SUNNUNTAI 29.06.14


SUNNUNTAI 29.06.14
1. TÄNÄÄN on viimeinen hellepäivä tällä kertaa Israelissa. Lämpötila noussee päivän mittaan 35 asteen tienoille; aamulla vähän yli kuusi mittari näytti 27 astetta. Taivas on pilvetön ja ilma kirkas joitain pilvenhattaroita ja epäpuhtauksia lukuun ottamatta. Tulee kuuma päivä, joka tuntuu myös sisällä kiviseinien kootessa lämpöä päivällä hehkuttaen sitä illan viiletessä. Huomenna lämpötilan odotetaan laskevan 3 astetta huippulukemista ja edelleen pari astetta tiistaina, mutta taivas lienee edelleen pilvetön ja ilma kirkas. Säätilat tänään: Jerusalem 28 -35; Tiberias 27 -43; Suolameri 33 -42; Eilat 32 -46 +C-astetta. Eilatin lämpötila alenee pari astetta huomenna ja samoin tiistaina, mutta pysytellee yli 41 asteen huippulukemissa.
2. YHDEN kolmesta siepatusta israelilaispojasta 16-vuotiaan Naftali Fraenkelin äiti Rachelle Fraenkel kävi tiistaina esittämässä vetoomuksen YK:n alaisessa ihmisoikeusneuvostossa Genevessä poikien vapauttamiseksi ja on jatkanut vetoomuksiaan Israelissa kaikkien kolmen äidin edustajana pyytäen jatkamaan esirukouksia, tai positiivista energiaa tai mitä vain tarvitaan, jotta nuoret pojat, Naftalin lisäksi Gilad Shaar, 16, ja Eyal Yifrah, 19; saataisiin palautettua vanhempiensa ja perheittensä luokse.
Times of Israel päätoimittaja David Horovitz kävi itse henkilökohtaiesti tapaamassa Rachelle Fraenkelia hänen kodissaan Nof Ayalonissa luvaten, ettei haastattelu ole normaali, ja että Rachelle voi itse päättää sen keston ja kysymykset, joihin hän haluaa vastata tai jättää vastaamatta. Horovizt hämmästelee Rachellen kestävyyttä ja lujaa uskoa, jota hän pyytää myös niille ihmisille, jotka muistavat heitä rukouksin ja pyynnöin Israelin Jumalalle. Olen poiminut haastattelusta muutamia kohteita lukijoitten informoimiseksi.
Rachelle kertoo aluksi, että hänen perheensä on amerikkalainen, kotoisin New Yorkista, jossa läheisiä perheen jäseniä edelleen elää. Hän muutti Israeliin vanhempiensa mukana; hänellä on 7 lasta, osa sabroja, osa USA:ssa syntyneitä, koko perhe edelleen myös USA:n kansalaisia. Amerikassa perheen äiti irrottautuu työelämästä lasten synnyttyä, mutta Israelissa hänellä on kaksi kokopäiväistä työpaikkaa. Hänellä on 2 poikaa ja 4 tytärtä. Molemmat pojat opiskelivat Chaim Mekor Yeshivassa 4 vuoden kurssilla, vanhemman pojan suoritettua kurssinsa loppuun. Rachelle vakuuttaa yeshivan valinnasta, että se sijaitsee Gush Etzionissa, joka on vain 12 minuutin päässä Jerusalemissa, ja pysyy Israelin puolella rajaa, vaikka rauhansopimuksella osia Juudeasta ja Samariasta luovutettaisiinkin arabeille.
Rachelle Fraenkel sanoo uskovansa vahvasti, että terroristit haluavat pitää huolta nuorista, eikä heillä ole mitään todistetta, että asia olisi toisin. Hän haluaa pysyä optimistisena ja vahvana, sillä jos hän saa myöhemmin kauheita uutisia heidän kohtalostaan, hänellä on silloin aikaa hajota ja vetäytyä julkisuudesta. Hän olettaa, että pojat on piilotettu Hebronin alueelle, jossa on paljon hyviä piilopaikkoja. Hän haluaa jatkaa julkista esiintymistään. Siksi hän meni toisten äitien kanssa YK:n ihmisoikeusneuvostoon tiistaina saaden 2 minuutin puheoikeuden keskittyen oman näkökantansa esittämiseen kieltäytyen kuulemasta toisten esittämiä vihapuheita. Äidit halusivat osallistua yhdessä YK:n tilaisuuteen.
Yksi kolmesta äidistä kritisoi jyrkästi Netanyahun lopetettua terroristien syömälakon, johon media tarttui hanakasti syrjäyttäen hänen puheensa 95 % positiivisen osan, mutta Rachelle sanoo, ettei heillä ole sovittu yhteistä strategiaa, kukin puhuu omasta puolestaan. Hän ei myöskään halua ottaa kantaa mahdolliseen vankien vaihtamiseen, se ei ole heidän asiansa. Hän sanoo, että kaikki kolme perhettä ovat uskonnollisia. He pitävät jatkuvaa yhteyttä toisiinsa, tukien toinen toistaan, sillä vaikka he ovat peloissaan poikiensa kohtaloista, he uskovat rukousten voimaa siitä huolimatta, etteivät ne aina saakaan toivottua tulosta.  
Rachelle Fraenkel kertoo pojastaan, 16-vuotiaasta Naftalista, että hän menestyi koulussa hyvin, hän pitää koripallosta ollen siinä hyvä, hän soittaa kitaraa hyvin, tutustuen monen- laiseen musiikkiin. Hän on luonteeltaan kyynisen humoristinen, mutta ennen kaikkea poika, joka vasta alkaa etsiä elämänsä suuntaa. http://www.timesofisrael.com/a-mothers-plea-for-prayer-positive-energy-whatever-it-takes-to-find-kidnapped-teens/
3. IDF jatkaa etsintöjään antiseen tahtiin muslimien paastokuukaudesta huolimatta keskittäen 1500 sotilasta Hebronin alueille ja muuallekin Juudeassa. Hän olettavat, että kaikki kolme poikaa ovat elossa ja sieppaajat huolehtivat heistä. Torstain ja perjantain välisenä yönä sotilaat pidättivät 18 epäiltyä vieden heidät kuulusteluihin sekä tutkien 64 kotia johtolankojen löytämiseksi. Sieppaajat eivät ole antaneet itsestään mitään elonmerkkiä, ehkä siksi, etteivät he ole vielä päässeet lopulliseen piilopaikkaansa, tai ehkä siksi, että soitto voitaisiin jäljittää, ja julkinen lausunto voi antaa etsijöille viitteitä heidän olinpaikastaan. Siksi etsijät liikkuvat edelleen pimeässä vain vaistojensa ohjaamina.
PÄÄMINISTERI Netanyahu ja puolustusministeri Yaalon kävivät perjantaina kumpikin erikseen esittämässä osanottonsa ja lohdutuksensa siepattujen kodeissa. Myös presidentiksi valittu Reuven Rivlin esitti oman osanottonsa. Tiedustelulähteet toteavat, ettei sieppaus ollut mikään sattumoisin tapahtunut, vaan se oli pitkään ja huolella suunniteltu, ja siksi etsinnät voivat viedä aikaa. Netanyahu lupasi tehdä kaikkensa heidät löytämisekseen.
Sunnuntai-iltana Tel Avivissa järjestetään julkinen tilaisuus kolmen perheen ahdistusten tekemiseksi julkiseksi otsikolla ”Laulaen yhdessä heidän palaamisekseen”. Presidentiksi valittu Reuven Rivlin osallistuu tilaisuuteen esittäen puheensa.
MOSHE Yaalon sanoi, ettei hänellä ole paljon uutta kerrottavaa, mutta että turvallisuus-joukoilla on parempi tuntuma tilanteeseen kuin edellisen vierailun aikana. Hän pyysi kuitenkin pysymään kärsivällisinä, sillä etsintöjen jatkuminen voi kestää pitkään.  Yaalon vakuutti, että etsintöjä jatketaan, kunnes heidät on löydetty, eikä niitä hellitetä muslimien paastokuukauden ajaksi. Ensi perjantaina odotetaan muslimien järjestävän mellakoita Temppelivuorella aamurukousten jälkeen, mihin on myös varauduttava. IDF on pidättänyt runsaan kahden viikon aikana yli 400 epäiltyä ja tutkinut 1 500 kohdetta Juudean ja Samarian alueilla. Etsintöjen pitkittyessä YK ja EU pyrkivät yhä enemmän sekaantumaan etsintöihin vaatien tiesulkujen poistamista ja tarkastusten ja tarkastuspisteiden vähentämistä PA:n ja NGO-järjestöjen vaatimusten mukaisesti. USA puolestaan on suhtautunut hyväksyvästi ja ymmärtäen Israelin etsintätoimet. http://www.timesofisrael.com/18-more-arrests-64-homes-searched-but-still-no-breakthrough/
4. IDF iski lauantain vastaisena yönä 12 kohteeseen Gazan kaistalla vastauksena sieltä Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin ja kranaatteihin, joita on ammuttu 2 viikon aikana 25. IAF iski aikaisin lauantaiaamuna sotilaallisiin kohteisiin, joista osa luokiteltiin terroritoiminnan kohteiksi ja aseverstaiksi Gazan keskiosassa sekä asevarikoiksi kaistan eteläosassa. Ohjukset osuivat tarkasti maaleihinsa. Perjantai-iltana IAF iski ohjuksillaan kahta operaattoria, Osama Hassumi ja Mohammad Fazhi, vastaan, jotka ajoivat autollaan Gazassa. Palestiinalaisten julkistaman videokuvan mukaan auto romuttui täysin aiheuttamatta vahinkoa jalankulkijoille ja muulle liikenteelle. He olivat osallistuneet raketti-iskujen ampumiseen ja uusien suunnittelemiseen.
PERJANTAIL-iltana Iron Dome eliminoi kaksi rakettia kahdestatoista ammutusta, kuusi niistä putosi aukeille pelloille aiheuttamatta vahinkoa.  
PUOLUSTUSMINISTERI Moshen Yaalon uhkasi, että IDF iskee täysillä Israelia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, ja pitää Hamasia vastuullisena rakettien ampumiseen. Hamas on sittemmin ilmoittanut antavansa eri ryhmille vapaat kädet rakettien ampumiseen. http://www.timesofisrael.com/israeli-jets-target-gaza-rocket-sites-in-response-to-rocket-fire/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182263#.U6-72ENsO-o
Lauantai-iltana yksi Gazasta ammuttu raketti osui Sderotissa muovitehtaaseen sytyttäen sen tuleen, joka paloi kiivaalla liekillä levittäen taivaalle paksun mustan savupatsaan. Useita palokuntia taisteli tulta vastaan saaden sen hallintaan ja estäen tulen leviämisen muihin rakennuksiin. Kaksi muuta Gazasta ammuttua rakettia putosivat aukeille pelloille. Muovitehtaassa oli 4 ihmistä raketin osuessa siihen, mutta ehtivät juosta karkuun. Neljä ihmistä haavoittui sammutustöiden yhteydessä. Sderotin asukkaat sanovat pysyvänsä lujina terroristien kohdistaessa tulensa asutuskohteisiin ja tukevansa IDF:n vastatoimia. http://www.timesofisrael.com/four-injured-in-rocket-fire-on-sderot-factory/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin palomiehet joutuivat Syyrian puolelta ammutun kivääritulen kohteiksi Ein Zivan kibbutsin lähellä mennessään sammuttamaan pienehköä pensaspaloa rajan tuntumassa. He suojautuivat välittömästi, mutta ehtivät sammuttaa tulen ennen heidän evakuoimistaan IDF:n toimesta, joka ei vastannut kiväärituleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182282#.U6-8T0NsO-o
·        Ulkoministeri Avigdor Liberman suosittaa Gazan kaistan ottamista uudelleen Israelin valvontaan terrorijärjestöjen tulitaukosopimuksen jatkuvien rikkomusten vuoksi. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän esittää kaistan ottamista kokonaan Israelin hallintavallan alle. Esitys ei ole saanut muita tukijoita, vaikka Liberman todistelee, että osittaiset operaatiot Gazassa vain vahvistavat Hamasin asemaa. Terrorijärjestöt Gazassa eivät näytä kunnioittavan mitään sopimuksia Israelin kanssa. Operaatio Brothers Keeper alkamisen jälkeen 12.06. Gazasta on ammuttu ainakin 23 rakettia Israeliin ja määrä kasvaa päivittäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182277#.U6-9gENsO-o
·        Tuhat Afrikasta Israeliin tullutta laitonta rajan ylittäjää järjestivät istumalakon lauantaina Israelin ja Egyptin välisen turva-aidan lähellä pidettyään protestimarssin heidän olosuhteitaan vastaan Holot kokoamisleirillä sekä pyytäen apua palatakseen kotimaihinsa. Marssijoita ei päästetty 300 metriä lähemmäs turva-aitaa. Leirillä asuu nyt n. 2 300 laito9nta maahanmuuttajaa, kaikkiaan heitä lienee 60 000. Israel pyrkii lennättämään heidät joihinkin Afrikan maihin, mutta vaihtoehtoja ja halukkaita maita ei ole ilmoittautunut, koska työttömyys on korkea Afrikassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182260#.U6-_nUNsO-o
·        Israelin arabeja kokoontui mielenosoitukseen Wadi Aran alueella vaatiakseen IDF:n suorittamien kolmen juutalaisnuoren etsintöjen lopettamista. He asettivat tiesulkuja ja kivittivät poliiseja heidän tullessaan hajottamaan mielenosoitusta. Poliisit vastasivat kyynelkaasulla. Ainakin 4 henkilöä haavoittui, kaksi heistä poliisiupseeria. Mielenosoittajat heiluttivat PLO:n lippuja ja esittivät vaatimuksia sotilaan sieppaamiseksi käyttääkseen häntä Israelissa tuomittujen terroristien ja tuomioitaan kärsivien vapauttamiseksi. Mukana oli Israelin arabi-kansanedustajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182248#.U6_BsUNsO-o
·        Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog sanoo, että Abbas tarjosi apuaan siepattujen löytämiseksi, minkä Netanyahu torjuu. Herzog esittää, että Yesh Atid- ja Hathua-puolueet yhdessä kaatavat Netanyhaun hallituksen ja muodostajat uuden keskustan ja vasemmiston varaan tukeutuvan hallituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182276#.U6_EO0NsO-o
·        Debkafile kertoo, että Saudi Arabia ja Jordan kutsuvat armeijaansa aseisiin ISIS joukkojen mahdollisen hyökkäyksen varalta. ISIS joukot sanovat, että sillä on soluja sekä Jordaniassa että Gazassa ja Siinailla, jotka voidaan aktivoida. USA ei halua lähettää sotilaitaan Irakiin, mutta se lähettää sinne 300 neuvonantajaa ja 275 turvamiestä lähetystönsä tueksi, jonka 5000 työntekijää on evakuoitu. USA:n aseistetut ohjaajattomat tiedustelukoneet lentävät Bagdadin yllä tarkkaillen tilannetta. USA on vihjaillut, että Israelin tulee yhdessä USA:n kanssa varmistaa Jordanian turvallisuus. Egypti on valmistautunut lähettämään joukkojaan Jordaniaan estääkseen ISIS joukkojen etenemisen. Irakin armeija pyrkii vapauttamaan Kirkukin kaupungin ISIS joukoilta, jotka pyrkivät ottamaan valvontaansa Irakin öljyteollisuuden kaupunkeja sekä Hadith padon, joka toimittaa sähköä ja vettä Bagdadiin.  http://www.debka.com/article/24042/Mid-East-is-sizzling-Armed-US-drones-over-Baghdad-Saudi-Jordanian-tanks-deploy




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019