TORSTAI 20.03.14


TORSTAI 20.03.14
1. ENNUSTEIDEN mukaan tänään torstaina taivaan tulisi olla pilvetön ja sen tulisi jatkua huomenna ja sapattina; sunnuntaina puolipilvisenä. Lämpötila on suhteellisen mukavan tuntuinen, aamulla puoli seitsemän maissa 12 astetta ja noussee 8 astetta päivän aikana. Huomenna lämpötila laskee hieman, mutta noussee selvästi sapattina ja sunnuntaina. Kevät on jo pitkällä, mutta lämpötiloissa tapahtuu melkoisia heittoja. Viikon kestäneet sateet olivat turhan heikot, eivätkä sanottavasti poistaneet epäilyjä kuivasta kesästä. Kinneretin vedenkorkeus nousu kymmenisen senttiä, mutta enemmän olisi tarvittu. Lämpötilat tänään: Jerusalem 11 -20; Tiberias 13 -24; Suolameri 19 -27; Eilat 18 -28 +C-astetta.
2. ISRAELIN New Delhin lähetystössä Intiassa pelättiin terrori-iskua lähetystön henkilökunnan havaittua oudosti käyttäytyvän miehen paketti käsissään kuljeskelevan rakennusten läheisyydessä. Epäilyjä vahvisti muutamaa tuntia aiemmin saatu kirje, jossa uhattiin tuhota pommilla Taipein talous- ja kulttuurikeskus kaupungissa.
LÄHETYSTÖN henkilökunta ilmoitti miehestä poliisille, jonka partio tuli paikalle tutkimaan asiaa pioneerin ja koiran kanssa. Poliisin lähestyessä miestä tämä yritti juosta pakoon, mutta poliisin ja lähetystön turvallisuusmiehen yhteistoimin mies saatiin kiinni ja pidätettyä. Mies sain jonkin verran vammoja pidätyksen yhteydessä, ja hänet vietiin vartioituna sairaalaan. Pioneerin avattua miehen käsissä olleen paketin siitä löydettiin Ganesha idoli. Poliisi haluaa kuulustella miestä hänen toivuttuaan vammoistaan.  
EPÄILTYÄ miestä, josta käytetään nimeä Momin, on kotoisin Intian pohjoisosasta Haryanan osavaltiosta. Poliisi ei osaa vielä sanoa, onko tällä ja Taipein keskuksen pommiuhkauksilla yhteyttä toisiinsa, mutta Times of Indian mukaan tiedustelujärjestöt haluavat kuulustella miestä mahdollisista laajemmista kontakteista.
HELMIKUUSSA 2012 Israelin kulttuuriattashean vaimo Tal Yehoshua Koren haavoittui New Delhissä terroristin asennettua hänen autoonsa pommin, joka ajon aikana terroristin päästessä pakoon. Times of India mukaan poliisi epäili Irania pommin asettamisesta.  http://www.timesofisrael.com/terror-scare-at-the-israeli-embassy-in-india
3. VENÄJÄN ja USA:n YK:n lähettiläät kävivät kärkevän sananvaihdon YK:n turvallisuus-neuvoston istunnossa keskiviikkona. Tämä oli turvallisuusneuvoston 8. Ukrainan tilannetta käsittelevä kokous kolmen viikon kuluessa, mikä artikkelin mukaan osoittaa länsimaiden päättäväisyyttä tutkia Krimin niemimaan Venäjään liittämispäätöksen taustoja, joiden pyrkimyksenä on Venäjän eristäminen ja toteaminen kansainvälisen lain rikkojaksi.
KESKIVIIKKONA käyty sanailu Venäjän lähettilään Vitali Churkinin ja USA:n lähettilään Samanta Powerin välillä kehittyi uhkailujen tasolle, kuten Times of Israelin artikkelissa todetaan. Venäjä jäi tässä istunnossa kuten edellisisäkin yksin puolustamaan kantaansa.  Vitali Churkin aloitti puheensa kiitellen Krimin ja Venäjän välille solmittua sopimusta, jolla Krimin niemimaa liitettiin osaksi Venäjää. Hän sanoi presidentti Putinin allekirjoittaman sopimuksen toteuttavan Krimin kansan tahtoa kansainvälisen lain mukaisesti. "Eilen tapahtui jotain todella historiallista", Churkin hehkutti.
USA:n lähettiläs Samanta Power sanoi, että USA hylkää Venäjä toteuttaman Ukrainan maan riistämisen ja sotilaallisen väliintulon. Hän jatkoi esittäen varoituksen, että USA liittolaisineen on valmis asettamaan uusia Venäjän vastaisia toimia jo asettamiensa talouspakotteiden lisäksi. Hän kutsui Venäjän toimia Krimillä varkaudeksi. "Varas voi ryöstää
toisen omaisuutta, mutta se ei siirrä omistusoikeutta varkaalle", hän totesi.  
VENÄJÄN lähettiläs Churkin iski vastaan todeten: "Ei ole hyväksyttävissä kuunnella tuollaisia maatamme vastaan heitettyjä solvauksia. Jos USA:n delegaatio odottaa meidän toimivan yhteistyössä muissa turvallisuusneuvoston käsittelemissä kysymyksissä, Ms Powerin tulee ymmärtää tämä hyvin selvästi". Hänen ei tarvinnut mennä yksityiskohtiin, sillä YK:n turvallisuusneuvoston visaisimpia kysymyksiä ovat Syyrian viidettä vuotta kestänyt sisällyssota sekä Iranin ydinsuunnitelman toteuttaminen. Molemmat maat näyttelevät ratkaisevaa osaa näiden vuodesta toiseen jatkuvien kysymysten ratkaisemisessa.
TURVALLISUUSNEUVOSTON istunnossa kuultiin myös YK:n ihmisoikeusien pääsihteerin Ivan Simonovicin raportti koskien Tataarien asemaa Krimillä. Hän sanoi Krimin matkansa peruuntuneen, koska virkailijat eivät suostuneet vastaanottaman häntä ajoissa. Hän sanoi keskustelleensa Krimin tataarien edustajan kanssa, joka oli kertonut laittomista pidätyksistä, kidutuksista ja muista ihmisoikeuksien rikkomuksista viitaten tataariaktivistin kohtaloon, joka osallistui maaliskuun 3. päivän marssiin. Hän katosi marssin aikana ja hänen ruumiinsa, joka tutkimuksissa osoitti merkkejä pahoinpitelystä, löydettiin 16. maaliskuuta. Simonovic sanoi YK:n lähettävän Ukrainaan 34-hengen tutkimuskomitean, joka aloittaa toimensa perjantaina, mikäli kaikki onnistuu suunnitelmien mukaan.
VITALI CHURKIN torjui Simonovicin esittämät syytökset yksipuolisina. Hän sanoi tuntemattoman tarkka-ampujan - ei venäläisen sotilaan - ampuneen ukrainalaisen sotilaan ja Krimin itsepuolustusprikaatin aseettoman jäsenen tiistaina kiihottaakseen kansalaisryhmiä toisiaan vastaan. http://www.timesofisrael.com/russia-us-exchange-threats-at-tense-unsc-meeting
4. ISRAELIN puolustusvoimien (IDF) komentaja Benny Gantz totesi keskiviikkona, että IDF pystyy suorittamaan erilaisia salaisia sotilasoperaatioita eri puolilla maapalloa, ja on suorittanut tusinoittain tehtäviä vieraissa ja vihollismaissa. Puhuessaan yläasteen opiskelijoille hän sanoi merivoimien yksikön palanneen kaukaisesta operaatiosta. Hän viittasi viime viikolla merivoimien suorittamaan Klos-C aluksen valtaamiseen Punaisellamerellä 150 km:n päässä määräsatamastaan Port of Sudan. Aluksesta löydettiin Eilatin satamaan ohjattuna runsaasti vaarallisia raketteja, kranaatteja ja ammuksia, jotka Iran oli lähettänyt Gazassa toimiville Islamic Jihadin joukoille.
GANTZ sanoi myös Ilmavoimien, IAF, koneitten operoivan kaukaisissa maissa. "Ilmavoimamme ovat aina siellä, missä niitä tarvitaan", hän sanoi. "En edes maininnut salaisista operaatioista viime viikolla, jollaisia tapahtuu tälläkin hetkellä", Ganz selvitti. "Puhun lyhyen ja pitkän matkan operaatoista Iranissa ja muualla. Tällaiset alueet eivät ole liian kaukana tai lentovoimiemme ulottumattomissa". Hänen puheensa taltioi TV-10 joka myös esitti otteita siitä ohjelmassaan.
TV-10 mukaan Gantz sanoi ilman varauksia, että Israelilla on kyky iskeä Iranin ydinlaitoksiin, jos se katsotaan välttämättömäksi, eikä muu maailma näe asiaa siten. Hän sanoi, että tuhansia ihmisiä osallistuu päivittäin Israelin salaisiin puolustustehtäviin, mukaan lukien eliittijoukkojen suorittamat salaiset operaatiot maan rajojen sisällä ja niiden ulkopuolella. Hän viittasi Libanonin ja Syyrian rajoilla äskettäin tapahtuneisiin yhteenottoihin sanoen, että Gan Yavnessa pidetyn tilaisuuden jälkeen hän menee uudelleen Golanille. Hän sanoi Gazasta, että "jos haluamme rakettitulen loppuvan sieltä kokonaan, IDF.n täytyy miehittää koko Gazan kaista uudelleen. Me pystymme siihen, tarvitaan vain strateginen päätös".  http://www.timesofisrael.com/israel-can-operate-in-iran-if-it-needs-to-idf-chief-says
5. IRANIN ulkoministeri Muhammad Javad Zarif sanoi viimeisten P5+1 maiden ja Iranin välisten keskustelujen päätteeksi näkevänsä merkkejä sopimuksen syntymisestä. Hän sanoi, että kolmen kuukauden aikana on neuvoteltu peruskysymyksistä, ja seuraavan kolmen kuukauden aikana työstetään sopimustekstiä hyväksyttävään muotoon. Neuvotteluille annettu kuuden kuukauden määräaika alkoi tammikuussa. Seuraava neuvottelutilaisuus pidetään Ordibehesht kuukauden aikana (huhtikuun 21. – toukokuun 21. päivien välisenä aikana) kuten Iranin uutistoimisto FARS raportoi.
Marraskuussa sovitun ja tammikuussa alkaneen kuuden kuukauden aikana Iranin sanktioita helpotettiin vajaan 7 miljardin USD arvosta, mukaan lukien 4.2 miljardin jäädytetyt varat. Neuvottelujen päämääränä on saada sopimus, jolla Iranin ydinsuunnitelman toteutus alistetaan kansainväliseen tarkkailuun, ja samalla Iranille asetetut sanktiot puretaan. Tämän uskotaan poistavan Iranin ydinteollisuuden ulkomaille aiheuttaman uhkan ja tyynnyttelevän sodan uhkakuvia, jotka toteutuessaan voisivat johtaa maailmanlaajuiseen ydinsotaan.
ZARIF sanoi neuvottelujen jatkuvan asiantuntijatasolla 7. huhtikuuta alkaen. Mutta hän sanoi, ettei Arakin raskasvesireaktorista ole sopimusta. Länsimaat haluavat rakennustöiden keskeytyvän, mihin Iran ei ole suostunut. Reaktorin polttoainejätettä voidaan jalostaa plutoniumin valmistamiseksi, jota voidaan käyttää ydinpommin rakentamiseen. USA:n neuvottelija Wendy Sherman totesi, ettei hän ymmärrä, mihin Iran tarvitsee 40 MW:n raskasvesilaitosta, jos sen ydinteollisuus palvelee pelkästään siviilikäyttöä.
ISRAEL seuraa P5+1 maiden ja Iranin välisiä Iranin ydinteollisuutta koskevia neuvotteluja erittäin suurella mielenkiinnolla, sillä Iranin nykyinen, maltillisena pidetty, presidentti Hassan Rouhani, jolla väitetään olevan juutalaisia juuria, ei kainostele uhata Israelia edellisen presidentin tapaan täydellisellä tuholla, mitä ylin kaitsija Ali Khamenei tukee. IAF on harjoitellut iskuja varten Iranin ydinlaitoksiin ja sanoo kykenevänsä niihin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178695#.UyqlkkBsNDQ
6. ISRAELIN suorasanainen puolustusministeri Moshe Yaalon on kainostelemattomilla lausunnoillaan nostanut poliittisen vastalaineen USA:n ulkoministeriön taholta, jotka katsovat hänen tarkoituksellisesti häiritsevän USA:n ja Israelin välisiä diplomaattisia suhteita, jotka Obaman presidenttikaudella ovat painuneet alemmaksi kuin koskaan. Siitä syytetään Netanyahun ja Obaman välisen kemian yhteen soveltumattomuudesta, mutta taustalla voivat olla paljon syvemmät henkilökohtaiset antipatiat Obaman taholta. Hän sai lapsena muslimikasvatuksen käyden islamilaista koulua Indonesiassa, ja hänen neuvonantajiinsa tiedetään kuuluvan islamille myötämielisiä ja jopa aktiivijäseniä Muslimiveljeskunnasta.
PRESIDENTTI Obama, joka Indonesiassa käytti itsestään nimeä Barry Soetoro, harjoittaa ulkopolitiikkaa, joka herättää kauhua ja kummastusta etenkin Lähi-idässä, jossa hänen politiikkansa johdosta alkanut arabikevään nimellä tunnettu arabimaiden itsevaltiaiden kaatamiseksi tarkoitettu toiminta on saanut koko alueen kuohumistilaan nostaen entisten diktaattorien jälkeen sekasortoa ja vallan kukkuloille erilaisia islamilaisia ääriliikkeitä. Obaman päättämättömyys käyttää maansa mahtavia voimia järjestyksen palauttamiseksi nähdään Lähi-Idän perinteisessä voimapolitikassa heikkoudeksi, minkä johdosta sen voimaan ja ennen kaikkea sen tahtoon ei enää luoteta. Tätä Yaalon murehti lausunnossaan. Hän pyrki kertomaan julkisesti sen, jonka jokainen diplomaatti tietää, mutta ei uskalla julkistaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178692#.UyqmVkBsNDQ





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019