SUNNUNTAI 30.03.14


SUNNUNTAI 30.03.14
1. SUNNUNTAIPÄIVÄ 30.03. 2014 alkoi selvästi viilentyneissä tunnelmissa. Ennusteen mukaan lämpöä tulo olla 11 astetta, minkä lämpömittarimme vahvisti, nousten päivän aikana 17 asteeseen. Taivas oli pilvinen ja tuuli melko viileä ja kova, mutta pilvipeitto voi repeillä myöhemmin tänään ja selkiytyen kokonaan maanantaiksi ja tiistaiksi, mutta peittyen uudelleen osittaiseen pilviverhoon keskiviikkona. Lämpötilan arvioidaan hieman nousevan huomenna ja edelleen tiistaina laskien sitten uudelleen. Lämpötilat tänään: Jerusalem 11 -17: Tiberias 15 -23; Suolameri 19 -28; Eilat 18 -28 +C-astetta.
2. TÄNÄÄN Israelin arabit viettävät maanpäivää kunnioittaakseen maaliskuun 30. päivänä 1976 Israelin arabien järjestämässä mielenosoituksessa Galileassa surmansa saaneen kuuden arabin muistoa. Arabien tarkoituksena oli marssillaan osoittaa vastustavansa Israelin hallituksen Galileassa suorittamia maan pakkolunastustoimenpiteitä. Marssin järjestyksen valvojiksi määrätyt alimitoitetut poliisiupseerit joutuivat ilmeisesti paniikkiin suuren arabijoukon lähestyessä heitä, ja yritettyään turhaan estää heitä etenemästä, avasivat tulen kiihottuneita marssijoita kohti surmaten kuusi, vaikka marssi oli väkivallaton.
ARABIT aloittivat muistotilaisuuden jo eilen illalla marssien Jerusalemin Damaskosportille. Marssia seuranneet turvallisuusjoukot puuttuivat tilanteeseen vasta sitten, kun arabit alkoivat kivittää heitä. Turvallisuusjoukot käyttivät mellakantorjuntamenetelmiä, niiden joukossa myös tainnutuskranaatteja, joilla satakunta marssiin osallistunutta satakunta arabia pyrittiin hajottamaan. Muutamia henkilöitä haavoittui, heidän joukossaan AFP:n ja Reutersin kuvaajat. AFP:n kuvaaja sai iskun päähänsä, jota hän kävi hoidattamassa sairaalassa. Poliisi pidätti kuusi mielenosoittajaa, kuten myös arabit vahvistavat.
ISRAELIN arabiaktivisti Khaled al-Naftawi kertoi journalisteille, että sunnuntaina tullaan järjestämään uusia mielenosoituksia ja yleislakko osissa arabien asuttamia alueita. Mielenosoitukset järjestää Israelin arabien muodostama seurantakomitea. Suurin mielenosoitus tullaan järjestämään Arraben kylässä Galileassa lähellä Sakhinia, kuten Naftawi kertoi. Marssi alkaa kahden maissa sunnuntaina. Toinen suuri mielenosoitusmarssi järjestetään Negevissä, jossa paikalliset beduiinit vastustavat hallituksen laatimaa Praser-Begin lakiesitystä beduiiniasutusten järjestämiseksi ja hallitsemattoman maan valtaamisen estämiseksi valtion omistamalla maalla. Lakiesitys on talousministeri Lapidin tutkittavana. Esitys koskee viiden vuoden suunnitelmaa, jolla beduiinien taloudellista tilaa pyritään kehittämään ja saattamaan heidän yhteisönsä yleisen infrastruktuurin piiriin.
PA/PLO:n hallitsemilla alueilla maan päivää ei ole vietetty, mutta tilanne voi muuttua. PLO:n hallitus julkisti lauantaina julkilausuman, jossa "se syyttää Israelin setlementtejä ja väittää niiden kiihdyttävän hyökkäyksiään palestiinalaisten maan valtaamiseksi vahvistaakseen Israelin miehitystä ja estääkseen elinkelpoisen Palestiinan valtion muodostamisen maalle, jonka Israel miehitti 1967 sodassa".  Lausunnossa todetaan, että arabit pitävät kiinni vaatimuksistaan Israelin täydellisestä vetäytymisestä 1967 miehittämiltään alueilta, joiden miehitystä se on jatkanut kesäkuun 5. päivästä 1967 lähtien; paluuoikeudesta; itsemääräämisoikeudesta ja itsenäisyydestä, sekä Palestiinan valtion perustamisesta pää-kaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Lausunnossa todetaan, että PA/PLO kieltäytyy alle-kirjoittamasta kehyssopimusta, jos siihen sisältyy Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona, sekä kehotetaan Yhdysvaltoja lopettamaan kaksinaisstandardin käyttämisen, kuten uutistoimisto Wafa raportoi.
AMNESTY International julkisti lausunnon, jossa se kehottaa Israelia selkeästi informoimaan turvallisuusjoukkoja tuliaseiden käyttämisen kieltämisestä mielenosoitusten hallitsemiseksi YK:n voiman ja tuliaseiden käyttämisestä julkaisemien pääperiaatteiden mukaisesti.  http://www.jpost.com/National-News/6-Arabs-arrested-in-pre-Land-Day-violence-in-Jerusalem-346870
3. NETANYAHU päätti siirtää 26 terroristierän vapauttamista, koska lauantaiksi 29.03.sovittu vapauttamispäivä on Israelissa sapatti, jonka aikana kukaan ei olisi voinut esittää valitusta vankien vapauttamisesta 48 tunnin aikana, kuten laki määrää. Asiaa voidaan käsitellä hallituksen viikkoistunnossa tänään, mutta pääministeriä on alkanut hirvittää mahdollisuus, että Naftali Bennett toteuttaa uhkauksensa erota, jos se toteutuu. Tämä voisi saattaa Netanyahun johtaman hallituksen kriisiin, mitä hän ei toivoisi tässä tilanteessa. PA:n johtajat nostivat tietenkin kovan äläkän uhkaillen keskeyttää neuvottelut ja alistaa asia YK:lle.
PALESTIINALAISLÄHTEEN mukaan, jota Israelin radio siteeraa, Netanyahu on suostunut 400 terroristin vapauttamiseen, jos sillä saadaan neuvotteluja jatketuksi vuodella. Israelin ehtona on, että heidät vapautetaan ja he suostuvat pysyttelemään määrätyillä alueilla.  Palestiinalaiset tuntevat olevansa vahvoilla, sillä USA painostaa Netanyahu saadakseen neuvottelut jatkumaan. Neuvottelujen keskeytyminen olisi suuri arvovaltatappio sekä Obaman hallitukselle että Kerrylle henkilökohtaisesti, joka on pannut koko uskottavuutensa ja asemansa vaakalaudalle onnistuakseen siinä, missä monet ovat epäonnistuneet.
PA:n nimeämätön virkailija sanoo, että PA:lla on oikeus määritellä, keitä vapautetaan ja minne. "Me emme halua, että Israel vapauttaa autovarkaita", hän perusteli kantaansa.  Naftali Bennett vakuuttaa, ettei 400 terroristin vapauttaminen toteudu. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Will-Israel-free-400-more-Palestinian-prisoners-Not-going-to-happen-Bennett-vows-346896
4. PA:n korkea virkailija, Fatahin jäsen, Ashraf al-Ajrami totesi puhuessaan Geneva Initiave järjestämässä konferenssia perjantaina, johon osallistui useita Likudin keskuskomitean jäseniä, että Israelin suorittama vankien vapauttaminen tekee hyvää moraalille, tarkoittaen arabeja. Al-Ajrami on aktiivijäsen Geneva Iniativessä, hän kärsi 12 vuoden vankeus-rangaistuksen Israelin vankilassa osallisuudestaan terrorismiin.
"Israelin suorittama vankien vapauttaminen vaikuttaa kohentavasti PA:n arabien mielialaan", hän selitti. "Mutta neljännen erän vapauttamisen estäminen merkitsee sitä, ettei Israel halua jatkaa neuvotteluja, vaan mieluummin kuluttaa aikaa". Hän sanoi edelleen, että vapautettaviksi aiotut tuomittiin ennen Oslon sopimusta, minkä johdosta heidän vapauttamisensa on moraalinen velvollisuus neuvottelujen edistymisestä riippumatta. Ajrami vieraili heinäkuussa Knessetissä vasemmiston kutsumana. Hän varoitti silloin, että elleivät neuvottelut tuota odotettua tulosta, Israelia tulee kohtaamaan hyvin verinen sota lukuisine uhreineen.
PA:n vankien asiain ministeri Abdel Razek, joka vietti 21 vuotta Israelin vankilassa terrorismista tuomittuna, vakuuttaa, että lopulta vangit tullaan vapauttamaan USA:n painostuksella, sillä se on edellytys neuvottelujen jatkumiseksi. Hänkin osallistui edellä mainittuun Geneva Initiave konferenssiin puhuen siellä. Fatahin virkailija Hazem Abu Shanab totesi vihaisesti saatuaan viestin vapauttamisen siirrosta, että Israelia tullaan syyttämään neuvottelujen estämisestä. "Vankien vapauttaminen on oikeutettu, laillinen ja inhimillinen oikeus. Heidän vapauttamistaan ei tulisi sitoa osaksi diplomaattista prosessia", hän sanoi.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179036#.UzfAAUBsNDQ
5. PA:n uskonasiain ministeri Mahmoud al-Habbash vakuuttaa, että PA:n ja Israelin välinen ongelma on pääosin erilaiseen historiantulkintaan perustuva. Habbash erosi Hamasista 1994, mutta vaikka Abbas uskoi hänelle tärkeän uskontoasiain ministeriön, hän ei ole liittynyt Fatahin jäseneksi. Hän kerrotaan vihjanneen Abbasille murhasuunnitelmasta hänen Gazan vierailunsa aikana 2004, minkä johdosta Abbas tuntee olevansa kiitollisuuden velassa Habbasille, ja he ovat löytäneet toisissaan ideologisen kumppanuuden. Habbash asui Al-Majdalin kylässä joutuen pakenemaan sieltä 1948 itsenäisyyssodan jaloista. Kylän paikalla on nyt Ashkelonin kaupunki. Hän oli nuorena lahjakas islamin opiskelija ja toimi ajoittain Gazan moskeijan saarnaajana, ollen ideologisesti lähellä Hamasia. Erottuaan Hamasista hän on internetsivuillaan julkaisut lukuisia Hamasin väkivaltaa tuomitsevia artikkeleita.
 Abbas on hyötynyt hänen aiemmista yhteyksistään Hamasin kanssa tuomiten sen väkivallan ja ylistäen Fatahin käymiä rauhankeskusteluja Israelin kanssa saarnassaan heinäkuussa 2013, jossa hän kutsui potentiaalista rauhansopimusta "hudaybiyyan sopimukseksi", jonka islamin profeetta Muhammed teki Mekkan kanssa vain rikkoakseen sen, kun oli vahvistunut sotilaallisesti sen valtaamiseksi asevoimin Qurashi-heimolta 2 vuoden kuluttua. JP:n toimittajan Mati Wagnerin kysymykseen arabihistorian oikeellisuuteen Habbash vastasi: "Älä yritä ymmärtää arabien historiaa oman kulttuurinne kannalta. Tule ja kysy meiltä, äläkä kuuntele muita tulkintoja". Hän väitti vastoin historian todisteita, ettei Muhammed aloittanut sotaa, sen aloitti Quraish-heimo, joka valvoi Mekkan pyhättöä. Mutta tältä virheelliseltä pohjalta hän katsoi, että rauha säilyy Israelin ja palestiinalaisten välillä niin kauan, kuin Israel kunnioittaa rauhansopimusta. "Islam uskoo rauhaan kansojen välillä". Hän uskoo vakaasti kahden valtion periaatteeseen vähäisin rajatarkistuksin.
Habbash selittää, että Abbasin kieltäytyminen tunnustaa Israelia juutalaiseksi valtioksi perustuu siihen, että palestiinalaiset haluavat säilyttää oikeutensa koko Palestiinan maahan. Temppelivuorta koskien hän selittää, että juutalaisen historian mukaan Temppeli oli siellä, mutta arabihistoria kieltää tämän perättömänä. "Mikä on Länsimuuri? Tarkoittanet A-Buraq muuria, johon Muhammed sitoi hevosensa ennen matkaansa paratiisiin". Hän sanoi, ettei Temppeliä koskaan ole ollut vuorella; "se on heidän kertomuksensa", hän toteaa. Hän vakuuttaa, että uskonnolliset kysymykset voidaan ratkoa rauhansopimuksen jälkeen. Wagnerin kertomuksen edetessä hän osoittautuu Arafatin faniksi, josta hän puhuu ihaillen Palestiinan kansan luojana, ja jonka hautakammiolle Ramallahin Mukatan hallinto-keskuksessa hän teki pyhiinvaellusmatkan. http://www.jpost.com/Middle-East/Israeli-Palestinian-peace-process-A-clash-of-narratives-346893
6. USA:n asevoimien yleisesikuntapäällikkö Martin Dempsey saapuu tänään parin päivän viralliselle vierailulle Israelin puolustusministerin Moshe Yaalonin toimiessa isäntänä. Vierailun ohjelmasta ei ole annettu tietoja, mutta hän käynee kiinteitä neuvotteluja diplomaattisen särön korjaamiseksi, mihin osaltaan vaikutti Yaalonin varomattomasti antamat lausunnot ja yksityiskeskustelujen julkistaminen kuuluisuutta etsivien journalistien toimesta. Dempseyn sanoma lienee vakuuttaa, että USA vastaa sopimuksistaan USA:n asevoimien supistustoimista huolimatta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Top-US-general-to-visit-Israel-Yaalon-amid-strategy-spats-346855
Toisen uutisen mukaan ulkoministeri John Kerry keskeytti kotimatkansa Saudi Arabiasta Irlannissa, jonne kone laskeutui tankkausta varten. Kerry päätti matkustaa Pariisiin, jossa hän tapaa EU:n johtajia ja ehkä perehtyy lähemmin Israelin vankien vapauttamisen siirrosta syntyneeseen tilanteeseen. Hän voi jopa vierailla Israelissa ja Jordaniassa.  http://www.timesofisrael.com/kerry-cancels-us-return-en-route-from-mideast








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021