PERJANTAI 20.06.14


PERJANTAI 20.06.14
1. MAAILMA laahustaa omaa latuaan, ihmisen näkökulmasta katsoen ihmisen itsensä viitoittamaa polkua pitkin huomioimatta kättä, joka ohjailee ihmistenkin toimia. Mutta Sana täsmentää tämän oikeaan muotoon: ”Minä kuljetan heitä, kun he kulkevat rukoillen”. Tämä antaa mielekkyyden ihmisen toiminnalle. Ei laahustaminen outoja polkuja pitkin ole vain sattumaa tai hapuilemista tuntemattomissa vesissä, vaan sillä on merkitystä sekä ajallisuutta että ikuisuutta varten, sillä Hän on meidän kanssamme joka päivä sen jokaisena hetkenä.
Perjantaipäivä alkoi lämpimissä merkeissä. Lämpömittarin mukaan lämpöä oli 23 astetta, mikä iltapäivän tunteina lähentelee 33 astetta varjossa Jerusalemin alueilla. Sapattina lämpötila tipahtaa roimasti, ennusteen mukaan korkeimmillaan 27 astetta jatkuen sen jälkeen samoissa lukemissa muutaman päivän ajan. Taivas on puolipilvinen tänään ja huomenna selkeytyen sen jälkeen. Tiberiassa, suolamerellä ja Eilatissa on lämpöä tänään yli 40 astetta, joka reilusti parin asteen verran, palaten sitten lähemmäs normaalilukemia. Lämpötilat: Jerusalem 20 -33; Tiberias 24 -42; Suolameri 31 -41; Eilat 26 -43 +C-astetta. On syytä muistaa aiemmat varoitukset: Vettä tulee juoda parin litran verran, ja suolatasapainon säilyttämiseksi syödä suolaisia pähkinöitä tai oliiveja. Rusketuksen ottaminen kannattaa aloittaa vähitellen ja voiteita käyttäen.
TÄNÄ vuodenpäivänä v. 1942 Kazimierz Piechowski varasti kolmen kaverinsa kanssa SS:n auton Auschwitzissä paeten sieltä holokaustin aikana. – V. 1963 asennettiin USA:n ja Venäjän välille kuumalinja Kuuban ohjuskriisin aikana tahattoman kriisin estämiseksi. – Iranin protestien aikana v.2009 surmattiin Neda Agha-Soltan, jonka surmasta tuli ikoninen symboli vastarintatoimille Iranissa; Iranin Ääni, Neda tarkoittaa ääntä. (Times of Israel)
2. IDF:n sotilaat pidättivät perjantain vastaisen yön aikana 35 epäilyttävää Hamasin aktivistia Juudeassa ja Samariassa operaation ”Brothers keeper” aikana, jonka tarkoituksena on löytää torstai-iltana 12.06. oletettavasti Hamasin terroristien Gush Etzionissa sieppaamat kolme israelilaista nuorta. Sieppaajat ilmoittivat heti sen jälkeen, että heidät on viety paikkaan, josta IDF ei heitä löydä, luvaten kuitenkin antaa pian tietoja heidän kunnostaan. Heistä ei ole sen koommin kuultu mitään. Pääministeri Netantyahu sanoi kryptisessä lausunnossaan, että turvallisuushenkilöt tietävät nyt sieppauksesta enemmän kuin etsintöjen alkaessa, mikä ei tosiaankaan kerro kansalle yhtään mitään.
POLIISI on joutunut pahaan välikäteen sen tuhrittua yhden kolmesta siepatusta poliisille tekemän hätäsanoman, jossa hän kertoi joutuneensa siepatuksi. Täten poliisi antoi sieppaajille yli 7 tunnin etumatkan ennen suuretsintöjen aloittamista perjantaiaamuna. Sotilaat ovat pidättäneet tähän mennessä 330 epäiltyä pääosin Hamasin jäsentä voidakseen siivilöidä heiltä joitain tiedonmurusia etsintöjen tehostamiseksi. Toistaiseksi he ovat vetäneet vesiperän hienoista teknisistä laitteistaan huolimatta, joilla pystytään seuraamaan kaikkea puhelinliikennettä ja ihmisten toimia kameroin varustetuilla liidokeilla. Tämä oikeuttaa olettamaan, että sieppauksen suoritti yksityisyrittäjä ilman laajempaa tausta-järjestöä ja suunnitelmaa. He vain sattuivat havaitsemaan nuoret odottamassa peukalo-kyytiä tunnetulla pysäkillä tarttuen tilaisuuteen. Hamasjohtajan Khaled Mashalin vähän aiemmin pitämän puheen arvioidaan sisältäneen koodisanan sieppauksen suorittamiseksi.
IDF:n tiedotteen mukaan yksi palestiinalainen ammuttiin kuoliaaksi Hebronin lähellä sijaitsevan Duran kylässä suoritetun pidätysoperaation aikana. IDF:n mukaan arabi hyökkäsi sotilaita vastaan, mihin he vastasivat kovilla luodeilla, kuten palestiinalaislähde informoi. Israelin viranomaiset tunnustavat liikkuvansa edelleen pimeässä luotettavan johtolangan puuttuessa. Tiedeministeri Yaacov Peri, entinen Shin Betin johtaja, sanoo, että sieppaus voi saada pikaisenkin ratkaisun, mutta siepattujen löytäminen voi kestää pitkäänkin. Ei tämä juuri lohduta heidän omaisiaan, mutta tämä on tämän hetken tilanne.
TORSTAI-ILTANA Gazasta ammuttiin kaksi rakettia Ashkelonia kohti. Iron Dome eliminoi toisen niistä, toinen putosi asumattomalle kentälle aiheuttamatta vahinkoa. IAF:n koneet tekivät ilmaiskuja viiteen kohteeseen Gazassa, jonka terveyspalvelujen tiedottaja kertoi ilmaiskujen kohdistuneen Hamasin ja Jihadin sotilaskohteisiin Khan Younis, Rafah ja Gazan kaupungin alueilla, haavoittaen neljää lasta ja kahta aikuista kohtalaisesti.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vaati lausunnossaan sieppaajia palauttamaan nuoret vahingoittumattomina koteihinsa, sillä se vahingoittaa PA:n arabien asemaa ja voi pahimmassa tapauksessa särkeä Fatahin ja Hamasin välille solmitun sopimuksen ja yhteishallituksen. Abbas syyttää Israelia kollektiivisesta rangaistuksesta PA:n viatonta kansaa kohtaan. Hän kieltää Hamasin tavoin, että sillä olisi osuutta sieppaukseen, mutta lupaa avustaa etsinnöissä. IDF kutsuu yhteistyötä PA:n poliisin kanssa ammatilliseksi.
HAMASIN tiedottaja Sami Abu Zuhri varoittaa Israelia, että jos se toteuttaa uhkauksensa ja karkottaa pidättämänsä Hamasin jäsenet Gazan kaistalle, se tulee avaamaan helvetin portit. Hän uhkaa kolmannella intifadalla, mikä siirtäisi taistelun Israelin siviilihenkilöitä vastaan. Israelin johdon käsityksen mukaan Hamas on vastuussa sieppauksesta, ja siksi IDF operoi pääosin sen jäseniä vastaan, mikä samalla heikentää Hamasin asemaa.
Puolustusministeri Moshe Yaalon allekirjoitti määräyksen, jolla Englannissa toimivan kansainvälisen avustusjärjestön IRW (Islamic Relief Worldwide) Israelissa sijaitsevat toimistot suljetaan, koska joittenkin Hamasin jäsenten uskotaan johtavan niitä. Määräyksen mukaan se ei myöskään saa enää siirtää varoja Länsirannalle. Poliisi sanoo sulkeneensa kaksi Hamasin toimistoa Jerusalemin itäosassa. Yksi sosiaalinen keskus toimi Safafan moskeijasta, toinen oli avustustoimisto Sur Baherin alueella.
IDF:n tiedotteen mukaan sotilaat kohtaavat voimistuvaa vastarintaa suorittaessaan etsintöjä, jotka usein kohdistuvat koteihin, joita on käyty läpi sadoittain. Etenkin pakolaisleireissä vastarinta on aktiivista arabien käyttäessä kivien ohella palopommeja ja joskus tuliaseita. http://www.timesofisrael.com/over-a-week-into-search-idf-presses-op-against-hamas/
3. ISRAELISSA IDF:n lauantai-iltana, 48 tuntia sieppauksen jälkeen, Gush Etzionin alueen arabeille asettama kielto työskennellä juutalaisissa kohteissa ei ole herättänyt pelkästään myönteistä palautetta, vaan myös vastustusta, sillä Gush Etionin 10 000 asukkaan yhteisössä työskentelee päivittäin 1000 PA:n arabia. Kieltoa perusteltiin sillä, että se estää juutalaisia hyökkäilemästä arabeja vastaan, mitä juutalaiset pitävät loukkauksena, eikä ole todisteita, että arabitkaan käyttäisivät tilaisuutta hyökätäkseen juutalaisia vastaan. He katsovat, että etu on yhteinen, arabit tarvitsevat työtä elättääkseen perheensä ja juutalaiset työntekijöitä.
Juutalaiset eivät myöskään pidä hyvänä ilman määräaikaa annettua määräystä, ja toiseksi sen valvominen on lähes mahdotonta sen lisäksi, että se kasvattaa enemmän vihamielisyyttä kuin tunnetta yhteistoiminnasta. Yesha-neuvosto kuitenkin seurasi IDF:n esimerkkiä asettaen myös alueellaan kiellon arabityövoiman käytölle, vaikka päätös ei ollut yksimielinen. Juutalaisasukkaat eivät näe yhtäläisyyttä turvallisuuden ja kiellon välillä, ihmetellen, miten se kasvattaa turvallisuutta kummallakaan puolella. He eivät halua asettaa kollektiivista rangaistusta PA:n arabeille vain siksi, että alueella on vapaana jengi, joka sieppaa bussi-pysäkeillä peukalokyytiä odottavia. Ehkä tarkoituksena onkin vain osoittaa PA:n johdolle, ettei kaikki ole normaalia, huomioiden FH hallituksen ja sovintodokumentin.  http://www.timesofisrael.com/army-banned-palestinian-workers-from-settlements-after-kidnapping/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Eritrean hallituksen brutaalit määräykset ovat aiheuttaneet kansan parissa kansain-vaelluksen, exoduksen, löytääkseen jostain myönteisemmän yhteiskunnan. Nykyisessä maailmanajassa sellaisen löytäminen on vaikeaa, koska pakolaisten määrä maailmassa kasvaa kaiken aikaa. Eritreassa hallitus voi määrätä kenen tahansa 18-vuotiaan, naisen tai miehen, työskentelemään armeijan tai valtion määräämässä työpaikassa minimipalkalla koko elinajakseen. Ihmisoikeustarkkailijat pitävät tätä pakkotyönä, jota voi verrata orjuuteen, joka kohdistuu omaan kansaan. Siksi he mieluummin pakenevat, pakolaisten määrä ylittää vuoden alusta lähtien 3000 henkeä kuukaudessa. Heidän lähes ainoa toivonsa on päästä Eurooppaan. Yksin tammikuun aikana 13 000 pakolaista pyrki Italiaan laivalla, mikä on 32 % kaikista sinne pyrkivistä. v. 2013 heitä tuli Italiaan 9 800 koko vuoden aikana. Huhtikuussa 3000 eritrealaista pyrki Eurooppaan, 158 % edellisvuotta enemmän.  http://www.timesofisrael.com/nearly-4000-flee-eritrea-each-month-says-un/
·        Israelin Technionin kehittämä nanotekniikkaan perustuva ”NaNose” laite pystyy 90 %:n tarkkuudella haistamaan syöpäsolut ihmisessä. Laitteistoa on kokeiltu ja testattu ja todettu, että se on valmis markkinoille. Laite muistuttaa sitä, millä poliisi pyrkii selvittämään ajajien alkoholin nauttimisen turvallisuudelle vaaralliseen mittaan. NaNose perustuu tiedolle, että syöpäsolut aiheuttavat määrätynlaisia hajuja, jotka laite pystyy tunnistamaan. Tähän tarkoitukseen on koulutettu myös koiria, joilla on ilmiömäinen hajuaisti. Etenkin keuhkosyövän havaitseminen on lääkärien mukaan vaikeaa useista tutkimusmenetelmistä huolimatta. NaNose voi olla oikea ratkaisu. http://www.timesofisrael.com/technions-nanose-catches-lung-cancer-90-of-the-time/
·        USA:n nykyinen ulkoministeri John Kerry ja entinen kollega Gondoleezza Rice taputtelivat toisiaan selkään Israelin ja PA:n välisen rauhanprosessin onnistuneesta edistämisestä, vaikka käytännön näytöt lienevätkin minimaaliset elleivät negatiiviset. Tilanne sattui USA:n ulkoministeriön tiloissa Washingtonissa, jossa paljastettiin suuri Ricea esittävä maalaus. http://www.timesofisrael.com/rice-kerry-praise-each-others-israeli-palestinian-efforts/
·        USA:n presidentti Obama valmistautuu ilmaiskuihin ISIS-joukkoja vastaan Irakissa ja ehkä myös Syyriassa, joka on hänen varsinainen huomionsa kohde. Obama päätti lähettää 275 jalkaväensotilaan lisäksi 300 neuvonantajaa Irakiin, ikään kuin heillä olisi jokin viisasten kivi, jolla estää ISIS-joukkojen ilmiömäistä etenemistä uhaten jo Karbalaa ja Bagdadia. Obama olettaa pystyvänsä aloittamaan yhteistoiminnan Iranin kanssa Irakin hajoamisen estämiseksi ja luisumiseksi Saudi Arabian tukemien ISIS-joukkojen valtaan. Obama haluaa kaataa Syyrian presidentti Bashar Assadin hallinnon, ja vihjaa, että myös Irakin pääministeri Malikin on aika mennä antaakseen tilaa nuoremmille. USA:lla on 30 000 miestä Persianlahden maissa ja se toi äskettäin lisää sotalaivojaan alueelle kaiken varalta, jos tilanne vaatii niiden käyttöä. Iranin armeijan komentaja vastustaa yhteistyötä ”suuren saatanan” USA:n kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Warning-of-Iraqi-spiral-Obama-readies-strikes-and-hopes-for-constructive-role-from-Iran-359982
·        Fatahin virkailija Jibril Rajoub sanoo, että Israel ymmärtää vain sieppausten kieltä. Ei ole siellä kovin lämpimiä tunteita Israelia kohtaan, eikä tämä jurrikka halua peitellä niitä ruusunpunaisten tulevaisuudennäkyjen kuplaan, hän elää reaaliajassa. http://www.jpost.com/Operation-Brothers-Keeper/Senior-Palestinian-Authority-official-Israel-understands-only-the-language-of-abductions-359963



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021