PERJANTAI 28.02.14


PERJANTAI 28.02.14.
1. PERJANTAINA on ennusteen mukaisesti aurinkoista, vaikka taivas näyttää olevan ohuitten pilvenhattaroitten ryydittämä. Lämmintä on suhteellisen mukavasti kuudentoista asteen verran päivällä, eikä tuuli näytä olevan turhan kova. Sapattina taivas muuttuu puolipilviseksi lämpötilan edelleen noustessa, mutta sunnuntaiksi ennustetaan hellettä lämpötilan noustessa iltapäivällä 26 asteeseen. Maanantaina taivas pilveilee uudelleen lämpötilan romahtaessa alle 20 asteen. Kovin on vaihtelevaa säätä ennusteen mukaan; kiitos kumminkin. Lämpötilat: Jerusalem 8 -16; Tiberias 11 -22; Suolameri 15 -25; Eilat 13 -28 +C-astetta. Aurinko paistaa tänään pilvettömältä taivaalta, kuten ennustetaan.
2. KNESSETIN ulko- ja puolustusvaliokunnan alakomitean puheenjohtaja Eli Yishai sanoi eilen kotirintaman puolustusta käsittelevässä maratonistunnossa, että tilanne on kaaosmainen vastaavien ministerien kiistellessä, kenelle kuuluu vastuu mistäkin. "Pääministeri on tähän saakka kieltäytynyt tekemästä päätöstä velvollisuuksien jakamisesta", Yishai totesi. "Me emme ole valmistautuneet siten, että pystyisimme selviytymään kotirintamaa vastaan tehdyssä hyökkäyksessä. Nyt on korkea aika saattaa asiat järjestykseen".
IDF:n sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Avi Kochavi paljasti tammikuussa, että Israelin viholliset ovat vuoden 1982 Libanonin sodasta lähtien keskittyneet iskemään siviilejä vastaan. "Tänään noilla mailla ja järjestöillä on 170 000 rakettia ja ohjusta, jotka on varastoitu asutuskeskuksiin ja jotka pystyvät iskemään Israelin siviiliasutusten keskittymiin.
KOTIRINTAMAN komentaja kenraalimajuri Eyal Eisenberg kertoi Haaretz lehdelle 2013, että Hizbullahilla on kymmenkertainen kapasiteetti iskeä Israelin verrattuna siihen, mitä sillä oli Libanonin kakkossodan aikana, jolloin se ampui Israelin siviilikohteisiin 4 200 rakettia 34 vuorokautta kestäneen sodan aikana. Hän arvioi, että se pystyy ampumaan 1000 rakettia päivässä koko potentiaalisen seuraavan konfliktin aikana.
GAZASSA valtaa pitävä Hamas on lisännyt huomattavasti asearsenaaliaan vuoden 2012 Pillar of Defense operaation jälkeen. Hamas on kehittänyt edelleen rakettiensa kantokykyä, joista M-75 yltää nykyisessä muodossaan Tel Aviviin ja Jerusalemin liepeille. Hamas yritti osua niillä edellisen operaation aikana parlamenttitaloon, mutta raketit eivät yltäneet kohteeseensa. Sen sijaan ne pystyivät vaurioittamaan asuntokerrostaloja Tel Avivin eteläosissa.
IDF ja puolustusministeriö vastasivat aiemmin kotirintamasta hallituksen valvonnassa, mutta uuden järjestelmän myötä vastuista ja velvollisuuksista kiistelevät armeija, puolustus-ministeriö, poliisi, yleisen turvallisuuden ministeriö, kotirintaman ministeriö ja paikalliset kunnat. Valtiontarkastaja Joseph Shapira puuttui raportissaan kotirintaman vastuu-velvollisuuksien epämääräisyyksiin ottaen esimerkin Magen David Adom ambulanssit, joita sekä poliisi että armeija käyttävät, mutta on epäselvää, kummalla on ylin käskyvalta, mikä kriisitilanteissa voi aiheuttaa ristiriitaisia komentoja. Puolustusministeriön pääsihteeri Dan Harel sanoo yksiselitteisesti, että puolustusministeriöllä tulee olla ylin komentovalta sekä normaaleissa että kriisitilanteissa. http://www.timesofisrael.com/israels-home-front-unprepared-for-enemy-attack
3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hasan Nasrallah kehotti torstaina järjestönsä sotilasjohtajia valmistautumaan sotaan vastauksena IAF:n maanantai-iltana tekemiin iskuihin sen tukikohtaan ja autokolonnaan, jonka uskotaan kuljettaneen ballistisia ohjuksia Syyriasta Libanoniin. Israel ei ole virallisesti kieltänyt eikä kumonnut uutista iskuista.
LIBANONILAINEN journalisti Ibrahim al-Amin, Al-Akhbar päivälehden toimittaja, jolla on läheiset suhteet Hizbullahin kanssa, kirjoitti kolumnissaan: "Äskeisessä puheessaan Hassan Nasrallah varoitti, ettei Hizbullahin valmiudella taistella vihollista (Israelia) vastaan ole mitään tekemistä muitten taistelujen kanssa. Mitä hän ei kertonut julkisuudessa, sen hän kertoi järjestönsä sotilasjohtajille suljetussa tilaisuudessa. Hän kehotti heitä valmistautumaan toimintaan varoittaen, että Hizbullah voi joutua kolmen rintaman sotaan: Syyriassa, Libanonin sisällä ja vihollista (Israelia) vastaan". IDF asetti keskiviikkona Libanonin rajalla olevat joukkonsa hälytysvalmiuteen jännityksen kasvamisen vuoksi.
DAILY STAR lehti Libanonissa kertoi maanantaina IAF:n koneitten iskuista Bekaan laaksossa lähellä Syyrian rajaa. Lehden mukaan iskujen kohteina oli kaksi ohjuksia kuljettavaa rekkaa sekä ohjusten laukaisualusta. Hizbullah kielsi uutisen todenperäisyyden. Israelin turvallisuus-virkailija kertoi TIME viikkolehdelle, että IAF oli todella iskujen takana, ja keskiviikkona Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah myönsi iskujen tapahtuneen ilmoittaen vastatoimista sopivana aikana ja valitussa paikassa. http://www.timesofisrael.com/nasrallah-preps-hezbollah-for-possible-war-with-israel
4. VALKOISEN TALON tiedottaja Jim Carney kertoi median edustajille, ettei presidentti Obama käytä tilaisuutta hyväkseen tavatessaan sekä pääministeri Netanyahun maanantaina, että PA:n puheenjohtajana Abbasin 17. maaliskuuta Washingtonissa, painostaakseen heitä kumpaakaan myönnytyksiin. Hän myös selitti, että presidentti tulee tavattuaan osapuolet päättämään, onko hänen tarpeen puuttua neuvottelujen kulkuun.
CARNEY vakuutti, että Obaman tarkoituksena on saada suoraa informaatiota tilanteesta rauhanprosessin rintamalla ja yksityiskohtien selvittelemisessä. New York Times raportoi aiemmin, että Obama lisää aktiivisuuttaan keskusteluissa Kerryn kehyssuunnitelmasta. USA:n nimeämätön virkailija kuitenkin vihjasi, että Obama päättää asiasta tavattuaan Israelin ja palestiinalaisten johtajat. Kerryn alkuperäisen suunnitelman mukaan osapuolten tulee allekirjoittaa kehyssopimus ennen huhtikuun 29. päivää, mutta Kerry arvioi, että tarvitaan lisäaikaa kaukana toisistaan olevien näkemysten hiomiseksi, mitä Erekat vastustaa.
CARNEY kertoi osapuolten käsittelevän kaikkia keskisiä kysymyksiä konfliktin lopettamiseksi lopullisesti. Hän kutsui kehyssuunnitelmaa tärkeäksi dokumentiksi. PA:n tukema päivälehti Al-Quds raportoi Pariisin kokouksen jälkimaininkina, etteivät Kerryn kehyssuunnitelmassa esitetyt yksityiskohdat Palestiinan valtion pääkaupungista, Jordanin laaksosta ja setlementtien liittämisestä Israeliin sekä Israelista juutalaisena valtiona ole saaneet myönteistä vastaanottoa Ramallahissa. Raporttien mukaan Abbas poistui Pariisin neuvotteluista Kerryn kanssa syvästi vihastuneena syyttäen Kerryä Israelin vaatimusten esittelijänä. Abbasin kerrotaan uhanneen luopuvansa myöntyvästä asenteestaan Kerryn suunnitelman onnistumiseksi. PA uhkaa alistaa kysymys YK:n elimiin. http://www.timesofisrael.com/white-house-obama-wont-pressure-sides-over-framework-deal
5. VASTOIN pääministerin vakuutuksia, ettei rakennustoimintaa keskeytetä Juudean ja Samarian alueilla, Yedioth Aharonoth lehti raportoi torstaina, että Jordanin laakson alueneuvoston puheenjohtaja David Elcaiiani kertoo käyneensä kyselemässä hallituksen sihteeriltä Avichai Mandelblitilta, miksi rakennuskohteitten rakentaminen ei etene, vaikka ne ovat saaneet puolustusministeriön hyväksymisen. Hänen saamansa tylyn vastauksen katsotaan tarkoittavan, että joku puhuu muunneltua totuutta.
Mandelblit kertoi tämän johtuvan pääministerin omaksumasta kannasta, jonka mukaan uusia kohteita ei aloiteta suurten yhteisöblokkien ulkopuolella. Hän kertoi edelleen, että ohje tuli korkeimmalta taholta, eli Netanyahulta. "Saimme ohjeet politiikan tekijöiltä olla edistämättä suurten blokkien ulkopuolella olevia kohteita. Odotellaan rauhassa kunnes palaamme Washingtonin neuvotteluista, sitten voimme jatkaa keskustelua", hän vastasi.  
Suurilla blokeilla tarkoitetaan tavallisesti Arielia, Maale Adumimia ja Etzion blokkia, vaikka raporttien mukaan Netanyahu haluaa 10 setlementtiryhmää liitettäviksi Israeliin rauhan-sopimuksen yhteydessä, joihin kuuluu koko Jordanin Laakso, jonka Israel haluaa pitää omistuksessaan turvallisuussyistä. Knessetissä on keskusteltavina esityksiä Laakson liittämiseksi Israeliin, ja YK raportoi laittomasti rakennettujen palestiinalaistalojen purkamisesta, jonka se väittää nousseen entisestään. Obama on tiettävästi kehottanut Netanyahua asettamaan Juudeaan ja Samariaan ei-virallisen rakennuskiellon.
Talonrakennusministeri Uri Ariel kiistää ehdottomasti väitteet rakennuskiellosta Jordanin Laaksossa, mutta näyttää, ettei tieto ja informaatio pääministerin kansliasta saavuta rakennusministeriötä. Tämä on omituista leikkiä vakavilla asioilla kansan kustannuksella, jossa panoksena on hallituksen ja pääministerin uskottavuus. Salailu ja pimeässä tehdyt päätökset ja sopimukset kuuluvat Israelin pääministerien toimenkuvaan, mistä on kuvaava esimerkki tapa, jolla Ariel Sharon junaili Gazan juutalaisten karkotukset. http://www.timesofisrael.com/official-said-to-confirm-informal-settlement-freeze
6. POLIISI asetti ikärajoituksia arabimiesten päästämiseksi Temppelivuoren alueelle perjantain rukouksiin mellakoiden välttämiseksi. Tämä on yleistynyt tapa etenkin juhlapyhien aikaan. Arabit sytyttivät tuleen poliisin vartiokopin Damaskosportin vierellä. Se oli käyttämätön, mutta osoittanee arabien etsivän kohteita osoittaa mieltään Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177947#.UxBF9UBsNDQ
7. KAKSI arabia esti taksinkuljettajaa jatkamasta matkaansa ajaen autonsa hänen eteensä, jonka jälkeen he puukottivat taksinkuljettajaa ja ryöstivät hänet varastaen hänen autonsa. Tapaus sattui Arielin tien risteyksessä Samariassa. Taksinkuljettaja kärsi lieviä puukonhaavoja varkaudesta, mutta menetti ajokkinsa ja elantonsa. Samantapainen ryöstö tapahtui maanantaina Barkan risteyksessä. Siinä arabit varastivat naiskuljettajalta hänen autonsa, jonka poliisit löysivät Fundakin arabikylästä. Poliisin arvion mukaan hyökkäykset olivat rikollisten suorittamia, ei terroristien.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177945#.UxBHEkBsNDQ




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019