TIISTAI 18.03.14


TIISTAI 18.03.14
1. ISRAELIN taivas on tiistaiaamuna puolipilvinen ja sateeton, lämpöä mittarissa sopivasti 12 astetta, eikä tuuli tuntunut turhan kovalta. Ennusteet lupaavat kuitenkin paikallisia sateita siellä täällä. Puolipilvinen sää jatkuu ennusteiden mukaan torstaihin saakka, mutta taivas kirkastuu perjantaina. Lämpötiloissa tapahtunee asteen heittoa päivässä. Lämpötila tänään: Jerusalem 10 -12; Tiberias 12 -22; Suolameri 16 -25; Eilat 15 -27 +C-astetta.
2. Eilen maanantaina Washingtonin aikaa USA:n presidentti Barack Obama otti vastaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, mutta raporttien mukaan tapaaminen oli pelkkä muodollisuus. Abbas valitti aikansa loppumista, haluten sillä taivuttaa Obamaa asettamaan lisäpakotteita Netanyahulle (Bibille). Abbas esitti vaatimuksen, että osoittaakseen rauhantahtonsa Bibin tulee vapauttaa lupaamansa 26 terroristin erä, joiden mukana tulee olla Israelin arabiterroristeja. Abbas selitti edelleen, että Arafat tunnusti Israelin 1988 ja Oslon sopimuksessa 1993 tunnustettiin juutalainen valtio, joten asia on hänen puolestaan loppuun käsitelty, hän ei tunnusta Israelia juutalaisvaltiona. Sen sijaan hän esitti taas kerran Palestiinan valtion perustamista v. 1967 rajoilla ilman maanvaihtoa pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Raporteissa ei mainittu neuvottelujen jatkoajasta, mutta Saeb Erekat sanoi sen olevan tarpeetonta, "nyt tarvitaan päätöksiä".
OBAMA puolestaan viittasi palestiinalaisvaltioon 1967 rajoilla ja sovituilla maanvaihdoilla. Hän painotti lain ja oikeuden noudattamisen ja uudistuksen tärkeyttä, että palestiinalaisilla ei olisi valtio vain paperilla vaan toteuttaen sitä käytännössä kansan hyväksi. Hän myös viittasi Yhdysvaltoihin PA:n suurimpana avustajana, mikä voidaan ymmärtää epäsuorana vihjeenä, että sen vastapainoksi USA odottaa PA:lta vastavuoroisuutta. Tämän hän sanoi ilmeisesti Abbasin vihjaukseen, että Palestiinan valtio tarvitsee USA:n taloudellista ja poliittista tukea voidakseen seistä omilla jaloillaan.
 OBAMA suitsutti ylistystä Abbasille, kuvaten häntä mieheksi, joka vastustaa väkivaltaa hellittämättä etsien diplomaattisia ja rauhanomaisia ratkaisuja, jotka edesauttavat kahden rinnakkaisen valtion perustamista, jotka elävät rauhassa ja turvallisina; valtion, joka turvaa palestiinalaisen kansan arvokkuuden ja itsenäisyyden, ja joka antaa israelilaisille tunnon turvallisuudesta ja rauhasta naapuriensa taholta.Hän kuitenkin painotti, että rauha voi olla myös eksyttävä, että rauhankeskustelut vaativat hyvin vakavia, haastavia, raskaita päätöksiä ja riskien ottamista. Palestiinalaiset järjestivät tukimarsseja PA:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa sekä myös Jerusalemin itäosassa, mitkä rauhallisen alun jälkeen muuttuivat väkivaltaisiksi Damaskos-portin lähellä ja Temppelivuorella. http://www.timesofisrael.com/obama-to-abbas-palestinians-must-take-risks-for-peace
3. PUHUESSAAN Iranin järjestämässä uskonnollisten johtajien konferenssissa Teheranissa maanantaina Palestiinan Islamic Jihadin johtaja Ramadan Shalah murehti, että juutalaiset rakastavat Jerusalemia (Al-Quds) enemmän kuin muslimit, kuten Israelin Radion sieppaama uutinen Teheranista raportoi.
SHALAH otti esimerkin juutalaisten kiintymyksestä Jerusalemiin Naomi Shemerin sanoittaman laulun Jerusalem Gold (Kultainen Jerusalem), jota hän siteerasi sekä hepreaksi että arabiaksi. "Mitä Jerusalem merkitsee meille?" kyseli Shalah, joka johtaa yhtä maailman vaarallisinta terrorijärjestöä ja joka itse on FBI:n eniten etsittyjen terroristien listalla, puheessaan konferenssiyleisölle. "Oppikaa tästä kirotusta yhteisöstä (Israelista). He eivät rakasta Jerusalemia vain sotilaalliselta vaan myös kulttuuriselta kannalta", hän sanoi. "Heillä on laulu, jota he lauloivat vallattuaan Al-Aksa moskeijan ja Kalliomoskeijan (Haram al-Sharif Temppelivuorella) 1967 sodan yhteydessä", minkä jälkeen hän siteerasi otteita laulusta Jerusalem Gold, Jerusalem Bronze, Jerusalem Light, sekä hepreaksi että arabiaksi. "Jokainen israelilainen lapsi ja kirottu israelilainen sotilas osaa tämän laulun ulkoa", hän valitti.
JERUSALEM GOLD on yksi suosituimmista koskaan sepitetyistä juutalaisista lauluista. Se esitettiin ensimmäisen kerran musiikkifestivaaleilla Israelin itsenäisyyspäivänä, joihin liittyi surua pyhien paikkojen ja Jerusalemin menettämisestä. Lauluun on otettu referenssejä muinaisista kirjoituksista, mukaan lukien Valitusvirret ja Mishna, jossa valitetaan sitä, että juutalaisten pyhimmät paikat, mukaan lukien Temppelivuori, olivat suljettuina israelilaisilta Jordanian viranomaisten toimesta, jotka valvoivat Jerusalemin itäisiä osia Jordanian arabiliigan miehitettyä Juudean ja Samarian alueet 1948 sodassa. Laulu alkaa kuvauksella, miten Jerusalem on hylätty, sen sydän on jaettu muurilla, tarkoittaen Israelin ja Jordanian alueiden välille rakennettua turvallisuusmuuria Jerusalemissa.
MUUTAMIA viikkoja laulun julkistamisen jälkeen alkoi 1967 kuuden päivän sota, jossa Israelin armeija karkotti jordanialaisjoukot Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemista. Kuuden päivän sodan jälkeen Naomi Shemer kirjoitti lauluun neljännen voittoisan säkeistön, joka alkaa sanoilla: "Me palasimme vesilähteille, markkinatoreille ja aukioille/ oinaan sarveen puhalletaan vanhan kaupungin Temppelivuorella".
SHALAHIN johtama Islamic Jihad oli vastuussa viime päivien rakettitulesta Gazasta Israelin puolelle ampuen lyhyen ajan kuluessa yli 60 rakettia Israelin kaupunkeja kohti, mihin IAF:n koneet vastasivat iskien täsmäohjuksillaan lukuisiin strategisiin kohteisiin Gazan kaistalla. http://www.timesofisrael.com/love-jerusalem-like-jews-do-islamic-jihad-head-tells-muslims
4. VIIME viikon perjantaina sattunut yhteenotto Israelin ja Hizbullahin pyssymiesten välillä, jossa Hizbullahin joukkojen Libanonin puolelle turva-aitaa asettama pommi räjähti saaden kolme IDF:n upseeria shokkitilaan, josta heitä hoidetaan vieläkin. IDF vastasi siihen tulittamalla Hizbullahin asemia rajan takana.
Tutkimusten mukaan tilanne oli kuitenkin paljon vaarallisempi, kuin miltä se aluksi näytti. Tutkimusten mukaan Hizbullahin osasto oli päässyt huomaamatta Israelin puolelle edeten satoja metriä ennen vetäytymistään takaisin Libanonin puolelle. IDF:n ilmoituksen mukaan alue on yksi tarkimmin valvottu, jolla IDF partioi toistuvasti ja säännöllisesti.  
WALLA-uutistoimisto raportoi, että Hizbullahin joukot olivat edenneet maanantaiyön aikana useita satoja metrejä Israelin puolelle sinistä linjaa, jota pidetään rajana. Raportin mukaan kaksi pommia oli räjäytetty hyvin lähellä IDF:n upseereita, heidän joukossaan komppanian varakomentaja Dov-vuorelta. Prikaatinkenraali Moni Katzin johtama 91. divisioona ja kenraalimajuri, apulaiskomentaja Dan Goldfusin johtama 769 divisioona tutkivat edelleen Walla-uutislehden mukaan perjantain tapahtumia rajalla.
ALUSTAVIEN tutkimusten mukaan Libanonista Israelin puolelle tunkeutunut joukko, joka oli joko Hizbullahin tai jonkun muun terrorijärjestön lähettämä, ei yrittänyt ottaa panttivankeja, vaan sen sijaan räjäytti kaksi pommia rajalla haavoittaakseen IDF:n sotilaita. Tutkimuksissa pyritään selvittämään, miten rajan ylitys tapahtui huomaamatta, ja miksi se paljastui niin myöhään, sillä juuri se raja-alue on yksi tarkimmin valvottu ja partioitu Dov-vuoren lähellä.  Lauantaina miesjoukko lähestyi rajaa, mutta arabien mukaan he olivat paimenia. IDF tutkii, onko näillä tapahtumille yhteyttä. Partiotoimintaa en entisestään lisätty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178600#.Uyf54kBsNDQ
5. BEIT YEHUDI-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett teki selväksi tiistaina, ettei yhtään Israelin arabia tule kuulumaan Netanyahun lupaaman 26 terroristin joukkoon, jotka on tarkoitus vapauttaa 29. maaliskuuta. Bennett sanoi myös, että hallituksessa käsitellään asiaa, ja siellä myös päätetään, ovatko neuvottelut edistyneet, mikä on vapauttamisen ehtona. Hän viittasi Abu Mazenin, jota nimeä Abbas käytti aktiivisena terroriaikanaan, viimeaikaisiin lausuntoihin todeten niiden osoittavan, etteivät neuvottelut edisty ollenkaan. Lisäksi hän viittaisi siihen, että rakettituli Gazasta ja PA:n arabien harjoittama väkivalta Juudeassa ja Samariassa on noussut selvästi, minkä johdosta ei ole mitään mieltä vapauttaa lisää terroristeja, joista moni palaa terrorismiin huolimatta antamastaan kirjallisesta vakuutuksesta pysyä poissa siitä.
USA:n ulkoministeri John Kerry haluaa jatkaa neuvotteluaikaa ainakin vuoden loppuun, Netanyahu sanoo, että tarvitaan ainakin yksi vuosi lisäaikaa; PA:n kanta on häilyvä, Saeb Erekat sanoo, ettei se ole tarpeen, tarvitaan vain päätöksiä. Abbas sanoi tavatessaan Obaman, että vankien vapauttaminen, mukaan lukien Israelin arabeja, on todisteena siitä, että Israel todella haluaa rauhaa. Abbasin uutena vaatimuksena on rakennuskielto Juudeaan ja Samariaan ja lupaus uuden terroristijoukon vapauttamiseksi, joiden mukana tulee olla Fatah-Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti sekä PFLP:n johtaja Ahmed Saadat, mitä Israelissa vastustetaan. Kysymystä terroristien vapauttamiseksi käsiteltäneen hallituksen turvallisuuskabinetissa, jossa päätetään, onko tilanne kehittynyt toivotulla tavalla.        http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178620#.UygBIkBsNDQ
6. SYYRIAN toisinajattelija, Syyrian Kansallis-neuvoston perustajajäsen, joka perusti oman oppositiopuolueen Liberal Democratic Union, Kamal al-Labwani sanoo, että käytännössä Israel omistaa Golanin kukkulat, ja opposition tulee tunnustaa tämä sitä vastaan, että Israel julistaa 100 km:n lentokieltoalueen Syyrian eteläosaan. Hän sanoo, että Israel pystyy valvomaan sitä paljon tehokkaammin kuin NATO, sillä IAF:n koneiden ei tarvitse pommittaa Syyrian lentokenttiä, vaan todettuaan kiellon rikkojan, se pystyy muutamassa minuutissa tuhoamaan sen. Labwani istui lähes 10 vuotta Syyrian vankilassa (2001 -2011).
LABWANI perustelee näkemystään sillä, että miksi meidän tulisi odottaa toiset 10 vuotta nähdäksemme, että Assad saa lopulta koko Syyrian valvontaansa. Hän ehdottaa, että Amerikka tekisi Golanin kukkuloista rauhan puiston, jonne rakennetaan vetäviä turistikeskuksia. Israelilaiset voisivat jäädä asumaan sinne tai muuttaa Israeliin. Siellä asuneet arabit voisivat muuttaa Syyriasta alueelle saatuaan korvauksen menetyksistään paettuaan sotaa. Golanin kukkuloilta pakeni arviolta 120 000 syyrialaista, vain 20 000 druusia jäi asumaan Golanille, ja sinne on muuttanut muutamia tuhansia israelilaisia. Israel liitti Golanin kukkulat valtioonsa 1967 sodan jälkeen, mitä ei ole tunnustettu ulkomailla. Labwanin esitys ei ole saanut kannatusta Syyrian oppositiojärjestöissä. Kymmeniä oppositiojohtajia allekirjoitti Labwanin vastaisen dokumentin. http://www.timesofisrael.com/syrian-dissident-offer-golan-heights-if-israel-removes-assad
7. ARABIHAKKERIT uhkaavat uudistaa hyökkäyksensä Israelin hallituksen eri haarojen, laitosten ja instituutioiden internet-sivuille huhtikuun 7. päivänä, edellisen 2013 tehdyn hyökkäyksen vuosipäivänä. Ulkoministeriö sanoi sivuille pääsyn vaikeutuneen sunnuntaina iltapäivällä, mutta yhteys saatiin korjattua nopeasti.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178596#.UygQtUBsNDQ



    


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019