PERJANTAI 14.03.14


PERJANTAI 14.03.14
1. SAPATIN aattopäivä alkoi sumuisena ja sateisena. Ilma on kostean viileä, mittari näytti aamulla kuusi +astetta. JP:n ennusteen mukaan sateet jatkuvat tänään ja vielä huomenna. Lämpötila on Times of Israel julkaiseman ennusteen mukaan aamulla neljä ja päivällä korkeimmillaan 8 +astetta, ja huomenna pitäisi olla puolipilvistä lämpötilan laskiessa kolmeen asteeseen yöllä, päivällä 12 +astetta. Sunnuntaina on edelleen puolipilvistä, mutta lämpötila noussee yöllä viiteen ja päivällä 12 asteeseen. Näin ennustetaan Times of Israelin mukaan. JP:n ennustus on täysin pielessä. Vettä on todella satanut, paikon yli 100 mm viikon aikana, ja tänään saadaan lisää, mikä kasvattaa pohjavesivarastoja. Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -8; Tiberias 11 -15; Suolameri 15 -18; Eilat 13 -18 +C-astetta.
2. EILEN kerrottiin Egyptin neuvottelemasta tulitauosta Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välille – Israel ei neuvottele niiden kanssa suoraan. Ilmoituksen jälkeen Gazasta ammuttiin Israeliin 16 -18 rakettia, mihin IAF vastasi iskemällä ohjuksillaan seitsemään kohteeseen Gazassa. IAF tekee iskunsa öiseen aikaan siviiliuhrien välttämiseksi, kuten tässäkin. Iskut tehtiin aikaisin ennen kukonlaulua perjantaiaamuna.
IDF:n tiedottaja everstiluutnantti Peter Lerner totesi, että "ne jotka ampuvat raketteja Gazasta, eivät tunne oloaan turvalliseksi ja tulevat huomaamaan hyökkäystensä tehottomuuden". Iron Dome eliminoi kaksi ohjusta, jotka oli lähetetty kohti Netivotia. Muut raketit putoilivat avoimille kentille Sderotin, Shaar HaNegevin ja Sdot HaNegevin alueille. Raporttien mukaan hyökkäyksissä kukaan ei haavoittunut tai kuollut eikä aineellisista vahingoista myöskään raportoitu. Torstaiaamuna Iron Dome patteristo eliminoi yhden raketin, joka oli ammuttu kohti Ashkelonia.
IDF siirsi Iron Dome patteristonsa sekä Beershevan että Ashdodin lähelle, mikä voi ennakoida hyökkäysten kiihtymistä. Raketit lienevät ainakin pääosin Islamic Jihadin ampumia, ja tarkkailijat arvioivat, että Jihad pyrkii saamaan Hamasin mukaan iskuihin. IDF on omaksunut periaatteen, että se vastaa iskuihin vastaiskuilla ja rauhantilaan rauhalla.
Englannin pääministeri David Cameron tuomitsi kaiken vihollisuuden, mukaan lukien rakettitulen tavatessaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Beetlehemissä. Abbas tuomitsi myös rakettitulen seisoessaan Cameronin rinnalla, mutta hänen reaktiotaan saatiin odottaa turhan kauan.   http://www.timesofisrael.com/israeli-jets-hit-7-targets-in-gaza-early-friday
3. ISRAELIN viranomaiset, sekä entiset että aktiiviset, vakuuttavat, etteivät Gazan hyökkäykset tule keskeyttämään rauhantunnusteluja Israelin ja PA/PLO:n välillä, mutta kuten Netanyahun entinen neuvonantaja Yaacov Amidror toteaa, ne tulevat vahvistamaan hallituksen vaatimuksia raudanlujista turvallisuusjärjestelyistä. Amidror pitää erityisen tärkeänä, ettei aseita, ohjuksia ja raketteja sallita salakuljetettavan Juudean ja Samarian alueille. Tämä tulee tärkeäksi siinä tapauksessa, että muodostetaan Palestiinan valtio, jonka vastuulla on yksin valvoa lakien ja oikeuksien noudattamista alueellaan. Hänen pelkonaan on, että siitä muodostuu uusi Gaza, vain entistä paljon laajempana ja vaarallisempana.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Danny Danon sanoi, ettei Gazan hyökkäyksillä ole suoraa vaikutusta neuvotteluihin PA/PLO:n kanssa, mutta niiden ohella on muita ongelmia, joilla on suoraa vaikutusta. Hän sanoi vastustavansa neljännen terroristierän vapauttamista loppukuusta, mutta oletti sen tapahtuvan. Hän totesi, että vaikka Israel tekisi kuinka vahvoja sopimuksia PA/PLO:n kanssa turvallisuusjärjestelmistä, Gazan opetusten mukaan on muita terrorijärjestöjä, jotka toimivat oma-aloitteisesti sopimuksista huolimatta. Hän viittasi tilanteeseen, jossa Israelin liike-elämän ja asutuskeskukset sijaitsevat olalta ammuttavien rakettien kantomatkan sisällä, kuten myös Ben Gurionin lentokenttä. "Me emme voi syrjiä todellisuutta Gazassa. Kun puhumme turvallisuuskysymyksistä ja rauhattomuusnäkymistä Lähi-Idän alueella, ja samaan aikaan ammutaan Gazasta kymmenittäin raketteja siviilien vahingoittamiseksi, sen tulisi tehdä selväksi ystävillemme Washingtonissa, meillä on täysi syy olla huolissamme, mitä voisi tapahtua myöhemmin Juudeassa ja Samariassa".
MINISTERI Naftali Bennett sanoi puolestaan - varoittaen lankeamasta samaan ansaan, mihin Ariel Sharon pakotti Israelin suostumaan - todeten, että "Israelissa on niitä, jotka - Ashkelonin asukkaitten vielä ollessa pommisuojissaan – ajattelevat, että pakeneminen Samariasta on ratkaisu, mikä pakottaa Kfar Saban asukkaat pommisuojiin". 70 % israelilaisista asuu rannikkoseudulla, ja 80 % liike-elämän keskuksista on siellä.
ULKOMAISET diplomaatit ja johtajat rohkaisevat Israelin johtajia nuolemaan haavansa ja jatkamaan neuvotteluja eikä kuuntelemaan niitä, jotka vaativat keskustelujen lopettamista. "Rauhanneuvottelut Lähi-Idässä ovat vaikeassa vaiheessa. Kaikkien osapuolten tulee ponnistella entistä lujemmin", totesi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier. http://www.timesofisrael.com/gaza-fighting-unlikely-to-derail-peace-talks-officials-say
4. VALTATAISTELU PA:n sisällä kiihtyy entisestään. Abbas alkaa olla todella huolissaan asemastaan PA/PLO:n puheenjohtajana, jota hän on jatkanut ilman kansansa valtuuksia tammikuusta 2009 lähtien. Israel ahdisti Jasser Arafatin aikanaan Ramallahiin Mukatan hallintokeskukseen rajoittaen hänen liikkumisvapauttaan, mikä ei ole vielä tullut Abbasin osaksi. Abbasin suurin uhka tulee hänen oman järjestönsä Fatahin sisältä.
ABBAS puhui keskiviikkona Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa erittäin vakavia syytöksiä pahinta kilpailijaansa Mohammed Dahlania vastaan, joka hänen henkeään vastaan ilmenevien uhkausten vuoksi joutui pakenemaan ulkomaille asuen Persianlahden maissa.  Abbas totesi puheessaan, että toimiessaan Gazan turvallisuusjohtajana Dahlan oli määrännyt kuuden ihmisen surmaamisen. Abbasin mukaan Dahlan oli liittoutunut Israelin kanssa Hamasin johtajan Salah Shehaden surmaamiseksi. Shehade sai surmansa IDF:n iskussa v. 2002, joka surmasi lisäksi 17 muuta ihmistä, mukaan lukien 8 lasta.
PA:n puheenjohtaja Abbas syyti lisäksi Dahlania epäsuorasti, että hän oli osallistunut tai syyllistynyt Jasser Arafatin myrkyttämiseen, kuten Reuters raportoi. Dahlan erotettiin Gazan turvallisuusjohtajan paikalta v. 2011, ja PA:n poliisi teki ratsian hänen kotiinsa Ramallahissa. Dahlan pakeni Jordaniaan ja sieltä Dubaihin, jossa hän asuu. Hän on ollut yhteyksissä Egyptin hallituksen sekä Gazaa johtavan Hamasin johtajien kanssa. Hamasin tiedottaja Salah Bardawil pitää Abbasin syytöksiä vakavina ja sanoo, että Hamas tutkii asiaa.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178493#.UyK0XUBsNDR
5. JORDANIALAISEN tuomarin Raed Zeiterin kuolemaan johtanut nahistelu IDF:n sotilaitten kanssa Allenby-sillan lähellä on nostanut sisäisen jännitteen pintaan Jordanian sisällä. Israelin vastainen viha, joka on kytenyt vuosikymmenien ajan, ja jota v. 1994 solmittu rauhan sopimus ei ole rauhoittanut, on päinvastoin ajanut sen alitajunnan keskuksiin, josta se aina tilanteen salliessa ryöpsähtää esiin. Maanantai-iltana sattunut tilanne oli juuri sellainen. Zeiter tuli bussissa sillan yli Israelin puolelle, jossa se pysähtyi matkustajien turvatarkastusta varten. IDF:n version mukaan Zeiter kuitenkin hyökkäsi sotilaitten kimppuun aikoen riistää heiltä kiväärin. Syntyneen nujakan aikana sotilaat ampuivat häntä jalkaan, mikä vain kiihdytti hänen raivoaan. Hän tempasi sotilaalta metallitangon aikoen käyttää sitä aseenaan. Sotilaat ampuivat silloin 3 laukausta hänen rintaansa.
Seuraamassani artikkelissa todetaan, että koska Zieter oli palestiinalainen, kotoisin Nablusista, kysymystä käsitellään palestiinalaisia koskevana. N. 65 -75 % Jordanian asukkaista on palestiinalaista perua, loput ovat pääosin maan eteläosassa asuvia beduiineja, joilla on hallitseva asema maassa, ja jotka ovat yhä enemmän huolissaan asemastaan. Ampumisen jälkeen Israelin lähetystön eteen kokoontui pari tuhatta mielenosoittajaa vaatien vastatoimia ja rauhansopimuksen mitätöimistä. Vaatimuksia on esitetty, että Israelin tulee vapauttaa jordanialainen sotilas Ahmad Dagamseh, joka 1997 murhasi aseellaan 7 nuorta israelilaista koulutyttöä Jordanin laakson pohjoisosassa ja haavoittaen useita. Jälkeenpäin hän harmitteli aseen jumiutumista estäen viimeistelemästä teloitustaan.
JORDANIAN kansan parissa murhenäytelmä on herättänyt suhteellisen vähän huomiota. Rauhansopimus Israelin kanssa takaa samalla hashemiittien kuningashuoneen turvallisuuden. Sen mitätöimisestä ei hyötyisi kumpikaan osapuoli, molemmat siinä menettäisivät. Jordania elää veitsenterällä. Arabikevät ei päässyt sisälle asti, mutta se voi vielä puhjeta sielläkin. Jordanian talous on tiukalla, mitä lisää maahan tulleet yli 600 000 Syyrian pakolaista, joiden mukana on voinut tulla terroristeja, joiden päämääränä voi olla liittoutuminen maan opposition kanssa Abdullah II:n hallinnon kaatamiseksi. http://www.timesofisrael.com/shooting-of-judge-exposes-internal-tensions-in-jordan
6. USA:n ulkoministeri John Kerry näyttää omaksuneen Obaman kannan, jonka mukaan Netanyahun vaatimus Israelista juutalaisena valtiona on virhe. Olkoon asian todellinen laita miten tahansa, Obaman selvä Israelin vastaisuus tulee yhä selvemmin näkyviin. Jos käy niin, kuten nyt näyttää, että Kerryn rauhanponnistelut valuvat hiekkaan, ja PA/PLO alistaa kaikki syytöksensä Israelia vastaan YK:n elimiin, USA ei enää käytä veto-oikeuttaan Israelin hyväksi. Silloin Israel vasta tulee katsomaan todellisuutta suoraan silmiin.  http://www.timesofisrael.com/kerry-jewish-state-demand-a-mistake
7. YK:n ihmisoikeusneuvoston UNHRC:n erityisraportoija Lähi-Idän asioissa Heiner Bielefeldt sanoo, että poikalasten ympärileikkaus kuuluu joittenkin uskontojen rituaaleihin ja että niillä tulee olla oikeus harjoittaa sitä edelleen uskonnonvapauden nimessä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/UN-official-says-circumcision-protected-by-freedom-of-religion-345359
8. ZAKA Kiovan apulaiskomentaja ja Hatzala Kiovan puheenjohtaja Hillel Cohen joutui anti-semitistien hyökkäyksen kohteeksi torstai-iltana. Hän sai puukonhaavan jalkaansa muiden vammojen lisäksi. Hänelle annettiin ensiapu paikalla, mutta kiidätettiin sitten sairaalaan, jossa hänen tilaansa sanotaan suhteellisen hyväksi.
Juutalaisvastaiset hyökkäykset ovat lisääntyneet viime viikkoina, vaikka paikalliset juutalaiset pyrkivät vähättelemään niitä taktisista syistä. Viime viikolla sytytettiin synagoga tuleen Krimillä tuntemattomien hyökkääjien heitettyä palopommeja rakennukseen. Yksittäisiä juutalaisten pahoinpitelyjä on tapahtunut eri puolilla, mikä on herättänyt kiinnostusta muuttaa asumaan Israeliin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178497#.UyLD60BsNDQ



Comments

Anonymous said…
Kauankohan Jatsenjuk, joka on juutalainen, saa olla johtavassa asemassa, jos antisemitismi lisääntyy Ukrainassa?

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019