Tuesday, July 22, 2014

TIISTAI 22.07.14


TIISTAI 22.07.14
1. TÄNÄÄN ALKOI 15 päivä Israelin ja Hamasin välisessä operaatiossa, jota IDF kutsuu mieluummin sodaksi. Eilen IDF menetti yhdeksän sotilastaan taisteluissa terroristien kanssa. Aikaisin aamulla alkanut taistelu tunnelin kautta Israelin puolelle tulleita Hamasin terroristia vastaan alkaa selkiytyä. Terroristit olivat pukeutuneet IDF.n sotilasasuihin, kypärää ja sitä suojaavaa päähinettä myöten, ja heillä oli jaloissaan armeijan saappaat ja yllään IDF:n luotiliivit. He ampuivat pst-ohjuksen läheisellä tiellä ajavaa sotilasjeeppiä vastaan surmaten kaikki neljä siinä ollutta. Lähellä vartioiva IDF:n osasto luuli terroristeja apujoukkoon kuuluviksi IDF:n sotilaiksi pidättäen tultaan. Vasta nähdessään heidän käyttävän Kalashnikov-kiväärejä he avasivat tulen heitä kohti. Havaittuaan, että heidät oli paljastettu, terroristit pyrkivät kiireesti painumaan takaisin tunneliin, mutta siinä vaiheessa helikopterista ammuttu ohjus tuhosi kaikki 9 terroristia. – Gazan alueella eilen sai 2 IDF:n sotilasta surmansa osallistuessaan tunnelien etsimiseen ja tutkimiseen, lisäksi 7 sotilasta haavoittui maanantaina iltapäivällä. Tämä nostaa IDF:n menetykset 27:ään kaatuneeseen. http://www.timesofisrael.com/nine-idf-soldiers-killed-in-battles-with-hamas-monday/
Muutamia poimintoja Times of Israel kokoamista viimeisistä tapahtumista:
-         IDF sanoo iskeneensä edellisen yön aikana sataan kohteeseen surmaten 20 terroristia Shejaiyan arabikylän lähellä. Sotilaat ovat löytäneet 23 tunnelia Gazan maahyökkäyksen alkamisesta. USA:n tiedustelu sanoo, että tunneleita on paljon enemmän kuin IDF arvioi.
-         Sireenit soivat varoittaen raketin lähestymisestä Shaar HaNegevin ja Kissufimin alueella puoli seitsemän maissa tiistaiaamuna.
-         Israel hautaa kaatuneita sotilaitaan samaan aikaan, kuin veriset taistelut jatkuvat Gazan kaistalla, ja USA ja YK vaativat välitöntä tulitaukoa. Eilen kerrottiin, että kahden tunnin humanitäärinen tulitauko kesti vajaan tunnin terroristien avattua tulen, mihin IDF vastasi. ynetnews.com mukaan viiden tunnin tulitauko olisi sovittu tänään, mutta Israel ei ole vahvistanut tietoa. Puoli viiden maissa tiistaiaamuna ynetin tieto kumottiin. Hamas haluaa, että Egyptin laatimaan tulitaukosopimuksen lisätään sen vaatimukset, mitä Egypti ei voi hyväksyä, mutta voi joustaa joissain vähemmän tärkeissä kohdissa.
-         USA:n ulkoministeri John Kerry tulee liittymään tulitaukoa suunnittelevaan joukkoon, jossa jo ovat Israelin ja Hamasia delegaatiot, YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon avustajineen sekä toden-näköisesti Qatarin viranomaisia. USA:n delegaatioon kuuluva virkailija kertoo, että USA:n päämääränä on lopettaa vihollisuudet Gazassa niin pian kuin suinkin. ”Emme usko sen olevan helppoa, sillä tämä on hyvin monimutkainen dynamiikka”, hän sanoi Reutersin mukaan. ”Tulitauon saaminen on nyt paljon monimutkaisempi kuin v. 2012 Pillar of Defence aikana, sillä kenttä on nyt paljon hajanaisempi”, hän toteaa.
-         Kolmen maissa aamulla Iron Dome tuhoa raketin Beersheban yllä kolmen muun pudotessa kaupungin ulkopuolelle ilman vaaraa.
-         Gazan rajan tuntumassa kulkeva tie no 232 oli suljettu, koska terroristien epäiltiin livahtaneen raja-aluetta vartioivien sotilaitten ohi, mutta tie avattiin liikenteelle ennen kolmea tiistaiaamuna.
-         IDF:n sotilaitten taistellessa Gazassa terroristien kanssa Israel hoitaa Gazassa haavoittuneita arabeja sairaaloissaan. Neljä haavoittunutta, arabipariskunta, 14-vuotias poika ja 6-vuotias tyttö tuotiin kohtalaisesti haavoittuneina Tel Hashomer sairaalaan Tel Avivissa. Israel perusti hyvin varustetun kenttäsairaalan Gazan rajan tuntumaan, mutta gazalaisia arveluttaa käyttää sen palveluja hyväkseen. Hamas on voinut varoittaa heitä jälkiseurauksista.
-         Israelissa Rehelim tienristeyksessä Tapuahissa Samariassa israelilaista miestä ammuttiin ohiajavasta autosta noin puoli kahden maissa tiistaiaamuna. Mies kiidätettiin kriittisessä kunnossa Beilinsonin sairaalaan. Poliisi etsii ampujia.
-         USA varoittaa kansalaisiaan matkustamasta Israeliin ja Gazaan. Varoituksista ja sodasta huolimatta eilen lensi 228 siirtolaista USA:sta Israeliin. USA:n tarkoituksena ei ole evakuoida kansalaisiaan Israelista kiivaasta rakettitulesta huolimatta. IDF on keskittynyt tunnelien etsimiseen ja tuhoamiseen, koska niiden potentiaalinen vaara on kiireisin Iron Dome torjuntapatteristojen hoitaessa kaupunkeja ja kyliä uhkaavat raketit. USA antoi varoituksen Gazaan matkustaville jo aiemmin ja vähensi Tel Avivin lähetystönsä henkilökuntaa.
-         Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Arabi kehottaa Hamasin johtoa hyväksymään Egyptin laatiman tulitaukosopimuksen. Hänen kehotustaan tukevat YK:n pääsihteeri ja USA:n ulkoministeri, jotka toistavat tulitauon kiireellisyyttä.
-         Ulkoministeri John Kerry lupaa 47 miljoonaa USD humanitääristä apua Hamasille Gazan arabien avustamiseksi.
-         Ennen puoltayötä maanantai-iltana poliisi hajotti naamioituneiden arabien mielenosoitukset Jerusalemin arabilähiöissä Abu Torissa, Silwanissa ja Issawiyassa. Israelin turvallisuusmiehiä syytetään arabinuoren ampumisesta kuoliaaksi. AFP kertoo tapauksesta arabien turvallisuus-lähteeseen viitaten, että israelilaisautoilija joutui arabien kivitykseen Ar-Ram ja Hizma tarkastuspisteiden välillä lähellä Ramallahia. Siviiliautoilija turvautui silloin aseeseensa ampuen arabinuoren kuoliaaksi. Poliisi tutkii mielenosoituksen aikana syntynyttä tilannetta. http://www.timesofisrael.com/ceasefire-efforts-gather-pace-as-idf-death-toll-reaches-25/
-         IDF:n julkaiseman tilaston mukaan Gazasta on ammuttu operaatio Protective Edge alusta lähtien 2040 rakettia ja kranaattia, kuten Tazpit uutistoimisto raportoi. Niistä 1570 putosi Israelin alueelle ja Iron Dome torjuntajärjestelmä eliminoi 396. IDF on iskenyt operaation aikana 2 924 kohteeseen Gazan alueella. Puoli kymmenen maissa Iron Dome eliminoi 7 rakettia Ashdodin yllä, yksi raketti putosi koulun vireiselle harjoituskentälle.
2. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu on lämmennyt Shaul Mofazin tekemään esitykseen Gazan alueen julistamiseksi kansainvälisessä valvonnassa aseettomaksi vyöhykkeeksi. Mofaz arvioi, että kansainvälinen yhteisö voisi tarjota 40 miljardia USD Gazaan alueen kehittämistä ja uudelleen rakentamista varten. Esitys ei ole kuitenkaan saanut maailman johtavia valtioita taakseen. Hamas vaatii, että kaikki sen esittämät lisäykset Egyptin sopimukseen tulee toteuttaa samalla kertaa eikä vaiheittain. Khaled Mashaalin laatima vaatimuslista on pitempi kuin se, mikä julkistettiin mediassa.
Hamas kokee nyt olevansa vahvassa asemassa, kun sekä USA että YK ovat vaatimassa, että Israelin tulee lopettaa etenemisensä Gazan alueella, sekä tunnelien tuhoaminen ja IAF:n suorittamat pommitukset täsmäohjuksillaan Hamasin strategisia kohteita vastaan. IAF:n tulisi kokeilla USA:sta saamiaan Bunker Buster pommejaan, jotka tunkeutuvat useita metrejä maan sisään, ulottuen syviinkin tunneleihin. Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman esitti, että Mossadin tulee yrittää uudelleen aiemmin Ammanissa pieleen mennyttä Khaled Mashaalin eliminoimista. Diplomaattisella tasolla tämä on huonoa suhteitten hoitoa eikä nosta Israelin imagoa ulkomailla. Hamasilla on tunkua ehdokkaista nousta johtavaan asemaan, eikä Mashaal liene pahin heistä. Erään tiedon mukaan Mashaal on ehdolla Hamasin ja Fatahin muodostaman liittoutuman johtoon Abbasin lopulta lyödessä hanskat naulaan ja luovuttaessa ikäänsä ja terveyteensä viitaten.
Israelin arabien korkea neuvosto julisti yleislakon maanantaiksi, mikä sulki arabien omistamat liikkeet ja yritykset. Ulkoministeri Liberman vaati israelilaisia boikotoimaan arabien tuotteita ja palveluksia, koska lakko oli tarkoitettu Gazan operaation vastustamiseksi. Meretzin johto valitti Libermanista oikeuskanslerille vaatien Libermanin teesien tutkimisen aloittamista. Israelin vasemmisto on liittoutunut sekä Israelin arabien että PA:n kanssa hallituksen politiikkaa vastaan. Tätä voidaan pitää lähes maan petturuuteen verrattavana rikoksena maan käydessä sotaa ulkopuolista hyökkäystä vastaan. Pääministeri Netanyahu ei ole pystynyt yhdistämään maata politiikkansa taakse. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/FM-Liberman-calls-for-boycott-of-Israeli-Arab-businesses-who-strike-for-Gaza-368360
GAZAN terroristit ovat jatkaneet Israelin siviilikohteiden pommittamista raketeillaan ja kranaateillaan. Iron Dome tuhosi ainakin kaksi rakettia Tel Avivin keskustan yllä, ja se eliminoi raketteja myös Bat Jam, Holon ja Rishon Lezion yläpuolella. Sireenit soivat Shfelan, Rehovotin, Ness Zionan, Lodin Modiinin, Ashdodin, Gan Yavnen ja Ashkelonin alueilla. Hamas ja PRC ilmoittivat ampuneensa Tel Aviviin. Ammunta kiihtyi entisestään maanantai-iltaan ja tiistaiaamuun mennessä.
Muutamia rakennuksia on tuhoutunut tai vaurioitunut rakettitulessa, mutta fyysiset henkilövahingot ovat vähäisiä, mihin on suuresti vaikuttanut Iron Dome torjuntojen 90 %:n tehokkuus. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Iron-Dome-intercepts-rockets-over-Tel-Aviv-region-sirens-sound-in-Jerusalem-area-364666
Operaatio Protective Edge aikana surmansa saaneiden Gazan arabien lukumäärä on nyt 518 . Maanantain aikana Israelin hävittäjät, tankit ja tykistö moukaroivat tiheästi asuttuja alueita Gazan kaistalla. Yhdessä tilanteessa kerrotaan 28-jäsenisen perheen menehtyneen tulituksessa. IDF raportoi yhä useampia tapauksia, joissa sotilaita on tulitettu sairaaloista ja kouluista tai muista valtion laitoksista. Lisäksi raketteja ammutaan siviiliasutusten keskeltä usein siten, että lapsia ja nuoria on raketin laukaisualustan välittömässä läheisyydessä. IDF vastaa tulituksen sinne, mistä se tulee, eikä siviilien haavoittumista tai kuolemaa voida välttää. – UNRWA:n edustaja sanoo, että se luovutti koulutalostaan löydetyt 20 rakettia PA:n yhteishallituksen edustajalle. Jos ne joutuivat Hamasin käsiin, tapausta pidetään sotarikoksena. – Hamasin ilmoitus IDF:n sotilaan sieppauksesta sai innostuneen vastaanoton sekä Gazan että Israelin ja Länsirannan arabien keskuudessa, koska he pitävät sitä suurena moraalin nostajana, mihin heillä ei ole ollut paljon aihetta. IDF tutkii edelleen asiaa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Palestinian-death-toll-at-over-500-as-heavy-fighting-continues-368335
Tuoreiden tietojen mukaan Gazassa panssariajoneuvon APC iskussa kuolleet kuusi IDF:n sotilasta on tunnistettu, mutta seitsemäs sotilas ilmoitettiin kadonneeksi. Hänen ruumiinsa lienee joutunut Hamasin käsiin, jota he pyrkivät käyttämään vaihtokaupassa vankien vapauttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183195#.U84Ye0NsO-o
Maanantai-iltana arviolta 200 israelilaista kokoontui Tel Aviviin osoittaakseen myötätuntonsa ja tukensa IDF:n käymälle Protective Edge operaatiolle, jota IDF mieluummin kutsuu puolustussodaksi.  Nasaretissa pidettiin aiemmin maanantaina vastakkainen mielenosoitus, joissa 3000 Israelin arabia ja vasemmistolaista aktivistia marssivat kaupungista läheiselle valtatielle PA:n ja Hamasin lippuja heilutellen sekä huudellen Israelin vastaisia iskulauseita. Poliisi yritti hillitä heidän raivostuneet yrityksensä katkaista liikenne valtatiellä onnistuen vain osittain. Mielenosoittajat kivittävät poliiseja kallionlohkarein ja kivin sekä pulloin, mihin poliisi vastasi kyynelkaasulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183186#.U84Y5ENsO-o
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -28; Tiberias 24 -38; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -37 +C-astetta. Helteinen ja pilvetön sää jatkuu, lämpötila nousee pariksi päiväksi pari astetta palautuen sitten.  


Post a Comment