KESKIVIIKKO 23.07.14


KESKIVIIKKO 23.07.14
1. TÄNÄÄN alkoi operaatio Protective Edge 16. päivä, edellisten päivien tapaan sumuisena aamuisin mutta kirkastuen päivän mittaan. Tulitaukoa ja rauhansopimuksen mahdollisuuksia jauhetaan Kairossa kansainvälisellä tasolla. Sekä YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon että USA:n ulkoministeri John Kerry monien paikallisten edustajien ohella ovat irrottautuneet muista kiireellisistä ja tärkeistä kysymyksistä voidakseen antaa oman panoksensa verenvuodatuksen lopettamiseksi Gazassa ja Israelissa. Terrorijärjestöksi luonnehdittu Hamas on hylännyt kolme tulitaukoehdotusta, jotka perustuvat Egyptin laatimaan alkuperäiseen luonnokseen.
KESKUSTELUJEN välinäytös esitettiin Dohassa, Qatarissa, jossa maan emiiri al-Thanin suojeluksessa pidetyssä konferenssissa keskusteltiin tulitauosta Gazaan YK:n pääsihteerin toimiessa todistajana. Siellä Hamas julkisti omat ehtonsa tulitauosta, jonka viimeistä versiota ei ole annettu julkisuuteen. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Hamasin ehdot ovat sisällöltään sellaisia, ettei Israel olisi voinut niitä ottaa edes keskustelujen pohjaksi. Qatariin paennut Hamasin korkein johto näyttää irtaantuneen todellisuudesta asuen ylellisissä huviloissa ja hotelleissa, mistä heitä syytetään. He luottavat kansainvälisen yhteisön tukeen ja sen mahdollisuuteen painostaa Israel taipumaan heidän asettamiinsa ehtoihin esiintyen kansana, jonka kimppuun mahtava Israelin armeija on hyökännyt huomioimatta ollenkaan niitä useita satoja raketteja, joita se aselevon aikana on ampunut Israelin kaupunkeihin ja kyliin. Ihmisten muisti on lyhyt, eikä enää kukaan muistuta niistä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon lensi Kairosta Israeliin esitelläkseen pääministeri Netanyahulle Kairon neuvottelujen tämän hetkisen tilanteen ja Jordanian levittämää aselepoluonnosta. Hamasin esittämiin ehtoihin sisältyy edelleen vaatimus terroristien vapauttamisesta, mikä jarruttaa keskustelujen etenemistä. PLO esitti oman kannatuksensa Hamasin vaatimuksille. Pääsihteeri matkusti myöhemmin Ramallahiin osoittaakseen YK:n tuen PA:n johdolle.
Pääsihteeri ki-Moon tapasi pääministeri Netanyahun IDF:n Kiryat toimitiloissa Tel Avivissa eilen 16.30 aikaan. Netanyahu selitti Israelin näkökannan tilanteesta viitaten satoihin raketteihin, joita Gazasta ammutaan Israelin siviilikohteisiin, ja tunneleihin, joiden kautta Hamas soluttaa terroriryhmiä Israelin alueelle ja yrityksiin hyökätä niistä kibbutseihin ja kyliin. Hän mainitsi, että Israel hyväksyi Egyptin tulitaukoesityksen, kuten myös YK:n esittämän humanitäärisen tulitauon, mutta jotka molemmat Hamas hylkäsi. Hän vaati, että kansainvälisen yhteisön tulee erottaa Hamasin iskut Israelin siviili-kohteisiin IDF:n tekemistä iskuista kohteisiin, joista heitä tulitetaan, myös kouluista ja moskeijoista, ja tuomitsevan Hamasin tavan varastoida niihin rakettejaan, kuten paljastuneessa kahden UNRWA:n koulun tapauksessa ilmeni. Pääministeri selitti IDF:n varoittavan Gazan kansaa ennen hyökkäystään kohteisiin vaarantaen täten omien sotilaittensa turvallisuuden. Hän mainitsi Israelin pystyttämän kenttäsairaalan Gazan rajan tuntumaan gazalaisten hoitamiseksi, mutta Hamas pyrkii estämään kansaansa käyttämästä sen palveluja. Netanyahu pyrki tekemään selväksi, ettei Israel sodi Gazan arabeja, vaan terrorijärjestöjä vastaan, jotka hallitsevat Gazan kaistaa.
YK:n pääsihteeri totesi vastineessaan omaavansa videoita ja muita todisteita, että Hamas ja Islamic Jihad ampuvat rakettejaan Israeliin hänen puheensa aikanakin. Hän sanoi tuomitsevansa raketti-iskut, kuten myös sairaaloiden, koulujen ja muiden julkisten laitosten käyttämisen (niiden ampumiseen ja varastoimiseen). Hän viittasi kolmen israelilaisnuoren kuten myös arabipojan murhaan todeten, että aivan liian moni arabi- ja juutalaisäiti suree hautaamiaan rakkaitaan. Hän sanoi, että kolmen päivän aikana hän on tavannut viranomaisia Qatarissa ja Egyptissä sekä PA:n puheenjohtajan ja ulkoministeri Kerryn, ilmeisesti painottaakseen Kairon neuvottelujen tärkeyttä. Hänen viestinsä oli: Lopettakaa taistelut ja aloittakaa keskustelut, ja puolessa vuodessa tilanne on muuttunut. Hän lupasi voimakkaan tukensa ja vakuutti tekevänsä kaikkensa rauhan palauttamiseksi.
PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuomitsi puheessaan Ramallahissa eilen Israelin toimet Gazassa todeten, että niiden päämääränä on tuhota palestiinalaisten tavoitteet ja estää sovintosopimuksen toteuttaminen Hamasin kanssa. Hän peruutti suunnitellun matkansa Saudi Arabiaan ja palasi Kairosta Ramallahiin, jossa hän pitää hätäkokouksen PA/PLO:n johdon kanssa.
2. USA:n ja Euroopan lentoyhtiöt peruuttivat lentonsa Israeliin 24 tunnin ajaksi sen jälkeen, kun Hamasin ampuma raketti osui omakotitaloon Yehudissa, joka sijaitsee lähellä Ben Gurionin lentokenttää. USA:n FAA, joka valvoo USA:n lentoliikennettä, sanoi lausunnossaan välittömästi antaneensa varoituksen tilanteesta lentoyhtiöille. Delta ja United Airlines peruuttivat lentonsa Israeliin ilman määräaikaa, US Airways vain yhden yön ajaksi.
USA:n lentoyhtiöitten julkistamien peruutusten jälkeen Lufthansa ilmoitti 36 tunnin peruutuksista, mitkä tulevat koskemaan sen kanssa sopimussuhteissa oleviin lentoyhtiöihin Germanwings, Austrian Airlines ja Swiss ja Air France lentoja ilman määräaikaa. Euroopan lentoliikenteen turvallisuusjärjestö esittänee oman voimakkaan varoituksensa välttää lentämistä Israeliin. Myös Kauko-Idän lentoyhtiöt seurannevat Amerikan esimerkkiä peruuttaa lennot Israeliin määräajaksi.
Israelin liikenneministeri Israel Katz kehottaa amerikkalaisia lentoyhtiöitä palaamaan normaaliin lento-rutiiniin vakuuttaen, ettei ole mitään turvallisuusriskiä jatkaa lentojaan Ben Gurionin lentokentälle. New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg näytti esimerkkiä lentämällä yksityiskoneellaan Israeliin. Tiistaina hän julkaisi lausunnon, jossa hän ilmoitti päätöksestään lentää tiistai-iltana Israeliin FAA:n kiellosta huolimatta. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/FAA-bans-flights-to-Israel-on-US-airlines-for-24-hours-368542
3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esittää viiden päivän tulitaukoa neuvottelujen jatkuessa Kairossa. Hän lupaa työstää sen aikana uudet sopimusehdot Hamasin kanssa. PA sanoo tukevansa Hamasin vaatimusta Shalit-sopimuksen yhteydessä v. 2011 vapautetun mutta Israelin uudelleen pidättämän 58 terroristin vapauttamiseksi. Heidät pidätettiin kesäkuun 12. päivänä Hamasin sieppaaman – ja kuten myöhemmin osoittautui – murhaaman kolmen juutalaisnuoren etsintöjen yhteydessä. PA myös tukee Hamasin vaatimusta Gazaan johtavien teiden avaamista liikenteelle. Lisäksi Hamas vaatii kansainvälistä konferenssia sodan Gazalle aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi. PA tukee Egyptin kantaa, että tulitauko tulee aloittaa ennen Hamasin esittämien vaatimusten käsittelyä. Egypti suhtautuu torjuvasti sen esittämän tulitaukosopimuksen muuttamiseen.
HAMAS suunnittelee ambulanssisaattueen lähettämistä Shajaiyan arabikylään haavoittuneiden viemiseksi sairaalahoitoon taistelujen ollessa käynnissä, raportoi Al-Jazeera. Khan Yunisissa IDF:n panssarin ammukset surmasivat viisi ihmistä, heidän joukossaan kaksi lasta, kuten hätäpalvelujen tiedottaja Asharf al-Qudra kertoo AFP:n raportin mukaan.
US Airways ilmoittaa aloittavansa lennot Philadelphiasta Tel Aviviin Israelissa torstaina julkistamansa tilapäisten peruutusten jälkeen. EL AL ja Arkia ovat vuorostaan lisänneet ylimääräisiä lentovuoroja täyttääkseen useiden lentoyhtiöitten peruutukset ja avaa uuden lentokentän. Turkkiin on jäänyt Israeliin matkaavia Turkish Airlines ja Pegasus lentoyhtiöitten peruuttaessa lennot Israeliin.
IDF:n antaman tiedotteen mukaan sen joukot etenevät varovaisesti mutta varmasti Gazan kaupungin esikaupungissa Shajaiyassa tuhoten löytämiään tunneleita ja etsien aseita. Hän vakuuttaa, että IDF valvoo nyt suurinta osaa lähiöstä ja tulee ottamaan sen valvontaansa kokonaan. Lähiö on ollut yksi Israeliin ammuttujen rakettien tärkeimmistä tukikohdista ja tunneliverkostosta. Eilen IDF menetti kaksi miestään kaatuneina nostaen kokonaismääräksi 29.
IDF:n upseerin julkistaman tiedotteen mukaan on tuhonnut alueella tähän mennessä 120 kohdetta maahyökkäyksen alkamisesta lähtien viime torstaina, surmannut 30 terroristia viimeisen 24 tunnin aikana ja kaikkiaan 210 maaoperaation alusta, vankeja otettiin 28. IDF löysi Gazan alueelta 28 tunnelia, tuhosi niistä kokonaan kuusi ja 57 tunnelin sisäänkäyntiä.
YK:n ihmisoikeusneuvosto UNHCR kokoontuu tänään erikoisistuntoon Geneveen käsittelemään operaatiota Protective Edge. Tarvittavat 16 jäsenmaata ja tarkkailijaa näyttää tukevan neuvoston kokouksen pitämiseksi.
Yli sata IDF:n sotilasta on joutunut sairaalahoitoon eri puolille maata operaation Protective Edge aikana saamiensa haavojen vuoksi operaation alkamisesta lähtien.
32-vuotias palestiinalainen mies sai surmansa mielenosoituksissa Beitar Illitissä Husan arabikylän lähellä. IDF:n tiedottajan mukaan n. 50 arabia kivittivät sotilaita kivillä ja palopommeilla. Sotilaat vastasivat siihen kumiluodeilla. Yksi arabeista ilmeisesti haavoittui pahoin ja myöhemmin menehtyi vammoihinsa. Jerusalemissa arabi kuorma-autonkuljettaja kolhaisi tahallaan moottoripyöräilijää pyrkien pakoon paikalle hälytettyä poliisia. Kaksi epäiltyä pidätettiin.  http://www.timesofisrael.com/day-16-of-hamas-israel-conflict-finds-ceasefire-bids-stalled-foreign-airlines-leaving-israel-and-death-toll-rising/
Rakettien ampuminen Gazasta Israeliin jatkuu tulitaukoneuvotteluista ja YK:n pääsihteerin vierailusta huolimatta. Voisi melkein sanoa, että Hamasilla ja Jihadilla sekä Al-Aksalla on kiire ampua niin monta rakettia kuin suinkin ennen kuin tulitauko astuu voimaan tai IDF tuhoaa ne. Iron Dome tuhoaa ilmassa ne raketit, jotka uhkaavat kaupunkeja ja kylien keskustoja ja antaa muiden pudota asustusten ulkopuolelle. Gazan arabit ovat alkaneet epäillä, että se on Israelin Jumala, joka kääntää heidän rakettiensa suunnan pois kohteistaan. http://www.timesofisrael.com/day-16-of-hamas-israel-conflict-finds-ceasefire-bids-stalled-foreign-airlines-leaving-israel-and-death-toll-rising/
USA:n ulkoministeri seurueineen joutui alistumaan turvatarkastukseen mennessään tapaaman Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisiä Kairossa. Tämä on varsin epätavallinen proseduuri USA:n korkeimman ulkopoliittisen virkailijan kohtelussa. Hänen avustajansa joutuivat myös kulkemaan metallinpaljastajan läpi ja heitä tutkittiin lisäksi käsikäyttöisellä välineellä, yksi heistä jopa joutui tyhjentämään taskunsa tarkastuksen aikana. Eipä ole Kerryllä luottoa Egyptissä. Hän on tänään Israelissa, mikäli pääsi jollain pelillä perille rakettisateessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183229#.U89y7UNsO-o
Pohjois-Irlannissa Belfastissa mielenosoittajat särkivät paikallisen synagogan ikkunoita perjantain ja lauantain välisenä yönä. Yksi särjetty lasiruutu särjettiin uudelleen vuorokauden kuluessa. Poliisi katsoo näiden edustavan uskonnollista vihakulttuuria eikä rasismia. Israelin vastaisia ja palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia on pidetty eri puolilla Eurooppaa. Useissa tapauksissa ne ovat kehittyneet mellakoiksi, joissa liikkeitä ja kauppakojuja tuhotaan ja ihmisiä vahingoitetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183198#.U891IUNsO-o
Muslimisaarnaaja Tareq al-Suwaidan Kuwaitissa sanoi, ettei mitään tulitaukoa, ennen kuin Israel kumartuu heidän edessään. Hän julkaisi mielipiteensä 14. heinäkuuta, MEMRI käänsi sen. Hän sanoi, että muslimit ovat nyt keskellä kysymystä Sionin kansan olemassaoloa. Hän suosittelee heidän tuhoamistaan täydellisesti. Hän hämmästelee, että joku vielä vaatii tulitaukoa, joka ei ole tarpeen. Hänen mielestään rakettitulta on jatkettava, että juutalaiset ovat jo peloissaan ja ryömivät piiloon koloihinsa. He kärsivät siinä missä muutkin, hän arvioi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183233#.U89250NsO-o
Säätilat tänään. Jerusalem 20 -29; Tiberias 27 -37; Suolameri 31 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Taivas on pilvetön koko ennusteajan, ja Kinneretin pinta laski 2 sm/vrk.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019