Monday, July 28, 2014

MAANANTAI 28.07.14


MAANANTAI 28.07.14
1. OPERAATIO Protective Edge 21.päivä alkoi hämyisenä taivaan ollessa ohuen pilvikerroksen peittämä, mutta lämpömittari osoitti reilut 21 astetta; ennusteen mukaan 19. Ilma tuntui viileältä auringon vasta heräillessä yöuniltaan. Sääennusteet lupaavat täksi päiväksi seuraavaa säätä: Jerusalem 19 -29; Tiberias 25 -37; Suolameri 31 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Taivas on ennusteiden mukaan pilvetön tänään ja seuraavat päivät.
2. TAPAHTUMNIEN seuraaminen Gazan rintamalla on sekoittavaa siksi, että sitä käydään monella tasolla, eikä raporttien perusteella aina pysty arvioimaan, mikä on totta ja mikä raportin laatijan oma näkemys tilanteesta ryyditettynä hänen omalla maailmankatsomuksellaan. Tämä koskee yhtä hyvin todellisia tilanteita taistelunäyttämöllä kuin uhrilukujen määriä puhumattakaan rinnan taistelujen kanssa käytävistä poliittisista neuvotteluista ja suunnitelmista taistelujen lopettamiseksi.
Gazan operaatiossa näyttää käyvän samoin kuin muutamissa edellisissäkin yhteenotoissa Israelia vastaan hyökänneitä vastaan, joissa hyvin alkanut operaatio pakotetaan ulkomaiden toimesta lopettamaan ennen kuin asetettu päämäärä on saavutettu. Tämä jättää tilanteen ratkaisemattomaksi ja avoimeksi hyökkääjän uudelleen ryhmittymiseksi uusin voimin ja asein. Näin kävi Libanonin kakkossodan aikana, ja näin kävi kahdessa edellisessä operaatiossa Gazan terroriryhmiä vastaan. Sama ilmiö näyttää nyt toistuvan Operaation Protective Edge suhteen.
EGYPTI laati oman tulitaukosuunnitelmansa, mutta pian sen jälkeen Qatarissa kokoontunut ryhmittymä esitti kilpailevan suunnitelmansa, joka suosi Hamasia, mutta jätti Israelin lähes sivustakatsojaksi. Jatkoneuvottelut siirtyivät takaisin Kairoon, jossa keskusteltiin molemmista suunnitelmaesityksistä. USA:n ulkoministeri John Kerry oli jätetty soittelemaan kakkossolistin osaa, mikä ei tyydyttänyt häntä, ja siksi hän rynnisti Kairoon antaen ymmärtää tukevansa Qatarissa laadittua Dohanin suunnitelmaa pitäen Kairon suunnitelmaa liian epämääräisenä.
JOHN KERRY päätti temmata aloitteen käsiinsä ”kaivamaansa tunnelia käyttäen”, kuten Israelin tarkkailijat pilkaten totesivat. Hän matkusti Kairosta Jerusalemiin esitellen laatimansa Kerryn suunnitelman, joka perustui lähes täysin Dohan suunnitelmaan. Siinä vaaditaan välitöntä tulitaukoa ja muita IDF:n toimia rajusti rajoittavia vaatimuksia. Israelin turvallisuuskabinetti hylkäsi suunnitelman ilman jatkokeskusteluja antaen ymmärtää, ettei sen laatijalla ole kuvaa todellisuudesta alueella.
Kerry matkusti takaisin Washingtoniin ilmeisesti esitellen suunnitelmansa Obamalle, joka kävi kärttyisän puhelinkeskustelun pääministeri Netanyahun kanssa vaatien ”ehdottomasti välitöntä tulitaukoa”. Obama vakuutti muiden ohella, että USA painottaa voimallista tuomiotaan Hamasin rakettitulelle sekä tunnelien kautta tehtäviä hyökkäyksiä Israeliin, mutta esitti syvän huolensa siviilien suurista uhriluvuista valittaen Israelin kuolonuhreista ja humanitäärisen tilanteen heikentymisestä. Hän painotti välittömän, ehdottoman humanitäärisen tulitauon tarvetta, joka lopettaa tulituksen ja johtaa vihollisuuksien lopettamiseen v. 2012 aseleposopimuksen pohjalla. Uutta hänen lausunnossaan on vaatimus aseriisunnasta: ”Viime kädessä minkä tahansa kestävän ratkaisun Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa tulee turvata terroriryhmien riisuminen aseista ja Gazan kaistan julistaminen aseettomaksi vyöhykkeeksi”. 
USA:n ulkoministeriö puolusti tiedotteessaan Kerryn suunnitelmaa todeten, että se perustuu Kairon suunnitelmaan sekä v. 2012 aseleposopimukseen. Uusi elementti suunnitelmassa oli Kerryn lupaus antaa Gazaan 47 miljoonaa USD humanitääriseksi avustukseksi, sekä EU:n ja muiden ulkomaiden vakuutus rauhan säilymiseksi ja suunnitelman toteutumiseksi. Kerryn suunnitelma nostaa Turkin ja Qatarin jatkoneuvottelujen osapuoliksi, molemmat vihamielisiä Israelille. USA:n ulkoministeriön edustaja sanoo, että Kerryn kestävä ja pitkäjänteinen suunnitelma avaa Gazan rajaesteet mutta antaa riittävät vakuudet Israelin turvallisuustarpeille, jota ei sisältynyt 2012 sopimukseen eikä Kairon heinäkuun 2014 tulitaukosuunnitelmaan. USA:n ulkoministeriö pitää kohtuuttomana, vääränä ja jopa loukkaavana ulkoministeri Kerryn saamaa kritiikkiä Israelissa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/In-phone-call-to-Netanyahu-Obama-stresses-need-for-immediate-Gaza-cease-fire-369113,
3. YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata tekivät sunnuntaina yksimielisen päätöksen tulen lopettamiseksi välittömästi ja ehdottomasti, sekä hyväksyivät aikataulun ja proseduurin julkilausuman toteuttamiseksi. Lausunto perustui Jordanian tekemään esitykseen, mutta sen taustalla voidaan erottaa Dohan ja Kerryn suunnitelmien vaatimukset.
YK:n turvallisuusneuvosto antoi toisen lausunnon maanantaina, jossa se vaatii Israelia ja Hamasia toteuttamaan ehdottoman tulitauon muslimien ramadan paaston loppumisen merkiksi pitämän kolme-päiväisten eid al-Fitr juhlallisuuksien ajaksi sunnuntaista alkaen ja sen jälkeen. Jordanian laatiman esityksen sanotaan perustuvan Egyptin alkuperäiseen tulitaukoesitykseen. Neuvosto antoi samalla tunnustusta sekä pääsihteeri Ban ki-Moonin että John Kerryn ponnisteluille taistelujen lopettamiseksi.
Palestiinalaisiin lähteisiin perustuen 1031 palestiinalaista, enemmistö heistä siviilejä, on saanut surmansa 20 päivää kestäneiden taistelujen aikana. IDF:n mukaan se on menettänyt 43 sotilasta ja sen lisäksi 3 siviiliä on kuollut Gazasta ammutuista kranaateista.
YK:n turvallisuusneuvosto esitti syvän huolensa turvallisuustilanteen heikkenemisen johdosta Gazassa ja siviilien hengen ja ”kaatuneitten” menetysten vuoksi sekä esittää tarvittavien toimien tekemistä siviilien turvallisuuden ja hyvinvoinnin hyväksi ja heidän suojelemisekseen. Lausunnossa painotetaan siviili- ja humanitääristen laitosten suojaamisen tärkeyttä, mukaan lukien YK:n omistamat. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/UN-Security-Council-calls-for-humanitarian-ceasefire-in-Gaza-369128
4. ISRAELIN sotilastiedustelun entinen johtaja Amos Yadlin sanoo, että IDF lisäsi alkuperäiseen tavoitteeseensa tunnelien tuhoamiseksi rauhantilan palauttamisen ja Hamasin aseistariisunnan. Yadlin sano, että Israelin tiedustelu oli kauan aikaa tietoinen tunnelien kaivamisesta, mutta ettei se ollut tietoinen joka hetki niiden lukumäärästä. Hän kyselee myös, mikä maailman reaktio olisi ollut, jos IDF olisi ennaltaehkäisevästi keskittynyt tunnelien tuhoamiseen. Hän ei kerro omaa reaktiotaan, mutta esittää allegorian: Jos Israel saa tietoonsa, että Hizbullah aikoo laukaista kemiallisin kärjin varustettuja ohjuksia Israeliin, iskeekö se ensin niiden tuhoamiseksi vai odottaako, kunnes ohjukset on laukaistu?
YADLIN arvioi, että Hamasin sotilaallinen asema on merkittävästi heikentynyt IDF:n iskujen vuoksi, mutta ei riittävästi. ”Israelin tulee käyttää paljon kovempia otteita Hamasin sotilassiiven heikentämiseksi, joka on saanut koivia iskuja, mutta ei tarpeeksi”, hän arvioi. ”Heidän teologiaansa, johon he uskovat, kuuluu aseellinen vastarinta (resistance). Eivät he riisu Gazaa aseista vapaaehtoisesti, ja ainoa, joka sen pystyy suorittamaan, on IDF”. Yadlin, joka johtaa Kansallisen turvallisuuden keskusta Tel Avivissa, esitti ajatuksiaan Israel Projektin järjestämässä tilaisuudessa.
Amos Yadlin katsoo, ettei Hamasin valta ole vielä murskattu, sen johtajat asuvat turvallisesti, kuten myös sen keskeiset terrorijohtajat. Ainoa keino kestävän tulitauon ja poliittisen ratkaisun saavuttamiseksi on joko Hamasin heikentäminen tai sen tuhoaminen. Hän katsoo, että kansan-omainen viisu ”parempi paholainen jonka tunnet kuin josta et tiedä mitään” oli ajankohtainen Hamasin tapauksessa kaksi kuukautta sitten, koska meillä oli ainakin osoite Hamasin hallitessa.
”Nyt kuitenkin Hamas on osoittanut, että se on enemmän kuin osoite; se on sotilaallinen uhka. En pysty näkemään, mikä vaihtoehto olisi pahempi kuin Hamas. Suosittelen Hamasin heikentämistä ja tuhoamista niin paljon kuin suinkin”. Yadlinn kieltää ehdottomasti syytökset, että tunnelien olemassa-olon havaitseminen olisi ollut tiedustelun mahtava virhe, sillä ei tiedustelu koskaan pysty kaikkea löytämään. Hän sanoo, että Hamasin tiedettiin kaivavan niitä, mutta ei niiden valtavaa lukumäärää. Kuitenkin niiden merkitystä pidetään tänään vaarallisempana kuin raketit. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Yadlin-Hamas-wont-voluntarily-demilitarize-IDF-must-do-it-for-them-369099
5.  UUTISOTSIKOITA
·        Israelin turvallisuuskabinetti kokoontui maanantaiaamuna käsittelemään tilannetta Gazan rintamalla. Koska tilanne maan eteläosassa on rauhoittunut ja vain yksi raketti ammuttiin tänään, IDF tulee rajoittamaan toimintansa tunnelien etsimisen ja tuhoamiseen. IDF tulee kuitenkin vastaamaan jokaiseen Gazasta ammuttuun rakettiin. IDF tiedottaa tuhonneensa yön aikana kaksi tunnelia, ja että tulitauko ilman määräaikaa kestää niin kauan kuin rauhantila jatkuu, kuten IDF:n tiedottaja Moti Almoz kertoi. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-limits-Gaza-operation-to-destroying-tunnels-responding-to-rocket-fire-369136
·        Abu Tor on juutalaisten, muslimien ja kristittyjen asuma lähiö Jerusalemin itäosassa. Heidän välinsä ovat olleet moitteettomat aivan viime päiviin saakka, mutta musliminuoren Abu Khdeirin murha ja polttaminen Jerusalemin puistossa on muuttanut tilanteen. Asukkaat kertovat, että arabit tulevat yöllä, ampuvat ilmaan, heittelevät kiviä ja palopommeja rikkoen talojen ikkunoita ja runnellen kadun varteen pysäköityjä autoja palopommeillaan. Poliisi käy tutkimassa vahinkoja ja kuulustelee ihmisiä, mutta ei voi tehdä mitään tilanteen muuttamiseksi. http://www.jpost.com/National-News/Jewish-Abu-Tor-residents-see-spike-in-Arab-violence-369121
·        Abu Marzouk Hamasista kertoo, että järjestö hylkäsi Egyptin esittämän tulitaukosuunnitelman, koska se olisi edellyttänyt Israelin tunnustamista, mitä se ei voi koskaan tehdä loukkaamatta peruskirjaansa. Egyptin 15.07. laatimassa tulitaukosuunnitelmassa Hamasia vaaditaan tunnustamaan 1967 Israelin rajat ja rauhanneuvottelujen alkamista. Suunnitelman arabiakielisessä versiossa ei kuitenkaan mainita rajoja eikä rauhanneuvotteluja. http://www.timesofisrael.com/hamas-official-claims-it-rejected-egyptian-deal-to-avoid-recognizing-israel/
·        IDF:n eliittijoukkojen Yahalom entinen komentaja eversti Atrai Shelah sanoo, ettei IDF löydä kaikkia tunneleita, ja toiseksi, iin pian kuin IDF lähtee Gazasta, Hamas aloittaa uusien tunnelien kaivamisen. IDF on löytänyt yli 30 tunnelia, joista jotkut ovat 20 metriä maanpinnan alapuolella, yli miehen korkuisia ja leveydeltään helppokulkuisia. Niiden rakentamiseen on käytetty satoja tonneja sementtiä, joka oli tarkoitettu rakennuksia varten. Joissakin oli varastoituna IDF:n täydellisiä sotilaspukuja, aseita, narkoottisia aineita ja käsirautoja. IDF:n upseerin mukaan tunnelien kautta oli tarkoitus suorittaa massahyökkäys Israelin alueelle juutalaisen uuden vuoden aikana, kuten Israelin uutistoimisto NRG raportoi syyskuussa. Suunnitelman mukaan 200 terroristin oli tarkoitus soluttautua tunnelien kautta Israeliin ja ottaa valvontaansa maan etelä-länsiosan kuusi juutalaisyhteisöä. Yksi tunneleista ulottui 600 metriä Israelin puolelle rajaa. Kuusi IDF:n sotilasta on saanut surmansa terroristien noustua yllättäen tunneleista avaten tulen. Shelah arvioi puhuessaan Israel Project konferenssissa, että tunnelit ovat osa arabikulttuuria Gazassa. Tunneleita on sadoista tuhansiin, Shelah arvioi. http://www.timesofisrael.com/hamas-will-restart-tunneling-as-soon-as-we-leave-idf-officer-says/
·        IHH suunnittelee ja valmistelee Mavi Marmara Flotilla II:n lähettämistä Gazan kaistalle väittäen aluksen kuljettavan avustustarvikkeita, joita edellisestä ei löydetty. Flotilla odottaa viranomaisten lupia matkalleen, sitä suojaavat Turkin sota-alukset. http://www.timesofisrael.com/mavi-marmara-group-plans-new-gaza-aid-convoy/
·        IDF:n kranaatti osui tyhjänä olevan koulun pihaan Gazassa, mutta tuhonnut rakennuksia. Tutkimus on osa Hamasin väitteitä, että IDF:n kranaatit surmaisivat 16 kuolulaista UNRWA:n koulussa Beit Hanoussa. IDF kieltää ehdottomasti Hamasin väitteet. Kouluun osui Hamasin oma harhautunut raketti. http://www.timesofisrael.com/idf-mortar-round-landed-in-empty-unrwa-yard-did-not-kill-gazans/

Post a Comment