KESKIVIIKKO 02.04.14


KESKIVIIKKO 02.04.14
1. TÄMÄ PÄIVÄ alkoi pilvisenä ja harmaana, taivaanrannan ollessa sumun pehmentämä tehden näkymät epämääräisiksi. Paikoin luvataan sateita, mikä voi hyvin toteutua, niin kostea ja sumuinen on tuntuma seitsemän aikaan aamulla mittarin näyttäessä 13 astetta. Ennusteet lupaavat, että huomenna taivas kirkastuu ainakin muutamaksi päiväksi lämpötilan alkaessa nousta tämän päivän 17 asteen lukemista selvästi yli 20 astetta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 9 -17; Tiberias 12 -22: Suolameri 18 -24; Eilat 16 -27 +C-astetta.
2. JOS säätieteilijät ennustavatkin epämääräistä ja sumuista säätä, tilanne poliittisella rintamalla ei ole yhtään selkeämpi. Abbas pani esikuntansa äänestämään esityksestään, jolla hän hakee jäsenyyttä 15 kansainvälisessä järjestössä, ei kuitenkaan vielä YK:n alaisissa, vastoin neuvottelusopimusta pidättyä siitä ainakin neuvottelujen ollessa käynnissä. Äänestyksen tulos oli etukäteen selvä, operaatio oli pelkkää teatteria. Tosiasiassa tämä oli Abbasin ohjelmassa kaiken aikaa, hän vain kärsimättömänä odotti sopivaa veruketta sen toteuttamiseksi. Debkafilen mukaan hänellä on 69 erilaista YK:n alaisia ja muita kansain-välisiä järjestöjä, joihin hän pyrkii mukaan. Lieneekö tämä ollut näpäyksenä John Kerrylle siitä, ettei tämä löytänyt aikaa hänen tapaamisekseen? Abbas kuitenkin kiireesti selitti, että neuvottelut jatkuvat sovitun 9 kuukauden ajan huhtikuun loppuun asti. Tällä hän haluaa varmistaa amerikkalaisten dollarien jatkuvan virran PA:n pohjattomaan kassaan.
USA:n ulkoministeri John Kerryn tarkoitus oli matkustaa tänään takaisin Israeliin ja Ramallahiin tavatakseen PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, mutta ilmoitti Pariisista matkan peruuttamisesta. Selvästi pettynyt ja ehkä loukkaantunut Kerry sanoi samalla, ettei tämä tarkoita rauhanprosessin keskeytymistä. Times of Israel analyytikon Raphael Ahrenin mukaan prosessi ei ole kuollut, ei ainakaan vielä. Hän selittää Kerryn todenneen, etteivät Abbasin allekirjoittamien hakemusten kohteina olevat järjestöt ole YK:n alaisia eikä niihin sisälly ICC, Kansanvälinen Rikosoikeus, joten Netanyahu voi niellä tämän vaikka kakistellen. Koska hakemuksiin kuuluvia järjestöjä ei ole annettu julkisuuteen, voimme vain arvailla, mitä Abbas lopulta allekirjoitti. Yksi niistä on huhun mukaan Geneva konventio. Abbasin korvaan kuiskuttelija Nabil Abu Rudeinah vihjaili, että jos Israel päättää vapauttaa lupaamansa 26 vankia välittömästi, hakemuksia ei postiteta toistaiseksi vaatien kansainvälistä yhteisöä painostamaan Israelia toteuttamaan lupauksensa.
JOHN Kerryn kytkös Jonathan Pollardista Israelin asenteen muuttamiseksi myöntyvämmäksi näyttää nyt juuttuneen samaan hiekkasärkkään rauhanprosessin kanssa. Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney ei halunnut kertoa yksityiskohtia Pollardin kohtalosta, mutta on ilmeistä, ettei presidentti Obama ole tehnyt päätöstä asiassa. USA:n vankien vapauttamista tutkivan komitean oli tarkoitus käsitellä Pollardin kuuleminen tiistaina, mutta Pollard itse kieltäytyi, koska hän ei halua joutua pelinappulaksi Israelin ja PA/PLO:n pallottelussa. Sekä Israelin että USA:n viranomaiset vahvistivat maanantaina, että Pollard voitaisiin vapauttaa kahden viikon kuluessa, mieluiten ennen juutalaisten pessahia. Hänen vapauttamisensa hinta olisi 400 terroristia, osittainen rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja ehkä myös Jerusalemissa, mutta Abbas vaati hinnan nostamista tuhanteen terroristiin. PA/PLO suostuisi sillä jatkamaan neuvotteluja vielä vuoden 2015 aikana. Miten Netanyahu pystyisi ohjaamaan oman hallituksensa sopimuksen taakse, on avoin kysymys. Apulaispuolustusministeri Danny Danon ilmoitti mieluummin eroavansa yrittäen saada muita ministereitä tulemaan esille piiloistaan ja liittymään selvästi kieltäytyjiin. http://www.timesofisrael.com/despite-palestinian-unilateralism-talks-will-go-on
3. TIMES of Israel toisen artikkelin mukaan, jonka kynäili Avi Issacharoff, Abbas pyrkii tässä apinoimaan Jasser Arafatia. Jos Arafat poltti siinä sormensa joutuen viettämään loppuikänsä Ramallahin Mukatanin hallintokeskuksessa uskaltamatta edes yrittää murtaa IDF:n asettamaa saartoa pidätyksen pelossa, Abbasia voi odottaa vielä karmeampi kohtalo ärtyneitten omiensa käsissä, jotka havaittuaan rauhanprosessin ajautuneen lopullisesti karille, voivat kohdistaa vihansa PA:n johtajiin viis veisaten ihmisoikeuksista tai muista kansainvälisistä normeista.
ARTIKKELISSA todetaan, että Abbasin järjestämä uhitteleva allekirjoitusseremonia, joka näytettiin PA:n TV:ssä tarkoituksenaan painostaa sillä Yhdysvaltoja ja Israelia, ei hämännyt palestiinalaista kansaa eikä mediaa, jotka ovat jo leimanneet neuvottelut epäonnistuneiksi. Artikkelin kirjoittaja näkee Abbasin kiivenneen taas kerran korkeaan puuhun, josta laskeutuminen maanpinnalle on yhtä vaikeaa kuin edelliselläkin kerralla.  Abbasin järjestämä "historiallinen tilaisuus" voi vielä olla sitä, mutta tuskin Abbasin toivomalla tavalla. http://www.timesofisrael.com/the-performer-is-abbas-the-voice-is-arafats
4. JERUSALEM POST kertoo Daily Beast artikkeliin vedoten, että johtavat kongressin jäsenet molemmissa puolueissa vastustavat Pollardin vapauttamista, vaikka sillä saataisiinkin henki-toreissaan viruvat rauhankeskustelut pelastetuiksi.
SENAATIN tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Dianne Feinstein (D. Ca.) toteaa Daily Beast artikkelin mukaan, että vakavaan rikokseen syyllistyneen ja siitä elinkautiseen tuomitun Pollardin vapauttaminen aikana, jolloin lopullisen rauhansopimuksen solmiminen Israelin ja PAS/PLO:n välillä on vielä hyvin epävarmaa, olisi vakava virhe. Hän ei halunnut täsmentää, millaisiin lainsäädännöllisiin toimiin hän turvautuisi sen estämiseksi.
Republikaanien kongressin jäsen Saxby Chambliss (E.De.) sanoo vastustaneensa Pollardin vapauttamista alusta lähtien, koska hän aiheutti suurta vahinkoa USA:lle. Senaattori John McCain sen sijaan totesi tiistaina, että on korkea aika vapauttaa Jonathan Pollard, sillä hän on kärsinyt yli kohtuuden rikoksestaan. Hän kutsui tilannetta inhottavaksi. Mielipide-tiedusteluissa varsin suuri osa vastanneista uskoo, että rasismi pelaa tässä omaa rooliaan.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Obama-faces-stiff-opposition-on-Capitol-Hill-to-freeing-Pollard-347242
Kaikki Beit Yehdin 12 kansanedustajaa vastustavat terroristien vapauttamista, vaikka heidän ansiostaan Jonathan Pollard saataisiinkin vapaaksi. Monet kansanedustajat kutsuvat koko esitystä moraalittomana ja epäeettisenä. He lähtevät siitä, että Pollard tulee vapauttaa ilman kaupankäyntiä, sillä hänen rangaistuksensa on täysin kohtuuton ja epäinhimillinen. Hän luovutti Israelille dokumentteja, jotka Israelin olisi pitänyt saada, mutta USA kieltäytyi. Toiseksi Israel ja USA ovat ystävävaltioita, joiden välillä on lukuisia sopimuksia. Pollardin eristysrangaistusta voidaan hyvällä syyllä kutsua kidutukseksi. Häntä ei päästetty edes isänsä hautajaisiin ja häneltä pidätetään monia oikeuksia, joista toiset vangit nauttivat.   http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Sources-Coalition-crisis-brewing-over-deal-to-save-peace-talks-347159
5. USA pelkää, että Krimin miehityksen jälkeen Venäjä suuntaa seuraavaksi katseensa Moldovaan, jonka itsehallintoalue Transdniester (Transnistria) on haaveillut itsenäisyydestä, Siellä asuu vahva venäjänkielinen vähemmistö. USA:n Valkoisen talon tiedustelun puheen-johtaja Mike Rogers (R. Mi) kertoi maanantaina FOX- news toimittajalle, että Venäjän joukkoja Ukrainan rajan tuntumassa vähennetään, mutta että niitä siirretään Moldovan rajalle, jossa on ennestään 1000 venäläistä rauhanturvaajaa. Kolmannes Transnistrian puolen miljoonan asukkaasta on etniseltä taustaltaan venäläisiä. Kolmas alue, jonne Venäjä kokoaa joukkojaan, on Georgian lähialue, joka kävi lyhyen sodan Venäjän kanssa muutamia vuosia sitten, josta Venäjä lohkaisi osan vasallialueeksi.
USA:n puolustusministeri Chuck Hagel kehotti sunnuntaina 30.03. NATO:n joukkojen komentajaa lentovoimien kenraalia Philip Breedlove lentämään välittömästi Washingtonista Brysseliin konsultointia varten Venäjän mahdollisen hyökkäyksen vuoksi Moldovaa vastaan. Kuten artikkelissa todetaan, tämä on osa Putinin suunnitelmaa levittää vaikutustaan entisiin NL:n valtapiiriin kuuluviin maihin sekä rajansa länsipuolella että Kaspianmeren alueilla.  Vaara Ukrainassa ei kuitenkaan ole ohitettu, sillä Venäjä haluaa liittää sen itäpuoliset osat, joiden asukkaista suuri osa puhuu venäjänkieltä, valtioonsa joko suoralla julistuksella, kuten Krimillä, tai pitävien tulli- ja taloussopimusten kautta. Venäjän laajentumispolitiikan toteuttaminen on ollut tähän saakka tunnustelua, miten länsimaat vastaavat siihen. Tämä voi muuttua suoraviivaisemmaksi toiminnaksi jollakin ulkoisella tekosyyllä.
Artikkelissa todetaan, että Putinin päämääränä voi olla suojavyöhykkeen rakentaminen Syyrian ja Iranin turvaksi länsimaiden mahdollisten hyökkäysten varalta. Siksi Sevastopolin satama on tärkeä Venäjälle, ja tukikohdat Kaspianmeren ja Mustanmeren ympäristössä. http://www.debka.com/article/23810/US-fears-Russian-troops-poised-to-invade-Moldova-Russian-covert-forces-alleged-inside-Ukraine



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019