TORSTAI 06.03.14


TORSTAI 06.03.14
1. ENNUSTEEN mukaisesti lämpötila on aamusta alkaen varsin siedettävä 14 astetta nousten päivän mittaan 25:en asteeseen. Taivas on pilvetön, mutta lännen suunnalla taivaanranta on edelleen hiekkapölyn vuoksi samea, mutta ei voine enää haitata lentoliikennettä. Taivas on ennusteen mukaan puolipilvinen perjantaina ja sapattina lämpötila noussee asteen verran tämän päiväisestä ja enemmän yön aikaan. Lämpötilassa tapahtuu romahdus maanantaina ja ennustetaan paikallisia sateita koko maahan. Kinneretin pinta on pysytellyt ennallaan, eli 1.135 m ylimmän punaisen viivan alapuolella. Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -25; Tiberias 16 -28; Suolameri 20 -31; Eilat 20 -32 +C-astetta.
2. ISRAELIN merivoimien erikoisjoukkojen Shayetet 13 yksikkö nousi Panaman lipun alla purjehtivaan Klos-C rahtialukseen 05.00 aikaan keskiviikkoaamuna ottaen sen valvontaansa. Merellä suoritetussa tarkastuksessa havaittiin aluksen konttien sisältävän sementti säkkien peittäminä tusinoittain Syyriassa valmistettuja M-302 ohjuksia, joiden kantomatka on 170 kg:n kärjellä varustettuina 200 km. Sementtisäkkien kyljissä oli selvästi valmistusmaa Iran. Sotilaat eivät kohdanneet vastarintaa valtauksen yhteydessä eikä kukaan haavoittunut. Alus ohjataan Eilatin satamaan lähipäivien aikana, jossa lasti puretaan ja tarkastetaan. Aluksessa on 17 hengen miehistö, jota alustavasti kuulusteltiin.
RAPORTTIEN mukaan ohjusten määränpää oli Gaza, jonne ne olisi kuljetettu sudanilaisen Port Sudanin sataman kautta maitse. Alus oli valtaushetkellä 160 km:n päässä satamasta, jonne sen oli tarkoitus saapua torstaina, ja 1500 km:n päässä Eilatista. Ohjusten määränpää on toisten arvailujen mukaan voinut olla Siinailla toimivat salafistit tai Muslimiveljeskunta. Hamas ja Iran ovat ilmoittaneet, ettei niillä ole mitään tekemistä ohjusten kanssa. Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin neuvonantaja Taher al-Nono pitää tapausta huonona pilana. "Tämä on Israelin uusin valhe Gazan saarron oikeuttamiseksi ja jatkamiseksi", hän sanoi.
ISRAELIN armeijan komentaja Benny Gantz johti valtausoperaatiota henkilökohtaisesti ollen kaiken aikaa yhteydessä pääministeri Netanyahun kanssa, joka oli silloin Kaliforniassa. Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoi ohjuskuljetuksen osoittavan, että Iran vie terroria kiireellisesti tarkoituksenaan Lähi-Idän tasapainon horjuttaminen, ja että Gazan kaista on terroriyhteisö, joka Iranin suojeluksessa valmistelee iskuja syvälle Israeliin.
ISRAELIN ulkoministeriön työntekijöitten lakon vuoksi Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor ei tee virallista valitusta YK:ssa, kuten oli tarkoitus. Israelin ja USA:n tiedustelu oli havainnut useita viikkoja sitten, että M-302 ohjuksia lennätettiin Syyriasta Teheranin kentälle, josta ne kuljetettiin Bandar Abbas satamaan Iranissa. Alukseen lastattiin hämäyksen vuoksi sementti-säkeillä varustettuja kontteja Irakin Umm Qasr satamassa, josta alus jatkoi Bandar Abbasin satamaan ohjusten lastaamiseksi kontteihin.  Alus jatkoi sieltä matkansa Port Sudaniin. Aluksen kapteeni väitti, että alus oli lastattu Irakissa, ja että Iranin Al-Quds joukoilla on erityinen osasto, joka hoitaa aseitten kuljetusta eri maihin. http://www.timesofisrael.com/idf-intercepts-major-iranian-weapons-shipment-to-gaza
3. USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney totesi lehdistötilaisuudessa, että Israelin ja USA:n tiedustelu jakoivat keskenään tietoja M-302 ohjusten kuljettamisesta Gazaan. Hän sanoi, että USA oli valmistautunut toimimaan yksipuolisesti Clos-C aluksen valtaamiseksi, mutta Israel ilmoitti voivansa suorittaa valtauksen. Carney totesi, että vaikka USA pitää Irania terrorismin pääsponsorina, se katsoo keskustelujen Iranin kanssa täyttävän tarkoituksensa sopimuksen saamiseksi P5+1 maiden ja Iranin kesken sen ydinsuunnitelmasta. "USA tuomitsee Iranin toimet tasapainon järkyttämiseksi Lähi-Idän alueella, ja että se - yhdessä liittolaismaiden kanssa - tekee selväksi, ettei se hyväksy tämän kaltaisia toimia, koska ne ovat laittomia ja jyrkässä ristiriidassa YK:n turvallisuusneuvoston Iranille asettamien velvoitteiden kanssa". Hän ei halunnut spekuloida toimittajien kysymystä, miksi USA ei itse suorittanut Clos-C aluksen valtaamista, vaan jätti sen Israelin suoritettavaksi. http://www.timesofisrael.com/white-house-nuke-talks-appropriate-despite-arms-bust/
4. USA:n kongressin edustajainhuone hyväksi äänin 410 puolesta vastaan 1 strategisen liittosuhde- ja turvallisuuslain, jonka tarkoituksena on edelleen kehittää maiden välisiä ystävällisiä ja vahvoja suhteita. Israelia kutsutaan lakitekstissä USA:n tärkeäksi strategiseksi kumppaniksi – jollaista ei mainita minkään muun maan kanssa tehdyissä sopimuksissa - ja siihen kuuluu toimia yhteistoiminnan laajentamiseksi alueilla kuten ohjuskehittely, kotimaan turvallisuus, maatalous ja energia.
Lakiin kuuluu USA:n aseitten varastointi Israeliin ja kehotus ulkoministerille selvittää, täyttääkö Israel USA:n asettamat vaatimukset viisumivapaudesta maitten välille. Samankaltainen laki on tekeillä myös Senaatissa, jonka esitykseen kuuluu viisumivapaus maiden välille. Kongressin edustaja Peter Roskam totesi lausunnossaan, että edustajain-huone vahvisti lailla rikkomattoman vakuutuksensa USA:n ja Israelin välisille suhteille ja Israelin oikeudelle puolustaa itse itseään. "Iranin ydinasehaaveista sisällissotaan Syyriassa ja poliittiseen kuohuntaan Egyptissä, jatkuva tasapainottomuus Lähi-Idässä painottaa turvallisen ja vakaan Israelin juutalaisen valtion merkitystä", Roskam totesi.
Hän sanoi odottavansa kollegansa senaatissa pian lähettävän pitkään kaivatun lain presidentin vahvistettavaksi. Roskam on arvostettu republikaanien edustaja kongressissa ja osallistui myös lakitekstin valmisteluihin. Puutteeksi katsotaan se, ettei siihen sisältynyt viisumivapautta, vaikka USA myönsi sen 37 maalle, joka sallii 3 kuukauden laillisen oleskelun maassa. Yksi kelpoisuusvaatimuksista on se, että hylättyjä viisumihakemuksia Yhdysvaltoihin tulee olla alle 3 %. Lähes 10 % viisumin hakijoista hylättiin viime vuonna.
Senaatin Barbara Boxerin (D. Ca) laatimassa lakiesityksessä esitetään ulkoministerin tarkistavan, että Israel on tehnyt merkittäviä ponnisteluja - turvallisuuttaan vaarantamatta – yhtäläisen vapaan matkustusoikeuden sallimiseksi maiden välillä. Entisen USA:n lähettilään Michael Orenin mukaan vuossa 2012 Israeliin sallittiin 626 000 amerikkalaista matkustajaa, ja 142 kiellettiin, mikä edustaa 0.023 %, eli yksi 4 400 henkilöä kohti. http://www.timesofisrael.com/us-house-declares-israel-a-major-strategic-partner
5. PIKAISESSA vierailussaan Kalifornian Silicon Valley korkean teknologian keskuksessa pääministeri Netanyahu allekirjoitti liikesopimuksen "Kultaisen Maan" kuvernöörin Jerry Brownin kanssa tavaten samalla paikallisten yhtiöitten johtajia Tietokonemuseon tiloissa Mountin Valleyssä.
Sopimuksella molemmat osapuolet vakuuttivat yhteistä intressiä cyber-turvallisuuden, energiavarojen ja vedensäännöstelyn alueilla, joissa Israel suurelta osin kuivana ja vähän käytettynä maana on valmis jakamaan tutkimustensa ja kokemustensa tuloksia Kalifornialle, joka ponnistelee pahimman kuivuuden kourissa kuin ehkä koskaan ennen.
"Kalifornian ei tarvitsisi kärsiä veden vähyydestä. Israel on hoitanut omat ongelmansa veden säännöstelyssä viemäriveden puhdistamisella uudelleen käytettäväksi maataloudessa, vuotojen lopettamisella ja tippakastelumenetelmän kehittämisen ansiosta, sekä meriveden puhdistamisella, joilla aloilla Israel on maailman johtavia maita". Kuvernööri Brown sanoi, että hän mielihyvin ottaa vastaan uusia ideoita. Hän kehui Israelin osoittavan, miten tehokas maa pystyy olemaan todeten, että on suuria mahdollisuuksia yhteistoimintaan.  http://www.timesofisrael.com/pm-signs-pro-business-deal-with-california-governor
6. USA:n ulkoministeri kiisti eilen presidentti Putinin esittämät 10 väärää todistusta Ukrainasta, apinoiden Dostojevskin vastaavaa kuvaa. USA:n ja Venäjän välinen sanallinen mittelö on alkanut muistuttaa kylmän sodan aikaista terminologiaa syytöksineen ja vastasyytöksineen, jotka eivät aina pitäneet yhtä todellisuuden kanssa.
Putinin esittämistä väitteistä pahimmin ulkoministeri John Kerryn korvia särkevät olivat Putinin läpinäkyvä ja väärä väite, etteivät Krimin miehittäneet joukot olleet venäläisiä vaan paikallisia miehiä, joilla oli Venäjän armeijan asepuvut. Toiseksi Putin väitti, että presidentti Viktor Janukovitzin hallituksen kaatanut toimi oli aseellinen vallankaappaus, joka suunniteltiin ja rahoitettiin Ukrainan ulkopuolelta. Tämän vuoksi Kerry esitti julkisuudessa 10 kohdan tosiasioitten listan. http://www.timesofisrael.com/us-denounces-putin-for-false-claims-on-ukraine
8. UKRAINAN juutalaisjärjestöjen kattojärjestö Vaad yhdessä juutalaisjärjestöjen johtajien kanssa julkaisemassa hyvin kriittisessä julkilausumassa syytetään presidentti Putinia väärien tietojen levittämisestä oikeuttaakseen Venäjän joukkojen suorittaman Krimin niemimaan miehityksen. Dokumentissa todetaan, ettei maassa ole yleistä antisemitismiä, kuten Putin väitti, eivätkä mielenosoittajat kääntyneet juutalaisia vastaan. Allekirjoittajat sanovat edustavansa Ukrainan venäjää puhuvaa vähemmistöä, sillä suurin osa juutalaisista maan itäosissa puhuu sitä. Putin väitti Venäjän toimivan venäjää puhuvien ukrainalaisten suojelemiseksi fasistien ja neo-natsien vallankaappaukselta.
JUUTALAISJOHTAJAT vaativat julkilausumassaan Venäjää lopettamaan itsenäisen demokraattisen ja yhtenäisen Ukrainan sisäisiin puuttumisen kysellen miten Ukrainan maakunnan miehittäminen edistää maan vähemmistöjen turvallisuutta? http://www.timesofisrael.com/ukraines-jews-lambaste-putin-in-open-letter
Presidentti Putinin Ukrainan tähänastinen politiikka voi olla länsimaiden reaktioiden testaamista, mutta varmaa kuitenkin on, ettei kriisi ole vielä ohi, eikä sen selvittämistä auta länsimaiden johtajien korrektin diplomatian vastaiset henkilökohtaiset hyökkäykset Putinin persoonaa vastaan. Putin on taistelija. Häntä kutsutaan nimellä Apollon.  

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019