SUNNUNTAI 06.07.14


SUNNUNTAI 06.07.14
1. UUSI viikko alkoi lämpimissä tunnelmissa. Lämpömittarimme näytti ulkona 20 astetta, mutta kosteus on ilmeisesti aika korkea, koska ilma tuntui viileältä vähän kuuden jälkeen. Sumua on edelleen kahdeksan aikaan laaksoissa lännen - eli Välimeren - suunnalla, mutta se haihtunee, kuten aamusumun tuleekin tehdä. Lämpötila noussee ennusteen mukaan helteiseksi Jerusalemissakin. Taivas on pilvetön koko maassa tänään ja lähipäivien aikana, mikäli ennusteisiin on luottamista.
Säätilat tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 24 -38; Suolameri 30 -42; Eilat 28 -41 +C-astetta. Times of Israel sääprofeetta lienee kesäterässä, koska antoi Eilatiin Jerusalemin luvut. Lämpötila näyttää pysyttelevän suhteellisen tasaisena, asteen parin heittoa puoleen tai toiseen, mutta taivas pysynee myös pilvettömänä koko ennusteajan.
2. ARABIEN aiheuttamat mellakat ovat jatkuneet Jerusalemin itäosan ja Temppelivuoren alueilla kuten myös muualla Juudeassa ja Samariassa, mutta uutta on se, että ne ovat levinneet myös ns. vihreän linjan länsipuolelle eli Israelin valtion kaupunkeihin ja kyliin erityisesti ns. triangelin ja Wadi Aran alueille.
Poliisi on lähettänyt kymmeniä ja satoja poliisiosastoja mellakoiden taltuttamiseksi ja ihmis-massojen hajottamiseksi joutuen käyttämään hankkimiaan erityisvälineitä kuten kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja. Poliisilla on tiettävästi myös äänitehosteita, joilla pystytään kehittämään ylikorkeita ääniä, jotka tuntuvat pistävänä kipuna, mutta voivat aiheuttaa kuulo-vammoja ja pahoinvointia. USA:ssa on kehitetty laseraseita, joilla ihminen pystytään lamauttamaan ajaksi, mutta niiden käyttöön turvaudutaan vain äärimmäisissä tilanteissa.
JERUSALEMIN itäosissa mielenosoitukset poliiseja vastaan jatkuivat lauantaina ja tehostuen uudelleen sunnuntaiaamuna. Pahimman mellakat koettiin Jerusalemin itäosan lähiöissä Kalandiyassa, Isawiyassa ja A-Turissa. Mellakointiin osallistuneet olivat enimmäkseen nuoria arabinuoria. Poliisi on pidättänyt muutamia heistä, mutta pahoja vammoja ei ole raportoitu. Raporttien mukaan mielenosoitukset ovat jatkuneet koko sunnuntain vastaisen yön aikana.
Ehkä palopommin aiheuttama tulipalo syttyi Hara Homan lähiön ja Mar Elias luostarin välisellä alueella. Palopommit oli poliisin arvion mukaan tarkoitettu ohi ajavia israelilaisautoilijoita vastaan. Paikalle kutsutut palokunnat saivat estettyä tulen leviämisen. Kaksi autoa, toinen niistä YK:n omistama, syttyi tuleen niitä vastaan heitetyistä palopommeista Nof Tzion lähiössä. Kukaan ei haavoittunut, mutta autot paloivat.
SHARAFATIN arabikylässä lähellä Jerusalemin Gilon lähiötä 200 sataa arabimielenosoittajaa nujakoi poliisin kanssa. Samantapainen yhteenotto poliisin ja arabien välillä kehittyi Jerusalemin vanhan kaupungin Antonio korttelissa. Vanhassa kaupungissa vanha juutalainen nainen joutui arabimiesten pahoinpitelyn kohteeksi, mutta arabit pakenivat hänen miehensä tullessa paikalle ja ammuttua pistoolillaan ilmaan. Poliisi etsii hyökkääjiä. Gilon lähiössä palopommi heitettiin läpikulkutielle, mutta se ei aiheuttanut vahinkoja. Jerusalemin ja Betlehemin välisellä tiellä arabit heittivät kaksi kranaattia poliisia kohti lähellä Raakelin hauta-kammiota, mutta kukaan ei haavoittunut. Naamioituneet arabit hyökkäsivät israelilaista autoilijaa vastaan Maale HaZeitim lähiössä Oliivivuorella vanhan kaupungin itäpuolella.
HAREDI NEWS Behadrey Haredim raportoi, että viitisentoista arabinuorta tunkeutui lauantaina heidän Hatfutsoth yeshivaansa Siionin vuorella heitellen kiviä heidän ruoka-saliinsa. Opiskelijat vastasivat siihen heittelemällä hyökkääjiä tuoleilla, ruualla ja kiehuvalla vedellä. Arabinuoret pakenivat paikalta, jotkut palovammoja saaneina. Rabbi Abraham Golstein sanoi, että tämä oli ensimmäinen hyökkäys Siionin vuoren seminaaria vastaan. Hän totesi, että heillä on hyvät välit arabinaapuriensa kanssa toivoen, että poliisi löytää hyökkääjät tuoden heidät oikeuteen vastaamaan rikoksestaan.
KAHTA israelilaisbussia vastaan tehtiin hyökkäyksiä, yksi Scopus-vuorella Jerusalemin itäosissa, toinen Jerikon pohjoispuolella A´uan arabikylässä. Edellisessä tapauksessa bussin kuljettaja ja kaksi matkustajaa haavoittuivat, ja heidät vietiin Hadassan sairaalaan Scopus-vuorella. Jälkimmäisessä tapauksessa A´uan lähellä kuljettaja haavoittui lievästi, mutta bussi ja lähellä ajanut auto vaurioituivat pahoin. Palestiinalaislähteen mukaan kymmeniä juutalais-nuoria tunkeutui lauantai-iltana Tzafafan arabilähiöön kivittäen taloja ja autoja. Poliisi hajotti juutalaisnuorten joukon käyttäen mellakantorjunta välineistöään. Pääministeri puuttui asiaan kehottaen viranomaisia taltuttamaan lain rikkojat kovalla kädellä.
ISRAELIN valtion virallisella alueella raportoitiin useista Israelin arabien mellakoista viikonvaihteen aikana. Nasaretissa tuhat arabia valui kaupungin kaduille lauantai-iltana ottaen ajoittain yhteen poliisin kanssa kivittäen heitä ja polttaen roskankuljetus-astioita. Tel Avivin ja Haifan välisellä valtateillä no 2 arabit kivittivät ohi ajavia autoilijoita. Kukaan ei haavoittunut.
POLIISI meni avaamaan Tayben arabikylän läpi kulkevaa tietä no 444, jonka mielenosoittajat olivat tukkineet autonrenkailla, joita he sytyttivät tuleen kivittäen paikalle tulleita poliiseja. Arabit olivat tukkineet myös valtatielle avautuvia sivukatuja. Eräs kaupungin asukas valisti, että pieni kourallinen arabeja osallistuu laittomuuksiin, valtaosa vain käyskentelee kaduilla, istuu kahviloissa tai viettää iltaa kotonaan. Paljon pahemmat mielenosoitukset tapahtuivat triangelin ja Wadi Aran alueilla, joissa arabit kivittivät poliiseja, jotka vastasivat niihin mellakanhallinta-välineillään.
KALANSWA oli yksi pahimmista pesäkkeistä, jossa arabit ovat käyttäneet natsien menettelyä kysyen autoilijoilta arabiaksi, oletko juutalainen. Jos siihen vastaa hepreaksi, autoilija vedetään ulos autosta, häntä pahoinpidellään ja hänen autonsa poltetaan. Tämän koki yksi poliisiautolla univormussa ajava poliisi, joka pakeni jaloin jättäen autonsa arabien rusikoitavaksi. Poliisi kutsuttiin apuun Mei Amin juutalaiskylään Wadi Arassa, jossa arabit olivat heittäneet useita palopommeja juutalaisautoilijoita ja taloja vastaan lauantaina.
POLIISI ennakoi mielenosoitusten kasvavan tulevien päivien aikana yhä useimpien liittyessä mellakoiviin massoihin arabien todettua Israelin helläkätisen vastauksen niihin. Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch uhkaa, että niitä, jotka ottavat lain omiin käsiinsä, kohdellaan tarvittavalla kovuudella, mutta kehottaa poliisia maltillisuuteen pyrkien välttämään tilanteen kiihottamista. Tilanne on jo ennestään jännittynyt kolmen juutalaisnuoren järjettömän murhan vuoksi sekä arabinuoren poltetun ruumiin löytyessä Jerusalem metsästä. Ruumiin-avaustutkimuksessa on palestiinalaislähteen mukaan selvinnyt, että hänet poltettiin elävänä. Virallista raporttia ei ole vielä julkistettu. Pojan nimeksi on vakiintunut Muhammed Abu Khdeir. Hänen amerikkalainen serkkunsa joutui poliin pahoinpitelemäksi osallistuessaan mielenosoitukseen. USA:n hallitus kutsuu asiaa hyvin huolestuttavaksi.
Shin Betin entinen johtaja Yuval Diskin antoi täyslaidallisen Netanyahun johtaman hallituksen politiikasta, jonka hän katsoo aiheuttaneen nykyisen neuvottelujen pattitilanteen ja arabien pettymyksen, sekä turhaantumisen seurauksena lisääntyneen väkivallan taloudellisen tilanteen heikentyessä kaiken aikaa. Hän kutsuu hallituksen politiikkaa kuvitteelliseksi harha-kuvaksi, eikä perustuvan raakaan todellisuuteen arabikansan mielialoista. Poliisi sanoo pidättäneensä 31 arabia perjantain ja lauantain välisenä aikana, eikä tilanne osoita parantumista. http://www.timesofisrael.com/clashes-in-jerusalem-galilee-as-protests-spread/,http://www.jpost.com/National-News/Palestinians-attempt-to-vandalize-Jerusalem-light-rail-during-fresh-riots-361560, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182547#.U7j6skNsO-o
3. GAZAN terroristit ovat ampuneet ainakin 30 rakettia Israelin puolelle viikonvaihteen aikana. Hallitus syyttää niistä Hamasia, mutta sillä ei ehkä ole valtaa lopettaa niiden ampumista. Toiseksi valtaa Länsirannan arabialueilla ja Gazassa pitää Fatahin ja Hamasin yhteishallitus, jonka tulisi vastata järjestyksestä myös Gazassa. Abbas vakuutti yhteishallitusta perustaessaan, että se toimii hänen johdollaan ja vastuullaan, joten vastuu on viime kädessä Abbasin, jossa nähdään selviä pelokkuuden merkkejä. Häntä uhataan sekä hänen oman puolueensa Fatajin ja PLO:n jäsenet että Hamasin ja Islamic Jihadin pyssymiehet. Lisäksi Gazassa ja Hebronissa toimiva, Al-Qaidasta eronnut, ISIS-järjestö toimii Irakista uuden Islamin valtion kaliifi Ibrahimin käskyjen mukaan. Ibrahin kehotti kaikkia muslimeja liittymään hänen joukkoihinsa julistaen samalla hänen valvomillaan alueilla olevat valtiot, instituutit, puolueet ja järjestöt lopetetuiksi.
IAF teki viikonvaihteen aikana 10 pommituslentoa Gazan kaistalle pyrkien varomaan ohjusten osumista alueille, joissa voi liikkua siviilejä. Israelin hallituksen politiikka on täysin sidoksissa länsimaiden reaktioihin, jotka tulevat vihaisina Israelia syyttävinä lausuntoina ja julkilausumina välittömästi IAF:n iskujen tai IDF:n sotilaitten operaation jälkeen. Arabien aiheuttamia rikoksia ja terroria tuomitsevia lausuntoja saa odottaa päiviä ja viikkoja. Tämäkö lienee sitä kristittyjen länsimaiden kristillistä tasapuolisuutta? http://www.timesofisrael.com/iaf-strikes-10-targets-in-gaza-overnight/
IDF:n kotirintaman komentoporras kehotti kaikkia Gazan rajan tuntumassa olevia kaupunkeja ja kyliä sekä neuvostoja jatkamaan elämäänsä välittämättä alueelle satavista raketeista ja kranaateista. Täten kaikki lasten kesäleirit ja –tapahtumat voivat toteutua suunnitellulla tavalla, sanotaan kotirintaman ohjeissa. Tämä on herättänyt asukkaitten kiivaat vastaväitteet, koska kuka vastaa, jos Grad-raketti räjähtää leirin keskellä? Monilla instituuteilla ei ole omia pommisuojia, ja etenkin haredi-laitokset ovat suojattomia raketteja vastaan. http://www.timesofisrael.com/southern-towns-plan-closure-of-schools-camps/
Vihaiset Likudin keskuskomitean jäsenet ovat päättäneet perustaa oman sotatoimistonsa koordinoimaan tilannetta ja suunnittelemaan toimintaa Gazan rajan tuntumassa sijaitsevissa yhteisöissä. Tämä on kapinailmoitus Likudin johtamalle hallitukselle. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Angry-Likudniks-in-south-forming-war-party-to-deal-with-Hamas-361619
Gush Etzionin alueneuvosto päätti perjantaina kolmen uuden juutalaisyhteisön perustamisesta valtion omistamalle maalle vastauksena arabien murhaamalle kolmelle juutalaisnuorelle. Neuvosto päätti asentaa perustettuihin yhteisöihin kevytrakenteisia rakennuksia välittömästi toivoen niiden kasvavan itsenäisiksi kaupungeiksi. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israeli-settlers-councils-build-three-outposts-in-West-Bank-361618
IDF pidätti arabin nimeltä Husam Dofsh, joka PA:n ilmoituksen mukaan katosi kotoaan samana päivänä 12.heinäkuuta, kuin kaksi muuta epäiltyä. Hänen uskotaan avustaneen kahta muuta epäiltyä, joiden olinpaikasta ei ole saatu mitään tietoa. Nyt pidätetty mies kieltää, että hänellä olisi ollut mitään tekemistä sieppauksen ja murhan kanssa. Sotilaat olivat käyneet hänen kodissaan useita kertoja jättäen viestin, että häntä kaivattiin kuulusteluun, mutta hän ei ollut kotona eikä ottanut yhteyttä. Hänet pidätettiin kahvilasta Hebronissa. http://www.timesofisrael.com/suspected-accomplice-in-3-teens-killings-arrested/







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019