TORSTAI 13.03.14


TORSTAI 13.03.14
1. VETTÄ sataa kuin saavista kaataen, ainakin ajoittain. Vaikka se ei aina tunnukaan mukavalta, kun vaatteet kastuvat ja kengät vuotavat, Israelissa sateet ovat siunaus ja kuin palkintona Jumalan antamien käskyjen noudattamisesta. Sateita on hartaasti rukoiltu, ja nyt niitä saadaan, joten ollaan kiitollisia ja siunataan kaiken Haltijaa, ja Ylläpitäjää. Lämpötila on alhainen, ja se todella tuntuukin ulkona. Sateinen sää jatkunee ennusteen mukaan ainakin huomenna perjantaina, mutta sateet lakkaavat sapattina ja vanha sininen taivas näkyy pilvien lomasta. Myös lämpötila alkaa hiljalleen nousta lauantaista lähtien. Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -10; Tiberias 9 -16; Suolameri 15 -19; Eilat 12 -20 +C-astetta.
2. GAZAN rintamalla käytiin eilen illalla ja yöllä pienoissotaa. Islamic Jihad oli koonnut Kassam-patteristonsa ampuen lyhyen ajan kuluessa yli 60 rakettia Israelin ja Gazan välisen turvallisuusaidan läheisyydessä olevia kaupunkeja kohti. Onneksi yksikään raketti ei osunut – tai yltänyt – asutustaajamiin, joten vahingot jäivät minimaalisiksi. Osa raketeista taisi pudota omalle puolelle turva-aitaa. Juutalaisasukkaat joutuivat kuitenkin värjöttelemään kylmissä pommisuojissa, jotka ovat enemmän vain sirpalesuojia, odottaen ilmoitusta, että voivat mennä takaisin seuraamaan TV-ohjelmia tai yrittää saada unenpäästä kiinni. Hälytys raketin lähestymisestä annetaan korvia särkevällä summerilla, mutta se ei kerro raketin putoamis-paikkaa, minkä johdosta asukkaat joutuvat odottamaan sydän kylmänä, missä jysähtää.
KESKIVIIKKOILTANA asukkaitten toinen huoli koski sitä, miten voimallisesti IDF tulee vastaamaan rakettituleen, ja yhtyykö Hamas siihen, mikä tarkoittaisi vaaratilanteitten moninkertaistumista. Raporttien mukaan yö sujui suhteellisen rauhallisesti, vain kahdesta rakettista raportoitiin, mutta nekin putosivat asumattomille alueille.
IAF teki keskiviikkoillan aikana 29 pommituslentoa Gazan alueelle vastauksena sieltä ammutulle yli 60 raketille. IDF:n tiedottajan mukaan se odottelee nyt Islamic Jihadin reaktiota. Jos sieltä ei enää ammuta Israelin puolelle, IDF ei myöskään jatka iskujaan. IAF:n iskut kohdistuivat palestiinalaislähteen mukaan ainakin viiteen strategiseen kohteeseen Khan Younisin ja Rafakin kaupunkien alueilla. Vahingoista tai ihmisuhreista ei kerrota. Kouluille ei annettu kehotusta peruuttaa koulutyöt torstaina, mutta yleinen turvallisuus-varoitus on edelleen voimassa.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti ampuneensa raketit kostoksi IDF:n surmaamista kolmesta Jihanin operaattorista tiistaina. Ehkä Klos-C aselastin menetyskin harmitti, vaikka sitä ei mainittu. Jihad ilmoitti, että raketit olivat 3 – 4 km:n kantomatkan aseita, mutta uhkaili ampua paljon pitemmälle ulottuvia raketteja, jos IDF yrittää hyökkäystä Gazan kaistalle. http://www.timesofisrael.com/for-southern-residents-a-tense-night-near-gaza-border/
3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas käytti tilaisuutta hyväkseen lisätäkseen taas yhden Israelia tuomitsevan valheellisen lausuntonsa syyttäen, että rakettituli avattiin Gazasta Israelin puolelle Israelin kiihotuksen vuoksi, kutsuen sitä "IDF:n sotilaalliseksi kiihotukseksi Gazassa". Abbas on tottunut valheelliseen retoriikkaan käyttäen sitä sujuvasti noudattaen natsien propagandaministeri Göbbelsin ohjeita: Mitä suurempi valhe, sitä paremmin kansa hyväksyy sen totena, kun sitä toistetaan tarpeeksi usein.  
Abbas ei maininnut lausunnossaan mitään siitä, että keskitetty rakettituli avattiin Gazasta keskiviikkoiltana ilman varoitusta, eikä sitä, että rakettitulta on ammuttu Gazasta Israeliin välillä lieventyen, välillä kiihtyen, useiden vuosien aikana. IDF ei yleensä aloita laukausten vaihtoa terroristien kanssa, vaan suorittaa iskunsa vastauksena terroristien tuleen. Abbas ilmeisesti olettaa IDF:n nuolevan haavansa puolustautumatta millään tavoin. IDF omaksui periaatteen, että vaikka tulitus Gazasta tapahtuu useamman terrorijärjestön toimesta, se katsoo, että Hamas vahvimpana järjestönä on vastuussa siitä, mitä siellä tapahtuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178438#.UyFIikBsNDQ, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178431#.UyFUe0BsNDQ
4. ISRAELIN turvallisuuskabinetti kokoontui torstaiaamuna käsittelemään Gazan tilannetta, joka on merkittävästi kärjistynyt viime päivien aikana. INN:n julkaiseman artikkelin mukaan Gazasta ammuttiin keskiviikkoillan aikana 90 rakettia, joista yli 60 putosin Israelin puolelle turvallisuusaitaa. Islamic Jihadin keskiviikkoiltana ampumat raketit olivat ilmeisesti heikkotasoisia, aiheuttaen enemmän meteliä kuin vahinkoa. Jihad varoitti kuitenkin omaavansa pitkän kantomatkan raketteja, joita se käyttää, mikäli IDF jatkaa iskujaan. Jos se olisi saanut Klos-C aluksesta löydetyt 40 M-302 raketit, se olisi niillä pystynyt uhkaamaan sekä Tel Avivia että Jerusalemia. Niiden kantomatka on 60 -170 km 170 kg:n kärkiosalla.
PÄÄMINISTERI Netanyahu antoi terrorijärjestöille Gazassa vakavan varoituksen, että "jos ne lopettavat tulensa, rauhantila palautuu, mutta jos eivät, IDF tulee aiheuttamaan paljon melua Gazassa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178444#.UyFMQ0BsNDQ, https://www.google.com/search?q=m302+rocket&client=opera&hs=z8f&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=JVAhU_bkJ6ze7Abx94H4Cg&ved=0CD8QsAQ&biw=1378&bih=597
Gazan rajan pinnassa asuvat asukkaat huitaisevat syrjään "rutiininomaisen rakettitulen" Gazasta keskiviikkoiltana vakuuttaen, etteivät he anna sen häiritä valmisteluja Purim-juhlaa varten, kuten Eshkolin alueneuvoston johtaja Haim Yellin vakuuttaa. Hän ei myöskään sulje kouluja joka kerta, kun rakettivaroitus annetaan: "Jos 12 tason koulutyö keskeytettäisiin joka kerta rakettivaroituksen jälkeen, he olisivat vasta yhdeksännellä tasolla". Yellin sanoi, että viimeinen hälytyssummeri soi 01.20 aikaan torstaiaamuna todeten, ettei tällaista tulitusta ole koettu vuoteen, sitten ennen Pillar on Defense operaatiota marraskuussa 2012. Yellin vakuuttaa, että lasten valmistelut sunnuntain ja maanantain Purim-juhlia varten jatkuvat, ellei IDF anna varoitusta. Hän oletti monien lasten pukeutuvan raketiksi tai ohjukseksi. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että Jihad voi aloittaa uuden raketti-iskun myöhemmin torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178446#.UyFQ-0BsNDQ
5. ENGLANNIN pääministeri David Cameron vieraili eilen Knessetissä suunnitelmien mukaan. Knessetin jäsenet esittelivät korkealle vieraalleen moukkamaisia tapojaan Shasin edustajien poistuessa salista Netanyahun puheen ajaksi, ja oppositiojohtaja Isaac Herzogin hyvin poliittisen puheen aikana kuultiin äänekkäitä välihuutoja. Cameron näykkäsi tätä todeten, että jos hän halusi päästä eroon pääministerille esitetyistä kysymyksistä, hän tuli väärään paikkaan. Kansanedustajat kuitenkin kuuntelivat tarkkaavaisina hänen puhettaan. Erona on, että brittiparlamentissa kysymykset esitetään kyselytunnin aikana.
CAMERON viittasi puheessaan vain ohimennen "setlementtien" rakentamiseen todeten, että Englannin omaksuman käsityksen mukaan niiden toiminta tulisi lopettaa, jos kerran pyritään kahden valtion periaatteeseen, jota hän suosittelee. Puhuessaan myöhemmin Netayahun kodissa järjestetyillä illallisilla hän sanoi suorasukaisemmin, että ne ovat pahin este rauhalle. Hän maalaili hyvin ruusuisia kuvia, miten elämä kehittyisi laadukkaammaksi ja vauraammaksi, jos nämä kaksi kansaa asuisivat rauhassa ja turvallisina rinnakkain, hyötyen toinen toisestaan, ja miten maailman kansat innolla osallistuisivat saamaan osansa kakusta. Englannin pääministeri sanoi tukevansa Israelin vaatimusta juutalaisena valtiona todeten:
"Ajatelkaa, jos John Kerry pukisi sen sanoihin: Palestiinan kansallisvaltion ja Juutalaisen kansan kansallisvaltion molemminpuolinen tunnustaminen. Eikö se tulisi lopettamaan ihmisoikeuksista pidettävät luennot sellaisilta valtioilta kuin Iran ja PohjoisKorea? Se tulisi lopettamaan mielettömän tilanteen, että YK:n yleiskokous teki viime vuonna kolme kertaa enemmän Israelia koskevia päätöksiä kuin Irania, Syyriaa ja PohjoisKoreaa koskevia yhteensä. Eikä enää verukkeita 32 YK:n jäsenvaltiolle olla tunnustamatta Israelia".
CAMERON tunnusti Knessetin puhujakorokkeelta, että hänen isoisänsä ja isoisoisänsä olivat juutalaisia, liittäen muutamia heprealaisia lauseita puheeseensa. Hän vakuutti tukevansa Israelin turvallisuutta raudanlujasti. Hän vakuutti vastustavansa Israelin vastaisia boikottitoimia ja sanoi, että yhteisvoimin niistä selvitään. Hän sanoi, että Englannin uuden lain mukaan israelilaisten syyttäminen sotarikoksista Englannin oikeudessa on kielletty kehottaen Israelin kansalaisia vierailemaan IsoBritanniassa, jossa he ovat tervetulleita.
Pääministeri Cameron sanoi hallituksensa puolustavan juutalaisten uskonnollisia oikeuksia ja tapoja, kuten shechitaa, juutalaisen halachan mukaista teurastustapaa. Hän sanoi, että jostain syystä johtuen Israel on joutunut lähes yksin taistelemaan despoottisia hallituksia vastaan, jotka uhkaavat koko maailmaa, kuten Iran ydinasehaaveillaan. Hän vakuutti, että Englanti yhdessä kumppaniensa kanssa tulee varmistamaan, ettei Iran saa ydinasetta. Pääministeri Netanyahu viittasi myös Iranin aiheuttamaan uhkaan omassa puheessaan. Hän vakuutti, että Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona on rauhankeskustelujen keskeisin kysymys, eivät Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt. "Mutta aika valuu heidän käsistään".   http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/WATCH-LIVE-British-PM-Cameron-addresses-Knesset-345118
6. Knesset onnistui hyväksymään kaikki kolme tärkeää lakiesitystä tällä viikolla, mitä helpotti se, että oppositio ei osallistunut äänestyksiin. Ensimmäinen oli haredi-kansan asevelvollisuutta koskeva, toinen äänikynnyksen nostaminen kahdesta 3.25 prosenttiin, ja kolmas kansanäänestyksen pitäminen maan luovuttamiseksi Jerusalemin itäosasta tai Golanin kukkuloilta. Tämä viimeinen laki ei koske Juudean ja Samarian maata. http://www.jpost.com/National-News/Knesset-passes-first-Basic-Law-in-22-years-Referendum-on-land-concessions-345169
7. USA:n ulkoministeri sanoi osallistuessaan maansa ulkoministeriön vuoden 2015 budjettikeskusteluun, että epäluottamus Israelin ja palestiinalaisten välillä on suurempi kuin koskaan, ja että syviä kuiluja esiintyy edelleen tiellä rauhaan ja sopimukseen Israelin ja PA/PLO:n välillä. Hän kuitenkin uskoo edelleen, että mahdottomuus on mahdollista, jos vain uskotaan. Tämä on melkein sama kuin Herzelin lausunto juutalaisten haaveista Israelin maasta: Jos uskot, se ei ole vain haave. Hän sanoi aiemmin, että iskiessään hampaansa johonkin, hän ei hellitä siitä. Tämä kai lienee verikoiran ominaisuus.
Netanyahun lupaaman 104 terroristin vapauttamisen viimeinen 26 vangin erä tapahtunee suunnitelmien mukaan 28. maaliskuuta. Hallitus ei kuitenkaan ole yksimielinen päätöksestä. Israel Beitenu tulee äänestämään vastaan, kuten Liberman ilmoittaa. Vankien vapauttamisen tuli tapahtua neuvottelujen edistymisen mukaan, mutta käytännössä neuvottelut ovat täysin lukkiutuneet, joten vapauttaminen on aiheeton. Saeb Erekat, PA:n pääneuvottelija, kertoo, että Abbas jatkaa neuvotteluja vain vankien vapauttamiseksi, mutta voinee sen jälkeen keskeyttää ne kokonaan.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-says-mistrust-between-Israel-Palestinians-higher-than-ever-345225









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019