PERJANTAI 18.04.14


PERJANTAI 18.04.14
1. PÄIVÄ alkoi aurinkoisena ja suhteellisen lämpimänä mittarin näyttäessä 13 astetta, ja lämpötila noussee päivän mittaan 26:en asteeseen. Taivas on tänään pilvetön mutta huomisesta lähtien osittain puolipilvinen lämpötilan hieman noustessa, mutta laskiessa uudelleen sunnuntaina ja edelleen maanantaina, kuten Times of Israel sääprofeetta ennustaa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 13 -26; Tiberias 16 -32; Suolameri 21 -34; Eilat 21 -36 +C-astetta. Sadevaatteita ei tarvita, mutta kevyt tuulitakki voisi olla tarpeen, kuten myös kevyt lakki ja aurinkolasit, sillä Israelin aurinko on kuuma ja kirkas silloin, kun se paistaa.
2. SATOJA tuhansia turisteja ahtautui pieneen juutalaisvaltioon kokemaan juutalaisten pääsiäisen, pessahin, sekä tutustumaan erityisesti Juudeaan ja Samariaan, joiden alueita jotkut juutalaisjohtajat tarjoavat PLO:lle kuin kukkaa kämmenellä, mutta joita PA/PLO:n johtajat eivät ole huolineet, sillä he haluavat koko Israelin maan, nyrhien sitä pala palalta, koska voimat eivät riitä suoraan rintamahyökkäykseen. Tätä Israelin maan vaiheittaista riistoa suoritetaan valheen kaikella väellä ja voimalla, kuten Sana toteaa, ja kuten jokainen aikaansa seuraava voi todeta uutisartikkeleita seuratessaan.
PLO:n hallituksen jäsen Wasel Abu Yusef heitti viimeisimmän syytöksen sanoessaan, että palestiinalaisten pitäminen Israelin vankiloissa on sotarikos. Hän tarkoittaa tällä n. 5 300 palestiinalaista terroristia, jotka Israelin tuomioistuimet ovat usein pitkien oikeustoimien kautta tuominneet eripituisiin vankeus-rangaistuksiin. Yusef selittää, ettei PA/PLO voinut aiemmin esittää tätä syytöstä, koska vain valtioilla on syytösoikeus Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa. Nyt kun Palestiinan valtio on perustettu, sillä on myös tämä oikeus, hän sanoo, sillä tuomitut ovat sotavankeja hänen tulkintansa mukaan.
TUTUSTUMISMATKOJA Juudeaan ja Samariaan tarjoavat yhtiöt (miskefet, kiikari) sanovat, että retket ovat täyteen tilatut, ja että niitten saama suosio on ylittänyt kaikki odotukset. Tähän mennessä ne ovat johtaneet yli 100 retkeä eri kohteisiin noilla kiistanalaisilla alueilla, kuten muutamat niitä kutsuvat, mutta joiden omistusoikeus on Sanan mukaan kiistaton. Pessahin suurten juhlapyhien välisiä päiviä kutsutaan yhteisnimellä Chol Hamoed. Esimerkkinä mainitaan, että yksin keskiviikkona Gush Etzionissa vieraili 10 000 turistia, mikä on ennätys alallaan. Alla olevassa linkissä on kuvia retkiltä.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179699#.U1Cr9EBsNDQ
3. TORSTAINA järjestettiin Länsimuurin edustalla jokavuotinen pappien suorittama kansan siunaamistilaisuus, Birkat Hacohanim, johon osallistui arviolta 70 000 ihmistä. Poliisi oli koonnut tuhansia poliisiupseereita varmistamaan turvallisuutta juhlien aikana, eikä pahempia vahingoittumisia Kotellille tulleiden keskuudessa oli raportoitu. Länsimuurin edessä olevalla tasanteella ilma on aurinkoisina päivinä helteinen, koska se on korkeiden talojen ympäröimä ja muuta maanpintaa alempana estäen tuulien pääsyn sinne.
POLIISI joutui toistuvien kivitysten kohteeksi valvoessaan järjestystä Temppelivuorella. Kivittäjinä olivat vuorella yöpyneet äärilaidan palestiinalaisnuoret, jotka kantoivat käsissään Hamasin lippuja tehdäkseen selväksi, ketä he edustivat. Poliisin muslimeille asettama kielto, että vain naiset ja yli 50-vuotiaat miehet saivat mennä Vuorelle, mutta kielto ei näyttänyt pidättäneen helposti ohjailtavien kiihkomielisten nuorten pääsyä sinne. Samalla poliisi kielsi pääsyn Temppelivuorelle kaikilta muilta paitsi luvan saaneilta muslimeilta.
POLIISIN päätös estää juutalaisten ja turistien pääsy Temppelivuorelle oli monille suuri pettymys, sillä vain sinne nousseet voivat aidosti vaistota sen erikoisominaisuuden, vaikka muslimien maallistunut suhtautuminen sen pyhyyteen kärsii heidän pitäessään Vuoren tasanteita sopivina leiriytymiseen ja jopa jalkapallopeleihin.
POLIISI puolusti kieltävää päätöstään viittaamalla turvallisuusnäkökohtiin, mikä on varmasti aivan aiheellinen, mutta miksi muslimien pääsyä ei kielletty edes yhdeksi päiväksi kokonaan, jotta juutalaiset ja turistit lukuisista maista ympäri maailman olisivat voineet eläytyä Temppelivuoren ainutlaatuiseen ilmapiiriin? Tätä on vaadittu yhä voimallisimmin äänenpainoin edes suurten juutalaisjuhlien aikana, myös kansanedustajien toimesta, mutta hallitus pelkää väkivaltaisuuksien kehittyvän avoimiksi taisteluiksi. Islamin wafkin, Vuoren päivärutiinista vastaavan säätiön, vastustuksen vuoksi Vuorelle johtavaa jalankulkusiltaa ei ole voitu rakentaa, vaikka väliaikaiseksi tarkoitettu puusilta on havaittu tulenaraksi ja vaaralliseksi ihmisille.
Viittaaminen uskonnonvapauteen ja ihmisoikeuksiin ei ole tehnyt vaikutusta enempää juutalaisvaltion päättäjiin kuin sitäkin vähemmän muslimeille, joille vapaus harjoittaa uskontonsa edellyttämiä kultteja kuuluu vain heille. Muiden uskontojen oikeudet ovat heidän tarkoin määriteltävissään ja valvottavissaan, kuten he asian näkevät.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179705#.U1CvpEBsNDQ
4. ISRAELIN ja PA/PLO:n asettamat neuvottelijat pitivät torstai-iltana viimeisen istuntonsa USA:n nimittämän erotuomarin Martin Indykin tarkassa valvonnassa estääkseen jännityksen kehittymisen avoimeksi käsirysyksi. Viisi tuntia kestänyt tilaisuus päättyi toteamukseen, etteivät osapuolten välille nousseet erimielisyydet, kuilut kuten niitä nimitetään, ole millään tavoin tasoittuneet, tai löytäneet siltaa niiden yli. Täten istunto merkittiin epäonnistuneeksi. Indyk aikoo kuitenkin jatkaa keskusteluja, mutta kummankin kanssa erikseen. Indyk kuvaili keskusteluja AFP:n toimittajalle hyvin vaikeiksi. Neuvottelijat tapasivat toisensa edellisen kerran ilman Indykiä sunnuntaina, mutta siitä ei ole mitään raportoitavaa.
MUSLIMIT marssivat torstaina "vankien päivänä" sekä Gazassa että useissa PA/PLO:n alaisissa kaupungeissa Juudeassa ja Samariassa. Niihin osallistui tuhansittain muslimeja. Hebronissa tilanne kärjistyi vakavaksi yhteenotoksi IDF:n sotilaitten ja poliisien sekä arabien välillä. Rajapoliisit ja sotilaat joutuivat turvautumaan mellakantorjuntavälineisiin useisiin kymmeniin noussutta muslimijoukkoa vastaan, jotka käyttävät kivien ohella yhä useammin palopommeja, jotka ovat vaarallisia turvallisuusjoukoille.
ABBAS on omaksunut Jasser Arafatin aikoinaan käyttämän taktiikan antaen luvan neuvottelijoiden jatkaa keskusteluja lähelle läpimurtoa, mutta peräytyen viime hetkellä ja esittäen uusia vaatimuksia tai yksipuolisia toimia, kuten tapahtui viime viikolla. Silloin Abbas allekirjoitti hakemukset viiteentoista kansainväliseen järjestöön vastoin neuvottelu-sopimusta käyttäen verukkeena sitä, että Israel päätti siirtää viimeisen 26 vankierän vapauttamista sapatista seuraavaan päivään, jolloin Abbas allekirjoitti hakemukset. Tämän johdosta Netanyahu siirsi vapauttamista epämääräiseen tulevaisuuteen. Sopimus neuvottelujen jatkamiseksi toukokuun 29. päivän jälkeen on tehtävä ennen määräpäivää.
Abbas vihjailee voivansa suostua 9 kuukauden jatkoaikaan, jos Netanyahu vapauttaa sovitut 26 vankia, heistä 14 Israelin arabia, sekä lisäksi 430 vankia sekä asettaa rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ja Jerusalemin itäosiin. Abbas vaatii, että vangit tulee vapauttaa koteihinsa, ei ulkomaille eikä Gazaan, kuten Israel esittää. USA:n nimittämä neuvottelujohtaja John Kerry on yhä selvemmin siirtynyt tukemaan Abbasia syyttäen Israelia neuvottelujen epäonnistumisesta, mikä rohkaisee Abbasia koventamaan vaateitaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179711#.U1C32EBsNDQ
ISRAELIN haudatessa PA:n arabin murhaamaa poliisiupseeria Baruch Mizrachia Israelin vasemmistopuolueiden kansanedustajia vieraili Ramallahissa Mukatan hallintokeskuksessa tavaten Abbasin, jonka he väittivät tuominneen poliisiupseerin murhan. Abbasin kanslia kiirehti oikaisemaan kansanedustajien saamaa mielikuvaa todeten, että Abbas sanoi odottavansa tutkimusten tuloksia ennen lausuntoaan. Israelissa suhtauduttiin hyvin kriittisesti vasemmiston valtuuskunnan vierailuun Ramallahissa PA:n arabin murhaaman poliisiupseerin hautaamisen aikana. Siksi päiväksi sovittu neuvottelu peruutettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179713#.U1C_akBsNDQ
POLIISIN saatua uusia tietoja muslimien suunnittelemista mellakoista Jerusalemin vanhan kaupungin ja erityisesti Temppelivuoren alueella vahvistettiin aiemmin julkistetut rajoitukset arabimuslimien pääsystä Vuorelle. Naiset ja yli 50-vuotiaat Israelin sinisen id-kortin omaavat pääsevät Temppelivuoren tasanteille. Muilta pääsy on kielletty kokomaan. Poliisi epäilee, että arabit voivat kuitenkin yrittää järjestää mellakoita tänään ja huomenna. Torstaina poliisi pidätti 6 arabia epäiltyinä keskiviikon mellakointiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179717#.U1DFwkBsNDQ
5. VANDAALIT olivat yön aikana raapustelleet arabien vastaisia graffiteja Umm El-Fahm moskeijan ulkoseiniin ja yrittäneet polttaa sen pääoven. Perjantaiaamun perinteisiin rukouksiin saapuneet arabit havaitsivat tihutyön ilmoittaen siitä poliisille, joka aloitti tutkimukset syyllisten löytämiseksi. Arabit sanoivat tihutyön tarkoituksena olevan nostaa jännitteitä arabien ja juutalaisten välillä.
UNM El-Fahmin tihutyö oli neljäs tämän kuukauden aikana Galileassa. Graffitien lisäksi vandaalit useimmiten puhkovat autojen renkaita tai sytyttävät niitä tuleen. Myös Beit Shemeksissä sijaitseva luostari on ollut heidän hyökkäystensä kohteena. Armeijan suorittama Yitzharin viiden asuintalon tuhoaminen aiheutti asukkaitten vastatoimet kylässä sijaitsevaa IDF:n tukikohtaa vastaan, jonka he tuhosivat. Tämä on vaarallinen kehitys, sillä armeija tarvitsee kansan tukea, mikä on kärsinyt pahoja kolhuja hallituksen laatimien ja Knessetin vahvistamien haredi-kansan asevelvollisuutta koskevien lakien johdosta. Mielen-osoituksilla vastustetaan ortodoksien vastuuta osallistua yleiseen asepalvelukseen.  http://www.timesofisrael.com/vandals-attack-mosque-in-northern-israel
6. NETANYAHUN hallitus on vaarassa menettää enemmistönsä 23 ministerin joukossa rauhankeskustelujen pidentämisen vuoksi. Juudean ja Samarian kaupunkien johtajat lähettivät kirjeen ministereille kehottaen heitä vastustamaan pidennystä, mikä on saanut monet Likudin ministerit epäröimään aiempaa myönteistä kantaansa.
Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich ilmoitti yllättäen vastustavansa neuvottelujen jatkamista, ellei Abbas ilmoita selkeästi ja ilman verukkeita arabiaksi tuomitsevansa Hebronissa tapahtuneen korkean poliisiupseerin murhan. Yleinen mieliala alkaa kansan parissa olla pessimistinen, ja julkisesti vaaditaan nykyisten neuvottelujen lopettamista ja uuden rauhansuunnitelman laatimista lähtien uudelta pohjalta, jossa hylätään kahden valtion periaate. Pääministeri taisi asettaa köyden omaan kaulaansa tunnustautuessaan Bar Ilanin puheessaan kahden valtion kannattajaksi, mistä hänen on vaikea peräytyä menettämättä loputkin heikentyneestä kansansuosiostaan. Poliittisia kuvioita sotkee pahoin Moshe Kahlonin paluu areenalle. Tuoreen gallupin mukaan hänen ja Avigdor Libermanin yhteinen puolue saisi 22 kansanedustajaa lyöden Likudin, joka saisi 19 edustajaa, Labourin saadessa 18 edustajaa. Kahlon ei viime viikolla osannut sanoa, mihin puolueeseen hän liittyisi, mutta ilmeisesti Likud on poissa laskuista.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-loses-majority-for-deal-to-extend-talks-with-Palestinians-349844




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019