Sunday, February 02, 2014

SUNNUNTAI 02.02.14


SUNNUNTAI 02.02.14
1. SUNNUNTAIAAMU on pilvinen, tuuli suhteellisen kova ja 10 asteen lämpötilasta huolimatta yllättävän viileä. Pilvisyys jatkuu ennusteen mukaan koko maassa, mutta huomenna voi tulla sateita, jotka laantuvat tiistaiksi ja taivas on puolipilvinen. Kuten valistunut lukija tietää, sunnuntai on Israelissa työviikon ensimmäinen päivä. Lämpötilat: Jerusalem 12 -17; Tiberias 14 -23; Suolameri 18 -26; Eilat 17 -26 +C-astetta. Huomenna lämpötilat putoavat Jerusalemissa ja Tiberiassa 3 astetta, Suolamerellä ja Eilatissa asteen verran, noustakseen tiistaina uudelleen, kuten säätieteilijät ennustavat.
2. John Kerry uhkaa edelleen Israelia boikoteilla ja sanoo, että nykyinen Israelin näennäisesti kukoistava rauhantila ei voi jatkua, sillä Israelin laillisuuden kiistäminen maailmalla jatkuu ja elää hyvin. Israelissa puolestaan moititaan, että Israelin ystävien tulisi vastustaa tuota eikä kiihottaa Israelin vihollisia toistuvilla uhkauksilla ja katteettomilla ennusteilla. Danske Bank boikotoi Bank Hapoalimia ja Norfdea Bank vaatii selvitystä Bank Leumilta ja Mizrahi-Tefahot pankilta niiden rahoituksista "setlementeissä". Bennett sanoo, että on mahdollista myös boikotoida boikottajia laatimalla lakeja poistaen rahoitus instituutioilta, jotka rahoittavat ryhmiä, jotka boikotoivat Israelia. Puolustusministeri Moshe Yaalon tapasi USA:n puolustus-ministerin Chuack Hagelin Mynchenin 50. turvallisuuskokouksessa, jossa myös Kerry puhui. Hagel lupaa jatkaa Israelin puolustamista ja jatkaa yhteistyötä Yaalonin kanssa taistelussa ääriaineksia, alueellista rauhattomuutta ja pienenevää puolustusbudjettia vastaan. Lapid keskeytti varojen siirtämisen Länsirannan juutalaisyhteisöille, koska ne olivat siirtäneet saamiaan opetusvaroja Juudean ja Samarian Yesha-neuvostolle.
3. ISRAEL vedetään tahtomattaan Syyrian pakolaisongelmaan suostuessaan hoitamaan rajan yli tulleita haavoittuneita, sekä siviilejä että aktivisteja. Israelin puolelle hoitoa tarvitsevien haavoittuneiden määrän pelätään nousevan entisestään presidentti Bashar Assadin ja kapinalisten välisten neuvottelujen romahdettua perjantaina ilman sopimuksia. Ainoa, mistä ne voivat sopia, on neuvottelujen jatkaminen, kuitenkin ilman paikkaa tai aikaa. Lääkärit ihmisoikeuksien (PHR) puolesta vaativat, että hoitoa tarvitsevien haavoittuneiden tulee sallia jäädä Israeliin pitemmäksi aikaa, kuin nyt tapahtuu.
YK:n nimittämä rauhanneuvottelija Lakhdar Brahimi varoitti kovenevasta väkivallasta, joka siviilejä uhkaa. Hän sanoi pahoitellen, ettei 8 päivää kestäneissä neuvotteluissa pystytty etenemään. Israelin terveysministeriö valittaa kirjeessään, ettei lääkintäjärjestöllä ole mahdollisuuksia seurata hoitamiensa potilaitten jatkohoitoa eikä turvallisuutta mahdollisilta kototoimilta heidän henkeään vastaan. PHR lääkärit kehottavat valtion laitoksia valvomaan, että haavoittuneiden jatkohoito on turvattava saamansa sairaalahoidon jälkeen.
Lääkintäkeskukset ja myös IDF:n kenttäsairaala ovat hoitaneet n. 800 syyrialaista potilasta vuoden 2013 alusta lähtien. Yksi 17-vuotias syyrialainen tyttö pyysi turvapaikkaa Israelista, mutta korkein oikeus hylkäsi anomuksen ja tyttö palautettiin Syyriaan tammikuun lopulla. Syyrian Ihmisoikeusjärjestön mukaan Syyrian sisällissota on vaatinut 136 227 ihmisen hengen. Yli 2-4 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan joutuen pakolaisen asemaan. Geneven neuvottelujen aikana surmattiin n. 1800 ihmistä Syyrian taisteluissa ja väkivallassa. PHR:n Israelin edustaja kehottaa Israelia tekemään YK:lle esityksen turvallisen puskuri-vyöhykkeen perustamiseksi Israelin rajalle, jonka kautta haavoittuneet ja sairaat pakolaiset voisivat siirtyä turvallisesti Israeliin hoitoa saamaan.
Yossi Melman, johtava turvallisuusasiantuntija, ei pidä mahdottomana hyväksyä parin sadan turvapaikkaa hakevan jäämistä Israeliin, kunnes tilanne rauhoittuu Syyriassa. Bar Ilan yliopiston poliittisten tutkimusten professori Gerald Steinberg sanoo, että Syyrian pakolaisongelman kriisin hoitaminen on uusi osoitus YK:n romahtamisesta. "Sillä ei ole mekanismia ongelman hoitamiseksi. YK on täysin politisoitunut eikä pysty tarjoamaan mitään". Hänen näkemyksensä mukaan YK on jättänyt pakolaisongelman oman onnensa nojaan, ja vaikka Israel lisäisi omaa osuuttaan pakolaisten hoitamiseksi, kansainvälinen yhteisö tuskin osallistuisi kustannusten maksamiseen.  
STEINBERG sanoo, että Israel on hyvin monimutkaisessa ongelmassa, koska teknisesti maa on edelleen sotatilassa Syyrian kanssa, ja ongelmaa lisää Al-Qaidan joukkojen osallistumisen lisääntyminen Israelin rajan tuntumassa. Kansainväliset uutistoimistot ovat vähitellen alkaneet huomioida Israelkin harjoittaman inhimillisen hoidon. New York Times julkaisi perjantaina Isabel Kershnerin kirjoittaman artikkelin otsikolla "Israel hoitaa syyrialaisia ääntä pitämättä". Syyrialainen, joka toi lapsenlapsensa Israeliin hoitoon, lupasi nostaa Israelin lipun talonsa katolle, kun tehdään rauha.  http://www.jpost.com/Middle-East/Israel-has-found-itself-enmeshed-in-complex-Syrian-refugee-crisis-340072
4. PLO:n pääsihteeri, PA:n virkailija Nasser Abed Rabbo sanoo Maariv-lehden mukaan, etteivät John Kerryn Israelilta kiristämät myönnytykset ole tarpeeksi, kun Israelin turvallisuus-virkailijat pitävät niitä vaarallisina maan turvallisuudelle. Rabbo sanoo, että pakolaisten paluuoikeus kotiseudulleen on kansainvälisen lain mukainen, mitä Kerryn suunnitelma ei huomioi. Myös Jerusalemin asema, Jordanin laakson kohtalo ja turvallisuus on esitetty epämääräisesti vaatien, että Jerusalemin itäosasta tulee Palestiinan pääkaupunki, kuten Rabbo luetteli näkemyksiään Kerryn laatimasta suunnitelmasta.
Iranissa vieraileva Fatahin korkea virkailija Jibril Rajoub lausui Maariv/nrg lehden mukaan, että terrorismin tukeminen kuuluu PA/PLO:n strategiaan, kuten hän totesi iranilaisen Al-Alam TV-haastattelussa. "Jos neuvottelut epäonnistuvat, aseellinen taistelu Israelia vastaan voi olla strateginen ratkaisu Palestiinan kansalle". Hän vakuutti, etteivät palestiinalaiset ryhmät koskaan ole luopuneet aseellisesta taistelusta. Hän lausuntoaan tukee Fatahin korkea virkailija Ahmad Zaki, joka sanoo mahdollisen neuvotteluratkaisun olevan vain yksi askel kohti Israelin tuhoamista, kuten hän lausui Syyrian TV:lle. Rajoubin Iranin matka on ongelmallinen. Iran osallistuu Syyrian taisteluihin Assadin joukkojen tukena, joiden johdosta Syyriassa asuvat palestiinalaispakolaiset ovat joutuneet sekä Assadin armeijan että kapinallisten ahdistelemiksi suuren osan joutuessa pakenemaan uudelleen.
USA:n ulkoministeri John kerry jatkaa Israelin painostamista uhaten kansainvälisellä boikotilla steroidien kanssa, sekä kolmannella intifadalla, elleivät neuvottelut tuota tulosta. Hän sanoi Mynchenin turvallisuuskonferenssissa, ettei neuvottelujen epäonnistuminen ole ohjelmassa eikä hyväksyttävissä. Hän uhkaa myös, ettei nykyinen suhteellinen rauhantila ja taloudellinen hyvinvointi ole pysyvä, vaan se voi kärsiä pahoja takaiskuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176979#.Uu33k0BsNDQ
5. SUNDAY TIMES kertoo artikkelissaan, että Assadin hallitus kokoaa massatuhoaseita alaviittien asumille alueille vastoin sopimuksia ojentaa kaikki ei-tavanomaiset aseensa tuhottaviksi. Vain neljä prosenttia kaikkein vaarallisimmista kemialisista aseista on saatu tuhottua, ja operaatio on pari kolme kuukautta myöhässä aikataulustaan. Aikataulun mukaan loput niistä olisi pitänyt saada tuhottua tällä viikolla. Sunday Timesin mukaan Assad linnoittaa alaviittien asumaa rannikkoseutua Latakiasta Turkin rajalle.
Assadin päämääränä on varautua tilanteeseen, jossa Syyria jaetaan useampaan osaan. Alaviitit, joihin Assadin perhe kuuluu, asuttavat rannikkoseutua; kurdit asuttavat maan pohjoisosaa, jossa ne ovat hyvin aseistautuneina pystyneet estämään Al-Qaidan ja muiden kapinallisten pääsyn alueelleen. Maan itäosaa ja osin Damaskoksen ympäristöä hallitsevat Al-Qaidaan löysästi liittyvät Jabhat Al-Nusra sekä Irakista tulleet ISIL-joukot ja muut. Nämä kuuluvat sunni-muslimeihin, mutta heidän joukoissaan on runsaasti ulkomailta tulleita pyssymiehiä, myös Euroopan maista ja Afrikasta. Israelin rajan tuntumaan on siirtynyt arviolta 30 000 Al-Qaidan kanssa liittosuhteessa olevaa aktivistia, mikä pakottaa Israelin suunnittelemaan pohjoisrajansa puolustuksen uudelta pohjalta.
Syyrian alaviittit ovat n. 12 % Syyrian asukasluvusta; 75 % on sunni-muslimeja. http://www.jpost.com/Home/Assad-armed-to-the-teeth-stockpiling-weapons-of-mass-destruction-340081
6. PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon keskusteli torstaina Saksassa virkasisarensa Ursula von der Leyenin kanssa mahdollisuudesta vuokrata saksalaisia sota-aluksia suojaamaan Israelin kaasunporauslauttoja Välimerellä. Tilanne Lähi-Idässä on kroonisesti tasapainoton ja tullee olemaan sitä vielä arvaamattoman pitkän ajan. Kaasunporauslautat Välimerellä ovat hyvin haavoittuvia ja hyökkäys niitä vastaan voisi aiheuttaa laajan katastrofin koko Välimeren alueella.
Yaalon kertoo, että Israel kannattaa demokratiaa ja haluaisi, että alueella olisi useampi maa, joka ajattelee samoin. Käytännössä Israel on ainoa demokraattisesti hallittu maa alueella. Syyriassa, Turkissa ja Egyptissä on diktatuuri, Jordaniassa, ja Saudi Arabiassa monarkia, Gazassa nousi valtaan yksinvaltaisesti hallitseva terrorijärjestä Hamas, eikä kukaan osaa sanoa, kuka tai mikä virtuaalista Palestiinan valtiota tulisi hallitsemaan. Yaalon mainitsi, että Iranian hallinto on itsevaltaisesti hallittu teokratia, jolla on messiaanisia, apokalyptisiä tavoitteita. Irakin tilanne on surkea sekin, kurdit haaveilevat sielläkin omasta valtiosta, Al-Qaida toimii muualla maassa ja Iranin vaikutus tuntuu raskaana kaikkialla.
Ensimmäinen Israelin ulkopuolelle tehty sopimus kaasutoimituksista tehtiin Leviatan ja Tamar kaasulähteitten omistusyhtiöitten Noble Energy, Delek ja Avners ja PA:n alueella toimivan energiayhtiön yhtiön välillä, arvoltaan 1.2 miljardia NIS 20 vuoden ajaksi. Kaasu pumpataan putkia myöten Jeniniin rakennettavaan lämpövoimalaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176959#.Uu4L3kBsNDQ
7. HAMAS on vetänyt Gazan turvallisuusaidan vierellä olevan sotilaallisen vyöhykkeen lähelle sijoittamansa pyssymiehensä, joiden tehtävänä oli estää toisten järjestöjen raketti-iskut Israelin puolelle. Tämän katsotaan tarkoittavan sitä, että Hamas on antanut niille vapaat kädet toimia parhaan käsityksensä mukaan. Gazasta on ammuttu 17 rakettia 17 ensimmäisen päivän aikana tammikuussa, ja se uskotaan lisääntyvän edelleen. Israelin turvallisuusjohto uhkaa suurella operaatiolla Gazaan, jolla Ismail Haniyehin hallitus kaadetaan ja Hamasin yksinvalta lopetetaan. Suunnitelma hallinnon luovuttamiseksi PA:lle tuntuu kuitenkin hätäiseltä ja harkitsemattomalta, sillä PA:n ja Fatahin ote Juudeassa ja Samariassa on heikko. Siellä oleviin pakolaisleireihin on soluttautunut salafisteja ja Al-Qaidan joukkoja, eivätkä PA:n poliisit uskalla mennä niihin ollenkaan. Vain IDF tekee ajoittain iskuja niihin vain joutuakseen vetäytymään kiivaan tulen alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176985#.Uu4SDEBsNDQ


No comments: