MAANANTAI 30.06.14


MAANANTAI 30.06.14
1. MAANANTAIPÄIVÄ alkoi aurinkoisena, mutta sumua oli paksusti laaksoissa ja on edelleen lännen suunnalla. Ilma oli yöllä kostea, mikä vaikeutti nukkumista ihon hikoillessa ilman mitään syytä ikkunaan ollessa auki. Aamulla lämpömittari osoitti 23 asteen lukemia, mutta kosteuden vuoksi ilma tuntui viileältä. Pahin helleaalto on tällä erää ohitettu, mutta lämpötila pysyttelee edelleen suhteellisen korkeana, tänään 33 asteessa ja paria astetta alempana seuraavina päivinä. Sääkartta osoittaa myös auringon porottavan täydeltä terältään. Säätilat tänään: Jerusalem 23 -33; Tiberias 25 -40; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -44 +C-astetta. Eilatissa ja Suolamerellä lämpötila pysyttelee yli 40 asteessa lähipäivien aikana.
2. HOLOTIN kokoamisleirissä luvattomasti maahan tulleet työtä etsivät tai kotimaastaan henkensä kaupalla paenneet siirtolaiset alkavat osoittaa rauhattomuuden merkkejä. Leiriin mahtuu 2 400 ihmistä. Suurin osa pakolaisista on työtä etsiviä, he ovat tulleet Eritreasta, Etiopiasta ja Sudanista. Viime viikon perjantaina satoja siirtolaisia marssi Holotista Egyptin rajan tuntumaan aikoen mennä rajan yli Siinaille. Rajavartijain kiellettyä heidän aikomuksensa he leiriytyivät Nitzanan metsikköön pystyttäen sinne lauantai-iltana tilapäisen leirinsä, jonne Israelin aktivistit toivat ruokaa ja juomia. Heillä oli jopa klinikka, jota hoitivat vapaaehtoiset ihmisoikeusjärjestön lääkärit. Eritrean kristittyjen johtajat Tel Avivista olivat järjestäneet aamurukoukset leiriytyneille. He protestoivat siksi, ettei heille ole annettu pakolaisen asemaa, ja että heitä pidetään Holotissa pitkiä aikoja ilman oikeuskäsittelyä.
POLIISI lähetti paikalle sunnuntaina kymmeniä poliisiupseereita, jotka pyysivät Nitzanaan leiriytyneet nousemaan paikalle tuotuihin busseihin, joilla heidät kuljetettaisiin takaisin Holotin leiriin. Lopulta poliisi joutui pakottamaan kieltäytyjät busseihin, joilla heidät vietiin Saharonim-vankilaan. Heidät asiaansa tutkitaan vankilassa ja Holotin sääntöjä rikkoneet voivat saada jopa 3 kuukauden vankeusrangaistuksen. Siirtolaiset aloittivat syömälakon sunnuntai-iltana odottaen, että ihmisoikeusjärjestö puuttuu heidän tilanteeseensa.
ISRAELIN hallitus ei aio muuttaa omaksumaansa kantaa, että suurin osa heistä on laittomasti maahan tulleita työtä etsiä siirtolaisia, ja vain pieni osa aitoja pakolaisia. Viimeisen vajaan parin viikon aikana 2000 Holotin asukasta jätti ilmoittautumatta leirin virkailijoille, kuten heidän tulee tehdä kolmesti päivässä. Hallitus painii vaikean kysymyksen parissa, sillä sen toimia ja päätöksiä seuraavat lukuisat ihmisoikeusjärjestöt ja painostusryhmät. http://www.timesofisrael.com/police-break-up-migrants-protest-on-egyptian-border/
3. GAZAN terroristit ampuivat eilen illalla kuusi rakettia kohti Netivotin kaupunkia. Iron Dome eliminoi niistä kaksi, muut neljä putosivat aukeille paikoille. Raketit olivat ilmeisesti Grad-tyyppisiä Kutyusha raketteja.
Maanantaiaamun aikana Gazasta ammuttiin uusi kahdeksan raketin salvo kohti Eshkolin alueneuvoston aluetta pudoten vaarattomasti aukeille alueille. Tämä tulitus tapahtui 07.00 aikaan, muutamia tunteja sen jälkeen, kun IAF:n koneet tekivät rangaistuiskuja Gazan alueelle. Israelin media antaa erilaisia lukuja yön aikana ammutuista raketeista, joittenkin arvioiden mukaan jopa 14 rakettia. Ne eivät aiheuttaneet fyysisiä vaurioita.
ESHKOLIN alueneuvoston puheenjohtaja Haim Yellin sanoo, että Israelin v. 2012 Pillar of Defense jälkeen asettama tasapainotila Gazan rajan tuntumassa on pahoin järkkynyt. Hän toteaa, että Israelin hallituksessa on kaksi asetta. sotilaallinen ja poliittinen, joita sen tulee käyttää harkitusti ja viisaasti rauhantilan palauttamiseksi. Yellin sanoo, että koulujen viimeinen päivä tänään ennen kesälomaa on normaali koulupäivä.
IAF:n koneet tekivät yön aikana pommituslentoja Gazan alueella kohdistaen täsmäiskunsa vain rakettien piilotettuihin laukaisualustoihin, aseverstaisiin ja harjoituskenttiin. Yksi mies sai surmansa ja kolme haavoittui Gazan arabilähteen mukaan.  IDF:n tiedotteen mukaan iskuissa pyrittiin eliminoimaan laukaisuvalmiita rakettimiehistöjä ja alustoja. Khan Yunisiin tehty ilmahyökkäys tehtiin välittömästi Gazasta ammutun kuuden Grad-rakettisalvon jälkeen. IDF:n tulkinnan mukaan Hamas on vastuussa raketti-iskuista.  http://www.timesofisrael.com/southern-israel-pummeled-by-morning-rocket-barrage/
4. ISRAELIN pahin uhka tulee maan sisältä, oman väen keskeltä, kuten sanotaan myös Jordaniasta. Israelissa uhkan muodostavat äänekkäät pääosin vasemmistoon tukeutuvan ideologian kannattajat, joiden päämääränä on kautta aikojen ollut saada rauhantila hinnalla millä tahansa, vaikka oman turvallisuutensa vaarantaen. He ovat valmiit luovuttamaan 95 + % Juudean ja Samarian alueista sekä Jerusalemin itäiset osat, joissa arabit ovat enemmistönä. He ovat valmiit tekemään kompromissisopimuksia Jerusalemin vanhasta kaupungista ja Temppelivuoresta, joka ei ole heille pyhä eikä ainutkertainen. Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog esitti pari päivää sitten, että Abbas on paras rauhan-kumppani, mitä Israelilla koskaan on ollut. Presidentti Peres tukee häntä lausunnollaan lisäten, että häntä morkataan uneksijaksi, ja siksi hän tuntee olonsa kotoiseksi Amerikassa, jossa ihmiset haaveilevat, jopa suuremmissa puitteissa kuin mitä Israelissa on mahdollista.  
TOINEN kysymys on Israelin arabivähemmistö, joka ei häpeile kantaa mielenosoituksissaan Hamasin ja PLO:n tai PA:n lippuja vain osoittaakseen, missä sen mieltymyksen ja lojaalisuuden kohde sijaitsee. Ei suinkaan Israelissa, jossa heillä on paremmat olot kuin missään arabivaltiossa omine kansanedustajineen ja puolueineen Knessetissä, eikä heidän poikiensa ja tyttäriensä tarvitse kohteliaisuussyistä osallistua maansa puolustamiseen, vaikka ehkä pitäisi. Muutamia satoja osallistuu vapaaehtoisina arabien painostuksesta huolimatta.
Kuvaava esimerkki oli perjantaina Umm El Fahmissa Israelin arabien järjestämä mielen-osoitus, jossa satoja ellei tuhansia arabiasukkaita tulvi teille ja puistoihin sulkien valtatien no 60 kokonaan ja hyökkäillen poliisia vastaan kivin ja polttopulloin. Poliisi pyrki hillitsemään mellakoitsijoita, mutta joutui lopulta kutsumaan lisää poliisivoimia, jotka käyttivät kyynel-kaasua ja tainnutuskranaatteja heidän hajottamisekseen. Heidän joukossaan oli myös arabi-kansanedustajia. Mielenosoituksen tarkoituksena oli vaatia IDF:n suorittamien etsintöjen lopettamista Juudeassa ja Samariassa kolmen siepatun juutalaispojan löytämiseksi.
Mielenosoituksessa ylistettiin tuomittuja terroristeja marttyyreinä tunnetun mantran seuraamana: ”Hengen ja veren voimalla vapautamme teidät marttyyrit”. Hadash-puolueen puheenjohtaja, arabikansanedustaja Muhammed Barakei totesi, että mielenosoitus on osoitettu IDF:n brutaalia ja laitonta toimintaa vastaan territorioissa, lainvastaisia pidätyksiä vastaan. Kansanedustaja Haneen Zoabi julisti muutamia päiviä aiemmin, etteivät nuoret siepanneet arabit ole terroristeja vaan itsenäisyystaistelijoita, mikä herätti voimakkaan vasta-reaktion kansan parissa ja lakiesityksiä Knessetissä, joilla Zoabin ja vastaavien kansan-edustajien koskemattomuus poistetaan syytetoimia varten. Juutalainen on luonteeltaan ystävällinen ja taipuisa kompromissiin, mutta silläkin on rajansa.
AVIGDOR Liberman esitti Umm El Fahmin liittämistä PA:n valvontaan, mikä herätti sen asukkaissa voimakasta vastustusta: Ei koskaan, me haluamme asua Israelissa. Kuitenkin he ovat valmiit tukemaan PA:n hallintoa, jonka alla heidän elintasonsa ja –laatunsa alenisi ratkaisevasti. Eivätkö he tajua, että PA/PLO:n tavoitteena on Israelin tuhoaminen ja islamin kalifaatin perustaminen sen raunioille? http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Umm-el-Fahm-protest-360948
5. UUTISOTSIKOITA
·        Lauantaina 28.kesäkuuta tuhannet beduiinit osoittivat mieltään Jordanian eteläisen provinssin pääkaupungissa Maanissa kantaen kädessään ISIS- joukkojen omaksumia lippuja, toisessa roikottaen automaattikivääriä. Kaupungissa on usein Abdullahin vastaisia mielenosoituksia, eivätkä Ammanin valvomat poliisit tai sotilaat puutu niihin kuin erikoistapauksissa, jolloin armeija käyttää raakaa tulivoimaansa järjestyksen palauttamiseksi. Ammanin hallitus on kuitenkin hyvin peloissaan Maanin mielenosoitusten leviämisestä muihin kaupunkeihin, Salt, Irbit ja Zelka, joissa on voimakas Al-Qaidan kannattajajoukko. Jordanian armeija on keskittänyt armeijansa kolmeen tärkeimpään kohteeseen: Pohjoisrajalle, Syyrian rajalle ja pää-kaupungin Ammanin tueksi. USA ja Israel ovat yhdessä vakuuttaneet turvaavansa Jordanian itsenäisyyden, ja ne ovat perustaneet yhteisen sotilasjohtokeskuksen Jordanian kanssa. Sen tehtävänä on seurata tilannetta ja antaa suosituksia, onko paras seurata tilannetta toistaiseksi, vai puuttua siihen ennaltaehkäisevästi. USA:n 12 500 miehen suuruiset lentojoukot ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa F-16 koneineen. Mikäli ISIS (ISIL) joukot osoittavat pyrkivänsä aktivoimaan paikalliset solut Jordaniassa ennakoiden hyökkäystä Jordanian alueelle, USA ja Israel joutuvat lunastamaan lupauksensa hashemiittien monarkian pelastamiseksi. http://www.debka.com/article/24044/Jordanian-Bedouin-hoist-Al-Qaeda-flag-in-Ma’an---104-km-from-Eilat-US-Israeli-forces-on-the-ready
·        Jordanian kuningas Abdullah II johti 26.06. maansa turvallisuuskabinettia, jossa hän kehotti maan armeijaa valmistautumaan kaikin mahdollisin voimin maansa puolustamiseksi rajojen takana lisääntyvää ääri-islamilaisuuden uhkaa vastaan. Tämä tarkoittaa jatkuvaa hälytysvalmiutta. Hän myös esitti pyynnön Saudi Arabian kuninkaalle, että tämä asettaisi armeijan yksiköitään valmiustilaan puuttuakseen Jordanian tilanteeseen. Myös Egypti lupaa lähettää joukkojaan Jordanian tueksi, jos tarvitaan. Saudien on parasta ollakin varuillaan, sillä ISIS joukot uhkaavat Saudi Arabian ja Irakin rajan läheisyydessä olevaa rajakaupunkia AR AR, jossa on 200 000 asukasta. Tilanne Irakin ja Syyrian alueilla on sekava, eikä saa selvää, kuka tukee mitäkin järjestöä. USA tukee al-Malikin hallitusta Irakissa kuten myös Iran. USA on kuitenkin salaa kouluttanut ISIS joukoissa palvelevia miehiä Jordaniassa ja Turkissa. ISIS joukoissa palvelee myös Saddam Husseinin armeijan sotilaita, jotka kuuluvat Baath puolueen kannattajiin. Syyriassa USA avustaa Assadin armeijaa vastaan taistelevia joukkoja, kuten myös Saudi Arabia, mutta ei samoja kuin USA. ISIS ja Al-Nusra joukkojen kerrotaan miehittäneen 95 % Damaskoksen sekä Israelin ja Jordanian välisestä alueesta. Vain Quneitran kaupunki on enää Assadin joukkojen valvonnassa. Iran tukee voimakkaasti Assadin hallitusta ja vie sinne omia joukkojaan Assadin ja Hizbullahin tueksi. Ääri-islamilainen ISIL on siten Israelin pohjoisrajalla. http://www.debka.com/article/24034/King-Abdullah-calls-up-Saudi-armed-forces-on-high-preparedness-Egyptian-troops-ready-to-fly-to-kingdom
·        IDF pidätti yön aikana kuusi PA:n arabia kuulusteluja varten. Sotilaat tekivät ratsian myös molempien sieppaukseen epäiltyjen koteihin grillaten heitä mahdollisten yhteyden-ottojen vuoksi. mutta julkisuuteen ei ole kerrottu muutoksista tilanteeseen.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182323#.U7Ed4kNsO-o
·        Pääministeri Netanyahu sanoo, että kurdit ovat ansainneet oman valtionsa. Hän kehottaa länsimaita yhteiseen rintamaan ns. maltillisten arabihallitusten ja ryhmittymien tukemiseksi. Eräs tietoviisas totesi muinoin, että maltillinen muslimi on se, joka pitelee uhrin jaloista kiinni ei-maltillisen katkaistessa uhrin kaulaa. Israelissa on vahvistunut kanta, ettei nyt ole aika luopua alueistaan, ja että IDF:n tulee pysyä Jordanjoen laaksossa kaikissa ratkaisumalleissa.  http://www.timesofisrael.com/kurds-in-iraq-deserve-independence-netanyahu-says/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019