TIISTAI 06.05.14


TIISTAI 06.05.14
1. TÄNÄÄN kuudes toukokuuta, juutalaisen kalenterin mukaan kuudes iyar kuuta v.5774, vietetään Israelin itsenäisyyden 66. päivää. Näin eilinen sodissa ja terrori-iskuissa surmansa saaneiden muistopäivä muuttui hetkessä ilon ja kiitollisuuden päiväksi. Perinteiseen tapaan lapset paukuttelivat ilotulitusrakettejaan koirien ja kissojen sekä herkkätunteisten ihmisten kauhuksi; virallisten ilotulistusten vuoro oli lähempänä keskiyötä.
TÄNÄ päivänä kansa vaeltaa perinteiseen tapaan luontoon missä suinkin mahdollista pienten grilliensä kanssa järjestäen pienet kutsut perheittensä ja ystäviensä kanssa. Niinpä meidänkin nelihenkinen perhe grillaa jossain jotain, mitä Markku kävi hankimassa hyvissä ajoin. Koska lehdet eivät ilmesty tänään, otan vapauden kirjoittaa vapaamuotoisemman raportin tämän hetken tunnelmista ja tunteista maassa.
Tänä päivänä v. 1937 Hindenburg ilmalaiva tuhoutui; v.1942 amerikkalaiset joukot Filippiineillä antautuivat japanilaisille; ja v.1945 NL:n joukot aloittivat Prahan operaation toisen Maailmansodan aikana, kuten Times of Israel toimitus on koonnut.
LÄMPÖMITTARI osoitti heti puoli seitsemän aikaan 24 lämpöastetta, vaikka ennusteiden mukaan 17 olisi ollut riittävä. Näin se on, ihminen päättää, mutta Jumala säätää, säätkin. Lämpötilat: Jerusalem 17 -30; Tiberias 23 -37; Suolameri 27 -39; Eilat 26 -38 +C-astetta. Taivas oli pilvinen, ja pilvisyys jatkunee seuraavien päivien aikana. Lämpötila alenee selvästi, neljä astetta keskiviikkona ja torstaina, perjantaina 2 astetta (ylin 20).
2. ynetnews.com suorittaman gallupin mukaan km. 54 % uskoo maan puskevan väärään suuntaan, vain 29 % antaa hyväksyvän nyökkäyksen. Alle 34-vuotiaitten keskuudessa negatiivinen arvio on 63 %, ikäluokassa 35 -49 luku on 54 %; yli 50-vuotilaista 46 % katsoo maan johdon ohjaavan kansaa väärään suuntaan 33 %:n antaessa tunnustusta. Gallupissa kyseltiin monia muitakin asioita, alla linkki siihen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4516639,00.html
Presidentti Shimon Peres, joka ei malta millään pysytellä nahoissaan, eli poissa politiikasta, kertoo JP:n haastattelussa, että kolme vuotta sitten hänellä oli Abbasin kanssa yhteisesti laadittu rauhansopimusmalli, jota hän tarjosi pääministeri Netanyahulle jatkotoimia varten, mutta pääministeri lopetti neuvottelut ja Peres peruutti viimeisen tapaamisensa Abbasin kanssa Ammanissa. Peres kertoi, etteivät he sopineet rajoista eivätkä keskittyneet turvallisuuteen, kuten Netanyahu olisi halunnut, vaan enemmän yleisiin perusteisiin maan jakamiseksi koon perusteella, mikä olisi sallinut maan vaihtamisen suuriin blokkeihin ja joittenkin pienempienkin setlementtien säilyttämisen. Hän pitää omaa suunnitelmaansa parempana kuin Tony Blairin laatimaa, jonka Netanyahu valitsi ohjeekseen.
Netanyahun politiikkaan selvästi pettynyt presidentti Peres kertoo haastattelussa myös jotain perheestään, mihin hän ei normaalisti puutu. Hän kertoo, että v. 2007 hänen Sonja vaimonsa pyysi häntä jättäytymään pois politiikasta voidakseen edes loppuelämänsä viettää perheensä kanssa, mutta Shimon kertoo todenneensa, että ”politiikka on hänen elämänsä, eikä hän halua vetäytyä siitä niin kauan, kuin häntä tarvitaan palvelemaan maataan”. Hän kertoi toisessa haastattelussa muutamia vuosia aiemmin, miten Sonja-vaimo alkoi esittää vaatimuksia hänen elämänsä suhteen, mitä hän ei voinut hyväksyä todeten: ”Vanhentuessaan naiset tulevat sellaisiksi. Koska se ei sopinut minulle, pakkasin laukkuni ja muutin Jerusalemiin presidentin virka-asuntoon”. Sonja-vaimo jäi asumaan heidän Tel Avivin asuntoonsa, jossa hän kuoli yksin kotonaan 88-vuotinaana. Shimon Peres on nyt yli 90-vuotias. Hänen viimeinen kautensa päättyy tänä kesänä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Peres-Past-and-present-351279, http://www.timesofisrael.com/peres-with-good-will-you-can-achieve-peace-with-wrong-policies-you-can-postpone-it/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180310#.U2hx6UNsNDQ
3. Edellisten viikkojen aikana uutisissa on kerrottu nuorten harjoittamasta vandalismista, mikä kohdistuu sekä juutalaisiin että arabikohteisiin, useimmiten grafiittien muodossa tai autonrenkaitten puhkomisena tai muina suhteellisen vähäistä tuhoa aiheuttavina toimina, joskus myös hedelmä- ja oliivipuitten katkomisena ja istukkaitten repimisenä kostoksi heihin itseään kohdistuneista vastaavista toimista. Pääministeri Netanyhau puuttui näihin sinänsä vähäisiin, mutta tuomittaviin ilmiöihin vaatien niiden lopettamista, koska ne voivat laajeta ja aiheuttaa pahempaa epäjärjestystä. Arabien suorittamia väkivaltaisuuksia ovat kiihottaneet ja jopa ohjailleet Euroopasta ja musta lännen maista tulleet henkilöt tarkoituksenaan nostattaa arabit hyökkäilemään juutalaisia vastaan. Tämä ilmenee yhä runsaslukuisimpina hyökkäyksinä autoilijoita vastaa maanteillä ja yksittäisinä siviilien haavoittamisena ja murhina. Aseina käytetään veitsien ohella kiviä ja polttopulloja tai pommeja.
Puolustusministeri Moshe Yaalon puuttui puheessaan kaatuneitten muistopäivänä näihin ilkivallantekoihin siinä määrin, että uhrien omaiset pahoittivat mielensä sanoen, että Israelin puolustamisesta vastaavalla ministerillä olisi ollut paljon ajankohtaisempia ja maan turvallisuudelle paljon tärkeämpiä aiheita pitäen ministerin puhetta vähintään tahdittomana. Pääministeri puolestaan joutui keskeyttämään puheensa samantapaisessa tilaisuudessa, koska uhrien omaiset huutelivat hänelle kesken puhetta: ”Miksi sinä vapautat poikiemme ja tyttäriemme murhaajia”. Netanyahu sanoi odottaneensa välihuutoja, mutta päätti kuitenkin osallistua tilaisuuksiin. Hänen imagonsa osoittaa laskusuuntaa.
4. KUTEN valveutunut lukija hyvin tietää, rauhanneuvottelut Israelin ja PA/PLO:n kanssa ovat poikki, vaikka epävirallisia keskusteluja käydään piilossa julkisuudesta. Tzipi Livni, joka johti keskusteluja Yitzhak Molchon kanssa, on selvästi pettynyt neuvottelujen keskeytymisestä, sillä se pönkitti hänen heikkoa, voisi sanoa narsissista, itsetuntoaan. Jotkut kyselevät, miten hän nyt saa aikansa kulumaan huomioimatta, että hänen varsinainen tehtävänsä on oikeusministeriön hoitaminen, jossa luulisi olevan tarpeeksi hommia yhtä naista varten.
Netanyahu asetti rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin heti neuvottelujen keskeydyttyä kuvitellen, että hän tämän läpinäkyvän verhon avulla saisi länsimaat uskomaan hänen rauhantahtoonsa ja siihen, ettei se ollut hän, joka sai keskustelut loppumaan. Tämähän oli Abbasin yksi keskeisimmistä vaatimuksista jatkaa keskusteluja huhtikuun määräajan umpeuduttua. PA/PLO:n korkeat virkailijat tunnustavat, että tärkein syy siihen, että Abbas päätti suostua keskusteluihin alun pitäen, oli vankien vapauttaminen israelilaisista vankiloista. Netanyahu ehti antaa luvan 78 terroristien vapauttamiselle ennen neuvottelujen katkeamisesta Abbasin allekirjoitettua 15 hakemusta kansainvälisiin järjestöihin. Viimeinen 26 terroristin erä jäi odottamaan uutta myönnytystä terrori-järjestöille, kuten oikeiston piirissä asia nähdään.
USA:n ulkoministeri John Kerry antoi varsin murskaavan lausunnon Israelin halukkuudesta saada lopullinen sopimus aikaan uhaten, että Israelia uhkaa kansainvälinen eristäminen ja maan ajautuminen yhdenvaltion ratkaisuun ja Etelä Afrikan tapaiseen apartheidiin ilman rauhansopimusta PA:n kanssa. Häntä ei huoleta ollenkaan tosiasia, että USA:n ja PA/PLO:n ehdoilla Israel on täysin terrorijärjestöjen armoilla Auschwitzin rajoilla, joita on mahdoton puolustaa. Jotkut kommentaattorit kyselevätkin siitä, ketkä ovat Obaman ja Kerryn todelliset valvojat, koska he näkevät tässä ulkopuolisen, kasvottoman ohjaajan, joka viime kädessä ohjailee Israelia ja Lähi-Itää koskevia kysymyksiä, mukaan lukien Syyrian tilanne.
5. ISRAELISSA seurataan kasvavalla huolella Vatikaanin suunnitelmien kehittymistä ja paljastumista koskien Jerusalemin asemaa. Sikäli kuin tietoihin on luottamista, Natanyahu otti Vatikaanin kanssa käytävät neuvottelut ulkoministeriöltä omiin käsiinsä. Hänen sanotaan nyt neuvotelleen Vatikaanin kanssa ns. Yläsalin luovuttamisesta katolisille. Luovutuksen tulisi tapahtua paavi Francis I:n Israelin vierailun yhteydessä 24. -26. toukokuuta. Paavi lentänee ensin Ammaniin, josta hän matkustaa Ramallahiin ja viimeiseksi Israeliin, jossa hän pitänee messun yläsalin läheisyydessä, mutta ohjelma on vielä auki.
Erään tarkastelun mukaan Netanyahu neuvottelee Jerusalemin jakamisesta siten, että yläsalin alue, Siionin vuori ja kirkkojen alueet vanhan kaupungin alueella annetaan katolisille, Israel saa länsimuurin, ja PA:lle luovutetaan Temppelivuori kokonaisuudessaan. Nämä näkymät ovat vielä täysin arvailuja, mutta perustunevat joihinkin salaisiin tietoihin. https://www.youtube.com/watch?v=FUgAGvIu6sA
Yleinen ilmapiiri on odottavan rauhallinen. Jotkut kuvaavat sitä tyyneksi ennen myrskyä, jota ennakoivat tummentuvat pilvet luonnon hiljentyessä ja pikkulintujen lakatessa laulamasta ja ääntelemästä kotoisten lemmikkikoirienkin käyttäytyessä oudosti. Räjähdys voi tulla ilman ennakkovaroitusta, arvaamatta, ellei näe epätavallisia ilmiöitä lähiympäristössä. ”Kun ihmiset vakuuttelevat toisilleen: Rauha, rauha, ei mitään hätää, silloin tuho kohtaa heidät kuten Sodoman ja Gomorran, tai Nooan aikaisen maailman, eikä kukaan pääse pakoon”.
ANALYYTIKOIDEN mukaan Ukrainassa käydään ensimmäisiä kuumia yhteenottoja USA:n johtaman länsiblokin ja Venäjän ja Kiinan johtaman ns. BRICS koaliittion välillä. BRICS valtioihin kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä Afrikka. Maailmanpankin tilastojen mukaan näiden maiden talous kasvaa muita maita nopeammin, ja niiden talouden uskotaan ylittävän muiden blokkien talousnäkymät, mikä antaa niille myös poliittisen vallan maailmassa. Voimme ymmärtää, ettei näillä näkymin Ukrainan tilanne tule ratkeamaan nopeasti, eikä todennäköisesti USA:n johtaman blokin toivomusten mukaan.  







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019