SUNNUNTAI 20.04.14


SUNNUNTAI 20.04.14
1.   MUSTARASTAS oli aloittanut aamuisen konserttinsa hyvissä ajoin heti aamun valjetessa jatkaen riemullisen taiturimaista esitystään, jossa voi havaita yhtäläisyyksiä useiden toisten lintujen ääntelyyn, lauluihin ja viserryksiin, kuten tikan koputusta, vihreän papukaijan hätäisen tuntuista huutelua mutta myös työkoneiden ja muiden äänilähteiden toistoja aina haarapääskysen kesäiseen lauluun sorahtelevine kurkkuäänineen. Mustarastas oli kesä-mökkimme jokakeväinen vieras Muuratjärven rannalla istuen korkean kuusen latvassa konserttiaan esitellen. Toinen tervetullut vieras oli västäräkki, joka sekin käy tervehtimässä meitä täällä Maoz Zionissa ennen pitkää ja vaarallista matkaansa Suomen saloille.
SÄÄENNUSTEET lupaavat tälle päivälle 12 astetta aamutuimaan, mutta mittarimme osoitti puoli seitsemän maissa 23 astetta, mikä minun täytyi käydä vielä varmistamassa. Tuuli oli kuitenkin suhteellisen voimakas, mutta lämmin ja miellyttävä. Taivas on ohuen pilvikerroksen peitossa, mitä säätieteilijät kutsuvat puolipilviseksi, mikä jatkunee huomenna selkeytyen tiistaina ja keskiviikkona aurinkoiseksi. Lännen suunnassa on aamusumua, joka hälvenee päivän mittaan. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -25; Tiberias 17 -31; Suolameri 20 -34; Eilat 19 -34 +C-astetta.
2.   TUHANSITTAIN kristittyjä Israelista ja kaikkialta maailmasta osallistui perjantaina - jotkut puisia ristejä raahaten - jokavuotiseen seremoniaan Via Dolorosaa, Kärsimysten Tietä, pitkin, pysähdelleen jokaisessa 14:ssa kohteessa. Kristuksen sanotaan tulleen naulituksi ristille päivänä, jota suomeksi kutsutaan nimellä Pitkä Perjantai, mutta englanniksi nimellä Good Friday, eli hyvä perjantai. Kristus haudattiin suuren sapatin aattona lähellä sijaitsevaan Josef Arimatialaisen omistamaan uuteen kalliohautaan, joka oli sopivan lähellä ristiinnaulitsemis-paikkaa. Tänä vuonna juutalainen pessah ja kristittyjen pääsiäinen osuvat osin päällekkäin.
EVANKELIUMIEN todistuksen mukaan Kristus nautti pääsiäisaterian opetuslastensa kanssa muutamia tunteja ennen pidättämistään keskiyön paikkeilla Juudas Iskariotin petettyä hänet juutalaisten johtajille. Paljon on kiistelty siitä, mikä oli viikonpäivä, jona Hänet tuomittiin, naulittiin ristille ja haudattiin ennen sapatin alkamista. Koska evankeliumien mainitsema sapatti oli suuri (Joh.19:31), se oli luultavasti pessahin alkamispäivä, eli torstai, jota seurasivat viikkosapatin valmistamispäivä perjantai ja viikkosapatti lauantai. Tämän mukaan Kristus haudattiin keskiviikkoiltana juuri ennen suuren sapatin alkua. Jeesuksen omien sanojen mukaan Hän (Ihmisen Poika) oli maan povessa kolme päivää ja kolme yötä. (Mt.12:39 -40).  Hän nousi haudasta juutalaisen viikon ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina. Laskelmia tehtäessä on huomioitava, että juutalainen päivä alkaa edellisen päivän iltana.  Älköön kiista ajankohdasta kuitenkin viekö huomiota pois tärkeimmästä, eli siitä, että Hän otti hartioilleen koko maailman syntivelan nauliten sen ristille lunastaen siten koko ihmiskunnan. (Kol.2:14)
JERUSALEMIN poliisi oli varautunut arabien mahdollisiin häiritsemistoimiin asettaen runsaasti ylimääräisiä poliiseja valvomaan kaiken sujumista lain ja järjestyksen mukaan. Poliisin epäilyksiä mahdollisista häiriöistä ruokkivat viikon aikana sattuneet tavanomaista kiihkeämmät väkivaltaisuudet Temppelivuorella, jonka Hamasin kannattajat olivat miehittäneet vieden mukanaan järjestönsä lippuja ja käyttäen aseinaan polttopulloja.  http://www.timesofisrael.com/christians-mark-good-friday-in-jerusalem/
3.   TUHANSIA kristittyjä monista maista tungeksi lauantaina Jerusalemin Pyhän Haudan kirkkoon osallistuakseen vuosittaiseen Pyhän Tulen seremoniaan pääsiäisaattona. Seremoniaan liittyy uskomus pyhän tulen syttymisestä taivaallisesta voimasta, jota sitten levitetään ihmiseltä ihmiselle kynttilöiden välityksellä, myös ulkomaisiin kohteisiin. Pyhän Haudan Kirkko on etenkin katolisten uskomuksen mukaan paikka, jonne Kristus haudattiin ristiinnaulitsemis- ja taivaaseenastumis-paikan ollessa myös jossain lähistöllä.
     Evankelisten uskomuksen mukaan Kristus haudattiin puutarhahaudassa olevaan, kallioon hakattuun luolaan. Sen oviaukon molemmissa ylälaidoissa on vielä jäänteitä teräksisistä kiinnikkeistä, joilla halkaisijaltaan 4 metrin suuruinen ja lähes 60 sm paksu kivipaasi varmistettiin sen yli asennetulla teräs- tai puupalkilla. (Mt.27:62 -63)
    
PYHÄN tulen seremonioihin osallistui kristittyjä useista kirkkokunnista, osa varmaan aivan uteliaisuudesta eikä niinkään uskosta tulen syttymisen aitoudesta. Se merkitsee kuitenkin monille heistä uskon vahvistusta, eikä ole mitään syytä väheksyä heidän vilpittömyyttään. Tuhansien ihmisten ryntäillessä voidakseen saada mahdollisimman edullisen paikan, poliisi joutui ahtaalle estääkseen järjestyksen menettämistä, joutuen käyttämään myös kovia otteita ja teräksisiä esteitä kansan ohjailemiseksi.
     Poliisin arvion mukaa paikalla oli kymmeniä tuhansia ihmisiä kirkon kellojen soidessa juhla-tunnelman nostamiseksi. Paikka oli täyteen ahdettu kirkon pappien yrittäessä tunkeutua väkijoukkojen läpi suorittamaan seremonioitaan, kukin uskontohaara omien rituaaliensa mukaan, mihin savuavat kynttelit lisäsivät oman epätodellisen leiman rituaaliin kirkon ollessa täynnä kynttelin savua ja hikisiä ihmisiä.
 Pyhän Tulen seremonia on peräisin neljänneltä vuosisadalta, ja sillä symboloidaan Kristuksen nousemista ylös haudasta viikon ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina. Vieraat joutuivat ahtautumaan sisälle Vanhaan kaupunkiin Damaskos-portin kautta, koska turvallisuussyistä kaikki muut sisäänkäynnit oli suljettu.

YK:n Lähi Idän rauhanlähettiläs Robert Serry oli järjestänyt oman diplomaattisen tilanteen tullen kolmen pohjoismaan lähettilään kanssa Damaskos-portille väittäen saaneensa erikoisluvan ohittaa ruuhkaa, mitä paikalla olevat poliisit eivät uskoneet. He joutuivat odottamaan puolisen tuntia, ennen kuin poliisi sai heidät hivutettua väentungoksen sivusta. Serry tunnetaan Israel-vastaisuudestaan, joten ei olisi ihme, vaikka viranomaiset olisivat halunneet osoittaa vastenmielisyytensä hänen järjestämäänsä provokaatioon. Serry väittää saaneensa kutsun osallistumiseen Jerusalemin itäosan kristityiltä.
PYHÄN HAUDAN KIRKON jakavat kuusi kristillistä kirkkokuntaa: Kreikkalaisortodoksit; Roomalaiskatoliset; Armenian ortodoksit; Egyptin koptit; Syyrian ortodoksit ja Etiopiaan ortodoksit, jotka epäluuloisina seuraavat toistensa toimia peläten menettävänsä oman sille sovitun erikoisosansa kirkosta ja seremonioista siellä. Erimielisyydet pappien välillä leimahtavat välistä ilmiliekkiin siten, että poliisit joutuvat erottamaan heitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179744#.U1Nkw0BsNDQ, http://www.timesofisrael.com/israel-dismisses-un-critique-of-easter-incident/

4.  PLO:n johto harkitsee uusia toimia, joihin se voi turvautua, jos USA:n alulle panemat ja valvomat rauhan-neuvottelut epäonnistuvat lopullisesti. Sopu on löydettävä ennen toukokuun loppua, neuvottelut katsotaan tältä erää keskeytyneiksi tai kokonaan hylätyiksi. Ennusteet sovun löytämiseksi eivät ole hyviä.
ABBAS esittää uhkauksia, että Palestiinan Auktoriteetti, joka edustaa palestiinalaishallitusta, hajotetaan kuten myös PA:n turvallisuusjoukot. Tämän pelätään aiheuttavan Israelille valtavia diplomaattisia ja poliittisia ongelmia. Abbas uhkaa romuttavansa 1993 solmitun Oslon sopimuksen ja sitä seuraavan 1995 Oslo II sopimuksen ilmoittaen maailmalle, että ”Palestiinan Auktoriteetti on miehityksen alainen hallitus ilman selvää itsehallintoa”. Tämä johtaisi tilanteeseen, jolla ainakin Juudean ja Samarian palestiinalaiset asetettaisiin täydellisesti Israelin vastuulle. Gazan tilanne on mutkallisempi. Tämän tilanteen pelätään voivan avata ovet ulkopuolisille oikeudellisille ja muille Israelin vastaisille hyökkäyksille sen lisäksi, minkälaisen kaaoksen se voisi aiheuttaa Juudeassa ja Samariassa. Käytännössä näiden alueiden järjestys on ollut IDF:n valvonnassa, ja ilman sitä Israelin vastaiset hyökkäykset olisivat moninkertaiset, joten ei tilanne välttämättä paljon huonontuisi.

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki kertoi viime viikolla, että viimeiset yritykset sopimuksen saamiseksi epäonnistuivat, vaikka Israelin viranomainen väittää pientä edistystä tapahtuneen. Neuvotteluja jatketaan sen jälkeen, kun pessahin juhla-aika on loppunut huomenna maanantaina, hän ennustaa.
      PA/PLO:n vaatimukset 26 terroristin vapauttamiseksi ovat ehdottomat, ja siihen tulee sisältyä 14 Israelin arabia, koska Abbas haluaa sillä kosia Israelin arabeja. Lisäksi Abbas on esittänyt vaatimuksia usean sadan vangin vapauttamiseksi, Israelin suostumiseksi 1949 aselepolinjoihin Palestiinan valtion rajoina ja Jerusalemin jakamiseksi sekä palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta, jolla heille annetaan oikeus päättää joko pysyttelemiseksi nykyisissä asuinmaissaan tai muuttamiseksi entisille kotiseuduilleen. Korvaukset kuuluvat PA/PLO:n vaatimuksiin joka tapauksessa. Israel on omasta puolestaan esittänyt vaatimuksen myös juutalaispakolaisille maksettavista korvauksista jouduttuaan jättämään lähes kaiken omaisuutensa ja varansa paettuaan arabimaista. http://www.timesofisrael.com/if-talks-fail-abbas-said-to-be-weighing-dissolution-of-oslo-pa/
ISRAELIN diplomaattinen johto ei ole vielä reagoinut Abbasin viimeisiin uhkauksiin, mutta yksittäiset poliitikot ja ministerit pitävät Abbasin uhkauksia pelkkänä huitaisuna ilmaan, jonkalaisia hän on esittänyt ennenkin ilman jälkiseurauksia, eivätkä kaikki PLO:n johtajatkaan ole täysin vakuuttuneet uhkausten mielekkyydestä. Jibril Rajoub on yksi heistä, jotka kannattavat PA:n hajottamista.
Israelilaiset viranomaiset toteavat, että Abbasin uhkaukset tarkoittavat lähinnä sitä, että hänen oma täysin korruptoitunut hallituksensa kaatuu antaen tilaa uusille ja nuoremmille johtajille, joilla on realisempi näkemys asioista, kuin Abbasilla ja hänen tukijoillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179756#.U1OAxUBsNDQ

5. KYMMENITTÄIN palestiinalaisnuoria kokoontui osoittamaan mieltään poliisin päätöstä vastaan rajoittaa Temppelivuorelle pääsevät naisiin ja yli 50-vuotiaisiin miehiin, joilla on Israelin sininen id-kortti. Poliisi pidätti 24 mielenosoittajaa sulkien Temppelivuoren toistaiseksi kaikilta vierailijoilta mukaan lukien juutalaiset. Sunnuntain vastaisena yönä poliisi pidätti viisi arabinuorta heidän yrittäessä kiipeämään Vuoren itäpuolista muuria ylös Vuorelle. Ilmapiiri palestiinalaisten keskuudessa on selvästi kiihottunut, mitä lisää Hamasin osallistuminen mellakoihin Temppelivuorella ja vanhassa kaupungissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179753#.U1OEzEBsNDQ

Tänään on juutalaisen pessahin viimeisen suuren juhlapäivän aatto. Maanantaina liikenne on pysähtynyt tai rajoitettu, kaupat ja liikelaitokset on suljettu, eivätkä lehdet ilmesty, kuten ei myöskään päivittäinen raportti, ellei jotain erityistä tapahdu.  Shabbat Shalom.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019