SUNNUNTAI 13.04.14


SUNNUNTAI 13.04.14
1. ENNUSTEEN mukaan lämpötilan tulisi olla aamulla 10 astetta, mutta lämpömittari näytti 12 astetta kuin osoittaakseen riippumattomuutensa. Viileältä se kuinkin tuntui puoli seitsemän aikaan käväistessäni ulkona kadun varrella. Päivän mittaan lämpötilan tulisi nousta 20:en asteeseen taivaan ollessa osittain pilvien peitossa. Lämpötila tänään: Jerusalem 10 -20; Tiberias 14 -27; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -30 +C-astetta. Kuten jo taisin mainita, tänään sunnuntaina on puolipilvistä, mikä jatkuu maanantaina ja tiistaina, mutta selkeytyen keskiviikkona. Lämpötilat nousevat kaiken aikaa, maanantaiksi parin ja siitä edelleen asteen kerrallaan siten, että torstaipäivänä sen pitäisi olla jo 25 astetta, myös yölämpötilan noustessa samassa suhteessa.
2. Netanyahun hallitus jatkaa omaksumaansa periaatetta rangaista Palestiinan Auktoriteettia (PA) neuvottelusopimuksen rikkomuksista. Jo aiemmin se antoi kehotuksen virkailijoille pidättyä kaikista suorista kontakteista PA:n virkailijoitten kanssa, ja nyt se pidättää PA:n puolesta keräämistään vero-, tulli- ym. saatavista kuukausittain 200 miljoonaa NIS PA:n velkojen maksamista varten, joita sillä on israelilaisille yhtiöille yli 4 miljardia NIS.
ISRAEL kerää kuukausittain n. 100 miljoonaa USD vero- ja tullisaatavia, jotka se normaalisti tilittää PA:n tileille, mutta pidättää siitä osan sen velkojen maksuihin. Abbas pyysi käydessään äskettäin Kairossa osallistuakseen arabiliiton hätäkokouksen, että arabimaat korvaisivat puuttuvan erän. Arabimaat yleensä lupaavat, koska niiden välillä on kilpailu siitä, kuka on suurin PA:n arabien tukija, mutta ovat kitsaita toteuttamaan lupauksensa, mikä osaksi johtunee siitä, että ne eivät luota PA:n johdon varojen käyttöön korruption vuoksi.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoi lehdistötilaisuudessa, että Israelin hallituksen päätös ei ole hyödyllinen, vaikka virallista päätöstä ei vielä ole julkaistu. Hän ei näköjään pidä PA:n yksipuolisia vastoin sopimuksia tekemiään toimia vahingollisina. "Uskoaksemme PA:n verosaatavien säännöllinen siirto ja taloudellinen yhteistoiminta PA:n ja Israelin välillä on hyödyttänyt merkittävästi palestiinalaisten hyvinvointia", Psaki muotoili USA:n ulkoministeriön politiikkaa tässä kysymyksessä. Hänen lausunnostaan voidaan lukea USA:n hallituksen Israelin vastaisuus pitäen sitä vastuullisena neuvottelujen kaatumisesta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väittää saaneensa aiheen allekirjoittaa 15 hakemusta kansainvälisiin järjestöihin, osa niistä YK:n alaisia, siitä, että Israel joutui siirtämään lupaamansa 26 terrorierän vapauttamista, koska 29.03. sattui sapatiksi, jolloin ei voitu suorittaa vapauttamiseen liittyviä järjestelyjä. Abbas raapusti nimensä hakemusten alle järjestämässään julkisessa ja televisioidussa tilaisuudessa sunnuntaina, jonka jälkeen Netanyahu ilmoitti peruuttaneensa koko vapauttamisoperaation. Tämä aloitti diplomaattisen sodan PA:n ja Israelin välillä, jota käydään kansainvälisissä järjestöissä.
Kiire, millä Abbas järjesti allekirjoitustilaisuuden, osoittaa, että kaikki oli hyvissä ajoin valmisteltu vain odottaen sopivaa tilaisuutta sen toteuttamiseksi. Hänelle näyttää olevan edullista, että nykyinen sopimukseton tilanne jatkuu. Viranomaisten mukaan ei ole mitään merkkejä neuvottelujen alkamiseksi lähiviikkojen aikana. USA:n erikoislähettiläs Martin Indyk lensi takaisin Yhdysvaltoihin ja pysynee siellä ainakin pääsiäisloman ajan. http://www.timesofisrael.com/us-says-israeli-freeze-of-pa-taxes-unfortunate
3. ÄÄRI-ORTODOKSIT jatkavat viimeisten viikkojen aikana järjestämiään mielenosoituksia, joilla he pyrkivät vastustamaan Knessetin vahvistamaa lakia haredi-kansan osallistumista kansallisen asepalveluun. Laki on voimassa vuoteen 2017, antaen viranomaisille oikeuden pidättää yksilöllisesti palveluksesta pidättäytyviä sekä siinä tapauksessa, ettei laadittua asepalvelukseen osallistuvien ortodoksien määrää saada täytettyä.
JERUSALEMISSA kymmeniä ääri-ortodokseja pyrki sulkemaan kaupunkiin johtavan tien. He kivittivät poliiseja ja sytyttivät tuleen roska-astioita. Poliisi pidätti kuusi miestä selvittäen tien mielenosoittajista nopeasti ja tehokkaasti.
TOINEN mielenosoitus järjestettiin pääosin ultra-ortodoksien asuttamassa Bnei Brakissa, jossa he sulkivat sinne johtavan tien alkaen kivittää poliiseja haavoittaen heistä kolmea. Poliisi avasi tien pidättäen yhden miehen.
KOLMAS mielenosoitus järjestettiin Ashdodissa, jossa ääri-ortodoksit juhlivat yhden jäsenensä vapauttamista vankilasta, jossa hän kärsi tuomionsa kieltäytyen asepalveluksesta. Poliisi hajotti mieltään osoittavat pidättäen yhden miehen.  http://www.timesofisrael.com/three-police-injured-in-ultra-orthodox-protest
4. YITZHARIN "kapinaliike" on saanut varsin ikäviä muotoja, mihin pääministeri Netanyahu on itse omakohtaisesti sekaantunut. Tilanne alkoi viikko sitten IDF:n ja rajapoliisien tuhottua viisi juutalaisten pystyttämää asuntorakennusta kylän ulkolaidassa. Kylän asukkaat ja heihin liittyneet ulkopuoliset kostivat tämän hyökäten kylässä toimivaan IDF:n tukikohtaan tuhoten kaikkea irtainta, telttoja ja rakennuksia sekä armeijan varusteita. Tukikohdassa olleita asevelvollisia kehotettiin pysyttelemään sivussa, etteivät haavoittuisi hyökkäyksen aikana.
TV-kanava 10 raportin mukaan pääministeri käytti asiaa käsiteltäessä hyvin karkeaa kieltä kutsuen IDF:n tukikohdan tuhoajia "barbaareiksi". Hänen kehotuksestaan armeija miehitti Yitzharin kylässä sijaitsevan Od Chai Yeshivan rakennuksen julistaen sen kielletyksi sotilas-alueeksi. Rakennukseen sijoitetaan rajapoliisin yksiköitä, joita sanotaan tarvittavan lain ja järjestyksen turvaamiseksi kylässä ja sen ympäristössä.
POLIISI pidätti viime viikolla 8 miestä epäiltyinä IDF:n tukikohdan tuhoamisesta, mutta eri syistä johtuen 7 heistä vapautettiin vain yhden jäädessä edelleen selliinsä. IDF:n tiedottajan mukaan Yeshivan rakennus valittiin miehitettäväksi turvallisuussyistä estääkseen turvallisuusjoukkojen vastaisen vandalismin ja väkivallan Yitzharissa ja lähikylissä, jota harjoitetaan kylässä sijaitsevasta yeshivasta käsin. Yeshivan opetustoiminta keskeytetään toistaiseksi ilman määräaikaa.
YESHIVAN edustajat kutsuvat IDF:n toimia pyhän paikan saastuttamiseksi. Yeshiva toimi Josefin hautakammion viereisessä rakennuksesta, mutta heidät karkotettiin sieltä. Puolustusministeri Moshe Yaalon hyväksyi päätöksen toimista Yitzharin kylässä. Kaikkiaan 8 ihmistä haavoittui viikoan aikana sattuneissa yhteenotoissa, heistä 7 rajapoliisia. http://www.timesofisrael.com/pm-called-yitzhar-settlers-a-bunch-of-barbarians
5. YITZHARIN pienkaupunki lähetti virallisen kirjeen puolustusministeri Moshe Yaalonille pyrkien siinä selittämään kylän ja turvallisuusviranomaisten väliseen kriisiin johtaneita syitä. Kirjeessä mainitaan, että takavarikoimalla Od Chai Yeshivan IDF vastasi muutamien kylän asukkaitten tekemiin hintalappu-toimiin omalla hintalapullaan. Kirjeessä kehotetaan IDF:n johtajia osoittamaan aikuisuuttaan eikä kiihottamaan nykyistä tilannetta entistä pahemmaksi. Siinä sanotaan, että kylän asukkaat ovat shokissa tavasta, millä turvallisuus-joukot hallituksen tukemina toimivat sen asukkaita kohtaan turvautuen joukko-rangaistukseen viikko sitten tapahtuneen IDF:n tukikohtaa vastaan tehdyn hyökkäyksen vuoksi. KIRJEESSÄ painotetaan, että kylän asukkaat tuomitsevat muutamien yksilöiden tekemän hyökkäyksen, eikä mitään sitä tukevia kirjoituksia ole esiintynyt kylässä. Siinä muistutetaan, miten herkästi turvallisuusjoukot toimivat juutalaisten laittomasti rakentamia taloja vastaan, mutta samaan aikaan viereisissä arabikylissä rakennetaan satoja laittomia rakennuksia, eikä kukaan puutu niihin millään tavoin.
Kirjeessä muistutetaan erityisesti sitä, Od Chai Yeshiva on uskonnollinen rakennus, ja sijoittaessaan armeijan sotilaita sinne IDF toimii vastoin rakennuksen pyhää tarkoitusta. Kirjeen lopussa Moshe Yaalonia kehotetaan jättämään heidän pienen kylänsä rauhaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179565#.U0oyM0BsNDQ
6. NASARET ILLITIN pormestari Alex Gedelkin (Israel Beitenu) on kyllästynyt läheisissä muslimikylissä sijaitsevien moskeijoitten minareeteista kovaäänisten välittämien rukouskutsujen äänitaajuuteen pyytäen arabikylien johtajia hillitsemään juutalaisasukkaita häiritsevää meteliä. Ensimmäinen rukouskutsu tapahtuu aikaisin aamulla useimpien vielä nukkuessa, ja toistuu pitkin päivää viimeisen soidessa myöhään illalla lasten jo mentyä vuoteisiinsa, mikä pahoin häiritsee heidän untaan.
GEDELKININ varsinaisena aiheena on saada minareeteista kovaäänisten rukouskutsujen hillitseminen toukokuussa juutalaisten hiljentyessä kaatuneitten muistopäivän (Jom HaZikaron) rukouksiin ja hiljaiseen hetkeen. Hän ei suoraan syytä, tapahtuuko häirintä tahallisesti vai tahattomasti, mutta pyytää joka tapauksessa muslimeja huomioimaan juutalaisten suuret juhlapyhät.
Gedelkin lähetti kirjeensä myös apulaissisäministerille Faina Kirschenbaumille (Israel Beitenu) pyytäen hänen avustustaan. Nasaretin kaupungin ohella lähellä sijaitsevia muslimien asuttamia kyliä ovat Kafr Kanna, Mashhad, Reineh ja Ein Mahil.  Muslimit eivät toistaiseksi ole vastanneet Gedelkinin esittämään pyyntöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179563#.U0o4dEBsNDQ
7. YITZHARISSA asuva 7 lapsen äiti jätti Juudean ja Samarian poliisijohtoa ja poliisia vastaan syytteen brutaalista pidättämisestä, epäinhimillisestä kohtelusta pidätyksen ja kuulustelujen aikana pitäen hänet kolmen lapsensa kanssa autossa tuntikausia viedessään häntä kuulusteltavaksi. Äiti oli kahlittu käsiraudoilla niin tiukkaan, että ne pureutuivat lihaan aiheuttaen mustelmia käsiin. Hän ajoi 80 metriä ennen Yizharin kylää keskelle tietä, kuten hän luuli, arabien asettamien suurten kivilohkareitten ohi juuri ja juuri, kun paikalla ollut poliisi pysäytti hänet, ja hetken kuluttua avaten hänen autonsa oven väkivaltaiesti huutaen pidättävänsä hänet, eikä suostunut kuulemaan selityksiä, että hän oli menossa Tora-tunnille pyytäen päästämään hänet menemään. Sekään ei auttanut, että hän selitti kotona odottavan neljä muuta lasta, vaan väkivaltainen kohtelu, huutaminen ja uhkailu jatkuivat.
Tämä tapahtui syyskuussa Boaz Abertin pidättämisen yhteydessä. He myös takavarikoivat hänen ajamansa naapuriltaan lainaamansa auton avaimet, palauttaen ne vasta 2 viikon kuluttua. Lopulta äiti vietiin poliisin Juudean ja Samarian pääasemalle, jossa häntä kuulusteltiin ja kohdeltiin hänen ihmisarvoaan ja naisellisuuttaan loukkaavalla tavalla. Hän vaatii poliisilta (Benny Malka) ja aluepoliisilta korvauksia 80 000 NIS väärästä pidätyksestä, laittomasta ruumiin tarkastuksista, häirinnästä ja heitteille jättämisestä muiden ohella. Poliisin harjoittamasta väkivaltaisuudesta raportoidaan yhä useammin, mikä osoittanee, että tunteet ovat kuumina ja kärsivällisyys olematon poliisin keskuudessa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179557#.U0o-AkBsNDQ



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021