen terrori-iskuihin.
Kosketellessaan Hizbullahia hän vaati artikkelissaan Chicagon Hyde Park Heraldissa 19.09.2001, että muiden seikkojen ohessa USA:n tulee pyrkiä ymmärtämään taustoja, jotka vaikuttivat niiden tekijöihin palaten uudelleen syihin, jotka synnyttivät tuon tuhoisan ideologian. Tältä pohjalta lienee ymmärrettävä Obaman sympatiat Muslimiveljeskuntaan, Hamasiin ja Hizbullahiin. http://www.wnd.com/2014/07/flashback-obama-sees-legitimate-claims-for-hamas-hezbollah/
Aaron Klein kertoo WND:n toisessa artikkelissa, että Gazan media vahvistaa tiedot, joiden mukaan Hamas murhasi 30 yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyä gazalaista viimeisen 10 päivän aikana. Useimmat teloitukset suoritettiin tulitaukojen aikana. Heidän syytettiin toimittaneen IDF:lle tietoja Hamasin joukkojen ja aseiden sekä sen johtajien asuintalojen sijoituksista ja tunneleista. http://www.wnd.com/2014/07/palestinians-accuse-hamas-of-executing-its-own-people/
Michael Savage kertoo WND:n artikkelissa, että Obaman hallitusta johtaa ”muslimisisarkunta”, johon kuuluvat tärkein neuvonantaja Valerie Jarrett, YK:n lähettiläs Samantha Power ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Susan Rice, joka toimi aiemmin USA:n YK:n lähettiläänä. Savage muistuttaa, että Obama pakotti Egyptin presidentin Hosni Mubarakin eroamaan, mikä nosti valtaan Muslimiveljeskunnan ja Mohammed Morsin sekä saattoi Egyptin sisäiseen kaaokseen.  Nyt Israel taistelee katkerasti Hamasia vastaan Gazassa. Hamas on Muslimiveljeskunnan sekasikiö. Mutta nyt Israel saa hiljaista tukea arabimailta kuten Egypti, Saudi Arabia ja UAE, jotka taistelevat Muslimiveljeskunnan vaikutusta vastaan omissa maissaan. Obama tuki Muslimiveljeskuntaa ja tukee nyt Hamasia neuvotellen salaa sen edustajien kanssa, ja avustaa kapinallisia Syyriassa. Artikkelissa viitataan, että Valkoisen Talon muslimisisarkunnan vaikutusvaltaisin edustaja on Valerie Jarrett, jonka vasemmistolainen ideologia värittää Obaman hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.  http://www.wnd.com/2014/07/michael-savage-muslim-sisterhood-runs-white-house/
4. UUTISOTSIKOITA
-         91 % Israelin juutalaisista kannattaa hallituksen itsepuolustussotaa Hamasin joukkoja vastaan Gazassa operaation Protective Edge 22. päivän alkaessa, joka on vaatinut jo 53 sotilaan ja 3 israelilaisen siviilin hengen.  Haifan Yliopiston ja Yuval Feinsteinin johtaman gallupin mukaan, jossa kysyttiin 1000 ihmisen mielipidettä, 85 % kannattaa tulitaukoa, jos Hamasin raketit ja tunnelit on tuhottu viimeistä myöten. 77 % kannattaa hyvin vahvasti IDF:n operaatiota Gazassa, 17 % tukee ilmaiskuja vahvasti ja 4.5 % heikosti, vain 1.5 % vastustaa. 50 % tukee vahvasti IDF:n maaoperaatioita Gazassa, loput vähemmän innokkaasti. 82 % ehdottomasti hylkää syytökset, että operaatio Gazassa on virhe. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183441#.U9ddwENsO-o
-         Hamasin terroristit ampuivat rakettejaan useisiin kohteisiin Gazan rajan pinnassa. Sireenit soivat Ashdodissa, Eshkolin alueella ja Tel Avivin alueella. Iron Dome eliminoi raketin Gush Dan alueella, Ashdodissa ja Gderassa. Sota on pahasti kesken, eikä tulitauosta ole tietoakaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183457#.U9dg5kNsO-o
-         Israelin johtajat vakuuttavat jatkavansa taistelua, kunnes kaikki tunnelit ja raketit on tuhottu. Pääministeri tapasi puolustusministeri Moshe Yaalonin ja IDF:n komentajan Benny Gantzin neuvotteluissa, joissa kartoitettiin seuraavaa vaihetta eli operaation jatkamista syvemmälle Gazan kaistalle, mikä myös tarkoittaa lisää sotilaitten menetyksiä. He myös koskettelivat varojen ja rakennusmateriaalien toimittamista Gazaan, joilla tunneleita rakennetaan. http://www.timesofisrael.com/israeli-leaders-vow-to-keep-up-gaza-operation-until-tunnels-destroyed/
-         IDF iski 70 kohteeseen Gazassa yön aikana. Yksi tuhottu kohde oli Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin kotitalo, jota käytettiin komentokeskuksena. Al-Aksan TV- ja radiomasto vaurioitui myös iskuissa, mutta ohjelmia voidaan kuitenkin välittää. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-hits-over-70-Gaza-targets-in-overnight-strikes-369255
-         Presidentti Obaman ja ulkoministeri Kerryn venkoiluista huolimatta USA:n lainlaatijat antavat täyden tukensa Israelin puolustussodalle Gazassa. He pitävät kohtuuttomina ja vastuuttomina Obaman ja Kerryn vaatimuksia välittömästä ja ehdottomasta tulitauosta edes tuomitsematta Hamasin rakettitulta tai hyökkäyksiä tunnelien kautta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4551595,00.html
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias26 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 28 -42 +C-astetta, aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu toistaiseksi koko maassa.


Post a Comment