PERJANTAI 04.07.14



PERJANTAI 04.07.14
1. AAMULLA oli sumua alavilla mailla ja ilma tuntui jopa viileältä, vaikka lämpömittari osoitti 20 astetta nousten iltapäivään mennessä 30 asteen tuntumaan taivaan pysytellessä pilvettömänä. Tänä vuodenpäivänä v. 1776 julistettiin Amerikan Yhdysvallat perustetuksi, jolle onnentoivotukset. Ennusteiden mukaan säätila pysyttelee tasaisesti tämän päivän lukemissa eikä suurempia heittoja ole ennustajien näköpiirissä. Säätilat tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias25 -38; Suolameri 29 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Eilatin lämpötila pysytellee yli 40 asteen tienoilla koko ennusteajan, muilla paikka-kunnilla tapahtunee pientä heittoa puoleen tai toiseen, mutta taivas on pilvetön.
2. ISRAELISSA juutalaisen halakhan mukainen suruaika kestää vielä sunnuntai-iltaan saakka. Perinteen mukaan menetyksen kokenut perhe istuu shiva-aikana kotonaan jättäen normaalien kotiaskareitten tekemisen minimiin, tai jos mahdollista odottaen ystävien ja lähisukulaisten hoitavan ne. Tämän tarkoituksen on antaa surulle oma parantava aikansa, kuten Suomessa aikoinaan käytettiin ns. itkijä-naisia samaan tarkoitukseen, jotka surivat yhdessä surijoitten kanssa.
Juutalaisten tämän ajan tuntemuksia luodatessani mielessäni ovat liikkuneet Jeremian luvun 31.15 -16 sanat, joissa Herra puhuu kansalleen: ”Näin sanoo herra: Kuule, Raamasta kuuluu valitus, katkera itku: Raakel (Rachelle) itkee lapsiansa, eikä lohdutuksesta huoli surussaan lastensa tähden, sillä niitä ei enää ole. Näin sanoo Herra: Pidätä äänesi itkusta, silmäsi kyynelistä, sillä sinun työstäsi on oleva palkka, sanoo Herra, sillä he palaavat vihollisen maasta”. Jeremian välittämässä ilmoituksessa luvataan lisäksi näin: ”Sinulla on tulevaisuuden toivo, sanoo Herra. Sinun lapsesi palaavat omalle maalleen”.  (Jer.31:17) Luvun otsikkona on Israelin uudistus, Uusi Liitto.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu antoi torstaina kuin suruajan päätteeksi Hamasin johdolle 48 tuntia aikaa osoittaa, haluaako se toimia tulitaukosopimuksen mukaisesti ja estää rakettien ampumisen Israelin siviilikohteisiin. Hän antoi ymmärtää, että ellei näin tapahdu, Israel tulee tekemään sen. Koska hän on vihjaillut, että maajoukkojen hyökkäys Gazan kaistalle on suljettu pois, se tultaisiin tekemään tykistön ja ilmaiskujen muodossa. Tämä tarkoittaisi todellista kärsimystä Gazan kaistan asukkaille, mutta kuten Sderotin kaupungissa tilannetta tarkkailleet ovat todenneet, mikään selväjärkinen maa ei siedä nykyisen tilanteen jatkumista.
Gazasta on ammuttu Israelin puolelle 45 rakettia ja kranaattia 24 tunnin aikana kahden viimeisen päivän aikana. Tämä tarkoittaa lähes 2 rakettia tunnissa. Osalla raketeista on ohjausjärjestelmä, mikä näkyy niiden osumistarkkuuden selvänä kohentumisena. Useat asuntorakennukset ovat vaurioituneet, ja ainakin yksi teollisuusrakennus paloi perustuksiaan myöten raketin täysosumasta.
Vaikeroiva sireenin ääni kuultiin tänä aamuna Sderotin kaupungissa, Eshkolin alueella, Sdot Negevissä ja Shaar Hanegevin alueneuvoston alueilla. Torstaiaamun tuntien aikana Gazasta ammuttiin viisi rakettia Israeliin, yksi putosi omalle puolelle ja Iron Dome eliminoi yhden. Raporttien mukaan fyysisiä vammoja ei ole aiheutunut, mutta kuka pystyy arvioimaan henkisten vaurioiden määrän? Tiistai-iltana raportoitiin 15 raportin pudonneen Israelin puolelle turva-aitaa. Asukkaita on kehotettu pysyttelemään 15 sekunnin matkan päässä suojatiloista. Sadat tuhannet siviiliasukkaat pakotetaan rajoittamaan elämänsä minimiin epämääräiseksi ajaksi. Miten siinä ajassa ehtii käymään ostoksilla, normaaleista yhteisötoiminnoista ja vierailuista puhumattakaan? Edes sadan metrin huippujuoksijat eivät ehtisi siinä ajassa selviytymään viranomaisten esittämällä tavalla, kuten Jews News osoitti lyhyellä videollaan. (Kannattaa muuten käydä vilkaisemassa sen uutisraportointia)
JUUTALAISTEN kannattanee asettaa toivonsa uutiseen, jonka mukaan täysin virheetön punainen vasikka, Red Heifer, on löydetty USA:ssa, mikä mahdollistaa pappien puhdistautumisen ennen Temppelipalvelusta. Vasikka aiotaan kuljettaa Israeliin, sen tulee olla 3-vuotias ilman yhtään vakoista karvaa täyttääkseen halakhan vaatimukset. Jospa tämä tarkoittaisi myös Messiaan pikaista tulemista!
Hamasin tiedottajan mukaan se ei osoita mitään halua estää rakettitulta, päinvastoin tehostaa sitä
”Me lupaamme, että typerien johtajienne yksi ainoa väärä liike antaa meille tarvittavan perustan asettaa kaikki kaupunkinne, nekin, joita ette osanneet odottaa, hyökkäyskohteiksi ja palaviksi rauniokasoiksi”, uhosi Hamasin sotilassiiven izza ad-din al-Qassam prikaatin tiedottaja Abu Ubaida. ”Israel voi tehdä aloitteen, mutta se ei tiedä, miten se tulee jatkumaan ja miten se päättyy”. Hän vakuutti, etteivät uhkaukset vaikuta heihin, ne vain tuovat koston ja vaikean opin ymmärtämisen lähemmäksi. Hän katsoo, että 2011 vankien vaihdon yhteydessä vapautettujen pidättäminen uudelleen ylittää sietokynnyksen, mitä ei voida sivuuttaa noin vain.
IDF vei torstaina uusia joukkojaan Gazan rajan tuntumaan kaiken varalta, sillä jännitys on noussut sekä Gazan rintamalla että Jerusalemissa surmatun ja poltetun 16-vuotiaan arabi-pojan johdosta, vaikka surmaajista ei ole tietoa. Sekä Obama että EU tuomitsivat kuitenkin surman vihjaten, että Israel on syyllinen, vaikka poliisitutkimukset ovat vielä kesken. IDF:n taholta vakuutetaan, etteivät joukkojen vahvistukset tarkoita jännityksen nostamista, eikä IDF halua muuttaa tulitaukosopimuksen mukaista tasapainoa. IDF:n komentaja Benny Gantz kehottaa sotilaita välttämään kohteita, joissa yhteenottoja voi sattua. http://www.timesofisrael.com/sirens-sound-in-south-as-rockets-fired-from-gaza/
3. Tilanne Jerusalemin itäosissa on jännittynyt entisestään kolmen israelilaisnuoren ruumiiden löytämisen jälkeen sunnuntai-iltana, mitä lisäsi 16-vuotiaan arabipojan Mohammed Abu Khderin surmatun ja poltetun ruumiin löytyminen Jerusalemin metsikössä. Arabit syyttävät ilman todisteita, että israelilaiset kävivät hakemassa pojan Shuafatin lähiöstä mustalla autolla, johon hänet pakotettiin ja vietiin surmattavaksi metsään. Hänen ruumiinavauksessaan ei ilmeisesti löydetty mitään uutta, mutta poliisi jatkaa surman selvittämistä. Yksi mahdollisuus on, että poika surmattiin klaanien välisten erimielisyyksien vuoksi, mihin viittaa se, että pojan nuorempi veli yritettiin siepata vähän aiemmin. Abu Khderin vanhempien lausunnoissa on ristiriitaisuuksia. Pojan isä syyttää arabeja, äiti juutalaisia. Turvallisuuskameran ottamassa videossa joku nuori pakotettiin valkoiseen autoon, mutta hämärä kuva ei kerro enempää. 
POLIISI päätti rajoittaa Temppelivuorelle pääsevien määrää siten, että vain yli 50-vuotiaat miehet päästetään perjantain aamurukouksiin sekä kaikki naiset. Poliisi lähetti Jerusalemin itäosiin tuhansia poliiseja normaalivahvuuden lisäksi odottaessaan arabien mellakoita, jotka toistuvat säännöllisesti perjantaisin, mitä lisää Abu Khderin hautajaistilaisuus tänään. Arabit käyttävät entistä enemmän kivien ohella petrolipommeja ja putkipommeja mellakoidessaan poliiseja vastaan. Usein he hyökkäilevät juutalaisten ajamia autoja ja heidän kotejaan vastaan Jerusalemin itäosissa. Kahden päivän mellakoiden yhteydessä arabit polttivat kolme kevyen rautatien pysäkkiä keskeyttäen niiden liikenteen kokonaan. Korjaustyöt voivat kestää kuukausia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182504#.U7ZOg0NsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        Kaksi israelilaista autoilijaa olivat ottaneet väärän tien ja ajoivat vahingossa Baytilun arabikylään Binyaminin alueella Samariassa torstai-iltana. Paikalle kertyneet kylän arabit saartoivat molemmat autot alkaen runnoa niitä kivenlohkareilla. Sattumalta paikalle ajaneet IDF:n partioauto sekä useita turvallisuusmiehiä läheisistä juutalais-yhteisöistä Talmon, Neria, Nahliel ja Dolev saivat pelastettua heidät arabimassan raivolta, jolla ei näytä olevan rajoja. Yksi hyökkäyksen kohteeksi joutuneista juutalaisista vietiin sairaalaan, mutta tarina ei kerro, miten pahasti haavoittuneena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182502#.U7ZTZ0NsO-o
·        PA:n arabeja tukevat arabihakkerit pystyivät murtautumaan IDF:n tiedottajan twitter tiliin lähettäen sen jälkeen laatimansa väärennetyn viestin, jossa sanottiin Dimonan ydinreaktorin vaurioituneen kahden raketin osuttua laitokseen ja että radio-aktiivinen vuoto on mahdollinen. Viesti päättyi Palestiinan ylistämiseen. IDF lähetti pian sen jälkeen korjausviestin Twitter-tiliin valittaen hakkerien väärää tietoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182492#.U7ZWH0NsO-o
·        Obaman nimittämä USA:n tarkkailija Martin Indyck keskusteluissa Livnin ja Erekatin välillä sanoo, että rauhanprosessi on kuollut. Hän jätti eronpyyntönsä äskettäin, mitä edelsivät rajut hyökkäykset hänen PA:ta suosivan asenteensa vuoksi. Hänen yksityistilanteessa antamansa Israelia ja sen rauhanasennetta kritisoivat lausunnot olivat viimeinen pisara, minkä johdosta Netanyahu totesi, ettei hän koskaan toimi Indyckin kanssa. Vain Livni enää virittää toivoa neuvottelujen jatkosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182495#.U7ZYGUNsO-o
·        Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin online kampanjassa vaaditaan arabien nousevan ja vuodattavan juutalaisten verta kostaakseen 16-vuotiaan arabinuoren kuoleman toistaiseksi selvittämättömissä olosuhteissa. Internet kampanjassa vaaditaan väkivaltaista vallankumousta Israelia vastaan. Arabit ovat nostaneet esiin keskiajalla yleistyneen syytöksen, että juutalaiset leipovat pääsiäisleipänsä kristityn vereen, mitä kutsutaan nimellä blood libel. Tekstiviestissä lainataan Abbasin sanoja: ”Veri vaatii verta. Miljoonan marttyyrin voimalla marssimme Jerusalemiin”, mikä oli myös Jasser Arafatin mielilause. Toiseksi siinä vaaditaan, että Jerusalem nousee kapinaan. Taitaa tulla tungosta Jerusalemissa, jos Islamin Valtio (IS) myös haluaa sinne monien muiden ohella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182488#.U7ZZikNsO-o
·        Egyptin välityksellä Israel ja Hamas ovat päässeet uuteen sopimukseen välittömästä tulitauosta. Sopimustekstiä ei ole julkistettu, se lienee vielä hiottavana. Kumpikin puoli vakuuttaa haluttomuutensa tilanteen kärjistämisestä, mutta Hamas yrittää parantaa imagoaan esittämällä pelotonta ja uhkailevaa mieltä saadakseen tulitauon näyttämään siltä, että Israel rukoili sitä. http://www.timesofisrael.com/hamas-to-bbc-we-expect-cease-fire-with-israel-soon/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019