Monday, February 03, 2014

MAANANTAI 03.02.14


MAANANTAI 03.02.14
1. Maanantaipäivä valkeni puolipilvisenä ja tuulisena, kuten ennustettiinkin, ja säätilan odotetaan jatkuvan lähes muuttumattomana ainakin muutaman päivän ajan. Pientä nousua päivälämpötilassa ennustetaan keskiviikoksi, mutta putoaa sitten pari astetta. Lämpötilat: Jerusalem 7 -11; Tiberias 14 -19; Suolameri 17 -22; Eilat 16 -24 +C-astetta. Sateita ei sitten saatukaan, vaikka kovasti niitä tarjottiin. Tuuli on epämukavan kylmä ainakin aamutuimaan.
2. Israelin ja USA:n johtajien välinen kiistely ulkoministeri John Kerryn kehyssuunnitelman todellisesta tarkoituksesta jatkuu korkealla tasolla. Puolustusministeri Moshe Yaalonin kiivaaseen hyökkäykseen yhtyivät useat ministerit, heistä äänekkäimmät talouden ministeri Naftali Bennett ja talonrakennusministeri Uri Ariel. Sunnuntaina kuoroon liittyi myös pääministeri Benyamin Netanyahu, joka suorin sanoin selvitti näkemyksensä Kerryn esittämistä vaatimuksista ja Israelin tilannearviosta kutsuen niitä moraalittomiksi ja perusteettomiksi. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jan Psaki vastasi niihin tuoreeltaan. Hän vakuutti, ettei Kerryn tarkoitus ollut uhata. "Hän esittää havaintonsa varoituksen muodossa, mitä tulee tapahtumaan, ellei neuvotteluratkaisua saada syntymään: Israel tullaan eristämään lähes täysin, ja Israelin nykyinen vahva talous, jonka tasoa hän kutsui illuusioksi, tulee romahtamaan ulkomaankaupan tyrehtyessä boikottien vuoksi".
Psaki selitti, että John Kerry vastustaa Israelin vastaisia boikotteja, vaikka sanookin niiden vahvistuvan. Israelissa katsotaan, että Kerryn lausunnot ovat itsensä toteuttavia profetioita, sillä esittäessään niiden mahdollisuuksia hän samalla rohkaisee niihin. Kerry selitti Mynchenin turvallisuuskonferenssissa pitämässään puheessa olevan 100 % varma, ettei nykyinen tasapainotila tule jatkumaan luvaten, että rauha tuo varallisuutta.  Puolustusministeri Yaalon vastasi tähän, että Israel tulee selviytymään siitäkin. http://www.timesofisrael.com/kerry-boycott-remarks-were-warning-not-support-us-says
3. IRANIN sotilasviranomaiset varoittavat Yhdysvaltoja, että jos se hyökkää Iraniin, sen vastauksella siihen ei tule olemaan mitään rajoja. Tällä he haluavat varoittaa, että paitsi Persianlahden alueella olevat USA:n tukikohdat tulevat olemaan Iranin vastaiskujen kohteina, sota tullaan ulottamaan myös Amerikan mantereelle.
IRAIN vallankumouskaartin apulaiskomentaja Hossein Salami totesi iranilaisen Fars-uutis-toimiston haastattelussa lauantaina, ettei USA:n sotilaallisen option mahdollisuus pelota heitä. "He voivat turvautua tähän optioon, mutta heidän tulee ottaa vastuu sen tuhoisista seurauksista" Salami selitti jatkaen: "USA:lla voi olla Iranin vastaisia vaihtoehtoja, mukaan lukien ilma-, ohjus- ja rajoitettu maahyökkäys. Nämä vaihtoehdot on tiedostettu, kaikkia mahdollisuuksia on tutkittu, ja meillä on täydellinen tiedusteluylivoima kaikissa näissä tapauksissa ja operatiivisessa strategiassa". Salamin viittaus koskenee John Kerryn 23. tammikuuta Al–Arabiyan haastattelulausuntoon, jossa hän totesi, että jos Iran ei täytä sille Geneven sopimuksessa annettuja ehtoja, sotilaallinen vaihtoehto otetaan esiin, ja USA on valmistautunut tekemään, mitä sen tulee tehdä.
SALAMIN antaman lausunnon jälkeen Iranin puolustusministeri Hossein Dehgan käytti lähes samoja termejä puhuessaan Ruholla Khomeinin maanpaosta paluun vuosipäivänä. "Maailman ylimieliset voimat ovat peloissaan Iranin korkean puolustustason vuoksi ja siksi ne muuttavat sanktioitaan ja uhkauksiaan lähes päivittäin", hän sanoi Fars-uutistoimiston mukaan. Iranin vallankumouskaartin (IRGC) laivaston komentaja Ali Fadavi lausui näin: "Sotilaallinen optio on naurettava, jopa John Kerryn lapsetkin pilkkaavat sitä".
Iranin uhittelevista lausunnoista huolimatta P5+1 maat aikovat pitää seuraavan neuvottelu-tilaisuuden Iranin kanssa Viinissä 18. helmikuuta. Geneven sopimuksen mukaisia Irania koskevia rajoituksia oli tarkoitus alkaa soveltamaan 20. tammikuuta. Sopimuksen mukaan Iranin tulee lopettaa uraanin rikastaminen 20 %:n tasoon ja muuttaa siihen tasoon jo rikastettu uraanierä ydinvoimalan polttoaineeksi, lopettaa uusien sentrifugien asentaminen mutta voiden uusia rikkoontuneet, sekä sallia IAEA;n tarkastajien pääsyn sovittuihin kohteisiin. Iran tulkitsee sopimusten sanamuotoa eri tavoin sanoen, ettei siinä asetettu mitään rajoituksia Iranin ydinsuunnitelman jatkamiselle.
P5+1 maat puolestaan lupasivat helpottaa Iranin taloutta runnelleiden pakotteiden pahimpia kohteita. Ensimmäinen jäädytetty 500 miljoonan USD erä vapautettiin äskettäin. http://www.timesofisrael.com/iran-warns-no-boundary-to-response-if-us-strikes/
4. Ranskan talousministeri Pierre Moscovici sanoi sunnuntaina Reutersin uutistoimiston mukaan, että Iranin sanktioitten poistuessa Iranissa aukeaa laajoja liikemahdollisuuksia. Hän totesi tämän puhuessaan LCI-TV:n ohjelmassa ranskalaisen liikemiesten tekemän kolmen päivän Iranin matkan alkaessa.
Hän painotti liike-elämän johtajien tekemän liikematkan Teheraniin, jossa he tapaavat iranilaisia virkailijoita ja johtavia liikemiehiä, osoittavan, että sanktioitten helpottaessa Iranissa on huomattavia taloudellisia mahdollisuuksia. Edellytyksenä kuitenkin on, että Iran toteuttaa lupaamansa ehdot. "Vierailun merkittävimmän sanoman tulee rohkaista iranilaisia pitämään sanansa", Moscovici vakuutti. "Se on hyvin arkaluoteinen dokumentti". Ranska hyväksyi muiden mukana sanktioitten vähentämisen 6 kuukauden ajaksi määrätyillä tuotteilla ja palveluissa. Sanktioitten helpottaminen alkaa näkyä kentällä.
Iranin apulaisulkoministeri Abbas Araqchi sanoi lauantaina, että hänen maansa on saanut ensimmäisen 4,2 miljardin USD erän helmikuun 1.päivänä. AFP raportoi, että Medefin vientijärjestön 110 hengen delegaatio matkustaa Teheraniin maanantaina keskustelemaan iranilaisten viranomaisten kanssa sanktioitten helpottaessa voittaakseen takaisin aiemmat tuottoisat liikesuhteensa. Sanktioitten ollessa voimassa sopimuksia ei allekirjoiteta. Renault ilmoitti aloittaneensa autojensa viennin Iraniin, ja että iranilainen Renault halpamalli Tondar uudistaa toimintansa vuoden 2014 aikana, perustuen Renaultin Logan mallistoon. Myös sen kotoinen kilpailija PSA Peugeot Citroen toivoo pääsevänä pureutumaan uudelleen Iranin markkinoille. Iranin virkailijat kuitenkin jatkavat länsimaitten ja Israelin vastaisia lausuntojaan, joskin terminologia on sävyltään lieventynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177020#.Uu864UBsNDQ
5. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas antoi haastattelun New York Timesin vakio-journalistille Thomas Friedmanille, jota Israelissa pidetään arveluttavana hänen läheisten suhteittensa vuoksi presidentti Obaman kanssa. Mutta juuri siitä syystä hänen artikkeleillaan on oma merkityksensä, koska niissä luodataan Obaman ajatusmaailmaa ja päätöksentekoa. Abbas kertoi haastattelussa asioita, joita hän on aiemmin ehdottomasti kieltänyt. Hän sanoi suostuvansa siihen, että IDF:n joukot jäävät Juudean ja Samarian alueille viiden vuoden ajaksi, jonka jälkeen NATO:n joukot voisivat ottaa turvallisuusvastuun ilman määräaikaa. Kerryn suunnitelman mukaan IDF voisi jäädä sinne 10 -15vuoden ajaksi.
ABBAS oli koivin joviaalisella tuulella. Hän sanoi maansa olevan aseistamaton, ja NATO:n joukot olisivat kaikkialla, kaikilla rajoilla ja raja-asemilla puolustaen sekä heidän että Israelin turvallisuutta, joten mitä pelättävää tässä olisi? "Viiden vuoden kuluttua maani olisi puhdas miehityksestä", Abbas maalaili. Hän osoitti sanansa nimenomaan Netanyahulle kutsuen häntä pahimmaksi esteeksi, sillä "jos hän uskoo rauhaan, kaikki sujuu kuin rasvattuna". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177027#.Uu9HjkBsNDQ
6. JERUSALEMIN kaupunki ilmoitti sunnuntaina lopettavansa turvallisuusjärjestelyt Ranskalaisella kukkulalla olevalle koululle. Alue sijaitsee lähellä arabilähiötä, josta toistuvasti tulee arabinuoria kukkulalle uhkaillen asukkaita ja iltaisin valloittaen puistoja, jonne kukaan ei uskalla mennä illan hämärtyessä.
Kaupungin tarjoaman järjestelyn mukaan turvallisuusvirkailija turvaa koululasten matkan kodeistaan bussipysäkille, mutta nyt kaupunki uhkaa poistaa tämän. Kukkulan asukkaat ovat nousseet vastarintaan ja uhkaavat pysäyttää koulutyöskentelyn sulkemalla koulutilat. Ranskalaisen Kukkulan vieressä sijaitsevan Heprealaisen Yliopiston opiskelijat valittavat samoin, että paikalliset arabit häiritsevät ja lähentelevät heitä heidän liikkuessaan yliopiston ulkopuolella. Arabit uhkailevat heitä sanoen, ettei heillä ole mitään asiaa alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177003#.Uu9LJEBsNDQ
7. ISRAELISSA on noussut kova keskustelu BDS:n aloitettua kampanjan Maale Adumimin kaupungissa toimivaa SodaStream yhtiötä vastaan. SodaStream syyttää kansainvälistä hyväntekeväisyysjärjestöä OXFAM, että se rahoittaa BDS toimintaa. SodaStream yhtiön palveluksessa on sekä juutalaisia että arabeja, joille maksetaan yhtä suuri palkka ja he nauttivat samoista eduista kuin muutkin työntekijät. OXFAMIN palveluksessa toimi järjestön lähettiläänä ja mainostajana tunnettu näyttelijä Scarlet Johansson, joka sanoi irti 8-vuoden sopimuksensa saatuaan tietää, että järjestö tukee ja rahoittaa BDS-toimintaa, joka tähtää Israelin eristämiseen ja israelilaisten tuotteiden syrjimiseen.  
OXFAMIN kansainvälisen median johtaja Matt Grainger sanoi puolustukseksi, ettei OXFAM rahoita BDS toimintaa, eikä toimi Israelin vastaisesti, mutta järjestö vastustaa israelilaisia ja muita yhtiöitä ja liikeyrityksiä, jotka toimivat vihreän linjan itäpuolella. Tämän on melkoinen tunnustus hyväntekeväisyysjärjestön johtajatason henkilöltä, koska tämän kaltaisten järjestöjen oletetaan toimivan politiikan ulkopuolella harjoittaen riippumattomuutta. http://www.jpost.com/International/SodaStream-accuses-Oxfam-of-funding-BDS-340158


No comments: