TORSTAI 05.06.14


TORSTAI 05.06.14
1. EILEN shavuotin päivänä oli 33 -35 astetta lämmintä, tänään sen ennustetaan putoavan 28 asteeseen tai alle sen. Lämpömittarimme näytti aamulla 23 astetta, ennusteen mukaan 27 astetta, mutta kerrankos ennusteet iskevät harhaan. Ilma on tänään sumuinen ja tihkuisen tuntuinen, ainakin näin aamulla, ja pysynee puolipilvisenä ainakin parin päivän ajan. Lämpötilan ennustetaan laskevan huomenna 23 asteen tienoille alkaen sen jälkeen hitaan nousun. Times of Israel säätieteilijä ennustaa sapatiksi auringonpaistetta, sen jälkeen puolipilvistä säätä, mikä otetaan kiitollisena vastaan. Säätilat tänään: Jerusalem 27 -28; Tiberias 28 -34; Suolameri 31 -40; Eilat 30 -43 +C-astetta.
TÄNÄ VUODENPÄIVÄNÄ v. 1947 USA julkisti Euroopan jälleenrakennussuunnitelman ns. Marshal suunnitelman. – v.1967 alkoi Kuudenpäivän sota, jonka alussa Israelin ilmavoimat tuhosivat Egyptin, Jordanian ja Syyrian ilmavoimat, ja IDF vapautti Gazan Egyptiltä, Golanin kukkulat Syyrialta ja Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat Jordanian miehityksestä. – Palestiinalainen Sirhan Sirhan ampui kuolettavasti v.1968 Robert F Kennedyä, hän menehtyi haavoihinsa muutaman päivän kuluttua. (Times of Israel)
2. FATAHIN ja Hamasin yhteishallitus (FH hallitus) runnottiin sittenkin kasaan huonoista ennusteista ja useista ulkomaisista varoituksista huolimatta, vaikka tyypilliseen arabitapaan ministeri-paikoista ja hallituksen ohjelmasta kiisteltiin viime minuuteille saakka. Qatarin suosituksesta eniten kiistaa aiheuttaneet ministeripaikat päätettiin jättää täyttämättä tai annettiin PLO:n vastuulle, kuten vankienhoitoministerin paikka.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttaa edelleen, että FH hallitus noudattaa hänen politiikkaansa, eikä osallistu neuvotteluihin Israelin kanssa, vaan siitä huolehtii PLO. Toiseksi Abbas vakuuttaa, että FH hallitus on teknokraattien muodostama, joka vastaa suoraan hänelle. Sen mandaattiin kuuluu Abbasin mukaan valmistella presidentin ja PLC:n vaaleja ja ilmeisesti hoitaa toimenpideministeriön tapaan juoksevia asioita. Pääministeriksi hyväksyttiin PA:n edellinen pääministeri Rami Hamdallah. Hamasin Gazassa toimiva pääministeri Ismail Haniyehin johdolla toimiva hallitus hajotetaan vähitellen ja sen ministeriöt alistetaan uudelle yhteishallitukselle. Kaksi ministeriötä on jo asetettu FH hallituksen valvontaan.
ISRAEL on ilmoittanut alusta lähtien, ettei se tule toimimaan minkään hallituksen kanssa, jossa Hamas on mukana. Netanyahu ilmoitti, ettei se salli Gazassa asuvien FH hallituksen ministerien matkustaa Gazan ja Länsirannan välillä, mikä tekee sen toiminnan vaikeaksi. Toiseksi Netanyahu ilmoitti, ettei hän salli PLC:n äänestysten suorittamista Jerusalemin itäosan alueilla edellisissä PLC:n vaaleissa saatujen varoittavien esimerkkien vuoksi. FH hallituksen pääministeri Hamdallah vaatii ulkomaita painostamaan Netanyahua, että se sallisi äänestyksen Jerusalemin itäosissa varoittaen, että ilman sitä hän ei voi vakuuttaa avointen ja demokraattisten vaalien suorittamista.
PA:n rauhanneuvottelija, joka toimii Abbasin rakkikoirana suorittaen sen haukkumiset, ilmoitti, että PA valittaa Israelin asettamista rajoituksista YK:n alaisille järjestöille väittäen, että Israelin toimet ovat luonteeltaan sotarikoksia ja ties mitä määreitä hän niille keksinee.
Miksi Hamas suostui hallitukseen Fatahin kanssa? Analyytikoiden mielestä siihen vaikutti poliittisen tilanteen muutos Muslimiveljeskunnan hallinnon romahdettua Egyptissä ja Iranin taloudellisen avun väheneminen, joiden johdosta Hamas katsoi joutuneensa umpikujaan. Siksi Hamas taktikoi Fatahin kanssa sovinnosta ja vastuun jakamisesta. Kysymys oli sen mukaan Hamasin kasvojen säilyttämisestä ja sen kannatuksen nostamisesta.
ISRAELIN pelkona on, että Hamas suunnittelee vallan sieppaamista Juudeassa ja Samariassa, kuten se teki Gazassa v.2007 edellisen vuoden vaalien jälkeen. Hamasin edustajat kertovat avoimesti, että se tulee valvomaan FH hallitusta, joka noudattaa sen politiikkaa. Hamasin peruskirjan keskeinen päämäärä on Israelin tuhoaminen ja juutalaisten karkottaminen Lähi-Idästä, joka sopii hyvin yhteen Abbasin vaatimuksiin juutalaisista vapaasta valtiosta. Tämä päämäärä sisältyy myös PLO:n peruskirjaan, jonka alajärjestö Fatah on. http://www.timesofisrael.com/palestinian-analysts-hamas-ceded-power-to-save-face/, http://www.timesofisrael.com/palestinian-pm-wants-israel-pressed-over-east-jerusalem-vote/
3. EHUD YAARI tarkastelee pitkähkössä artikkelissaan Hamasin todellisia päämääriä suostuessaan sovintoon Fatahin kanssa ja yhteishallitukseen vaalien järjestämiseksi puolen vuoden aikana. Yaari tunnetaan TV-2:n poliittisena analyytikkona. Hän on Lafer kansainvälinen jäsen Washingtonin Lähi-Idän instituutissa.
YAARI arvioi ensimmäiseksi, että Hamas pyrkii noudattamaan Hizbullahin noudattamaa taktiikkaa Libanonissa pitäen vahvaa sotilaallista armeijaa ja samaan aikaan osallistuen maan politiikkaan saaden edustajiaan 126-jäseniseen parlamenttiin ja maan hallitukseen, josta käsin se voi käytännössä valvoa hallituksen päätöksiä saatuaan veto-oikeuden. Yaari kutsuu tätä ”luoti ja äänestyslippu” strategiaksi. Hamas on kehittänyt Gazassa voimakkaan byrokraattisen järjestelmän ja sosiaalisia instituutioita sekä n. 20 000 miehen vahvuisen aseellisen siiven, izza a-din al-Qassam, jonka se on järjestänyt yksiköihin vakinaisen armeijan tapaan kouluttaen ja aseistaen sen merkittäväksi asevoimaksi. Hamas on ottanut palvelukseensa vallansieppauksestaan v.2007 lähtien 50 000 työntekijää julkiselle sektorille. Näiden palkat Hamas haluaa nyt siirtää yhteishallituksen vastuulle.
YAARI sanoo Hamasin poistuvan pääministerin Ismael Haniyehin kuvailleen parhaiten Hamasin tulevaa taktiikkaa näin: ”Me luovumme hallituksesta, mutta pysymme vallassa – me luovutamme paikkamme, mutta emme luovu pelaajan roolistamme”. Yaari toteaa, että raa´at poliittis-taloudelliset realiteetit pakottivat Hamasin syvään itsetutkisteluun uuden strategian luomiseksi. Sen johtajat ovat käyneet lukuisia neuvotteluja Iranin johtajien kanssa Teheranissa ja Hizbullahin kanssa Beirutissa. Näiden tuloksena se on - varoituksista huolimatta luottaa Abbasin uskottavuuteen - luonut uuden strategian Fatahin kanssa käydyn taistelun siirtämiseksi Juudeaan ja Samariaan, joita Fatah hallitsee. Iranin hyväksyvä nyökkäys Fatahin ja Hamasin sovintosopimukselle osoittaa, että Iran oli tietoinen siitä etukäteen. Hamasille merkitsi suurta voittoa se, että se saa pitää Gazan armeijansa koskemattomana jatkaen sen kehittämistä ja kasvattamista. Se saa myös jatkaa aseitten ja rakettien kehittämistä ja valmistamista, mitä IDF:n mukaan on entisestään nopeutettu.
YAARI toteaa, että Hamas luopui vaatimuksestaan omien ministeriensä saamiseksi FH hallitukseen. Gazassa asuvat ministerit ovat kuitenkin sen esittämiä. Sen vastapainoksi Fatah suostui perustamaan PLO:n uuden johtoryhmän, jossa sekä Hamasin että Islamic Jihadin edustajat ovat mukana. PLO edustaa kaikkia palestiinalaisryhmiä, joten sen saaminen Hamasin valvontaan antaa sille kokonaan uudenlaisen mahdollisuuden soluttautua kaikkiin palestiinalaisryhmiin. PA on kaikessa hiljaisuudessa valmistanut maaperää tälle antamalla Hamasille oikeuden toimia Fatahin valvomissa järjestöissä ja organisaatioissa. Viime viikkojen uutiset ovat kertoneet, miten Hamas valvoo Länsirannan pakolaisleirejä, joihin PA:n poliisit eivät uskalla mennä, ja IDF hyvin aristellen.
YAARI esittää lopuksi vakavan varoituksen länsimaille, ja ennen kaikkea Israelille, että niiden tulee paneutua entistä tarkemmin seuraamaan, mitä PA:n valvomilla alueilla tapahtuu. http://www.timesofisrael.com/hamas-opts-for-the-hezbollah-model/
4. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n ulkoministeri John Kerry puolustelee USA:n nopeaa reaktiota ilmoitettuaan, että se tulee työskentelemään FH hallituksen kanssa. Hän puolustelee päätöstä sillä, ettei siinä ole Hamasin jäseniä ja ettei työskenteleminen sen kanssa tarkoita sen tunnustamista, mikä edellyttäisi valtiota, jota FH arabeilla ei ole. Puhuessaan Beirutissa Kerry sanoi, että Abbas vakuutti FH hallituksen suostuvan kvartetin asettamiin kolmeen vaatimukseen, tunnustaa Israel, luopua väkivallasta ja hyväksyä ennen tehdyt kansainväliset sopimukset. USA, YK, EU ja Venäjä ovat ilmoittaneet voivansa työskennellä sen kanssa Israelin kiivaista vastalauseista välittämättä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181372#.U5Abu0NsO-o
·        Jerusalemin poliisi sulki kaikki portit, joiden kautta arabit nousevat Temppeli-vuorelle, shavuot juhlan aikana saatuaan vihjeitä, että arabit suunnittelivat mielen-osoituksia ja väkivaltaisuuksia Juutalaisia vastaan. Heti aamulla 400 juutalaista nousi Temppelivuorelle poliisin nopeutettua sisäänpääsyprosessia, ja toinen mokoma iltapäivän aikana. Juutalaisjärjestöt ovat jo vaatimassa poliisilta oikeutta nousta Vuorelle aina suurten juutalaisjuhlien aikana, ja ainakin Jom Kippurina. Juutalaiset alkavat vähitellen ymmärtävän Temppelivuoren merkityksen juutalaisuudelle, sillä ilman sitä siltä puuttuisivat sekä sydän että keuhkot. Viivyttelyn johdosta monet muutkin ryhmittymät ovat tiivistäneet vaatimuksiaan Temppelivuoren omistuksesta, ja siinä Vatikaani ja katolinen kirkko ovat YK:n ohella vahvasti mukana. FH:n arabeista Hamas on ollut entistä näkyvämmin esillä omine lippuineen ja lappuineen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181344#.U5AdzUNsO-o
·        Israelin reaktiona FH hallituksen muodostamiseksi viranomaiset ilmoittivat 3000 uuden asuntoyksikön suunnitelmien hyväksymisestä välittömästi. Suunnitelmat oli tarkoitus julkistaa maaliskuussa, mutta sitä siirrettiin eri syistä johtuen. 400 asunto-yksikköä rakennetaan Ramat Shlomon lähiöön, 1 100 jaetaan Efratin ja Beitar Illitin, Adamin ja Givat Zeevin kesken. Lisäksi 1 500 asuntoyksikköä rakennetaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Kuten aina, USA kiirehtii hylkäämään suunnitelmat, mitä seuraavat YK ja EU. Tästä on tullut automaatio, joka seuraa Israelin uusista rakennussuunnitelmista etenkin pääkaupunkinsa alueelle. Se merkitsee myös Israelin ja USA:n välisen roilon syvenemistä ja laajenemista.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-responds-to-PA-unity-govt-announces-building-of-3000-beyond-Green-Line-355361
·        AL-Qaidan mediasiipi käyttää israelilaista yhtiötä viestiensä lähettämiseksi turvallisesti ilman uteliaita silmäpareja. Al-Qaidan mediasiipi Al- Sahab on MERSI:n tutkimusten mukaan turvautunut Safemail-palvelujen käyttämiseen, jonka omistaa ja jota operoi Secure Information Technologies Ltd, yksityismonistuksessa oleva yhtiö, jolla on toimistoja Israelissa, Japanissa ja Englannissa.  http://www.jpost.com/Defense/Al-Qaidas-media-wing-using-Israeli-company-for-secure-email-355368
·        Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoo USA:n poistaneen Iranin vastaisen sotilasiskun mahdollisuuden. http://www.timesofisrael.com/irans-khamenei-us-has-taken-military-action-off-table/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019