SUNNUNTAI 27.07.14


SUNNUNTAI 27.07.14
1. OPERAATION Protective Edge 20. päivä alkoi pilvettömänä ja suhteellisen viileän tuntuisena 19 asteen lämpötilasta huolimatta. Taisteluissa henkensä menettäneitten IDF:n sotilaitten lukumäärä on nyt 42 kahden aiemmin haavoittuneen sotilaan menehtyessä haavoihinsa eilen. Henkensä menettäneitten Gazan arabien lukumäärä nousi tulitauon aikana raunioista löytyneitten ruumiiden johdosta ja on nyt yli tuhat. Lukumäärät vaihtuvat koko ajan.
IDF:n ja Hamasin kesken sovittu 12 tunnin ”humanitäärinen tulitauko” päättyi eilen illalla klo 20.00, mutta IDF jatkoi sitä yksipuolisesti 4 tunnilla ja tutkii mahdollisuuksia jatkaa sitä YK:n esityksen mukaisesti 24 tunnilla ja päättyen 21.00 sunnuntai-iltana. Hamasin tiedottaja Fawzi Barhoun ilmoitti välittömästi, ettei se suostu uuteen tulitaukoon, ellei Israel ensin vedä joukkojaan Gazasta. Hän selitti, ettei tulen lopettamisella ole mitään merkitystä niin kauan, kuin IDF:n tankit ovat Gazan alueella, mikä estää asukkaitten vapaan pääsyn asuntoihinsa ja ambulanssien liikkeet kaduilla. IDF aloitti myös operaationsa jatkamisen uudelleen.
HAMASIN aseellinen siipi izza din a-Kassam tiedottaja ilmoitti kolmessa erillisessä tiedotteessa, että se oli laukaissut eilen illalla kaksi rakettia Tel Avivin alueelle, viisi rakettia Nachal Oz alueelle etelässä ja viisi Ashkelonin alueelle Israelin eteläosassa. Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi kaksi rakettia Ashkelonin yllä muiden pudottua tyhjille kentille, myös Shaar HaNegev alueella. Tel Aviviin ei ilmeisesti tullut yhtään rakettia. Gazan pyssymiehet ampuivat kranaatteja Israelin puolelle heti 12 tunnin tulitauon loppumisen merkiksi 20.00 jälkeen hyläten IDF:n tarjouksen 4 tunnin jatkoajasta. Gazalaiset käyttivät tulitaukoa varastojensa täydentämiseen ja raunioiden tutkimiseen vetäen niistä ulos useita ruumiita. UNRWA:n edustaja Gazassa paljasti, että Gazan harhautuneen ja koulutaloon osuneen raketin, joka tappoi 15 koululaista, oli ampunut Hamas. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183368#.U9R-qUNsO-o
IDF:n sunnuntaina julkaiseman tiedotteen mukaan vääpeli Barak Refael Dekorker, 27 Gan Yavnesta, sai surmansa Gazasta ammutun Kassam-raketin osumasta. Yksityiskohtia ei ole tiedossa. Hän nostaa kaatuneitten sotilaitten luvun 43:en. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-confirms-three-more-deaths-bringing-death-toll-to-40-368982
HAMAS vastaa Israelin ilmoittamaan yksipuoliseen 24:n tulitaukoon, jonka on tarkoitus loppua klo 21.00 sunnuntaina, kiihdyttämällä rakettitultaan Israelin puolelle. Tulitaukoa esitti YK:n paikallis-lähettiläs Robert Serry, ja turvallisuuskabinetti hyväksyi sen. Rakettien lähestymisestä on ilmoitettu ainakin etelän kaupungeissa ja Shfelan alueilla. Iron Dome eliminoi raketteja ainakin Hof Ashkelon ja Ashdodin yllä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4550403,00.html
2. Sireenien ilmoittaessa rakettien lähestymisestä Ashdodissa ja pian sen jälkeen Ashkelonissa surmansa saaneiden gazalaisten lukumäärä on noussut yli tuhanteen ihmiseen. Analyysien mukaan valtaosa heistä on 16 -35-vuotiaita miehiä, mikä on Hamasin pyssymiesten ikäryhmä. Palestiinalaisen Kansainvälisen Mediakeskuksen henkensä menettäneistä siviileistä keräämiensä tietojen analyysit paljastavat, että 79.7 % heistä on miehiä, ja että 53.8 % miehistä kuuluu ikäryhmään 16 -35. Analyysit vakuuttavat tosiksi IDF:n aiemmin esittämät väitteet, ettei se taistele Gazan siviilejä vaan pyssymiehiä vastaan. Sekaannusta aiheuttaa epäselvyys, ketkä lasketaan aseellisiksi, ja ketkä siviileiksi.
ANALYYSISTÄ selviää edelleen, että vaikka 5 -9 vuotiaat lapset Gazassa edustavat 14.3 % väestöstä, heitä on vain 5.2 % uhreista. 20 -24-vuotiaita on 8.9 % väestöstä, mutta 24.2 % surmansa saaneista. Yli 65-vuotiaita on Gazassa 2.6 % väestöstä, mutta uhreista 3.3 %. Tämä voi johtua siitä, että heillä on vaikeuksia ehtiä pois taistelujen alta liikkumisongelmiensa vuoksi.
Alla oleva graafinen karttapiirros antaa tarkempia tietoja asiasta. Sininen jana tarkoittaa väestönmäärän, punainen uhrien % luvun kussakin ikäryhmässä.


3. ARTIKKELEISSA keskitytään yleensä tarkastelemaan vain surmansa saaneiden lukuja kiinnittämättä huomiota haavoittuneiden lukumäärään. IDF:n tiedotteen mukaan Israelin sairaaloissa on ilmoitetun 43 kuolonuhrin lisäksi 134 sotilasta eriasteisten haavojensa vuoksi. Viidellä heistä on vakavia haavoja, 39 keskinkertaisesti ja 90 lievästi haavoittuneita.
IDF:n haavoittuneita sotilaita hoidetaan viidessä sairaalassa. 38 heistä Sorokan sairaalassa Beershevassa; 32 Barzillain sairaalassa Ashkelonissa; 29 Ramat Gan HaShomer; 20 Beilinson sairaalassa Petah Tikvassa ja 50 Hadashan sairaalassa Jerusalemissa. 70 sotilasta on vapautettu sairaaloista 10 päivän aikana operaation alkamisesta lähtien. http://www.timesofisrael.com/day-20-idf-toll-rises-to-42-hamas-breaches-truce-resumes-rocket-fire-kerry-heads-home/
4. USA:n ulkoministeri John Kerryn asema juutalaissyntyisenä, joka kuitenkaan ei tiettävästi ota aktiivisesti jos ollenkaan osaa heimoveljiensä ja sisariensa uskonnon harjoittamiseen – hän kertoo saaneensa selville juutalaisuutensa aikuisikäisenä kuin vahingossa - on ongelmallinen, mutta hän on osoittanut selkeää mielenkiintoa Lähi-Idän ja niissä erityisesti Israelin ja arabien välisten ongelmien ratkaisemiseen. Israelissa vain nähdään hänen tapansa lähestyä niitä kömpelöksi ja asian-tuntemattomaksi, mikä näyttää aiheuttavan sekaannusta ja hämmennystä enemmän kuin myötäelämistä ja yhteistyöhalua. KERRYN aktiivinen ja sivusta katsoen vähemmän hienotunteinen tapa, millä hänen katsotaan pakottaneen Netanyahun ja Abbasin suostumaan jatkamaan rauhankeskusteluja käyttäen sekä porkkanaa että keppiä, on tyyppiesimerkki tästä.
Israelin onnettomuudeksi vain keppiä käytettiin Israelia vastaan, jolle hän tarjosi kieltäytymisen seurauksena uhkauksilla kansainvälisellä boikotilla ja kolmannella intifadalla, mikä ei ollut omiaan herättämään luottamusta hänen puolueettomuudestaan. PA:n puheenjohtajalle Abbasille hän sen sijaan lupaili ruusuista tulevaisuutta USA:n lempilapsen asemassa 400 miljardin USD myötäjäisillä. USA kouluttaa ja aseistaa PA:n armeijaa, jota hämäännyttävästi kutsutaan poliisiksi.
Kerry jätettiin sivuun orastavista keskusteluista pitkäaikaisen aseleposopimuksen laatimiseksi Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen Hamas ja Islamic Jihad kanssa. Kerry ei ole tottunut tällaiseen kohteluun, ja siksi hän päätti tulla mukaan kutsumatta, kuten Israelissa todettiin. Hän luotti siihen, ettei kukaan voi syrjäyttää noin vain entisen maailman mahtivallan ulkoministeriä, ja kohteliaasti hänet otettiinkin vastaan Kairossa, mutta kukaan ei ollut innostunut hänen tulostaan.
KERRY oli laatinut oman pitkäaikaisen aseleposopimuksen, jota hän tuli Jerusalemiin esittelemään pääministeri Netanyahulle Jerusalemissa ja PA:n puheenjohtaja Abbasille Ramallahissa. INN kutsuu Kerryn laatimaa suunnitelmaa, jonka yksityiskohtia ei ole tiedossa, tunneliksi Egyptin laatiman alle, sillä tutustuttuaan siihen Israelin turvallisuuskabinetti tyrmistyi sen esityksistä, jotka oli melkein suoraan kopioitu arabien Dohassa laatimasta luonnoksesta. Kabinetti hylkäsi sen suoralta kädeltä ilman seremonioita. Kabinetti kuitenkin suostui tilapäisiin tulitaukoihin humanitäärisistä syistä, vaikka epäilikin Hamasin vastahakoista suostumista oireeksi, ettei se tule kunnioittamaan niitä.
ULKOMINISTERI John Kerryn kaivaman tunnelin Egyptin suunnitelman alle on kuitenkin selvä tuen osoitus Hamasille, jonka aseman katsotaan vahvistuneen sen vuoksi. Tulen lopettamista edes tilapäisesti ovat vaatineet sekä EU että YK ja Turkin muslimipääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka välillä julmistelee Israelille. Ranskan ulkoministeri puhuu massamurhista, ja joku vertaa IDF:n toimia natsi Saksan puhdistusoperaatioihin toisen maailmansodan aikana. Toiset ulkomaiset sotilas-asiantuntijat taas puolestaan kutsuvat Israelin armeijaa inhimillisimmäksi, mitä koskaan on ollut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183369#.U9SnLENsO-o
5. FATAHIN aseelliseksi siiveksi kutsuttu Al-Aksa Marttyyrien Prikaati ilmoitti aloittavansa avoimen sodan ”Sionistista vihollista” Israelia vastaan. Videoidussa tiedotteessa todettiin, ettei järjestö voi seisoa sivulla katsoen IDF:n operaation jatkumista Gazassa. Järjestö on Fatahin alajärjestö ja muodollisesti suoraan Abbasin käskyvallan alainen.
Keskiviikkona 23. heinäkuuta julkaistussa Al-Aksan tiedotteessa annetaan ymmärtää, että se aloittaa operaatiot Israelin sisällä todeten, että ”verenvuodatus on ainoa, jonka Israel ymmärtää”. Se julistaa, että kaikki optiot ovat mahdollisia viitaten suoriin aseellisiin hyökkäyksiin israelilaisia henkilöitä vastaan, että hyökkäyksiin autoilijoihin maanteillä ja terrori-iskuihin siviilikohteita vastaan, kutsuen sitä avoimeksi intifadaksi sionistista vihollista vastaan. Fatahin parissa Israel-vastaisuus ei ole mitään uutta, sillä Oslon ja sitä seuraavien julkilausumien vastaisesti juutalaisten halventaminen ja demonisoiminen on jatkunut lastentarhoista yliopistoihin, radiosta ja TV:stä kaikkiin median välineisiin. USA:n johto on Kerryä myöten hyvin tietoinen tästä kiihotuksesta, mutta näyttää omaksuneen hyväntahtoisen asenteen: Pedolla on pedon luonto, eikä se sille voi mitään.  
Gazan väkivaltaisuus on jo siirtynyt Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin lähiöihin ja Temppeli-vuorelle. Lauantaina Ramallista marssi arviolta 15 000 PA:n arabia – luultavasti Israelin vasemmiston ja kansainvälisten anarkistien rohkaisemina - kohti Jerusalemia, mutta heidät pysäytettiin Qalandian tarkastus-asemalla ennen Jerusalemia. Nämä ovat perinteisesti verisiä ja kiihkeitä yhteenottoja poliisin ja sotilaitten kanssa. Taustalla soi Jasser Arafatin lupaus, että miljoonaan marttyyrien voimalla hän marssii Jerusalemiin. Abbas on joskus toistellut tätä muistellessaan oppi-isäänsä. Näissä nujakoissa ihmisiä haavoittuu ja joku voi kuollakin molemmin puolin barrikadia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183378#.U9SrwUNsO-o
Perjantaina arabimuslimit hyökkäsivät poliisin tukikohtaan Temppelivuorella tuhoten sitä ja sytyttäen sen tuleen. Useissa paikalta otetuissa kuvissa, joita esitellään INN:n artikkelin yhteydessä, näytetään kuvia asemasta ennen ja jälkeen hyökkäyksen, sekä arabien varastamista poliisin varusteita. Perjantai oli musliminen raivon päivä, viimeinen perjantai ennen ramadanin loppua tänään. Arabien hyökkäykset ja kiihotus Jerusalemissa ja Vuorella ovat muuttaneet sävyään entistä raaemmiksi. Jerusalemin poliisi näyttää olevan alimiehitetty ja aseistettu vastaamaan niihin. Poliisin omaksuma hienovaraisen ja hillitty suhtautuminen arabien välivaltaan rohkaisee heitä entistä julkeampiin hyökkäyksiin sekä poliisia ja sotilaita että siviilejä, myös turisteja, vastaan. Pakostakin on nähtävä, että Israelin sisäiset rauhattomuudet ja väkivaltaisuudet ovat osa koko Lähi-Itää ravistelevaa kehitystä. Sinä päivänä, kun muslimit pystyvät ylittämään heimo- ja islamin sisäiset ristiriitansa keskittyäkseen Israelin tuhoamiseen, joka on niiden perimmäinen tavoite, Israel tulee räjähtämään – ja sen on pakko tehdä niin –, minkä tuhoiset vaikutukset tuntuvat laajalla alueella. (Ps.83)
Lämpötilat tänään: Jerusalem 19 -29; Tibearias 26 -36; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -40 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu lähipäivien aikana.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019