Wednesday, July 16, 2014

KESKIVIIKKO 16.07.14


KESKIVIIKKO 16.07.14
1. ILMA oli sumuinen ja kostea aamulla kuuden jälkeen lehteä hakiessani, mutta lämpöä oli mittarimme mukaan 21 astetta, joka noussee iltapäivällä hellelukemiin, 32 asteeseen. Ennusteen mukaan taivas kuitenkin selkenee ja sumu haihtuu auringon aloittaessa tositoimet karisteltuaan viimeiset unenrippeet silmistään. Säätilat tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 27 -38; Suolameri 32 -41; Eilat 30 -42 +C-astetta. ”Times on Israel” ennusteen mukaiset lämpötilat ovat kauttaaltaan 2 -3 astetta alemmat kuin JP:n ennustamat lämpötilat, jotka yllä esitin, mutta taivas on pilvetön ja symbolit lupaavat helteistä säätä ennusteajaksi molemmissakin sääkartoissa.
2. EGYPTIN välittämä ja Israelin hallituksen hyväksymä tulitauko Israelin ja Gazan terroriryhmien välillä, joka yksipuolisesti astui voimaan tiistaiaamuna klo 9.00, kesti vain sen ajan, eli kuuden tunnin, minkä Israelin sietokyky salli Hamasin ja Jihadin aloittaessa rakettitulituksensa uudelleen pari tuntia h-hetken jälkeen. Israelin turvallisuuskabinetti äänesti 6 -2 tulitauon puolesta, Libermanin ja Bennettin vastustaessa. Hamasin edustaja valitti, ettei kukaan kysynyt heiltä mitään ennen päätöksiä, joten se oli ostamassa ”sikaa säkissä”, sanan mukaisesti, sillä sika on saastainen eläin muslimille. Siispä operaatio Protective Edge sotatoimia jatketaan siitä, mihin ne jäivät.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi Hamasin hylättyä Egyptin tulitaukoesityksen, että ”jos kerran ei ole taukoa tulituksessa, se on sitten tulta”. Hän lisäsi siihen, että ”koska Hamas valitsi sotatoimien jatkumisen, se tulee maksamaan korkean hinnan siitä”. Netanyahu suositteli turvallisuus-kabinetille Egyptin välitysesityksen hyväksymistä, jonka varsin epämääräisen sanamuodon mukaan Israel ja Hamas olisivat lähettäneet neuvottelutiiminsä Kairoon 48 tunnin kuluessa tulitauon voimaan-tulosta pitempi-aikaisen sopimuksen laatimiseksi. Hänellä oli tiedossaan Hamasin kielteinen kanta, mutta hän silti vihjaili puheessaan, että tulitaukoon voidaan suostua myöhemminkin, jos Hamasin kielteinen kanta muuttuu. IDF ei vetänyt joukkojaan minnekään sieltä, missä ne olivat, eikä muutenkaan antanut merkkejä uusista järjestelyistä vetäessään henkeä viikon kestäneiden kiivaiden ilmaiskujen jälkeen. IDF:n aseisiin kutsumat 40 000 reserviläistä odottavat parakeissaan.
POLIITTISESTI Israelin suostuminen tulitaukoon toi sille runsaasti sympatiaa ja tunnustuksia Hamasin kieltäydyttyä lopettamaan rakettitultaan todeten, että Israelilla on oikeus vastata sitä vastaan tehtyihin hyökkäyksiin ja puolustaa kansalaisiaan. Tunnustusta Israel sai etenkin länsimailta, jotka ovat runsas-kätisesti avustaneet Gazan kansaa peläten projektiensa puolesta. Arabimaiden kanta sen sijaan on lähes schitzophreninen, sillä vaikka ne julkisesti ilmoittavat tukevansa palestiinalaisten asiaa, monet niistä kuitenkin salaisesti toivovat, että Israel hoitaisi tuon epämukavan ongelman, joka vaatii suhteettomasti aikaa ja diplomaattista huomiota ja ennen kaikkea rahaa ilman näyttäviä tuloksia. Egyptin kanta Hamasiin on presidentti Sisin hallituksen ohjelmassa muuttunut torjuvaksi ja epäluuloiseksi, koska ”Hamas on Muslimijärjestön siittämä sekasikiö, jota tulee välttää ja torjua”.
PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi tiistai-iltana pitämässään puheessa Tel Avivissa, jossa hän pitää turvallisuuskabinettinsa kokouksia, että hallitus toimii monella tasolla tässä nimenomaisessa taistelussa: sotilaallisella, diplomaattisella ja kotirintaman tasolla. ”Työskentelemme kaikilla noilla tasoilla samanaikaisesti harkitusti, hienovaraisesti ja kokemusperäisesti luodaksemme maksimaalisen vapauden Israelin ja IDF:n toiminnalle. Olisimme halunneet ratkaista ongelmat diplomaattisesti, minkä vuoksi hyväksyimme Egyptin esityksen. Mutta Hamas ei antanut meille muuta mahdollisuutta kuin laajentaa ja kiihdyttää kampanjaamme sitä vastaan”. Hän vastasi Libermanin ja muiden kritiikkiin hallituksen arkailusta ja vaatimuksiin hoitaa Hamasin ongelma lopullisesti, että on hetkiä, jolloin päätökset on tehtävä tyynesti, eikä rynnäten niihin mielenosoituksellisesti.
NETANYAHU vakuutti tekevänsä juuri sen, minkä hän katsoo oikeaksi uskoen hallituksensa luottavan häneen ja hallituksen kykyyn suojella kansalaisten turvallisuutta ja elämää taustamelusta huolimatta. ”Teemme kaikkemme varmistaaksemme rauhantilan palaamisen Israelille”.  Ulkoministeri Avigdor Liberman järjesti kabinetinistunnon jälkeen tiistaina lehdistötilaisuuden, jossa hän kritisoi kovin sanoin päätöstä suostua tulitaukoon mainitsematta Netanyahua nimeltä. Hän sanoi, että Israelin tulee ottaa Gazan valvonta omiin käsiinsä, ja että kaikki diplomaattiset yritykset häiritsevät sen toteuttamista. Hän sanoi, että tulitauko on vain valmistautumista seuraavaan yhteenottoon Hamasin jatkaessa materiaalien salakuljettamista rakentaessaan entistä tehokkaimpia aseita ja raketteja. ”Kaikki epäröinti toimii meitä vastaan. Meidän täytyy hoitaa asia radikaalisti loppuun saakka. Mitään muuta mahdollisuutta ei ole olemassa”, Liberman totesi.
Diplomaattiset lähteet arvioivat, että suostuessaan tulitaukoon turvallisuuskabinetti oli tietoinen, että Hamas tulee hylkäämään sen, mutta arvioi, että suostumus antaa Israelille kasvavaa kansainvälistä laillisuutta operaationsa Potective Edge jatkamiseksi. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Netanyahu-If-there-is-no-ceasefire-in-Gaza-out-answer-is-fire-362929
Pääministeri Netanyahu katsoi saaneensa tarpeeksi kritiikistä ja erotti apulaispuolustusministeri Danny Danonin hänen pitkin tiistaipäivää jatkuneiden Netanyahun vastaisten hyökkäystensä vuoksi. Viimeinen pisara oli se, että Danon oli Gazan rajan tuntumaan tekemänsä matkan aikana todennut, että Hamas oli taas kerran nöyryyttänyt Israelia pakottaen sen tulitaukoon. Danon, joka johtaa Likudin vaikutusvaltaista keskuskomiteaa, voi halutessaan tehdä Netanyahun elämän vaikeaksi. Danon sanoi laatineensa eroanomuksensa ennen tulitauon alkamista, mutta ei toimittanut sitä hallitukselle, koska IDF oli jo silloin aloittanut sotatoimensa uudelleen. Danon sanoo, että kansa tukee häntä. TV-10 A-poll tutkimuksen mukaan 73 % vastusti tulitaukoa. Hän lupaa käyttää valtaansa keskuskomitean puheen-johtajana, jos ilmenee, että Netanyahu jatkaa Tzipi Livnin politiikkaa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-fires-Deputy-Defense-Minister-Danon-who-was-highly-critical-of-Gaza-strategy-362930
3. HAMAS laukaisi useita rakettejaan Tel Avivin aluetta kohti keskiviikkoaamuna. Sireeni ilmoitti hyökkäyksestä 09.20 aikaan keskiviikkona. Iron Dome eliminoi niistä neljä. Rakettien aiheuttamista tuhoista rakennuksille ja vammoista asukkaille ei vielä ole julkistettu.
Aiemmin keskiviikkona nainen vammautui Beer Tuvia alueella raketin räjähdettyä lähellä häntä. Nainen vietiin Kaplanin sairaalaan Rehovotissa. Sireenien ja räjähdysten ääniä kuultiin Tel Avivin lisäksi Bat Yam, Petah Tikva, Herzlia, Raanana ja Kfar Shemaryahu alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182963#.U8Yk-0NsO-o
JP lisää edellisiin Hamasin rakettien kohteisiin Ashkelonin, Ramat Hasharonin sekä Dimonan. Hamas on useasti yrittänyt osua Dimonassa sijaitsevaan ydintutkimusreaktoriin, mutta raketit ovat joko pudonneet aukeille pelloille tai Iron Dome on ne tuhonnut havaitessaan niiden uhkaavan reaktoria. Hamas ampui kaksi rakettia tiistaina Dimonaa kohti, mutta ne räjähtivät kaukana kohteestaan. Aiemmin tiistaina Hamas ampui 8 rakettia Ashkeloniin, joista Iron Dome tuhosi kuusi. Eshkolin alueneuvoston alueille ammuttiin Gazasta keskiviikkona neljä rakettia. Niiden aiheuttamista tuhoista ei ole vielä tietoa. 37-vuotias mies Dror Chanin Beit Ariyehtä sai surmansa kranaatin sirusta Eretz terminaalin lähellä ollessaan viemässä sotilaille ruokaa ja juomaa. Hän on ensimmäinen kuolonuhri Hamasin ammuttua lähes 1000 rakettia Israelin puolelle. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/At-least-4-rockets-intercepted-over-Tel-Aviv-area-as-heavy-barrage-launched-from-Gaza-362991, http://www.jpost.com/Defense/LIVE-BLOG-Israels-Operation-Protective-Edge-in-Gaza-361892
4. IDF lähetti Gazan kaistan pohjoisosan asukkaille sekä lentolehtisiä että äänitettyjä äänivaroituksia siirtyä pois taloistaan ja kodeistaan keskiviikkoaamuun klo 08.00 mennessä. IDF siirsi aiempaa kehotustaan antaakseen asukkaille enemmän aikaa toimia ohjeitten mukaan. Bewit Lahyan ohella asukkaita kehotetaan siirtymään Gazan kaupungin suuntaan myös Sajaiyan ja Zeituan alueilta, koska IDF aloittaa tehostetut hyökkäykset niihin. Lentolehtisissä selitetään, että IDF:n operaatio Gazan kaistalla jatkuu, koska Hamas hylkäsi Egyptin laatiman tulitaukoesityksen. Hamas ja Jihad ovat kehottaneet asukkaita jättämään IDF:n varoitukset huomiotta ja pysymään asunnoissaan. Aiemman IDF:n kehotuksen seurauksena 20 000 asukasta siirtyi etelään Lahiyan alueelta.
Keskiviikkoaamun aikana IAF iski 39 kohteeseen, iskujen kokonaismäärän ollessa nyt 1750 kohdetta operaation alusta lähtien. Neljä keskiviikkoaamun kohteista oli operatiivisia keskuksia, ja Israelin laivasto iski sotilaallisiin kohteisiin rannikon tuntumassa. 24 tunnin aikana IDF iski sataan kohteeseen mukaan lukien 47 maanalaista laukaisualustaa, tunneleita, aseverstaita ja – varastoja sekä harjoitus-kenttiä. Hamasin sotilaallisen infrastruktuurin tuhoaminen on yksi IDF:n päätavoitteista.
Toinen kohde on Hamasin ja Jihadin johtajien asuntorakennusten ja kotien tuhoaminen. IAF iski maanantaiaamuna Hamas-johtajien Ishamil al-Askar ja Mahoud al-Zahar kotitaloihin. Tulitaukosopimuksen alkamisajasta lähtien Hamas ja Jihad ovat ampuneet 141 rakettia Gazasta Israeliin. Palestiinalaisten kuolonuhrien lukumäärää on syytä tarkastella varovaisesti, sillä Hamasin etujen mukaista on antaa liioiteltuja lukuja poliittisessa tarkoituksessa. Etenkin surmansa saaneiden naisten ja lasten lukumääriä liioitellaan. Media saa tietonsa niistä palestiinalaista. IDF:n antamat luvut oivat selvästi pienempiä, mutta ne tulevat yleensä kansainvälisen median jo turvauduttua Gazan arabien antamiin lukuihin, eikä tunne tarvetta muuttaa niitä.  http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-alerts-northern-Gaza-residents-to-evacuate-homes-362956
5. UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n asepalvelukseen kutsumat nuoret reserviläiset odottelevat komentoja siirtyä Gazan kaistalle puhdistaakseen sieltä raketit ja pommit ja Hamasin pyssymiehet. Aikansa kuluksi miehet pyrkivät keksimään pelejä ja muuta ajanvietettä TV:n katselun ja keskinäisen nahistelun lomassa. IDF kutsui kokoon 40 000 reserviläistä, mutta poliittinen päätös heidän toimistaan odottaa sopivaa hetkeä. IAF uskoo pystyvänsä suoriutumaan tehtävästä ilman maajoukkoja, mutta jopa 30 metriä maan alle kaivetut tunnelit eivät tuhoudu pommituksella. Tunnelit ovat lisäksi erittäin vaarallisia sinne koottujen rakettien ja käsikäyttöisten ohjusten sekä pommien vuoksi. Niiden puhdistamiseksi sotilaitten tulee mennä tunneleihin, joissa yllätysmahdollisuus on suuri. Sotilaitten pitäminen toimettomina päivästä toiseen ei tee hyvää heidän moraalilleen eikä taistelutahdolleen, ja tyytymätöntä murinaa esiintyy.  http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/IDF-reservists-in-South-wait-for-orders-as-cease-fire-falls-apart-362977
·        USA:n ulkoministeriö antoi harvinaisen myönteisen lausunnon Israelin osoittamasta pidättyvyydestä odottaessaan Hamasin lopullista päätöstä tulitauosta. Ulkoministeri John Kerry keskusteli Gazan tilanteesta useiden liittolaismaitten johtajien kanssa tullen johtopäätökseen, että tällä kertaa Israelilla on oikeus puolellaan puolustautua. Hän tarjoutui osallistumaan tulitaukoneuvotteluihin Kairossa, mutta Hamasin kieltäytyessä lopettamaan tulituksensa, hän perui matkansa, mutta on valmis yrittämään uudelleen, jos on tarvetta. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/US-lauds-Israeli-restraint-after-Hamas-failure-to-uphold-ceasefire-362936
·        Iranin ja P5+1 maiden ydinsuunnitelmaneuvotteluissa on Jon Kerryn mukaan ilmennyt merkittävää edistystä, ja siksi hän on valmis jatkamaan neuvotteluja Iranin kanssa 20. heinäkuuta jälkeen. Kongressin jäsenet kritisoivat kovin sanoin Kerryn myöntymistä jatkamaan neuvotteluja Iranin kanssa, joita on käyty vuosikausia. Jäsenet epäilevät, että tämä on taas yksi vaihe Iranin menestyksellä harjoittamasta viivytystaktiikasta ajan voittamiseksi valmistellessaan lopullista ydinpommin rakentamista, mistä ei ole enää paluuta. Netanyahun varoitukset ovat kaikuneet kuuroille korville ennen kaikkea Obaman omaksuman muslimeja suosivan politiikan vuoksi. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/US-reviewing-extension-of-Iran-diplomacy-after-tangible-progress-362957
·        Hamasin ampuma raketti osui toiseen kymmenestä sähkövirtaa Gazan kaistalle johtavasta kaapelista. Edellinen osuma pimensi asunnot 70 000 gazalaiselta. Israelin sähkölaitos ilmoitti korjaavansa viat vasta, kun tilanne rauhoittuu. PA on velkaa Israelin toimittamasta sähköstä 1.5 miljardia USD, siitä pitkästi yli 200 miljoonaa Gazaan. Gaza menetti n. 20 % sähkön tuonnistaan eikä sen oma sähkölaitos pysty sitä korvaamaan, jolla on lisäksi ollut vaikeuksia saada polttoöljyä laitoksiinsa. Myös vesi alkaa loppua Gazassa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/For-second-in-time-in-days-Gazan-rocket-hits-electricity-line-to-Gaza-362925


Post a Comment