PERJANTAI 30.05.14


PERJANTAI 30.05.14
1. SAPATIN aattopäivän helle alkaa jo tuntua näin aamutuimaankin. Mittari osoitti 21 astetta, ennusteen mukaan 24, ja se noussee päivän mittaan 33 asteen tienoille. Taivas on puolittain pilvien peitossa, mikä jatkunee seuraavien lähipäivien aikana. Lämpötiloissa näyttää olevan suuriakin eroja eri tiedoissa. Times of Israel on yleensä luotettavin, ja se lupaa täksi päiväksi 34 astetta, aamulla 20. Huomenna lämpötila putoaa 27 asteeseen ja putoaa sunnuntaina 3 astetta lisää, alkaen hitaan nousunsa uudelleen maanantaina. Säätilat tänään: Jerusalem 20 -34; Tiberias 21 -40, hyvin kuiva ja kuuma; Suolameri 28 -40 kuiva ja kuuma; Eilat 27 -42, huomenna 30 -41, alkaen sitten pudota, +C-astetta.
TÄNÄ vuodenpäivänä 1431 poltettiin roviolla Joan of Arc, 19-vuotias maalaistyttö ”Orlean neitsyt”, jolla sanottiin olleen jumalallinen viisaus, ohjaten ranskalaiset moniin voittoihin 100-vuotisen sodan aikana. Hän joutui juonittelujen kautta englantilaisten käsiin ja englantilaismielinen Beauvaisin piispan kiihotuksesta hänet tuomittiin oikeudessa harhaopista syytettynä kuolemaan. Hän on Ranskan kansallissankari ja katolisen kirkon pyhimys. - V.1635 solmittiin Prahan rauha, jolla lopetettiin 30-vuotinen sota, vaikka Saksassa taisteluja jatkettiin lopulliseen rauhaan saakka v. 1648. – V.1942 liittoutuneiden 1000 pommikonetta moukaroivat Colognen kaupunkia 2. Maailmansodan aikana tehden 262 erillistä pommituslentoa taisteluissa saksalaisia vastaan. (Times on Israel)
2. PRESIDENTTI Barack Obaman linjapuheen jälkeen, jossa hän ohitti Israelin ja arabien välisen konfliktin ilman mainintaa, ulkoministeri John Kerry selvitteli omia tuntemuksiaan ensimmäisessä avoimessa haastattelussa rauhankeskustelujen romahtamisen jälkeen.
JOHN KERRY totesi aluksi, että hän tuntee pettymystä hyvää tarkoittavan aloitteensa epäonnistumisen johdosta, mutta totesi, että Israelin ”odota ja näe” suhtautuminen yhteishallitukseen Fatahin ja Hamasin välillä on tarkoituksenmukainen. Hän totesi PBS:n haastattelussa olevansa pettynyt, etteivät 9 kuukautta kestäneet neuvottelut johtaneet seuraavaan askeleeseen. Haastattelu julkistettiin torstaina Obaman puheen jälkeen.
KERRY totesi, että Mahmoud Abbas oli valmis jatkamaan neuvotteluja määrätyin ehdoin, mutta pääministeri Netanyahu ja Israelin hallitus ovat omaksuneet odottavan kannan nähdäkseen, mitä tapahtuu Fatahin ja Hamasin sovintosopimuksen jälkeen, uuden yhteishallitukisen kokoonpanosta, ja mitä se suunnittelee tekevänsä ja mitä se tekee. ”Se on hyväksyttävä tapa toimia tässä tilanteessa. Me kaikki odotamme, mitä tapahtuu”. Sekä USA että Israel luokittelevat Hamasin terrorijärjestöksi, ja molemmat olettavat sen aiheuttavan ongelmia tulevaisuudessa.
USA:n turvallisuusneuvoston tiedottaja Bernadette Meehan totesi torstaina, että USA:n hallitus odottaa eikä tee päätöksiä, ennen kuin nähdään, miten uusi hallitus toimii, ja onko se hallitus, jonka kanssa voi työskennellä. Kerry ei sanonut olevansa optimistinen siitä. Hän toisti aiemmin esittämänsä arvion, ettei nykyinen tasapainotila voi jatkua loputtomiin, vaan lopulta on keskusteltava prosessin jatkamisesta. Hän ei sanonut voivansa ennustaa, onko se todellinen rauhanprosessi vai yksilöllisiä askeleita, ”sitä on vaikea tietää. Mutta tämän minä tiedän: Israelin turvallisuus, joka on keskeisin asia USA:lle ja Israelille, on paremmin suojattu, kun löydetään tie eteenpäin. Palestiinalaisten oikeudet ja valmius itsenäisyyteen voivat toteutua vain jonkinasteisen poliittisen prosessin kautta; ja nämä tavoitteet hallitsevat lopulta elämää tällä alueella ja toivoa sen tulevaisuudesta”.
Kerry ei maininnut puheessaan aiemmin esittämästään varoituksesta, että Israel on tiellä
apartheidiin, ellei löydetä ratkaisua osapuolten välisiin ongelmiin. Hän kuitenkin painotti, että on virhe kummaltakin osapuolelta odottaa ongelmien ratkeavan itsestään. Lopulta on kuitenkin tultava neuvottelupöytään, jossa asioista päätetään. Hän vakuutti, että hänen tehtävänsä on löytää optimismi ja mahdollisuus, eikä hän aio luovuttaa.
KERRYN torstaina julkistettu haastattelu on osa Obaman hallituksen aloittamaa kampanjaa USA:n diplomatian uusista linjauksista vastauksena kriittisiin arvioihin, että Obaman hallitus on menettänyt kykynsä tehdä USA:n turvallisuuden kannalta hyväksyttäviä johtopäätöksiä maailmanpolitiikan muuttuessa kiihtyvällä nopeudella. Kerry totesi, ettei hallituksen tapa hidastella Syyrian tilanteessa tarkoita heikkoutta todeten, että 92 % Syyrian massatuho-aseista on kuljetettu pois Syyriasta tuhottaviksi uskoen, että loputkin tullaan hävittämään.
KERRY totesi Iranista, että Obaman hallitus oli välttänyt suoran yhteydenoton Iranin hallituksen kanssa estääkseen sen ydinaseen valmistamisen, jota maailma ei hyväksy. Hän pitää tätä suurena ulkopoliittisena saavutuksena. Hän sanoi Obaman hallituksen asettamien sanktioitten saaneen Iranin neuvottelemaan ydinsuunnitelmastaan, ja ne jatkuvat edelleen. Hän ei hyväksy kriittisiä arvioita sanktioitten osittaisesta poistamisesta tammikuun Allenin sopimuksen kautta todeten, että kaikki tunnustavat sanktiorintaman kestävyyden. ”Iranin ydinohjelma on jäädytetty ja vedetty taaksepäin, ja me olemme jatkaneet määräaikaa antaaksemme Iranille aikaa läpimurtoon”, Kerry arvioi tilannetta.  http://www.timesofisrael.com/kerry-israels-approach-to-pa-unity-is-appropriate/
3. ABBAS ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että yhteishallitus Hamasin kanssa julkistetaan tänään. Nyt ilmoitetaan, että se julkistetaan maanantaina. Yhtenäisen julkisivun takaa on ilmaantunut useita erimielisyyksiä, joita Hamas ei hyväksy. Riyan al-Malki ei voi jatkaa ulkoministerinä, tai uskontoministeri Mohammed Habbas ei myöskään kelpaa, Abbas haluaa lopettaa vankien asiain ministeriön, Hamas haluaa pitää sen. Suurin erimielisyys koskee sisäministerin asemaa, jota Abbas haluaa pääministeri Hamdallahille. Sisäministerille kuuluu turvallisuusjoukkojen johto, ainakin teoriassa. Hamas ei halua luovuttaa poliisejaan Abbasin valvontaan eikä yhdistää turvallisuusjoukkoja, mutta haluaa, että PA maksaa niiden palkat.
Abbasin suunnitelmien mukaan vaalit pidetään Länsirannalla ja Gazassa sekä Jerusalemissa, mitä Israel ei voi sallia, sillä viime vaaleissa Hamas sai osallistua vaalityöhön myös Jerusalemissa, mikä auttoi sitä vaalivoittoon. Israel ei halua sen toistuvan. Yhtenäishallituksen politiikka on samoin auki. Mitä tapahtuu, jos Hamas ei suostu kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon: Tunnustaa Israel, luopua väkivallasta ja hyväksyä aiemmin tehdyt kansainväliset sopimukset. Tämä on ehtona myös USA:n tuen jatkumiseksi. EU miettii samaa asiaa, mutta EU on periaatteessa päättänyt jatkaa tukeaan kuten ennenkin, eli se antaa 200 miljoonaa Euroa PA:lle hyvin tietäen, että osa siitä menee korruptioon, osalla maksetaan palkkoja terroristeille, kuolleille ja eläville Israelin vankiloissa, ja että suurin osa menee hukkaan kehnon taloudenhoidon vuoksi. http://www.timesofisrael.com/will-the-palestinian-unity-government-actually-happen/
4. USA:n hallitus on ulkoministeri John Kerryn mukaan omaksunut ”odottaa ja katso” periaatteen, kuten hän totesi torstaina antamassaan haastattelussa. Israelin puolustus-ministeri Danny Danon lähetettiin Washingtoniin selvittämään asiaa ja tarvittaessa painostamaan USA:n päättäjiä, mutta hän havaitsi ilokseen, että kongressi oli jo omaksunut näkemyksen, että PA:lle myönnetty vuosittainen tuki poistetaan tai ainakin pienennetään. Kongressin jäsenten parissa on epäluuloa, että Obaman hallitus yrittää kuitenkin jatkaa salaa tukeaan, vaikkakin eri nimikkeellä ja pienemmin summin.
DANNON sanoi keskustelleensa useiden kongressin jäsenten kanssa, ja saaneensa kuvan, että v. 2006 hyväksytty laki, joka estää terroristien tukemisen, soveltuu tähän. Hän sanoi, että laki kieltää USA:n tuen hallitukselle, jossa Hamas on jäsenenä, vaikka sen jäseniä ei olisikaan yhteishallituksessa. Kongressin jäsenet vakuuttivat, että he seuraavat tarkoin Obaman hallituksen toimia ja tulevat puuttumaan niihin, jos lakia kierretään. http://www.timesofisrael.com/with-unity-on-horizon-drive-to-strip-pa-of-us-funding-gains-ground/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Iran on yhä suuremmassa määrin turvautumassa internetiin hyökkäyksissään Yhdys-valtoja vastaan. Koska sillä ei ole käytettävissään länsimaiden uutuuksia, se turvautuu hämäämistaktiikkaan ja henkilöllisyyden varastamiseen urkkimalla tärkeiden johtajien ja poliitikkojen henkilötietoja voidakseen niiden avulla lähettää väärää informaatiota tai kiristääkseen ja mustamaalatakseen heitä. Israelissa kerrottiin äskettäin, että Facebook on yksi Iranin käyttämistä internet-aseista. Asioita on penkonut Daily Beast, joka kertoo löydöistään artikkelissaan. USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton on yksi heistä, joita Iran pyrkii hyödyntämään. http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/29/iran-is-using-a-neocon-to-hack-its-foes.html
·        Englannin lähettiläs Israeliin Mathew Gold kertoo selkeästi, että Englanti torjuu yritykset saada kuningaskuntaa tukemaan Israelin tuotteiden boikottia, syrjimistä ja torjumista haluavaa BDS-kansainvälistä (boikot, divest, sanction) liikettä. Hän sanoi olevansa tyytyväinen, että äskeinen gallup osoittaa anti-semitismin olevan alemman kuningaskunnassa kuin useimmissa Euroopan maissa. Gold on itse juutalainen. http://www.timesofisrael.com/uk-envoy-we-reject-boycotts-of-israel/
·        Analyytikot sanovat, että parantaakseen suhteitaan Persianlahden maiden kanssa Iranin tulee muuttaa politiikkansa suuntaa. Monet alueen maat Saudia Arabiaa myöten ovat alkaneet lähestyä Irania USA:n heikentyvän vaikutusvallan ja sen antamien turvallisuustakeiden heikentymisen johdosta. Kuwaitilainen valtuuskunta vieraili Iranissa, ja Iranin ulkoministeri vierailee Saudi Arabiassa. UAE:n emiiri sheikki Sabah al-Ahmad al-Sabah, jonka maa johtaa nyt GCC-järjestöä, matkusti Iraniin tunnustelemaan yhteisymmärryksen mahdollisuuksia. http://www.timesofisrael.com/iran-must-change-to-improve-ties-with-gulf-analysts-say/
·        SHIN BET pidätti korkean Hamasin virkailijan Mahmoiud Toamehin aiemmin tässä kuussa hänen pyrkiessään Israeliin Jordaniasta Allenby-sillan kautta. Hän antoi turvallisuusjoukoille tärkeää tietoa, miten Hamas toimii Israelissa ja Länsirannalla. Toameh johtaa Hamasin ulkomailla tapahtuvaa toimintaa kertoen, miten se kerää taloustukea maailmalla. Hän kertoi, että Hamas maksaa nuorille arabeille, jotta he järjestävät mielenosoituksia ja yhteenottoja Temppelivuorella poliisien kanssa. Nuoret miehet viettävät yönsä Vuorella ollakseen valmiit heti aamulla toimintaansa. Niiden yhtenä päämääränä on estää juutalaisten pääsy Vuorelle, missä Jerusalemin poliisi avustaa heitä päästäen turistit nousemaan Vuorelle, mutta estäen juutalaiset. Nuorille arabeille, joiden sanotaan opiskelevan Al-Aksa moskeijassa, Hamas maksaa 4000 – 5000 NIS kuukaudessa. Israelin pohjoisosassa toimiva islamin liike toimii läheisessä yhteistyössä Hamasin kanssa, niillä on yhteinen päämäärä: Israelin tuhoaminen.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021