TIISTAI 11.03.14


TIISTAI 11.03.14
1. ENNUSTEET lupailivat viime yöksi jääkaappilämpötilaa 7 astetta, mutta mittarin mukaan sitä oli 12 astetta. Viileältä se kuitenkin tuntui puoli seitsemän maissa. Ennusteet lupaavat edelleen, että huomenna lämpötila romahtaa yöllä kuuteen ja päivällä 10 asteen tienoille nousten sitten varovaisesti asteen kerrallaan. Sateita luvataan keskiviikosta alkaen, mutta ei sentään lumena, kuten sunnuntaina uhattiin. Muistakaahan sitten varata kevyttä lämmintä sekä tuulen ja sateenpitävää vaatetta matkalle tänne. Lämpötilat: Jerusalem 7 -15; Tiberias 11 – 20; Suolameri 11 -20; Eilat 14 -24 +C-astetta.
2. BEIT SHEMESH, jota Times of Israel kolumnisti kutsuu Jerusalemin nukkumayhteisöksi (Jerusalem Bedroon Community) useitten siellä asuvien käydessä töissä Jerusalemissa, käy tänään tiistaina pormestarin vaalien uusintakierrokselle. Vaaleissa pormestarin paikan voitti haredi-kansan ehdokas rabbi Moshe Abutbul. Useiden valitusten myötä ja poliisitutkimusten osoitettua, että jotkut Abutbulin kannattajat olivat äänestäneet useita kertoja käyttäen väärennettyjä äänestyslippuja. Jerusalemin alueoikeus totesi rikoksen tapahtuneen ja määräsi uudet vaalit, minkä korkein oikeus vahvisti. Abutbulin kannattajat ovat tyytymättömiä oikeuden päätökseen todeten, että väärinkäyttäjiä oli vain 40, ja Abutbul voitti kilpailijansa tuhannella äänellä, mutta oikeuden päätös pitää ja tänään äänestetään.
Rabbi Moshe Abutbul edustaa haredi-kansaa, ja hänen kilpailijansa Eli Cohen kutsuu itseään ei-uskonnolliseksi, joka vakuuttaa tärkeimmäksi tehtäväkseen yhtenäisyyden palauttamisen kaupunkiin, joka on pahasti jakaantunut kahteen leiriin sekä maantieteellisesti että ideologisesti. Tehtävä ei tule olemaan helppo, sillä haredi-kansa toimii varsin yhtenäisenä joukkona, joka on helppo kutsua metelöimään kaduille ja toreille puolustamaan oikeuksiaan, kuten on monessa yhteydessä todettu. Ongelma on kuuma aihe, ei vain paikallisesti, vaan myös valtakunnallisesti.  Knessetissä puidaan samaan aikaan haredi-kansaa koskevaa asevelvollisuus-lakia, jolla tuo kansanosa pyritään kytkemään osaksi muuta kansaa.
Lainlaatijat pyrkivät löytämään Salomon ratkaisun haredi-kansaa varten, jolla on yhtäläinen oikeus ja velvollisuus sekä työskennellä kansan hyväksi että myös puolustaa sen koskemattomuutta. Haredi-kansa katsoo Toran ja Talmudin opiskelun yeshivoissa ylittävän kaikki muut velvoitteet, minkä pääministeri David Ben-Gurion myönsi muutamalle sadalle yeshivoissa opiskeleville. Heidän lukumääränsä on kuitenkin kasvanut mittasuhteisiin, mitä etenkin Yair Lapidin johtama Yesh Atid-puolue ei hyväksy pyrkien muuttamaan tavaksi tulleen käytännön lainsäädännöllä. Lakiesitykseen liittyvä rangaistuspykälä asevelvollisuutta pakoileville luo pahoja aavistuksia, että se hajottaa enemmän kuin rakentaa. http://www.timesofisrael.com/a-fractured-beit-shemesh-heads-back-to-the-polls
3. KNESSET pyrkii hyväksymään kolme lakiesitystä tällä viikolla saadakseen ne pois ohjelmasta ennen tauolle menoaan 23. maaliskuuta. Ensimmäisenä käsitellään haredi-kansan asevelvollisuuslakia; toisena äänikynnyksen nostamiseksi kahdesta prosentista 3.25 prosenttiin; kolmas lakiesitys koskee Israelin maan luovuttamista vieraalle osapuolelle, mikä tulee esityksen saatua lain voiman vaatimaan kansanäänestystä.
KRIITIKOT ovat huomauttaneet, miksi tällainen kiire näin tärkeiden, koko kansaa koskevien esitysten saamiseksi lain muotoon? He katsovat, ettei asevelvollissudella ole kiirettä; äänikynnyksen raju muuttaminen aiheuttaa hämminkiä kentällä eikä ole demokratian säännösten mukainen, mikä edellyttäisi asteittaista muutosta. Myöskään neuvottelut Israelin ja PA/PLO:n välillä eivät lupaa nopeaa ratkaisua Juudean ja Samarian tilanteessa. Kriitikot katsovat, ettei parissa päivässä ehditä kunnolla luodata kansanedustajien mielipiteitä. Toiseksi he kritisoivat hallitusyhteistoiminnan tekemää päätöstä, että siihen kuuluvien puolueiden jäsenten tulee äänestää yhteisesti sovitulla tavalla ja kannattaa esityksiä.
ETENKIN arabipuolueet vastustavat lakiesitystä äänikynnyksen nostamiseksi, sillä se tulisi pudottamaan niitä Knessetistä tai yhdistymään suuremmiksi, mutta myös monet muut pienpuolueet putoaisivat parlamentista. Hallitus kannattaa äänikynnyksen nostamista, koska toimivan hallituksen muodostaminen on osoittautunut työlääksi useista puolueista johtuen. Tämä puolestaan johtaa kompromisseihin ja edistää pimeitä kamelikauppoja takahuoneissa, mitä kutsutaan korruptioksi.
VASEMMISTOLAISIA ryhmiä edustava kommunistinen Hadash puolue sai viime vaaleissa 3 %:n kannatuksen saaden kolme parlamenttipaikkaa. Se selittää olevansa ainoa puolue, joka edustaa sekä arabeja että juutalaisia perustamisestaan 1977 lähtien. Arabikansallinen Balad puolue tutkii mahdollisuuksia liittoutua Raam-Tal puolueen kanssa muodostaakseen yhden parlamenttiblokin äänikynnyksen ylittämiseksi, Hadash katsoo asemansa arabien ja juutalaisten murtumalinjassa voivan vaarantua. Mutta koska se ei kuulu kumpaankaan kansalliseen kansanosaan, se ei voi liittyä niitä edustaviin puolueisiin menettämättä identiteettiään.
ISRAELIN sisäpoliittista tilannetta kuvannee hyvin profeetan näkemä vertaus kiehuvasta padasta, jonka liemeen heitetään jos jonkinlaisia lisukkeita. Lopullisen sopan makua ei voi tietää, ennen kuin koko liemi on kunnolla kiehunut ja siihen heitetyt ainekset tarpeeksi pehmentyneet ja hajonneet. Israelin kansa käy tällaista kiehumisvaihetta läpi, eikä vielä ole mahdollista tunnistaa sen lopullista makua.  http://www.timesofisrael.com/for-sole-jewish-arab-party-new-law-may-be-a-death-blow
4. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas totesi eilen johtamansa Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa, ettei hän 79-vuotiaana voi pettää kansansa asiaa huolimatta häneen kohdistetusta suuresta painostuksesta ja tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Neuvoston jäsenet nousivat seisomaan antaakseen hänelle täyden luottamuksensa ja tukensa.
ARABILIITTO oli jo aiemmin pääsihteerinsä Nabil Elarabin ilmoituksen mukaan hylännyt yksimielisesti Netanyahun vaatimuksen juutalaisen valtion tunnustamisesta. Netanyahu katsoo, että Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona on hänen vaatimustensa keskeinen kohta, josta hän ei voi luistaa.
ARABIT puolestaan katsovat, että tunnustamalla juutalaisen kansallisvaltion he samalla menettävät oikeuden vaatia arabipakolaisten paluuoikeutta. Toinen julkisuudelta piiloteltu syy on se, että arabit edelleen katsovat Israelin olemassaolon laittomaksi ja arabien maan varastamiseksi, ja siksi heillä täytyy olla oikeus aseellisesti vaatia maansa palauttamista, mikä sisältyy sekä Fatahin, ja PLO:n että Hamasin peruskirjoihin. PA/PLO:n neuvottelijat pitävät toista kättään selkänsä takana ristien siellä sormensa kieltämisen merkiksi.
TOISAALTA PA:n johtajat selittävät, että he tunnustivat Israelin valtion 1993 Oslon sopimuksissa, eikä siten ole mitään tarvetta toistaa sitä. USA:n ulkoministeri John Kerry antaa ymmärtää, että useita kysymyksiä on vielä neuvottelujen alaisina, ja juutalaisen Israelin tunnustaminen on yksi niistä. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi mediatilaisuudessa, ettei juutalaisen Israelin tunnustaminen ole tarpeen. "Kysymys Israelista juutalaisena valtiona on ollut meidän kantamme kauan aikaa, ja kuten tiedät, se ei välttämättä edusta osapuolten kantaa, jonka he voisivat hyväksyä – ja tietenkin monia tämän kaltaisia kysymyksiä käsitellään Kerryn kehyssuunnitelmassa". http://www.timesofisrael.com/fatah-leadership-refuses-to-recognize-jewish-state
5. IDF:n sotilaan itsepuolustukseksi ampuma palestiinalainen Raed Zeiter on Jordanian ilmoituksen mukaan Jordanian kansalainen ja toimi tuomarina Ammanissa. He kiistävät IDF:n antaman selityksen, jonka mukaan Feiter tuli Jordaniasta Allenbysillan kautta Israelin puolelle, jossa hän hyökkäsi sotilaitten kimppuun heiluttaen metallikarttua huutaen Allahu akhbar. Sotilaitten selityksen mukaan Zeiter yritti suorittaa terrori-iskun sotilaita vastaan ja varastaa heiltä aseen ehkä aloittaakseen sillä sotilaitten tulittamisen.
ISRAELIN arabikansanedustaja Ahmed BIBI vaatii, että turvallisuuskameran videonauha tulee julkistaa, josta nähdään, miten tilanne eteni. Kamera ei kuitenkaan toiminut maanantaina. Sotilaat sanovat ampuneensa arabia ensiksi jalkoihin, mutta koska hän jatkoi painiskeluaan, he ampuivat häntä kuolettavasti. Tapaus sattui 9.30 aikaan, miehellä oli kaksi matkalaukkua.
Satoja jordanialaisia kokoontui Israelin Ammanin lähetystön eteen maanantai-iltana. Lähetystö kehotti kaikkia palkkalaisiaan kokoontumaan lähetystön suojiin paremman suojauksen vuoksi. Mielenosoittajat hajaantuivat 23.00 aikaan ilman välikohtauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178358#.Ux7HtUBsNDQ
6. PÄÄMINISTERI Netanyahu syyttää länsimediaa tekopyhyydestä siinä, etteivät ne ole antaneet tilaa mediassa Klos-C aselaivan valtaamisesta ja sieltä löydettyjen aseitten, rakettien, kranaattien ja ammusten, julkistamisesta maailmalla. Israelin käsityksen mukaan, mitä he pitävät toteennäytettynä, aseet oli toimitettu Iranista ja ne olivat matkalla Siinain tai Gazan terrorijärjestöille. Klos-C alus purjehti Panaman lipun alla, sen kapteeni oli Turkista ja miehistä Kroatiasta. Israelin merivoimien Shayetet erikoismiehet valtasivat laivan Punaisellamerellä keskiviikkona ja ohjasivat sen Eilatin satamaan lauantaina, jossa sen lasti purettiin kahden seuraavan päivän aikana.
NETANYAHU viittasi Iranin ydinsuunnitelmaan, josta EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton kävi neuvottelemassa Teheranissa virkaveljensä Mohammed Javad Zafarin kanssa millään tavoin viittaamatta aselaivaan. Pääministeri sanoi, että aivan kuin aseet oli hyvin piilotettu laivan kontteihin, Iran peittelee ydinsuunnitelmansa todellisen luonteen. Hän kehotti länttä avaamaan silmänsä, ennen kuin se on liian myöhäistä. "He haluaisivat jatkaa rakentamista illuusiolle, että Iran on muuttanut kurssiaan, mutta se mitä näemme satama-laiturilla, osoittaa aivan muuta". Aselaivan lasti oli asetettu näytteille Eilatin satamassa, jossa jokainen voi henkilökohtaisesti tarkistaa, ettei kyseessä ole harhautus. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-blasts-western-hypocrisy-on-iranian-arms-cache
7. ISRAELIN miehittämätön kone UAV Skyrider murskautui Gazan eteläosassa ilmeisesti koneeseen tulleen teknisen vian vuoksi. Kone on pienin IDF:n käyttämistä UAV-koneista. Kone on tykistön käytössä. Tämä on toinen samankaltaisen koneen murskautuminen teknisen vian vuoksi. Koneessa ei ole itsensä tuhoavaa järjestelmää, joten jotain koneen teknisestä rakenteesta ja sen tallentamismekanismista voi joutua vääriin käsiin.
PALESTIINALAISTEN nähtiin keräävän koneen murskautuneita osia maahansyöksypaikalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178360#.Ux7QnUBsNDQ
8. PA:N korkea sotilasedustaja prikaatinkenraali Jamil Zeidan kuoli Libanonin sairaalassa tuntemattoman henkilön ampumista luodeista. Hän edusti Abbasin johtamaa Fatahia. Kuolettavat laukaukset ammuttiin häntä kohti maanantaina palestiinalaisten suurimmassa pakolaisleirissä Ain El-Hilweh, jossa asuu 50 000 ihmistä. Väkivaltaisuudet eivät ole harvinaisia leirissä. Pakolaisia syrjitään töissä eikä heille myönnetä Libanonin kansalaisuutta. Syyrian sisällissota on alkanut levitä myös Libanoniin kapinallisten hyökätessä Hizbullahin asemiin Libanonissa, koska se taistelee Assadin joukkojen tukena. Hizbullan on menettänyt 500 miestä kaatuneina, mutta Nasrallah vakuuttaa jatkavansa taistelua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178350#.Ux7SzEBsNDQ





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019