TORSTAI 26.06.14


TORSTAI 26.06.14
1. ILMA on edelleen hieman kitkuinen eilen illalla Ein Keremin luona sytytetyn ja nopeasti levinneen tulipalon jäljiltä, mutta lämpöä oli hieman kuuden jälkeen aamulla 20 astetta, ja se noussee iltapäivään mennessä yli 30 asteen. Palomiehet taistelivat aikaa vastaan palon levitessä Kiryat Hayoveliin ja Vad Yashemiin uhaten tuhota asuintaloja, joista jotkut kärsivät vaurioita. Noin 200 kotia jouduttiin evakuoimaan ja ihmisiä jouduttiin majoittamaan lähellä oleviin sairaaloihin Ein Keremin sairaalaan johtavan tien ollessa tukossa palon johdosta. Kolme ihmistä kärsi lieviä palovammoja. Palo oli ilmeisesti sytytetty tarkoituksellisesti.
Tästä torstaipäivästä näyttää kuitenkin tulevan lämmin ja aurinkoinen, ja sään ennustetaan jatkuvan aurinkoisena lämpötilan edelleen noustessa saavuttaen 36 astetta lauantaina. Ilma on hyvin kuumaa ja kuivaa, mikä voi aiheuttaa nestehukkaa ilman vastatoimia. Eilatissa lämpötila nousee lauantaina 44 asteen tienoille jatkuen yhtä korkeana sunnuntaina. Säätilat tänään: Jerusalem 23 -31; Tiberias 24 -39; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -40 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, sää on lähipäivinä helteinen mutta kuiva, mikä helpottaa sen kestämistä.
2. TÄNÄÄN tulee kuluneeksi kaksi viikkoa siitä, kun kolme israelilaisnuorta joutuivat sieppaajien käsiin, joista ei sen koommin ole kuultu mitään, eivätkä tehostetut suuretsinnät ole pystyneet rikkomaan PA:n arabien omaksumaa hiljaisuutta antaakseen edes pienen vihjeen heidän sieppaajistaan ja olinpaikastaan.
Turvallisuuskabinetti päätti jatkaa etsintöjä, mutta vähentää ratsioita Hamasin laitoksia ja instituuttiota vastaan. Ensi viikolla alkavan muslimien paastokuukauden ramadanin ajaksi etsintöjen laatua ja määrää pyritään sovittamaan siten, että ne mahdollisimman vähän häiritsisivät muslimeja paaston aikana, jolloin tunteet ovat muutenkin kärjistyneet.
Sotilaat pidättivät torstain vastaisen yön aikana 10 epäiltyä ja tutkivat 136 kohdetta. Etsintöjen painopiste on edelleen Hebronin alue, jossa sotilaat joutuivat avaamaan tulen yhtä epäiltyä kohti hänen pyrkiessään pakoon. Hän haavoittui ja vietiin sairaalaan. Etsintä-operaatio Brothers Keeper (Veljeni vartija) jatkuu Naftali Frankelin, Eyal Yifrachin ja Gilad Shaarin löytämiseksi. IDF:n komentaja Gantz totesi, että mitä enemmän aikaa kuluu etsinnöissä, sitä enemmän kasvaa myös pelko heidän kohtalostaan. Kaksi heistä on 16-vuotiaita, yksi 19-vuotias, minkä johdosta sieppaajiin on pyritty vaikuttamaan todeten, että he ovat keskenkasvuisia lapsia eivätkä ole osallistuneet laittomuuksiin.
IDF on pidättänyt n. 400 epäiltyä kuulusteluja varten. Sotilaat ovat pidättäneet myös aiempien eri syistä suoritettujen vankienvapautusten yhteydessä vapaaksi päästettyjä tuomittuja terroristeja. Viranomiaset tutkivat uudelleen heidän tilanteensa. Jos heidän todetaan rikkoneen lupauksensa olla palaamatta terroriin, he joutuvat kärsimään heille langetetun tuomionsa kokonaan. Noin 1500 kohdetta on tutkittu etsintöjen aikana.
Turvallisuuskabinetti tarkasteli myös PA:n tuomituille terroristeille maksamia maksuja tutkien eri mahdollisuuksia tämän lopettamiseksi, koska se antaa monille aiheen antautua terrorijärjestöjen palvelukseen. Vankeusajan pituudesta ja suorittamansa hyökkäyksen onnistumisesta riippuen heille suoritettu kuukausimaksu voi nousta 25 000 USD. Onnistuminen tässä yhteydessä riippuu siitä, kuinka monta juutalaista iskussa surmattiin. Pääministeri Netanyahu kehotti PA:n avustajamaiden huomioivan tämän, koska niiden avustuksia käytetään terrorismin tukemiseen päätyen itse osallisiksi siihen. Tiistaina syömä-lakossa 24.04. lähtien olleet 16 vankia lopettivat lakkonsa. He protestoivat Israelin omaksumaa käytäntöä vastaan pitää pidätettyjä ns. hallinnollisessa vankeudessa epämääräisen ajan ilman oikeudenkäyntiä.  
SOTILAAT ovat pidättäneet etsintöjensä yhteydessä PLC:n, parlamentin, Hamas-jäseniä. Kahden pidätetyn PLC:n jäsenen nimistä on epäselvyyttä PA:n antamien nimien poiketessa niistä, jotka IDF julkaisi. Sotilaat ovat myös takavarikoineet runsaasti aseita sekä Hebronissa että pakolaisleireissä suoritettujen ratsioiden yhteydessä, sekä tuhonneet aseverstaita, jotka usein sijaitsevat asuntotaloissa, niiden kellareissa tai ylemmissä kerroksissa. http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-10-palestinians-in-west-bank/
3. ISRAELIN presidentti Shimon Peres on USA:ssa tavaten siellä presidentti Barack Obaman, jolle hän viestitti juutalaiskansan toiveen vapauttaa Israelin hyväksi USA:ssa vakoilleen Jonathan Pollardin, joka on kärsinyt elinkautisesta tuomiostaan lähes 30 vuotta. Obama lupasi antaa USA:n oikeuskanslerille ohjeet tutkia Pollardin tilannetta. Toinen ajankohtainen kysymys on Iranin ydinsuunnitelman kohtalo, josta P5+1 maat neuvottelevat lopullisen sopimuksen aikaansaamiseksi. Obama toisti mantransa, ettei Iran saa rakentaa ydinasetta, mutta ei luvannut mitään sanktioiden koventamisesta tai asevoimien käyttämisestä. Peres myös palkitaan USA:ssa parilla korkealla mitalilla ennen presidenttikautensa loppumista.
PÄÄMINISTERI Netanyahu muutti epäilyksensä Obaman lupauksista toiminnaksi kutsuen USA:n lähettiläänsä Ron Dermerin kahden päivän kiireisiin neuvotteluihin. Lisäksi hän lähettää kahden miehen tiimin viemään hänen huolensa P5+1 maiden edustajien tietoon. Tiimiin kuulutat tiedustelu- ja turvallisuusministeri Yuval Steinitz sekä hänen neuvon-antajansa turvallisuuskysymyksissä Yossi Cohen. Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa ensi viikon keskiviikkona.  Pääministeri Netanyahu keskusteli asiasta puhelimessa Venäjän presidentti Putinin kanssa. Netanyahun kerrotaan vakuuttaneen Putinille, että sopimukseen täytyy sisältyä pykälä, joka kieltää Irania pääsemästä lähellekään ydinaseen rakentamiskynnystä. Raportin mukaan USA tiedostaa Netanyahun kannan, mutta ei ole samaa mieltä. P5+1 maiden ja Iranin välisen lopullisen sopimuksen toivotaan valmistuvan ennen 20. heinäkuuta, jolloin tammikuussa solmittu väliaikainen sopimus loppuu, jota Netanyahu kutsuu historialliseksi virheeksi, jonka tulevat sukupolvet joutuvat maksamaan. http://www.timesofisrael.com/pm-fears-us-hatching-bad-deal-with-iran-summons-his-dc-envoy-calls-putin/
4. PA:n arabien mielipiteissä on tapahtunut dramaattinen muutos vuoden aikana. Viime vuonna suoritetun gallupin mukaan 53 % kannatti kahden valtion ratkaisua Heprealaisen Yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan.
Tuoreen gallupin mukaan 60 % Länsirannan (55 %) ja Gazan kaistan (68 %) asukkaista kannattaa yhden valtion periaatetta ”joesta mereen”. Alle 30 % kannattaa enää kahden valtion periaatetta, Länsirannalla 31 % ja Gazassa 22 %. Artikkelin mukaan tämä tarkoittaisi Israelin eliminoimista siinä muodossa, kuin se on nyt. Tutkimuksessa ilmeni edelleen, että kaksi kolmasosaa pitää sopimusratkaisua osana vaiheittaista kehitystä, jonka päämääränä on Israelin poistaminen kartalta. Vastarinnan, eli taistelun, tulee jatkua kunnes koko Palestiinan maa on vapautettu ja yhdistetty tulevaksi kalifikunnaksi.
GAZAN kaistan arabeista 70 % kannattaa aselevon säilyttämistä ja 57 % sanoo, että Hamasin tulee pitäytyä Fatahin kanssa solmimaansa sopimukseen ja luopua väkivallasta. Länsirannan arabeista 56 % kannattaa sovintosopimusta Hamasin kanssa ja 50 % haluaa lopettaa väkivallan käytön kokonaan. PA:n arabeista 62 % ja Gazan arabeista 73 % kannattaa väkivallattoman vastustuksen jatkamista Israelia vastaan. Arabit sekä Länsirannalla (65 %) että Gazassa kannattavat Fatahin johtajien johtavan palestiinalaisia. Listan kärjessä oan Abbas (30 %), seuraavina Barghouti (12 %), Dahlan (10 %), ja muut yhdessä 13 %. Hamasin suosio ei näytä nousseen, vaan laskeneen vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/poll-palestinians-backing-2-states-become-minority/
5. IRAKISSA näköjään voittamattomana pidetty ISIS-joukkojen eteneminen on saanut jatkua useissa tapauksissa ilman vastarintaa Irakin hallituksen joukkojen jättäessä tukikohtansa ja aseensa sekä riisuen asepukunsa lähtien silmittömään pakoon. Nyt shia-kansan keskuudesta on nousemassa esiin rohkea mies, vaikutusvaltainen hengellinen johtaja Muqtada al-Sadr, joka vakuuttaa panevansa maan vapisemaan sunni-militanttien jalkojen alla. Pääministeri Nouri al-Maliki puolestaan varoittaa ketään sotkeutumasta asioihin ohittaen hänet.
AL-SADR, joka joukkoineen taisteli pitkään ja hartaasti USA:n joukkoja vastaan, sanoo myös, että hän vastustaa Obaman lupaaman 300 neuvonantajan saapumista maahan. Puolet heistä lienee kuitenkin ja tullut niiden 275 merijalkaväen sotilaan lisäksi, jotka lähetettiin suojelemaan USA:n lähetystöä Irakissa. ISIS (tai ISIL) joukot ovat muutamien päivien aikana miehittäneet viisi provinssia, surmanneet lähes 1 100 ihmistä. Al-Sadrin Mahdi militia-joukot ovat virallisesti pysyneet sivussa taisteluista, mutta sen sotilaskomentajat lupaavat lopettaa sunni-joukkojen etenemisen estäen sen hyökkäykset Bagdadia vastaan.
Presidentti Obama on kieltänyt ilmahyökkäysten käytön Malikin pyynnöistä huolimatta eikä ole myöskään toimittanut uudenaikaista ilmatorjunta-aseistusta. Sunnien ja shiojen väliset taistelut ovat jatkuneet Muhammedin kuoleman jälkeen alkaneista valtataisteluista lähtien ja näyttävät nyt leimahtavan uuteen liekkiin. Uskonsodat ovat kaikkein raaimpia, kuten historia osoittaa, koska niissä kumpikin osapuoli uskoo taistelevansa jumalansa puolesta antamatta vastapuolen sotilaille mitään armoa ja anteeksiantoa.
Raporttien mukaan Irakin armeijan joukot ovat pystyneet ryhdistäytymään ja estämään ISIS joukkojen miehittämisen tärkeimpiä lentotukikohtia, mutta ISIS joukot ovat edenneet Jordanian ja Iranin rajojen tuntumassa, miehittäen tukikohtia siellä. Syyriassa ne ovat saaneet tuntuvaa vahvistusta Al-Nusra joukkojen antaessa tukensa ISIS-joukoille. Iran on puolestaan lähettänyt vahvistuksia ja aseita Bagdadin puolustamiseksi sekä miehittämättömiä tiedustelukoneitaan Irakin taivaalle voidakseen seurata ISIS joukkojen liikkeitä. http://www.timesofisrael.com/militia-backed-shiite-cleric-vows-to-battle-isil-in-iraq/
6. UUTISOTSIKOITA
·        Netanyahu järjesti ikävän näytöksen turvallisuusneuvoston kokouksessa, jonne sen jäsen Naftali Bennett toi myös ministeri Uri Arielin, Netanyahu käski Arielia poistumaan, jolloin Bennett poistui hänen kanssaan palaten myöhemmin yksinään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182174#.U6vZm0NsO-o
·        Ein Keremin lähellä syntynyt metsäpalo saatiin eilen illalla hallintaan, mutta palopesäkkeitten sammuttamista jatkettiin pitkin yötä ja aamun tunteina. 12 taloa vaurioitua palossa, ja muutamia ihmisiä loukkaantui, mutta kukaan ei kuollut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182162#.U6vZxkNsO-o, http://www.timesofisrael.com/arson-negligence-probed-in-jerusalem-blaze/

·        Hamas uhkaa, että jos IDF hyökkää Gazaan, se tulee iskemään ohjuksillaan Haifaan, jossa on paljon erittäin tulenarkoja kohteita. Toinen kohde Hamasilla on osua Ashkelonin öljy- ja kaasujohtoihin ja varastoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182179#.U6vafUNsO-o



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019