KESKIVIIKKO 09.04.14


KESKIVIIKKO 09.04.14
1. LÄMPÖMITTARI näytti aamulla 13 lämpöastetta päivälämpötilan pudotessa selvästi aiemmista luvuista, mutta on täysin siedettävissä lukemissa. Viilenevä suuntaus on ainakin huomenna, mutta ennusteet lupaavat lämpenevää sapatista alkaen.- Viilenevää osoittavat myös poliittiset ennusteet USA:n hallituksen syyttäessä Israelia rauhanneuvottelujen estymisestä, mistä Kerryn mielestä on osoituksena se, että Israelin asuntoministeri Uri Ariel ilmoitti 708 asuntoyksikön rakentamisesta pääkaupunkinsa Jerusalemin Gilon lähiöön, joka kaikissa asetelmissa tulee jäämään Israelin omistukseen. - Iranin neuvotteluista Kerry ilmoitti, että USA on valmis rankaisemaan Irania välittömästi, elleivät neuvottelut sen ydinohjelman toteuttamisesta tuota hyväksyttävää sopimusta, mutta kuka enää luottaa hänen sanaansa? Presidentti Shimon Peres on Kiinassa esittelemässä omia rauhanideoitaan.
Arafat on julkisesti todettu valehtelijaksi hänen henkivartijansa sanoin, ja sitä samaa edustaa myös Abbas, jonka YK:n lähettiläs Riyad Mansour toteaa julkisesti, että muslimilla on oikeus valehdella poliittisissa kysymyksissä. - Venäjä valmistelee kaikessa hiljaisuudessa Ukrainan itäosan liittämistä äiti Venäjään, mutta etenee varovaisesti käyttäen provokaattoreita aikeittensa toteuttamiseksi. - Maailman media pyrkii ennakoimaan, mitä muuta ilkeää presidentti Putinin pääkopassa muhii, mutta huonolla menestyksellä. Entinen KGP:n korkea upseeri kävi läpi täydellisen koulutuksen politiikassa ja tunteittensa hallinnassa, ja osaa kätkeä sisimmät ajatuksensa ja tunteensa ulkomaailmalta. - Yllättävästi Ruotsi on siinä määrin esillä Putinin muistiossa, että Sveamamman turvallisuusmiehet ovat huolestuneet etenkin Venäjän harjoittamasta vakoilusta siellä, kuten Indipendant kertoo. - Israelin kansa ei 92 %:n enemmistöllä usko rauhanmahdollisuuksiin tämän neuvottelukierroksen tuloksena. - Israelin turvallisuusmiesten ja Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten välit ovat vaarallisesti tulehtuneet IDF:n osallistuessa entistä näkyvämmin heidän asuntojensa tuhoamiseen poliisin rinnalla, kuten Yitzharin esimerkki osoittaa, ja juuri ennen pessahia.
PÄÄMINISTERI Netanyahun Sara-vaimo on ikävällä tavalla noussut median palstoille, mutta lienee parasta jättää Saran ja Benyaminin perheasiat heidän selvitettäväkseen, sillä ilkeä-mielisiä ihmisiä liikkuu aina kaikissa piireissä, eikä vähiten korkeimmissa korkein panoksin.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -21; Tiberias 14 -28; Suolameri 21 -30; Eilat 20 -31 +C-astetta. Täksi päiväksi luvataan aurinkoista säätä, mutta sikäli kuin pihapiiristä katsoen voi arvioida, taivas näyttää olevan ohuen pilvikerroksen peitossa. Huomenna taivas on virallisestikin puolipilvinen selkeytyen taas perjantaiksi lämpötilan kohotessa hieman.
2. USA:n ulkoministeri John Kerry lausui aiemmin selvästi pettyneenä ja tuohtuneena, että hän oli tuonut parivaljakon Netanyahun ja Abbasin juottokaukalon ääreen, mutta ne mokomat kieltäytyivät juomasta ihmetellen, mitä muuta hänen tulisi vielä tehdä. Tämän jälkeen alkaakin sitten syyttelykierrokset, joissa hän selkeästi vetää Israelin ja etenkin pääministeri Netanyahun osuuden suurimmaksi esteeksi prosessin etenemiselle.
Hän selittää, että ensimmäinen selvä neuvottelujen rattaisiin heitetty kapula oli se, että Israel siirsi vankien vapauttamisen sovitusta 29. huhtikuuta, jota seurasi ilmoitus 700 asuntoyksikön rakentaminen Jerusalemin itäosaa - ja muita senkaltaisia toimia, kuten hän selvitti. Juutalaisten pappissukuun kuuluva Kerry ei hyväksynyt Netanyahun ilmoitusta, että vapautuspäivä oli sapatti, eikä silloin ollut mahdollista suorittaa tarvittavia valmisteluja vankien vapauttamiseksi. Kysymys oli siirrosta, ei peruuttamisesta, mutta Abbasin järjestämän julkisen PA:n TV:n ikuistaman 15 järjestön, osan niistä YK:n alaisia, hakemusten allekirjoitustilaisuuden jälkeen Netanyahu ilmoitti vapauttamisoperaation peruuttamisesta. Hän ilmoitti samalla, että PA oli esittänyt lukuisia uusia vaatimuksia eikä ollut antanut suostumustaan neuvottelujen jatkamiseksi toukokuun jälkeen. Selitys ei kelvannut Kerrylle.
NEUVOTTELUPROSESSIA käsiteltiin USA:n senaatin ulkomaanasioitten valiokunnassa, jossa Kerry esitteli katkeria muistojaan ja myös vastaillen edustajien kysymyksiin selittäen, että molemmat osapuolet vierittivät prosessin tielle esteitä, jotka eivät edistäneet neuvotteluja. Kerry viittasi puheessaan myös ja nimenomaan Abbasin allekirjoitustilaisuuteen, jota Abbas oli suurennellut ja reklamoinut kuin julkisena hylkäämisenä USA:n antamalle panokselle. Netanyahun vaatima Israelin tunnustaminen juutalaisen valtiona on kysymys, mitä Obaman hallitus ei pidä tärkeänä. Kerry sanoi, että se ratkaistaan neuvottelujen loppuvaiheessa. Senaattori John McCain sanoi, että neuvottelut ovat nyt loppuneet, vaikka Kerry voikin vetää niitä perässään jonkin aikaa. Kerryn mielestä neuvottelut ovat katkenneet vasta sitten, kun kumpikin osapuoli toteaa näin tapahtuneen. Kysymys on Kerryn uskottavuudesta ja kunniasta; ei mikään helppo pala narsistisen mielenlaadun omaavan nieltäväksi.
JOHN KERRY tapaa tänään tiistaina sekä presidentti Obaman että varapresidentti Joe Bidenin, pyrkien yhdessä kartoittamaan rintamalinjoja ja suunnittelemaan mahdollisia uusia toimia. Heidän lausunnoistaan ilmene, että todennäköisimpänä vaihtoehtona on USA:n osallistumisen vähentäminen suoriin neuvotteluihin antaen osapuolten selvittää keskinäisiä eroavuuksiaan.  Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney selitti medialle, että kysymys on ennen kaikkea osapuolten halukkuudesta tehdä vaikeita päätöksiä rauhan saavuttamiseksi. "Kysymys ei ole – ja osapuolet sen hyvin tiedostavat – USA:n tekemistä ratkaisuista, vaan heidän omistaan, joita kukaan toinen ei voi tehdä heidän puolestaan".  http://www.timesofisrael.com/kerry-focuses-blame-for-impasse-in-talks-on-israel
3. PA/PLO:n YK:n lähettiläs Riyad Mansour kehotti puheessaan YK:n komiteaa boikotoimaan Israelin "setlementeissä" valmistettuja tuotteita voidakseen sillä edistää palestiinalaisten valtion perustamista. Hän vakuutti, että kaikista huonoista ennusteista huolimatta PA/PLO on valmis jatkamaan neuvotteluja. Hän varoitti: Elleivät israelilaiset ole valmiit neuvottelemaan hyvää tahtoa osoittaen, palestiinalaiset siirtyvät seuraavaan vaiheeseen pitäen Israelia syypäänä kaikkiin laittomiin toimiin kaikilla rintamilla, poliittisesti, laillisesti ja diplomaattisesti.
MANSOUR totesi YK:n "Palestiinan kansan luovuttamattomien oikeuksien komitealle", että Palestiina tulee virallisesti olemaan valtiojäsen 13:ssa jäsenyyttä hakemassaan järjestössä 02. toukokuuta ja - riippuen Israelin toimista – valmistelee lisähakemuksien jättämistä. Hän esitti puheessaan, että jos Israel pyrkii estämään laittomasti heidän laillisia toimiaan, he tulevat lisäämään kolmannen ja neljännen ja niin monta kuin mihin heillä on lailliset oikeudet. Hänen puheensa tarkoitus oli vesittää Israelin toimien laillisuus. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Liberman syytti palestiinalaisia neuvottelusopimusten rikkomisesta varoittaen, että ne tulevat aiheuttamaan vastatoimia.
MANSOUR kehotti puhuessaan YK:n komitean jäsenille laatimaan "lakeja, joilla estetään Israelin laittomien setlementtien laittomien tuotteiden pääsy maailman markkinoille". Hän sanoi, ettei riitä vain sympatian antaminen kokouksissa, tarvitaan konkreettisia tekoja. Hän viittasi marraskuun 29. päivään, jolloin hän toivoo kaikkien maiden voivan osallistua tilaisuuteen, jossa juhlitaan itsenäisen Palestiinan valtion syntymistä. Hän osoitti sanansa etenkin pankeille, jotka voivat lopettaa toimintansa Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/pa-un-envoy-boycott-israeli-settlements
Kirjoittaessani edellisessä luvussa esitettyjä toimia, joihin PA/PLO on turvautunut, minulle tulee paha olo, suru sydämeeni, sillä niissä ilmenee PA:n arabien syvä Israelin ja juutalaisten vastainen viha. Tämän tasoittamiseksi ja Israelin kansan oikeuksien toteamiseksi lopullisesti heille luvattuun Pyhään Maahan on vaikea nähdä muuta ratkaisua, kuin uusi hävityssota, joka tulisi aiheuttamaan runsaasti verenvuodatusta ja tuhoa. En todellakaan usko, etteivätkö juutalaiset ja arabit voisi asua rauhassa ja turvallisesti rinnakkain, mutta molempien kansojen onnettomuudeksi palestiinalaisten johtajat ovat riistäneet kansaltaan sille kuuluvat oikeudet halliten heitä diktatorisesti tehden päätöksiä, jotka johtavat kansan tuhoon.
4. GAZAN arabit avasivat tulen IDF:n sotilaita vastaan heidän työskennellessään lähellä Kissufim yhteisöä, jota artikkelissa kuvataan kibbutsin kaltaiseksi. Hyökkäys sotilaita vastaan tapahtui tarkastuspisteessä tiellä, joka johtaa entiseen Gush Katif juutalaisyhteisöön, jonka Ariel Sharon tuhosi syyskesällä 2005 karkottaen sen kaikki juutalaisasukkaat.  
SAMASSA paikassa Gazan sala-ampujat avasivat tulen työntekijöitä vastaan lähellä turvallisuusaitaa. Kukaan ei haavoittunut tulituksessa, mutta työkoneita vaurioitui. Viime joulukuussa IDF:n palkkaama 22-vuotias beduiinityöntekijä Rahatista kuoli päähän osuneesta luodista. Gazan arabit ovat kiihdyttäneet Israelin vastaisia hyökkäyksiään sekä sala-ampujien että tienvarsipommien että rakettihyökkäysten muodossa. Gazassa toimii Hamasin lisäksi Islamic Jihad, salafistien osastoja sekä Fatahin al-Aksa marttyyrien prikaati, ja Al-Qaidalla on omat tukemansa osastot, joita kaikkia Hamas ei pysty hillitsemään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179435#.U0TwekBsNDQ
IDF:n sotilaat havaitsivat suorittaessaan epäiltyjen terroristien pidätyksiä Juudeassa ja Samariassa kaksi putkipommia Jeninissä. He neutraloivat pommit ilman vahinkoja.  Sotilaat pidättivät tiistain vastaisen yön aikana viisi epäiltyä, jotka vietiin kuulusteluihin. Kolme viikkoa sitten IDF:n sotilaat ja rajapoliisit tekivät yhteisen ratsian Jeninissä asuvan terroristin asuntoon. Syntyneessä tulitaistelussa terroristi ja kaksi muuta saivat surmansa, myös poliiseja haavoittui. Surmansa saanut terroristi, 20 vuotias Hamza Abu Halheja kuului Hamasin izz adin alk-Qassam prikaatiin. Paikalliset asukkaat aloittivat mielenosoituksen sotilaita ja poliiseja vastaan lisäten haavoittuneiden määrää.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179437#.U0T0IUBsNDQ
5. ISRAELIN hallitus päätti torstaina lukuisista rangaistustoimista PA:n arabeja vastaan. Netanyahu antoi määräyksen lopettaa kaikki taloudelliset ja siviili-yhteistoimintamuodot Ramallahin virkailijoiden kanssa vastauksena PA/PLO:n yksipuolisoista Israelin vastaisista toimista. Kielto ei koske armeijan turvallisuuteen liittyviä toimia eikä rauhanneuvotteluja.
VOICE of Israel radion mukaan kaikki ministeritason ja toimitusjohtajien väliset neuvottelut on kielletty, ja kaikki yhteydet PA:n virkailijoiden kanssa kulkevat hallituksen toimien koordinoijan kenraalimajuri Yoav Mordechain kautta. Päätöksen mukaan myös cell-puhelinvälitysliikenne, joka suljetaan ja tietoliikenneyhteys PA:n Watania puhelinyhtiöön katkaistaan. Päätöksessä ei mainita sähkön toimittamista PA:lle, jonka velkamäärä Israelin sähköyhtiölle ylittää 4 miljardia NIS, minkä se laskuttaa israelilaisilta kuluttajilta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179441#.U0T2b0BsNDQ
6. KERRY kertoi USA:n senaatin ulkomaanasioitten valiokunnassa, että Iran kykenee halutessaan valmistamaan ydinpommin 2 kuukauden kuluessa. Tämä on taas yksi arvio, joita vuosien aikana on annettu lukuisia eripituisine aikamäärineen. http://www.timesofisrael.com/kerry-iran-could-produce-nuclear-bomb-in-two-months



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021