SUNNUNTAI 02.03.14


SUNNUNTAI 02.03.14
1. PISTÄYTYESSÄNI ulos aamulla pian kuuden jälkeen lämmin aalto leyhähti vastaan, melkein kuin lähes valmiiksi lämmitetystä saunasta. Lämpömittari osoitti 19 astetta, mutta päivä-lämpötilaksi ennustetaan lähelle 28 astetta, joskin ennusteissa on suuria heittoja. Taivas on lähes pilvetön, mutta suuria pilvenlonkareita seilaa taivaanrannalla hiljaisessa kevättuulessa. Lämpötilat: Jerusalem 11 -27; Tiberias 15 -30; Suolameri 22 -31; Eilat 20 -31 +C-astetta. Taivas on ennusteen mukaan puolipilvinen tänään ja jatkunee samanlaisena seuraavina päivinä, mutta lämpötila alenee tuntuvasti Jerusalemissa ja vähän muuallakin maassa. Kinneretin vedenkorkeus pysyttelee JP:n mukaan lähes ennallaan.
2. MAAILMAN poliittinen tilanne osoittaa sekin selvää kuumenemista, mutta toivottavasti yhtä tilapäisesti kuin Israelin sääkartta. USA uhkailee, että sotilaallinen ratkaisu on entistä selvemmin pidettävä pöydällä, ellei Iran suostu lännen vaatimuksiin. Iran ilmoittaa, ettei se romuta yhtään ydinlaitostaan ja päättää itse, koska se rikastaa uraania ja mihin asteeseen.
Israelin ja PA/PLO:n väliset neuvottelut ovat pattitilanteessa, mikäli uutisiin on uskomista. Abbasin isottelu viime viikon Pariisin keskusteluissa John Kerryn kanssa antaa aiheen epäillä, etteivät ne lopultakaan tuota toivottua tulosta, mikä ei ole välttämättä huono uutinen. Poliitikot Israelin vasemmalla laidalla suosittavat "harkitun riskin ottamista", joista Israelilla on pelkästään huonoja kokemuksia. Riskit otetaan Israelin kansan kustannuksella.
Ensimmäinen töppäys oli Arafatin päästäminen ensin Jerikoon ja Hebroniin ja lopulta kaikkiin arabikaupunkeihin. Ns. Oslon sopimusten seurauksena Arafatin Libanonin taisteluissa karaistuneet pyssymiehet aloittivat Israelin salaisen hivuttamisen loputtomien väkivaltaisuuksien kautta teillä ja kaupungeissa, mikä Arafatin käskystä kehitettiin ns. toiseksi intifadaksi, pommittaen israelilaisia busseja, ravintoloita, kahviloita toreja ja koteja. Tämän harkitun riskin seurauksena lähes 1 500 israelilaista on saanut surmansa vammautuneiden määrän ollessa moninkertainen.
Toinen oli Gazan juutalaisten karkottaminen ja IDF:n joukkojen vetäminen pois ns. Philadelphia-käytävältä Siinain ja Gazan rajalla, mikä oli osana Sharonin suunnitelmaa vetää kaikki juutalaiset pois Gazasta. Tämä antoi Hamasille mahdollisuuden kaivaa useita satoja tunneleita Gazasta Siinaille, joiden kautta se salakuljetti kaikkea mahdollista ohjuksista elintarpeisiin ja terroristeihin, jopa naisiakin, kaistan tarpeiden tyydyttämiseksi. Tämän johdosta Hamas on tuhansilla raketeillaan pystynyt terrorisoimaan Gazan kaistan läheisyydessä olevia juutalaisyhteisöjä, ulottuen M-75 raketeillaan Tel Avivin lähiöihin.
Kolmas oli IDF:n joukkojen yöllinen vetäminen Libanonin eteläosasta ilman sopimusta, mitä edelsi Tzipi Livnin laatima ja YK:n tukema aseleposopimus Libanonin kanssa, jolla YK:n asettamien rauhanturvajoukkojen oli tarkoitus estää Hizbullahia aseistautumista uudelleen. IDF hylkäsi liittolaisensa Etelä Libanonin Armeijan (SLA) joukot, jotka romahtivat täysin.
Tarkkailijoiden mukaan kolmas intifada on käynnissä, mutta sitä käydään Israelin teillä ja kaupungeissa säästöliekillä sekä diplomaattisena ja taloudellisena intifadana Israelin vastaisten boikottien ja eristämisuhkausten muodossa kansainvälisillä areenoilla.
3. MAAILMANRAUHAA pahiten uhkaava tilanne on kuitenkin kehittymässä Ukrainassa, mikä kriittisyydessään ohittaa Iranin ydinaseuhkankin, puhumattakaan Israelin ja PA/PLO:n välisistä neuvotteluista, joita media uskollisesti kutsuu rauhanprosessiksi. Rauhallisesti alkaneiden presidentti Yanukovychin hallituksen vastaiset mielenosoitukset muuttuivat kansanliikkeeksi ja massamellakoiksi poliisin kovien otteiden kiihottamina. Ukrainan presidentti katsoi asemansa toivottomaksi ja pakeni viikko sitten maansa venäjänmieliseen itäosaan ja sieltä Venäjälle, mutta kieltäytyen luopumasta presidentin virastaan.
Poliittiset tarkkailijat katsovat, että strategisesti Ukraina on elintärkeä Venäjän puolustukselle, ja siksi se ei halua NATO-joukkojen tulevan suoraan haavoittuvan länsi-rajansa taakse. Ukraina on EU:n jäsen ja haki jäsenyyttä NATO:ssa. Venäjän presidentti Putin aloitti diplomaattiset ja sotilaalliset valmistelunsa välittömästi saatuaan Sotshin talvi-olympialaiset onnellisesti päätökseen ilman terrori-iskuja. Hän varoitti länsimaita pysymään erossa Ukrainasta, ja hänen johtavat kenraalinsa vakuuttelivat olevansa oikeutettuja käyttämään ydinaseita Venäjän intressien suojaamiseksi ja tarvittaessa myös käyttävänsä niitä. Presidentti Putin ilmoitti saman puhuessaan puhelimessa USA:n presidentti Obaman kanssa viikonvaihteen aikana.
VENÄJÄ asetti 150 000 sotilastaan hälytysvalmiuteen Ukrainan rajan läheisyyteen kuten myös hävittäjäpommittajansa valmistautuen iskemään valittuihin kohteisiin. Välittömät sotilaalliset toimet aloitettiin kuitenkin autonomisen Krimin niemimaalla, jonka Sevastopolin laivastoasema on elintärkeä Venäjän Mustameren ja Välimeren laivaston huoltamiseksi. Venäjä lähetti panssareitaan ja 2 000 sotilastaan Krimin niemimaalle miehittäen hallintorakennuksia ja lentokenttiä sekä käytännössä lopulta koko niemimaan. Venäjä sanoo toimineensa Krimin hallituksen pyynnöstä.
Länsimaiden ja YK:n pääsihteeri Bank ki-Moonin kehotukset neuvottelujen aloittamiseksi Kievin väliaikaisen hallituksen kanssa eivät ole tuottaneet tulosta. USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power kutsuu Ukrainan tilannetta vaaralliseksi ja tasapainoa järkyttäväksi vaatien Venäjää lopettamaan sekaantumisen Ukrainan tilanteeseen.
UKRAINA pyysi lauantaina YK:n turvallisuusneuvostoa koolle tehdäkseen voitavansa Venäjän hyökkäystoimien lopettamiseksi Ukrainaa vastaan. Sitovan päätöslauselman saaminen on kuitenkin vaikeaa Venäjän veto-oikeuden vuoksi. USA:n ja monien muiden maiden lähettiläät vaativat YK:n nimittämien tarkkailijoiden lähettämistä Ukrainaan ensi tilassa. YK:n toivomus tarkkailija lähettämisestä Kieviin ei onnistunut, koska Krimin lentokenttä on suljettu. http://www.timesofisrael.com/ukraine-asks-un-to-stop-russian-aggression
4. ÄÄRIORTODOKSIT järjestävät massamielenosoituksen Jerusalemissa tänään iltapäivällä osoittaakseen mieltään hallituksen omaksumaa Yair Lapidin junailemaa yhtäläistä taakan  kantamista vastaan maansa puolustamiseksi. Järjestävät odottavat yli 100 000 osanottajaa kutsuen uskonnollisen sionismin jäseniä mukaan, joiden johtajat varoittavat osallistumasta.  Useita katuja Jerusalemin keskustassa suljetaan kokonaan autoliikenteeltä ja valtatie no 1 pääkaupungin tuloväylällä voi olla myös suljettu kello 14.00 alkaen. Poliisi kehottaa pääkaupungin asukkaita välttämään suljettuja katuja.
Eräs asiaa tunteva haredimies ennusti, että osanottajia on 60 ribbaa (ribba tarkoittaa 10000), eli 600 000 osanottajaa. Haredimies sanoo, että sama määrä, 600 000 miestä, oli Siinain vuoren juurella silloin, kun Lain taulut esiteltiin kansalle, todeten merkittävän symboliarvon siinä, että sama määrä miehiä kokoontuu rukoilemaan, vastustamaan ja protestoimaan Torah-maailmaa vastaan tehtyjä hyökkäyksiä.
Mielenosoituksen yhteydessä ei pidetä puheita, vaan keskitytään rukoilemaan ja ilmeisesti huutelemaan hallituksen päätösten vastaisia iskulauseita. He vastustavat Shaked-komiten laatimia muutoksia Tal-sopimukseen, eivätkä hyväksy Bennettin hallituksessa esittelemiä
osia suunnitelmasta. Beit Yehuda puolueen puheenjohtaja kehottaa puolueen jäseniä osallistumasta mielenosoitukseen, sillä "esitys on maalle hyväksi". Jotkut ovat kuitenkin ilmaisseet halunsa mennä mukaan, heidän mukanaan 30 tunnettua rabbia. Bennett on pyrkinyt vakuuttelemaan, ettei lain perusteella ketään viedä vankilaan siksi, että he mieluummin opiskelevat Toraa ja Talmudia kuin opettelevat sotimaan.
Rukoustilanteet alkavat 16.00 aikoihin. Järjestäjät odottavat jopa 400 000 osanottajaa. Keskusbussiasema on suljettu 14.30 alkaen, ja kevyt rautatie pysähtyy 13.00 aikaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4493753,00.html, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177997#.UxLoiEBsNDQ
5. NAAMIOITUNEET PA:n arabit tunkeutuivat IDF:n tarkastusasemalle palestiinalaisen Beit Furfik setlementin lähellä Sikemistä koilliseen. Tilanne tallennettiin videonauhalle, jonka he julkistivat Youtubessa viikonvaihteen aikana.
Videossa nähdään naamioituneiden arabien töhertävän graffiteja aseman seiniin, särkevän sen ikkunoita pyrkiessään tuhoamaan asemaa. He olivat varustautuneet moottorisahoilla ja moukareilla. He ilmoittivat graffitissa, että hyökkäys tehtiin marttyyri Motazz Washahan kunniaksi. Hänet löydettiin kotoaan kuolleena IDF:n tekemän ratsian jälkeen torstaiaamuna. Washahan kuului PFLP:n joukkoihin. Hänen epäiltiin osallistuneen terrorismiin. Hänen hautajaisiinsa Birzaitissa osallistui 4000 ihmistä, jotka vaativat eri ryhmittymiä yhdistymään kostaakseen hänen kuolemansa. Pian sen jälkeen satoja PA:n arabeja kokoontui Ataran tarkastuspisteen läheisyyteen kivittäen sotilaita.
Israelin hallituksen pitämän palestiinalaisten kiihotusindeksin mukaan Abbasin päinvastaisista väitteistä huolimatta Israelin vastainen kiihotus jatkuu PA:n mediakanavilla, jotkut niistä hyvin lähellä Abbasia ja opetuksellisia ja uskonnollisia kanavia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177996#.UxLo5kBsNDQ
6. HALLITUKSEN maatalousministeri Yair Shamir (Israel Beitenu) kirjoittaa Israel Hajom lehdessä, ettei hän kannata islamilaisen valtion perustamista Israelin sydänalueille. Hän toteaa, että hän arvostaa amerikkalaisten hyvää tahtoa pyrkiessään ratkomaan vuosikymmenet avoinna olevia ongelmia juutalaisten ja palestiinalaisten välillä. Mutta toteaa, että amerikkalaiset lähestyvät kysymystä kuin mitä tahansa liike-elämän ongelmaa ymmärtämättä, ettei kysymys ole taloudellinen, joka voidaan ratkaista rahalla. Siten länsimaiden harjoittama jatkuva rahan lapioiminen PA:n pohjattomaan säkkiin on kuin lanttien heitteleminen toivomuskaivoon. "Jokainen uskokoon, miten tahtoo, mutta ongelmia ne eivät ratkaise". PA jatkaa neuvotteluja, koska se saa lisää antamatta itse mitään.
SHAMIR ei myöskään näe John Kerryn ponnisteluille kehyssuunnitelmansa onnistumiseksi juuri mitään mahdollisuuksia, niin kaukana osapuolet ovat toisistaan. "Vastustan kahden valtion ajatusta. Aloitetaan Jerusalemista. Minulle Jerusalem kuuluu otsikon alle: Tulla tapetuksi mieluummin kuin vahingoitetuksi. Olen valmis taistelemaan Jerusalemista, koska se on Israelin maalle kohtalonkysymys", hän selittää. "Ihmiset voivat sanoa minun olevan väärässä, ja sanokoot, mitä tahtovat. Kansa, joka ei halua taistella Jerusalemistaan, lakkaa olemasta kansa". Hän tunnustaa: "Onhan joittenkin pääkaupunkien nimet muutettu, Lagos muutettiin muotoon Abija, mutta meille ei ole mitään muuta pääkaupunkia. Jerusalem on koko juutalaisen kansan pääkaupunki, ei vain Israelissa asuvien. Se on historiallinen ja ikuinen pääkaupunki". Hän sanoo, ettei tilaa ole kylliksi kahdelle valtiolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177993#.UxLthkBsNDQ




Comments

Ari said…
Hei,
Kiitokset hyvistä uutisista. Mutta Ukraina ei ole EU:n jäsenvaltio. kts. http://europa.eu/about-eu/countries/index_fi.htm

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019