MAANANTAI 17.03.14


MAANANTAI 17.03.14
1. TÄTÄ alkanutta viikkoa voisi kutsua etsintöjen viikoksi. Malesian kadonnutta konetta etsitään Kiinasta Iraniin ja Intianmeren eteläosiin. Länsimaat ja Venäjä etsivät Salomon ratkaisua Ukrainan tilanteeseen, joka uhkaa laajeta kansainväliseksi konfliktiksi. Obama etsii ratkaisua Israelin ja PA/PLO:n välisiin ongelmiin tavatessaan PA:n puheenjohtajan Abbasin. Syyrian tilanteeseen etsitään edes jonkinlaista ulospääsyä pattitilanteesta neljä vuotta kestäneen veren vuodatuksen lopettamiseksi. Turkkilaiset lääkärit etsivät hekin opastusta, miten edetä epäilyissä pääministeri Erdoganin mielenterveydestä. Ja ikään kuin tässä ei olisi kylliksi, monet maailman tilasta huolestuneet esittävät uhkakuvia talouselämän maailmanlaajuisesta romahtamisesta ja dollarin arvon laskemisesta menettäessään johtavan valuutan aseman, mikä pakottaa huolestuneet ihmiset etsimään turvallisia perusteita perheensä suojaamiseksi uhkaavan kaaoksen keskellä.
2. MAANANTAIPÄIVÄ alkoi kuitenkin lupaavana, aurinko paistaa heikon harsomaisen pilviverhon lävitse ja lämpöä oli selvästi yli ennusteiden lupaamien 11 asteen kohoten päivän mittaan yli 21 asteen. Puolipilvisyys jatkunee lähipäivinä, mutta lämpötila viilenee selvästi. Lämpötila tänään: Jerusalem 11 -21; Tiberias 15 -28; Suolameri 20 -27; Eilat 18 -27 +C-astetta. Sää näyttää suosivan matkailijoita, ei helteinen, mutta silti sopivan lämpöinen. KINNERETIN vedenpinta nousi 10 sm viimeisen 51 päivän aikana ja on nyt 211.125 m Välimeren pinnan alapuolella, eli 233 sm ylimmän punaisen viivan alapuolella.
3. AUSTRAALIA on menossa mukaan kadonneen malesialaisen koneen MH370 etsintöihin. Etsinnät on ulotettu maanantaina 25 maan alueelle. Koneen arvellaan lentäneen tutkaseuranta-alueiden rajalinjoja pitkin vaikeuttaakseen sen liikkeiden seuraamista, ja lisäksi lentäneen vaarallisen alhaalla samasta syystä. Tämä vahvistaa epäilyjä, että kone oli joko lentäjien tai muitten koneessa olleitten henkilöitten toimesta tietoisesti ohjattu pois sille suunnitellulta reitiltä kohti tuntematonta päämäärää.
MALESIAN viranomaiset ovat keskittyneet tutkimaan sekä lentäjien että matkustajien taustojen selvittämiseksi löytääkseen jonkun johtolangan. Koneen pääohjaajan tiedetään kuuluvan hallituksen vastaiseen oppositiopuolueeseen ja olevan aktiivimuslimi. Poliisi teki ratsioita koneen ohjaajien asuntoihin, joita kuvataan ylellisiksi. Viranomaisia kiinnostaa etenkin motiivi, jos kone kaapattiin ja ohjattiin tuntemattomaan paikkaan. Tutkijat arvioivat, että kone on voinut lentää 5000 jalan korkeudella tutkan välttämiseksi, mikä Boeing 777 koneelle on vaarallisen alhainen. Koneessa on 239 matkustajaa ja miehistön jäsenet.
Yhdellä ohjaajista, Zaharia Ahmed Shah, oli rakentanut taloonsa edistyneen lento-simulaattorin, minkä poliisi otti haltuunsa tutkimusten suorittamiseksi. Myös lentokentän insinöörejä ja muuta henkilöstöä on kuulusteltu. Viranomaiset kertovat, että koneen tietoliikennejärjestelmä ACARS oli kytketty pois 40 minuuttia koneen lähdön jälkeen. Pian sen jälkeen koneesta annettiin viimeinen viesti: "Kaikki hyvin, hyvää yötä". 14 minuuttia sen jälkeen myös koneen transponder-järjestelmä suljettiin, jonka pitäisi yhdistää kone kaupalliseen tutkajärjestelmään. Kuka hyvänsä kytki ne pois, tunsi hyvin niiden tekniikan. Israelia kiinnostaa koneen käyttäminen terrorismiin ja tekee valmisteluja sen varalta. http://www.timesofisrael.com/australia-to-lead-part-of-search-for-missing-malaysian-jet
4. EL-AL lentoyhtiön entinen turvallisuusjohtaja Isaac Yeffet arvioi, että varastetuilla passeilla koneeseen nousseet kaksi iranilaista matkustajaa ovat pääepäiltyjä, eivät ohjaajat. Yeffet toimii nykyisin lentoturvallisuuskonsulttina New Jerseyssä. Hänen mielestään Malesian viranomaiset ovat tuhlanneet aikaansa sivuuttaessaan kaksi iranilaista matkustajaa. Kone oli tavanomaisella lennolla Kuala Lumpurista Pekingiin. Koneen kapteeni Zaharie Ahmad Shah on 53-vuotias, kolmen lapsen isä ja varsin varakas. Hän oli toiminut koneen ohjaajana 30 vuotta, eikä Yeffetin mukaan tunnu järkevältä, että hän olisi halunnut surmata itsensä tai asettaa koko asemansa ja perheensä alttiiksi tuholle antautumalla terroristiksi.
Entinen IAF-ohjaaja everstiluutnantti Eran Ramot näkee asian toisin. Hän arvioi, että kone on voinut laskeutua Bangladeshiin, sillä koneella oli polttoainetta 7 tunnin lentoa varten, ja että koneen matkustajat voivat olla vielä elossa. Miksi se olisi lentänyt sinne, on arvailujen varassa, mutta lieneekö sillä mitään yhteyttä, että koneen matkustajissa oli mm. 20 amerikkalaisen yhtiön mikrosirun kehittämisen insinööriä ja asiantuntijaa, jotka olivat matkalla työpaikkaansa Kiinaan? Ramot kehuu Israelin lentoturvallisuutta, ettei sen vertaista ole missään muualla maailmassa. Viimeinen ja ainoa El-Alin kone kaapattiin 1968, eikä sen toistuminen onnistu Israelin erityistoimien johdosta. El Alin koneisiin asennetaan tutkalaite ja torjuntajärjestelmä, joka pystyy eliminoimaan konetta kohti ammutun ohjuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178537#.Uyas3EBsNDQ, http://www.timesofisrael.com/australia-to-lead-part-of-search-for-missing-malaysian-jet
5. LONTOOSSA ilmestyvä arabiakielinen lehti Al-Hayat raportoi, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei tule antamaan mitään myönnytyksiä tavatessaan USA:n presidentti Baruck Obaman maanantaina USA:n aikaa Washingtonissa. Sen sijaan hän tulee lehden mukaan esittämään uusia vaatimuksia neuvottelujen jatkamiseksi huhtikuun 29.päivän jälkeen. Vaatimuslistan kärjessä on rakennuskiellon asettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin sekä tuomittujen terroristien vapauttaminen Israelin vankiloista.
Vapautettavien listaa johtaa PFLP:n johtaja Ahmed Saadat, joka tuomittiin ministeri Reahavam Zeevin murhan suunnittelusta v. 2008, sekä Marwan Barghouti, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta Fatah Tanzimin komentajana johtaen terroristeja, jotka osallistuivat lukuisten israelilaisten siviilien surmaamiseen ja haavoittamiseen. Al-Hayat lehden mukaan Abbas haluaa vapauttaa Barghoutin toivoen saavansa hänestä Fatahin johtajan hänen erottuaan. Abbas on nyt 79-vuotias. Al-Hayat lehden mukaan Abbas haluaa esiintyä päättäväisenä johtajana nostaakseen oma imagoaan, joka on alamaissa. Lehden arvion mukaan Abbas tulee hylkäämään Kerryn kehyssuunnitelman, mutta tulee suostumaan joihinkin Obaman ehdotuksiin ilmaistakseen halunsa jatkaa neuvotteluja huhtikuun 29.päivän jälkeen vuoden loppuun saakka, mutta hän odottaa Netanyahulta uusia myönnytyksiä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-to-tell-Obama-Israel-must-free-Barghouti-Saadat-for-peace-talks-to-continue-345585
6. ISRAELIN johtavat virkailijat ja poliitikot ovat yhtä eripuraisia ja jos mahdollista entistäkin vastakkaisin mielipitein siitä, onko mitään järkeä antaa vain lisämyönnytyksiä saadakseen Abbasin jatkamaan neuvotteluja, joiden lopputulos on hyvin epävarma. Epäilijöiden listaa johtaa puolustusministeri Moshe Yaalon, joka sanoo suoraan epäilevänsä, että rauhan-sopimusta saadaan solmittua hänen elinaikanaan. Optimistien joukkoa johtaa Tzipi Livni, jolla on oma lehmä ojassa, sillä hän johtaa Israelin rauhantiimiä neuvotteluissa.
ULKOMINISTERI John Kerry ei ole vielä julkistanut tiiminsä laatimaa kehyssuunnitelmaa, ja joittenkin arvioiden mukaan hän ei asetakaan sitä allekirjoitettavaksi, vaan ohjeeksi, jonka puitteissa jatkoneuvotteluja voidaan jatkaa. Kerry kehotti Abbasia muistamaan, että aikaa on enää muutamia viikkoja päätöksen tekemiseksi jatketaanko neuvotteluja vai ei. Viimeinen 26 terroristin vapauttaminen tulisi tapahtua 28. maaliskuuta, mutta tarkkailijoiden mukaan Netanyahu voi siirtää sitä siihen, kunnes tiedetään, miten Abbas suhtautuu Kerryn suunnitelmaan. Vankien vapauttaminen oli kytketty neuvottelujen edistymiseen, mutta neuvottelut ovat olleet täysin jumissa, joten aihetta vapauttamisen ei pitäisi olla. Toiseksi Abbas vaatii, että vapautettavien joukossa tulee olla Israelin arabeja, mikä on herättänyt kovaa vastustusta israelilaisten johtajien parissa.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Prior-to-Abbas-Obama-meeting-Israel-hopes-US-makes-clear-concessions-not-one-way-street-345563, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178570#.Uya5bUBsNDQ
7. Israelin sisällä on herännyt epäilyksiä, että presidentti Obama työskentelee kulissien takana Netanyahun hallituksen kaatamiseksi ja uuden miehen valitsemiseksi hänen tilalleen, joka olisi myöntyvämpi Obaman esityksille. Yeh Atid (On tulevaisuus) puolueen puheen-johtaja Yair Lapid on se valittu ja odotettu henkilö, jota Obama tukee. Netanyahun hallitus joutuu todellisuuden kanssa kasvokkain, kun/jos Kerryn kehyssuunnitelma tulee hallituksen käsittelyyn. Naftali Bennettin johtama Beit Yehudi (Juutalainen Koti) vastustaa Israelin maan luovuttamista epäjumalan palvojille, ja etenkin Jerusalemin asema on heille elintärkeä, jonka jakamisesta he eivät halua edes neuvotella.
8. PALESTIINALAISET järjestivät tukimielenosoituksia sekä Juudean ja Samarian että Gazan kaupungeissa Abbasin ja Obaman neuvottelujen aattona. Hamasin poliisi hajotti Gazassa järjestetyn Abbasin neuvotteluja tukevan mielenosoituksen, mutta Länsirannalla Fatahin järjestämät mielenosoitukset sujuivat välikohtauksitta.
FATAHIN virkailija Mohammed Nahal kertoi, että n. 80 mielenosoittajaa kokoontui tuntemattoman sotilaan haudan lähettyville Gazassa. Hamasin poliisi hyökkäsi seiden kimppuunsa pidättäen 13 ja piesten toisia. Poliisin mukaan mielenosoitus hajotettiin, koska se oli laiton. http://www.timesofisrael.com/hamas-breaks-up-fatah-demonstration-in-gaza-city
9. SATOJA Jerusalemin itäosan arabeja kokoontui sunnuntai-iltana Damaskos portin tienoille. Poliisi kehotti heitä hajaantumaan, mutta koska heitä ei kuultu, poliisi käytti hankkimiaan mellakan valvontamenetelmiä, joihin kuului tainnutuskranaatteja, heidän joukkojensa hajottamiseksi. Yksi arabi pidätettiin kivien heittämisen vuoksi. Aiemmin sunnuntaina arabit kivittivät poliiseja Mughrabiportin luona Länsimuurin edustalla. http://www.timesofisrael.com/east-jerusalem-residents-rally-at-damascus-gate
10. Rabbi Yehuda Glick otti videolle tilanteen, jossa paikallinen muslimi kirosi juutalaisia Temppelivuorella. Se oli kuitenkin liikaa Jerusalemin poliisille, joka pidätti – ei muslimin vaan rabbi Glickin. Poliisi vapautti hänet vasta sen jälkeen, kun hän vakuutti, ettei jaa kuvia tilanteesta minnekään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178581#.UybD4EBsNDQ





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019