Friday, July 11, 2014

PERJANTAI 11.07.14


PERJANTAI 11.07.14
1. RAKETTITULI Gazasta jatkuu edelleen. Torstaipäivän aikana ammuttiin 150, toisten tietojen mukaan, 170 rakettia, niiden joukossa syvälle Israelin maan sydämeen ulottuvia Grad, M-75, M-302 ja uusin tulokas Dajil-55 raketteja.
Kastellissa hälytyssireeni alkoi soida torstaina iltapäivällä vähän ennen yhdeksää, ja muutaman minuutin jälkeen epämääräinen savuviina eteni taivaalla lounaasta kohti Jerusalemia. Savuviivan eteneminen päättyi äkisti Iron Dome torjuntaohjuksen osumiseen rakettiin kovan pamauksen seuraamana. Raketin korkeusasemasta ja lentosuunnasta voi päätellä, että se olisi pudonnut ja räjähtänyt pääkaupungin länsiosassa. Iron Dome järjestelmä laskee lähestyvän raketin tai ohjuksen lentoradan ja oletetun putoamispaikan iskien vain, jos tutkajärjestelmä toteaa raketin putoavan suojeltavaan kohteeseen. Tämän kaiken automaattisesti toimiva järjestelmä suorittaa sekunnin osien kuluessa. Täytyy vain ihmetellä järjestelmän suunnittelijoiden ja rakentajien luovuutta ja uskoa tehtävänsä onnistumiseen epäuskoisten lamautusyrityksistä huolimatta. Taivaan Isälle olkoon syvä ja harras kiitos heistä.
OPERAATIO Protective Edge aloitti neljännen toimintapäivänsä tulituksen jatkuessa edelleen aamuyön tunteina eri puolille maan itäosaa ja rannikkoalueita. Torstain puoliyöhön mennessä Gazasta oli ammuttu Israeliin 350 rakettia, joista Iron Dome järjestelmä eliminoi ilmassa 90. Israelin ilmavoimat IAF oli puolestaan tehnyt siihen mennessä lähes 900 ilmaiskua Gazan kaistalle. Iskuissa surmansa saaneiden Gazan arabien lukumääräksi todetaan 90.
AAMUYÖN tapahtumista muutamia poimintoja (Times of Israel):
Puolustusministeriö ilmoitti kahden maissa, että se puoltaa maahyökkäystä Gazaan, mutta että se rajoitetaan lähellä rajaa olevalle alueelle, jonka asukkaita kehotettiin siirtymään kauemmas rajasta. Joukkojen tarkoituksena on etsiä ja tuhota Gazasta Israelin puolelle kaivetut tunnelit, joita ei pysty havaitsemaan ja tuhoamaan ilmasta.
       Kolmen jälkeen sireenit soivat useissa rajakaupungeissa. Iron Dome tuhosi Ashkeloniin ammutun raketin.
       AP:n 03.13 raportin mukaan USA tarjoutuu välittämään Israelin ja Hamasin kiistassa, mutta koska USA pitää Hamasia terrorijärjestönä, neuvottelut Hamasin kanssa käydään Egyptin ja Qatarin välityksellä.
       03.15 maissa Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor puhui turvallisuusneuvoston kokouksessa New Yorkissa todeten, että Hamas tarkoituksellisesti ja järjestelmällisesti uhkaa 3.5 miljoonan israelilaisen turvallisuutta, mitä mikään maa, kansa tai hallitus maailmassa ei sietäisi. Saadakseen sanomansa havainnollisemmaksi hän soitti 15 sekuntia kestävän hälytyssireenin valittavan äänen turvallisuus-neuvoston yllättyneille jäsenille. Jordanian laatimassa ja YK:n jäsenille jakamassa ei sitovassa esityksessä osapuolia kehotetaan hyväksymään v. 2012 aseleposopimus, lopettamaan vihollisuudet mukaan lukien raketti-iskut ja aloittamaan rauhanneuvottelut Israelin ja PA/PLO:n välillä kattavan rauhansopimuksen laatimiseksi kahden valtion periaatteella, sekä suojelemaan erityisesti siviiliasukkaita.
       03.18 maissa Hamasin korkea virkailija Mahmoud Zahar ilmoitti, että Hamas valmistautuu pitkään ja kiihtyvään sotaan. Hän sanoi Hamasin suostuvan aselepoon vain jos Israel suostuu sen ehtoihin: Poistaa Gazan saarron, ja vapauttaa Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä vapautetut mutta kolmen israelilaisnuoren 18 vrk kestäneiden etsintöjen yhteydessä uudelleen pidätetyt 58 Hamasin jäsentä, mikä on heille kynnyskysymys. Hamasin johtajat ovat menneet maan alle IAF:n ilmaiskujen pelossa. Monet heistä hakivat turvaa sairaaloista aiempien yhteenottojen aikana.  
       Puoli kahden maissa sireenit soivat Haifassa ja Hof HaCarmel neuvoston alueilla. Iskukohteista ja vahingoista ei ole raportoitu. – Neljän maissa Iron Dome eliminoi raketin Haderan yllä Haifasta etelään. Sireeni soi Zichron Yaakovissa ja Atlitissa räjähdysäänien seuraamana ilmoittaen rakettien tuhoamisesta. Sireeni soi Haifassa ensimmäistä kertaa v.2006 Libanonin kakkossodan jälkeen, jolloin se oli lähes päivittäinen ilmiö. Hamas ilmoitti ampuneensa R-160 raketin Haifaan.
       70-vuoden ikäinen nainen kuoli Haifassa matkalla pommisuojaan hälytyssireenin alkaessa soida viiden maissa aamulla.
       Kaksi ihmistä kuoli, toinen heistä 10-vuotias lapsi, IAF:n ilmaiskussa Rafahin alueella puoli kuuden maissa, nostaen surmansa saneiden Gazan arabien luvun 92:en.
       Puoli 7 maissa sireenit soivat Sderotin ja Shaar HaNegevin alueilla. Tuhoista tai uhreista ei ole tietoa. Samoihin aikoihin Libanonista ammuttiin kaksi Katjusha-rakettia Metullan alueille, niiden aiheuttamista tuhoista ei ole raportoitu.
       Vähän ennen seitsemää IAF:n ilmaisku taloon Gazan eteläosassa surmasi 5 ja haavoitti 15 muuta Gazan arabia. Vähän myöhemmin Iron Dome eliminoi 2 rakettia Netivotin yllä.
Vähän ennen kahdeksaa sireenit ovat soineet useissa Gazan rajan pinnassa olevissa kaupungeissa: Ashkelon, Ashdod, Gan Yavne, Nes Ziona, Netivot, Kiryat Malachi, Shaar HaNegev ja Hof Ashkelon. Ashkelonissa raketti osui bensiinin jakeluasemaan sytyttäen sen tuleen. Ainakin yksi ihminen haavoittui vakavasti. Hamas sanoo ampuneensa 9 rakettia Ashkeloniin. IDF julkisti listan viimeisistä iskuistaan Gazan kaistalle sekä tietoja eliminoimistaan Hamasin sotilasjohtajista. Times of Israel raportti, kuten JP:n vastaava, on kaiken aikaa uusiutuva rekisteröiden tapahtumat reaaliajassa. http://www.timesofisrael.com/operation-protective-edge-israel-hamas-day-4/, http://www.jpost.com/Defense/LIVE-BLOG-Israels-Operation-Protective-Edge-in-Gaza-361892
2. VASTAUKSEKSI kysymykseen, miksi Irakissa ja Syyriassa voimallisesti toimiva Islamin Valtio, IS, ei ole ottanut aktiivista kantaa Hamasin taisteluihin Israelin armeijaa vastaan, IS:n tiedottaja Nidal Nusein selittää, että kalifi Ibrahim noudattaa laatimaansa asteittaista suunnitelmaa, eikä IS voi hajottaa voimavarojaan ja huomiotaan sen ulkopuolelle. Nusein sanoo, että suunnitelma on kuusiosainen, joista jokaisella on oma paikkansa ja aikansa. Mutta Israelin käsittely tulee listan viimeisenä, vaikka ”pyhä sota” Israelin tuhoamiseksi ja Jerusalemin vapauttamiseksi ovatkin tärkeimmät kysymykset.
Ensimmäiseksi IS haluaa vakiinnuttaa valtansa ja hallintokoneistonsa miehittämillään Irakin alueilla, josta muodostetaan ponnahduslauta ja tukikohta Syyrian ja Libanonin liittämiseksi kalifaattiin. Monien muiden hoidettavien kysymysten joukossa on Israelin tärkeimmän liittolaisen USA:n heikentäminen sekä poliittisesti, taloudellisesti että sotilaallisesti ja sen vaikutuksen ja intressien poistaminen muslimimaissa. Lisäksi Islamin Valtion laajentaa aluettaan Suur-Syyriaan, Libanonin ja Jordanian alueille sekä mahdollisesti Gazan kaistalle.  Vasta näiden tavoitteitten toteuduttua Islamin Valtio on valmis keskittämään huomionsa juutalaista valtiota kohtaan, Nusein selittää.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182751#.U7-KdENsO-o
3. HAMASIN aloittama ja kiihdyttämä rakettituli Israelin siviilikohteita vastaan, joka on kehittymässä avoimeksi pienoissodaksi IDF:n ja Hamasin kesken, on pahoin hajottanut USA:n kongressin aluksi jopa innostuneen myönteistä kantaa Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen muodostamiseksi. Kongressi keskusteli aiemmin PA:n maksettavan tuen vähentämiseksi 15 %, jolla poistettaisiin se määrä, jonka PA maksaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille tai surmansa saaneiden terroristien omaisille. Presidentti Obaman kanta poikkeaa kongressin kannasta, hän haluaa tuen jatkuvan.
ISRAELIN USA:n lähettiläs Ron Dermer ja sotilasattashea kenraalimajuri Yaacov Ayish informoivat torstaina USA:n senaatin ulko- ja puolustusvaliokunnan Lähi-Idän asioitten, asepalvelujen ja tiedustelun alakomitean jäseniä IDF:n aloittamasta operaatiosta Protective Edge. Tilaisuuden isännöi senaatin Lähi-Idän, Keski- ja Etelä-Aasian asioitten alakomitean puheenjohtaja senaattori Tim Kaine, jota pidetään edistyksellisenä demokraattina, jonka karriääri osoittaa noususuuntaa.  
Kaine kertoi infotilaisuuden jälkeen, että Gazan tilanne antaa aiheen syvään huoleen. ”Kannatan Israelin oikeutta puolustaa itseään Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen provosoimattomia raketti-iskuja vastaan. Suren israelilaisten ja Gazan kansalaisten – erityisesti nuorten – kohtaloa, jotka joutuvat asumaan jatkuvan turvallisuusuhan alaisina”.
Kaine kuuluu niihin kongressin jäseniin, jotka suhtautuvat yhä kriittisemmin Fatahin ja Hamasin väliseen yhteishallitukseen, jota Mahmoud Abbas erityisesti halusi, jonka Kaine sanoi ennakoineensa saavuttavan tämän vaiheen. Hän lisäsi, että niille, jotka odottivat kahden valtion toteutumista ja Israelin voivan asua turvallisena naapuriensa rinnalla, viimeiset Hamasin suorittamat toimet viittaavat siihen, ettei Hamas ole luopunut perinteisestä kielteisestä kannastaan Israelin olemassaolo oikeuteen. ”Mitään rauhaa ei voi rakentaa sellaisen kumppanin kanssa”, hän toteaa. USA:n kongressi näyttää antavan täyden tukensa Israelin oikeudelle puolustautua parhaaksi katsomallaan tavalla. http://www.timesofisrael.com/remaining-senate-support-for-pa-unity-erodes-in-face-of-rockets/
4. YK:n pääsihteeri Bank i-Moon sanoi turvallisuusneuvoston kokouksessa, että IDF:n maajoukkojen hyökkäyksen ja tilanteen eskaloitumisen voi estää vain se, että Hamas lopettaa raketti-iskunsa. Hän vetosi Israeliin ja palestiinalaisten edustajiin aselevon saamiseksi sekä kehotti maailman valtioita tekemään kaikkensa väkivallan kasvamisen estämiseksi Gazassa. YK:n pääsihteeri luetteli puheessaan myös tilastotietoja operaatio Protective Edge aikana, joskin pahasti jälkeen jääneitä, koska tilanne etenee omalla sotilaallisella painollaan, kunnes poliittinen ratkaisu lopettaa sen. Moon viittasi myös kansainvälisen lain asettamiin vaatimuksiin ja rajoituksiin, joita kummankin osapuolen on noudatettava etenkin siviilien suojelemiseksi taistelujen aikana.
ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor piti dramaattisen ja turvallisuusneuvoston jäseniä hätkähdyttävin havaintoesimerkein puheen, jossa hän pyrki soittamaan, miten kohtuuton on vaatia Israelia yksipuolisesti pidättyvyyttä vastapuolen räikeitä inhimillisyyden ja kansainvälisen lain rikkomisen keskellä. Hän painotti, että Israel on joutunut provosoimattoman ja julkean hyökkäyksen kohteeksi aikana, jolloin osapuolten edustajat etsivät epätoivoisesti neuvotteluratkaisua konfliktiin. http://www.timesofisrael.com/in-emergency-meeting-un-chief-appeals-for-gaza-ceasefire/
5. ISRAELIN hallitus on vaikean ratkaisun edessä. Se on jo periaatteessa päättänyt aloittaa maahyökkäyksen Gazaan, mutta hallitus epäröi sen jälkiseurauksista. Toisaalta Israel haluaa lopettaa raketti-iskut Gazasta lopullisesti, mutta toisaalta sen lopettaminen vaatii maahyökkäystä voidakseen kitkeä Gazasta kaikki juuretkin ase- ja rakettiteollisuuden uudelleen aloittamiseksi, mikä antaisi Hamasille ja muille ryhmille mahdollisuuden uuteen yritykseen entistä tehokkaimmin asein.
IDF:n pelotusvoima on sekin pahoin rapistunut päättäjien epäröinnin ja odottelun vuoksi. Suurinta vahinkoa ovat tehneet pääministerien uhkaukset voimallisista iskuista ja vastatoimista, joita ei koskaan toteutettu eikä lopulta haluttukaan. Tämän epävarmuus asiansa oikeutuksesta ja päättäväisyydestä sen toteuttamiseksi ovat antaneet vastapuolelle kuvan heikkoudesta, ja vahvistanut ulkomaiden omaksumaa kantaa miehittäjämaasta, joka sortaa palestiinalaista kansaa. Mitä pitemmälle lopullisen päätöksen tekeminen siirtyy, sitä vaikeammaksi sen toteuttaminen tulee ulkomaitten ja kaiken karvaisten NGO-järjestöjen nousevan painostuksen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israel-doesnt-want-a-ceasefire-aims-to-deal-hamas-long-term-blow/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 28 -42; Eilat 28 -42 +C-astetta. Sää on helteisen lämmin ja taivas pilvetön ennusteajan, eikä suurempia muutoksia ole näköpiirissä.  
Post a Comment